Начало Контекст Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти
2330
България

Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти

Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец, община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.В дома на мъжа са намерени монети и накити.

| 17 Октомври 2024, 10:55 ч.
Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти
Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти
Снимка © Областна дирекция на МВР-Бургас

Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец, община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Младежи от Грузия, Армения и България организираха акция в центъра на Смолян, раздавайки на минувачите картички и брошури с еко послания. Участниците в инициативата гостуват в Смолян в рамките на младежкия обмен по програма „Еразъм+“.

Акцията е по повод международните дни на програма „Еразъм+“, които се отбелязват от 14 до 19 октомври не само в България, но и по света, каза Лидия Арсова, председател на сдружение „Екосвят Родопи“. Младежите са в Смолян в рамките на проект на сдружението на тема „Околната среда в града“. Те участваха в среща в РИОСВ – Смолян, запознавайки се със зелените каузи на града и региона. При престоя им в Смолян, специалисти обучават младите хора  как се създават и изработват картички, как се формулират посланията.

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и е част от националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.

Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., каза д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в „Медицински надзор“. Отдаваме почит към хората, дарили органи след смъртта си, както и към близките им за най-хуманния жест, който са направили, допълни тя. Животът на всеки трансплантиран пациент зависи изцяло от благородството на починалия и на неговите близки, решили да дарят органи, каза още д-р Цветкова. По думите , в трансплантационния проц

Граждани се събраха пред сградата на районната община "Оборище" в София в знак на протест срещу изграждането на бежански център в района. Това е пореден протест срещу изграждането на център за резидентна грижа за непридружени деца бежанци.

"Днешният протест е скромен, защото вече, както район "Оборище", така и район "Витоша" излязоха с изявления, че се оттеглят от внесения, малко на тъмно, доклад, с който заявяват, че такива бежански центрове, дори за деца, няма да има. Днес сме тук, за да потвърдим нашето присъствие", каза пред медиите Венцислав Банчев, част от организаторите на протеста. 

Припомняме, че вчера от Район "Оборище" обявиха, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. Становището беше публикувано на Фейсбук страницата на района. Оттам отчитат недопустимостта на предизборно заиграване на политически

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Мащабна полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда на територията на Софийска област, съобщиха от МВР.  Повече информация ще бъде дадена от комисар Петър Соколов, началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР - София

В петък служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че са образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени. В 14 от сигналите е имало данни за престъпление, посочи той. 

До момента са задържани 23-ма души. Изготвени са 471 предупредителни протоколи. До момента е имало над 100 операции на МВР, стана ясно още от думите на Атанас Илков. 

В дома на мъжа са намерени монети и накити. По първоначални данни две от монетите вероятно са от сребро и датират от Второто българско царство, посочиха от полицията.

За откриването на артефактите, мъжът използвал три металдетектора, сред които и сонда за дълбочинно търсене. За откритите предмети, сред които също обеци и пръстени, са назначени различни експертизи.

По случая е образувано досъдебно производство. 

Шофьор на камион, турски гражданин, е бил ранен при спор със свой колега на паркинга преди Граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Хасково.

За инцидента с мъжа, който е на 49 години, е получен сигнал в Районното управление в Свиленград. При извършената проверка на място от полицейските служители е установено, че пострадалият е с прободна рана в лявото бедро, нанесена му от колега и сънародник, на 52-годишна възраст, при кавга помежду им. По думите на пострадалия разправията е започнала, след като при маневра с камиона си той е засякъл на пътя другия водач. След инцидента нападателят го е изоставил и е преминал границата към Турция.

Пострадалият мъж е прегледан в спешното отделение на свиленградската болница и е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно пр

Постоянният представител на България към Европейския съюз (ЕС) посланик Румен Александров представи България в редовното октомврийско заседание на Съвет ‘`Общи въпроси’’ на ЕС, което се проведе в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Министрите обсъдиха проекта на заключения за предстоящото на 17-18 октомври т.г. заседание на Европейския съвет, които включват темите Украйна, Близък изток, конкурентоспособност и миграция, както и кратки послания относно Молдова и Грузия. България потвърди подкрепата си за европейската помощ за Украйна.

По темата конкурентоспособност, посланик Румен Александров акцентира върху необходимостта от подобряване на европейската енергийна свързаност особено в Югоизточна Европа и призова за адресиране на ниво ЕС на проблема с високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа. Българският

Възможности за подкрепа на биологичните производители ще бъдат представени в Троян на 17 октомври, съобщи Айнур Кехайова, главен експерт към троянския мобилен офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). 

