Начало Сфера Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa
2562
България

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година.В България за 2023 г. жертвите на трафик на хора са 89, а от началото на 2024 г. са 55. Но това са само формално идентифицираните жертви – тези, които са предприели правни действия срещу престъпниците, обясни Савеклиева.

| 17 Октомври 2024, 13:10 ч.
Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa
Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa
Снимка © Марин Колев / БТА (ЕВ)

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година. Това каза пред журналисти Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, по повод предстоящия „Поход за свободата“, който ще се състои на 19 октомври в София.

Решаваме проблемите, наследени от ГЕРБ, заяви общинският съветник Борис Бонев на брифинг в Столичната община.

Това, което беше изнесено като информация, е невярно, каза Бонев по повод на брифинг на ГЕРБ за липса на договори за пътна маркировка в столицата, скъпи антипаркинг колчета и предпазни парапети.

От ГЕРБ твърдят, че преди управлението на Васил Терзиев едно антипаркинг колче е струвало 18,68 лв., а сега - 51,34 лв., като годишно Общината полага около 4000 от тези колчета. Предпазният парапет е бил 82,60 лв., а вече е – 182,28 лева.

Борис Бонев обясни, че от ГЕРБ са сравнявали числа от договори през 2019 г. със съвремието, като през тези пет години инфлацията, цената на материалите и на труда, се повишиха значително. Това е оферта, дадена от общинското предприятие "Софинвест", чието и предишно и настоящо ръководство беше избрано и посочено от ГЕРБ, каза

Общо 40 са определените подвижни секции за гласуване на избиратели с трайни увреждания в област Кърджали, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Беркант Барзат. 

Да гласуват в подвижна секция желание са изявили над 1 220 жители от региона, като по думите на председателя на РИК все още не е приключил срокът, в който могат да се подават заявления. Той е 21 октомври, като условието е заявителят да притежава решение от ТЕЛК (териториална експертна лекарска комисия), НЕЛК (национална експертна лекарска комисия) или епикриза. 

По думите на Беркант Барзат традиционно най-голям е броят на подвижните секции в община Кърджали – 10, и най-малко в община Джебел – 1. Той уточни, че с определените подвижни секции общият брой на секциите за изборите на 27 октомври в Кърджалийски избирателен район ще бъде близо 530. А според предварителните изби

Четирима водачи, шофирали под въздействието на наркотици, е установила габровската полиция през вчерашния ден. Това съобщиха от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР) в Габрово. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

Малко след полунощ в село Мечковица, община Габрово, е спрян за проверка лек автомобил с марка "БМВ". Водачът – 27-годишен габровец, е тестван за употреба на наркотици, като техническото средство е отчело положителен резултат за амфетамин. Мъжът е дал кръв за химически анализ.  

Вторият случай е установен около 8:00 часа на ул. “Василка Бенева“ в Габрово, при който екип на „Пътна полиция“ е спрял лек автомобил с марка “Ауди“, собственост и управляван от 41-годишен местен жител. На място е установено, че водачът шофира след употреба на марихуана. Мъжът е отказал кръвн

„Информационно обслужване“ АД ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. от 10:00 ч. днес. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1.                                                                                    

На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети и представители на медиите.

Общо 53-ма експе

"Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД е открил процедура по избор на кредитна институция, с което да бъдат осигурени необходимите мостови и собствени средства за разходите по проекта за изграждане на втора фаза на индустриалния парк. Припомняме, че проектът, който получи одобрение за финансиране по приоритетна ос "Интелигентна индустрия" по Плана за възстановяване и устойчивост ще се изпълнява от акционерното дружество в партньорство с общинската администрация в Бургас. Инвестициите ще бъдат насочени към изграждането на довеждаща и вътрешна инфраструктура, обособяването на нови индустриални територии както и изграждането на довеждаща инфраструктура. 