По време на еднодневното събитие ще бъдат разяснени и възможностите за подкрепа на биологични производители и възможности за финансово подпомагане по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. (СПРЗСР).

Организатор на мероприятието е местният офис на Националната служба за съвети в земеделието. Срещата е част от национална информационна кампания, инициирана от Министерството на земеделието и храните, съвместно с НССЗ, допълни Кехайова.

Информационната среща ще се състои в Туристически информационен център в града и е отворена за земеделски производители от общините Троян и Априлци, както и всичк

Вчера лек автомобил е бил повреден в Монтана, като неизвестни лица са забили дълбоко две кирки в двигателя и до него през предния капак. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Автомобилът е собственост на 28-годишен мъж от Монтана и е бил паркиран близо до дома му. По случая е образувано досъдебно производство, изяснява се размерът на нанесените щети.

В 2:44 часа тази нощ в Берковица е бил разбит прозорец на къща. Сигналът е получен от собственика на дома, а при пристигането на място полицаите са открили камъни в хола на потърпевшия, с които е извършено нападението. Случаят се разследва, изясняват се щетите.

От полицейската дирекция в Монтана съобщиха , че случаите със забиване на кирки в автомобили и чупене на прозорци не са новост за региона, като такива са регистрирани в последните години. Най-често за саморазправи са извършвани палежи на н

Сключените споразумения с общините за реализиране на техните проекти са 1625, а постъпилите в министерството проектни предложения са 2170, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс „Албена“. „Ние сме обработили над 75% от предложенията“, каза още Коритарова и допълни, че прогнозната стойност на проектите на общините след актуализациите на капиталовите програми е над 7 млрд. лева.  

Тя поясни, че независимо кой параметър е променен в проектните предложения на общините в приложение „Три“ на капиталовата програма, е равносилно на това, че проектът е гледан отначало. 

„Трудно се справяме, но мисля, че се справяме добре. За последният месец – месец и половина сме обработили значителна база данни. Извършили

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на насел ...
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информа ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:52 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
2330
България

Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти

Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец, община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.В дома на мъжа са намерени монети и накити.

| 17 Октомври 2024, 10:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти
Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец в община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти
Снимка © Областна дирекция на МВР-Бургас

Задържан е 79-годишен мъж от с. Листец, община Руен, в чийто дом са открити множество артефакти, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Младежи от Грузия, Армения и България организираха акция в центъра на Смолян, раздавайки на минувачите картички и брошури с еко послания. Участниците в инициативата гостуват в Смолян в рамките на младежкия обмен по програма „Еразъм+“.

Акцията е по повод международните дни на програма „Еразъм+“, които се отбелязват от 14 до 19 октомври не само в България, но и по света, каза Лидия Арсова, председател на сдружение „Екосвят Родопи“. Младежите са в Смолян в рамките на проект на сдружението на тема „Околната среда в града“. Те участваха в среща в РИОСВ – Смолян, запознавайки се със зелените каузи на града и региона. При престоя им в Смолян, специалисти обучават младите хора  как се създават и изработват картички, как се формулират посланията.

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и е част от националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.

Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., каза д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в „Медицински надзор“. Отдаваме почит към хората, дарили органи след смъртта си, както и към близките им за най-хуманния жест, който са направили, допълни тя. Животът на всеки трансплантиран пациент зависи изцяло от благородството на починалия и на неговите близки, решили да дарят органи, каза още д-р Цветкова. По думите , в трансплантационния проц

Граждани се събраха пред сградата на районната община "Оборище" в София в знак на протест срещу изграждането на бежански център в района. Това е пореден протест срещу изграждането на център за резидентна грижа за непридружени деца бежанци.

"Днешният протест е скромен, защото вече, както район "Оборище", така и район "Витоша" излязоха с изявления, че се оттеглят от внесения, малко на тъмно, доклад, с който заявяват, че такива бежански центрове, дори за деца, няма да има. Днес сме тук, за да потвърдим нашето присъствие", каза пред медиите Венцислав Банчев, част от организаторите на протеста. 

Припомняме, че вчера от Район "Оборище" обявиха, че спират кандидатурата си за участие в проекта за резидентна грижа за непридружени деца бежанци. Становището беше публикувано на Фейсбук страницата на района. Оттам отчитат недопустимостта на предизборно заиграване на политически

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Мащабна полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда на територията на Софийска област, съобщиха от МВР.  Повече информация ще бъде дадена от комисар Петър Соколов, началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР - София

В петък служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че са образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени. В 14 от сигналите е имало данни за престъпление, посочи той. 

До момента са задържани 23-ма души. Изготвени са 471 предупредителни протоколи. До момента е имало над 100 операции на МВР, стана ясно още от думите на Атанас Илков. 

В дома на мъжа са намерени монети и накити. По първоначални данни две от монетите вероятно са от сребро и датират от Второто българско царство, посочиха от полицията.

За откриването на артефактите, мъжът използвал три металдетектора, сред които и сонда за дълбочинно търсене. За откритите предмети, сред които също обеци и пръстени, са назначени различни експертизи.

По случая е образувано досъдебно производство. 

Шофьор на камион, турски гражданин, е бил ранен при спор със свой колега на паркинга преди Граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Хасково.

За инцидента с мъжа, който е на 49 години, е получен сигнал в Районното управление в Свиленград. При извършената проверка на място от полицейските служители е установено, че пострадалият е с прободна рана в лявото бедро, нанесена му от колега и сънародник, на 52-годишна възраст, при кавга помежду им. По думите на пострадалия разправията е започнала, след като при маневра с камиона си той е засякъл на пътя другия водач. След инцидента нападателят го е изоставил и е преминал границата към Турция.

Пострадалият мъж е прегледан в спешното отделение на свиленградската болница и е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно пр

Постоянният представител на България към Европейския съюз (ЕС) посланик Румен Александров представи България в редовното октомврийско заседание на Съвет ‘`Общи въпроси’’ на ЕС, което се проведе в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Министрите обсъдиха проекта на заключения за предстоящото на 17-18 октомври т.г. заседание на Европейския съвет, които включват темите Украйна, Близък изток, конкурентоспособност и миграция, както и кратки послания относно Молдова и Грузия. България потвърди подкрепата си за европейската помощ за Украйна.

По темата конкурентоспособност, посланик Румен Александров акцентира върху необходимостта от подобряване на европейската енергийна свързаност особено в Югоизточна Европа и призова за адресиране на ниво ЕС на проблема с високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа. Българският

Възможности за подкрепа на биологичните производители ще бъдат представени в Троян на 17 октомври, съобщи Айнур Кехайова, главен експерт към троянския мобилен офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). 

По време на еднодневното събитие ще бъдат разяснени и възможностите за подкрепа на биологични производители и възможности за финансово подпомагане по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. (СПРЗСР).

Организатор на мероприятието е местният офис на Националната служба за съвети в земеделието. Срещата е част от национална информационна кампания, инициирана от Министерството на земеделието и храните, съвместно с НССЗ, допълни Кехайова.

Информационната среща ще се състои в Туристически информационен център в града и е отворена за земеделски производители от общините Троян и Априлци, както и всичк

Вчера лек автомобил е бил повреден в Монтана, като неизвестни лица са забили дълбоко две кирки в двигателя и до него през предния капак. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Автомобилът е собственост на 28-годишен мъж от Монтана и е бил паркиран близо до дома му. По случая е образувано досъдебно производство, изяснява се размерът на нанесените щети.

В 2:44 часа тази нощ в Берковица е бил разбит прозорец на къща. Сигналът е получен от собственика на дома, а при пристигането на място полицаите са открили камъни в хола на потърпевшия, с които е извършено нападението. Случаят се разследва, изясняват се щетите.

От полицейската дирекция в Монтана съобщиха , че случаите със забиване на кирки в автомобили и чупене на прозорци не са новост за региона, като такива са регистрирани в последните години. Най-често за саморазправи са извършвани палежи на н

Сключените споразумения с общините за реализиране на техните проекти са 1625, а постъпилите в министерството проектни предложения са 2170, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс „Албена“. „Ние сме обработили над 75% от предложенията“, каза още Коритарова и допълни, че прогнозната стойност на проектите на общините след актуализациите на капиталовите програми е над 7 млрд. лева.  

Тя поясни, че независимо кой параметър е променен в проектните предложения на общините в приложение „Три“ на капиталовата програма, е равносилно на това, че проектът е гледан отначало. 

„Трудно се справяме, но мисля, че се справяме добре. За последният месец – месец и половина сме обработили значителна база данни. Извършили

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие
Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.