Максималният размер на заема е 21 млн. лева, се посочва в документацията по обявената процедура за избор на кредитна институция, показа справка на . 10 млн. лева от посочената сума ще бъдат усвоени като инвестиционен кр

В България за 2023 г. жертвите на трафик на хора са 89, а от началото на 2024 г. са 55. Но това са само формално идентифицираните жертви – тези, които са предприели правни действия срещу престъпниците, обясни Савеклиева. Тя подчерта обаче, че голяма част от пострадалите отказват да предприемат правни действия и не влизат в статистиката, но мащабите са по-големи.

В Европейския съюз всяка година има около 7000 жертви на трафика на хора. Ако преди засегнатите са били социално слаби или безработни хора, сега, чрез социалните мрежи, всеки може да се стане жертва, обясни Савеклиева. По думите й трафикът на хора е престъпление срещу личността, накърнява достойнството на човек и го поставя в позицията на роб.

Периодът за възстановяване на жертвите е много бавен и дълъг, защото последиците са тежки, понякога необратими, обясни психологът Диана Видева от асоциация „Деметра“. Тя разказа, че при тях са идвали хора с липсващи органи, но травмите не са само физически, а и психически. Впоследствие пострадалите трябва да решат дали ще свидетелстват срещу престъпниците, като от асоциацията предлагат помощ по време на съдебния процес, обясни тя.

Инициативата „Поход за свободата“ цели да даде гласност на проблема, да информира обществото и да покаже на хората в робство, че могат да получат помощ, обясни Моника Николова, изпълнителен директор на „Кампания А21“, организатор на шествието. Над 350 000 души са били част от похода по целия свят, допълни Николов.

„Чрез изкуство най-лесно се разпространява информация. Трябва да се говори и да не се си затваряме очите за неща, които са гротескни“, каза музикантът Кристиян Макаров и допълни, че е важно хората на изкуството да имат мнение по проблема с трафика на хора.

На територията на област Добрич са станали 110 тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината. Това съобщи на брифинг началникът на сектор "Пътна полиция" в Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той посочи още, че загиналите са 14 души, а ранените са 138. Жулиян Минев отчете също, че в сравнение с миналата година се отчита намаление на броя на произшествията с три, на ранените - с 10 души, но се наблюдава увеличение при броя на загиналите с осем души.

Констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата през изминалата седмица са 970. За тях са съставени 220 акта за административно  нарушение и 735 глоби по фиш. 

Полицаите са установили и седем водачи, управлявали моторни превозни средства (МПС) след употреба на алкохол и трима - под въздействието на наркотични и упойващи вещества. В шест от случайте, индикаторът за алкохол е отчел над 1,2 пр

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Темата за пътната обстановка в София породи разногласия между общинските съветници в Столичния общински съвет (СОС), които се събраха днес за извънредно заседание с единствена точка в дневния ред - изслушване на кмета на София Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и пътната безопасност. 

Въпреки, че общинските съветници се събраха в кулоарите днес, където дадоха брифинги, до заседание не се стигна поради липса на кворум. При необходими 31 общински съветници, в гласуването участваха 26-ма. 

Истината е, че задръствания в София има и ще продължава

Към началото на октомври 30,5% от избирателите са сигурни, че ще упражнят правото си на глас за Народно събрание, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласа. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“. Това сочат данни на независим сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ публикуван в сайта на социологическата агенция за изборните нагласи към началото на месеца. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка, която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на „технологичен“ вот при очакваната колеблива обща активност, посочват социолозите.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомвр

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества бе сключено по време на Годишната среща на местните власти в Албена, която бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

По време на пленарните сесии през третия ден на срещата кметовете и общинските съветници обсъждаха развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление. Сред панелите бяха "Отговорности и предизвикателства пред общинските съвети при формирането на местните политики в мандат 2023 - 2027", "Публичност и гражданско участие" и "Актуални въпроси пред общинските съвети през 2025 година". 

"Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията", каза Златко Живков, член на Управителния съвет

„Винаги съм знаел за този проблем, но докато не започнахме да работим по филма, не си давах сметка колко е голям. Всеки ден започвах все повече и повече да се интересувам от него“, разказа Калоян Минев – един от създателите на късометражния филм „Червеният канал“.

„Походът за свобода“ е международна инициатива, в България се провежда от 2014 г. Тази година ще се състои на 19 октомври. Началото на мирното шествие е в 10:30 часа от Моста на влюбените до НДК, ще премине през централната част на града и ще завърши пред Народения театър „Иван Вазов“.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в столицата. Форумът продължава три дни - от 18 до 20 октомври, с акцент върху усложненията в естетичнат ...
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Основен организатор е Сдружение "Бълг ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, каза ген.-м. Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сре ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в столицата. Форумът продължава три дни - от 18 до 20 октомври, с акцент върху усложненията в естетичнат ...
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Тикер в 14:28 ч.
Трети конгрес по естетична дерматология с международно участие започна днес в ст ...
Начало Сфера
2562
България

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година.В България за 2023 г. жертвите на трафик на хора са 89, а от началото на 2024 г. са 55. Но това са само формално идентифицираните жертви – тези, които са предприели правни действия срещу престъпниците, обясни Савеклиева.

| 17 Октомври 2024, 13:10 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa
Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Даниела Савеклиева от Националната комисия за борба с трафика на хорa
Снимка © Марин Колев / БТА (ЕВ)

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година. Това каза пред журналисти Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, по повод предстоящия „Поход за свободата“, който ще се състои на 19 октомври в София.

Решаваме проблемите, наследени от ГЕРБ, заяви общинският съветник Борис Бонев на брифинг в Столичната община.

Това, което беше изнесено като информация, е невярно, каза Бонев по повод на брифинг на ГЕРБ за липса на договори за пътна маркировка в столицата, скъпи антипаркинг колчета и предпазни парапети.

От ГЕРБ твърдят, че преди управлението на Васил Терзиев едно антипаркинг колче е струвало 18,68 лв., а сега - 51,34 лв., като годишно Общината полага около 4000 от тези колчета. Предпазният парапет е бил 82,60 лв., а вече е – 182,28 лева.

Борис Бонев обясни, че от ГЕРБ са сравнявали числа от договори през 2019 г. със съвремието, като през тези пет години инфлацията, цената на материалите и на труда, се повишиха значително. Това е оферта, дадена от общинското предприятие "Софинвест", чието и предишно и настоящо ръководство беше избрано и посочено от ГЕРБ, каза

Общо 40 са определените подвижни секции за гласуване на избиратели с трайни увреждания в област Кърджали, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Беркант Барзат. 

Да гласуват в подвижна секция желание са изявили над 1 220 жители от региона, като по думите на председателя на РИК все още не е приключил срокът, в който могат да се подават заявления. Той е 21 октомври, като условието е заявителят да притежава решение от ТЕЛК (териториална експертна лекарска комисия), НЕЛК (национална експертна лекарска комисия) или епикриза. 

По думите на Беркант Барзат традиционно най-голям е броят на подвижните секции в община Кърджали – 10, и най-малко в община Джебел – 1. Той уточни, че с определените подвижни секции общият брой на секциите за изборите на 27 октомври в Кърджалийски избирателен район ще бъде близо 530. А според предварителните изби

Четирима водачи, шофирали под въздействието на наркотици, е установила габровската полиция през вчерашния ден. Това съобщиха от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР) в Габрово. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

Малко след полунощ в село Мечковица, община Габрово, е спрян за проверка лек автомобил с марка "БМВ". Водачът – 27-годишен габровец, е тестван за употреба на наркотици, като техническото средство е отчело положителен резултат за амфетамин. Мъжът е дал кръв за химически анализ.  

Вторият случай е установен около 8:00 часа на ул. “Василка Бенева“ в Габрово, при който екип на „Пътна полиция“ е спрял лек автомобил с марка “Ауди“, собственост и управляван от 41-годишен местен жител. На място е установено, че водачът шофира след употреба на марихуана. Мъжът е отказал кръвн

„Информационно обслужване“ АД ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. от 10:00 ч. днес. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1.                                                                                    

На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети и представители на медиите.

Общо 53-ма експе

"Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД е открил процедура по избор на кредитна институция, с което да бъдат осигурени необходимите мостови и собствени средства за разходите по проекта за изграждане на втора фаза на индустриалния парк. Припомняме, че проектът, който получи одобрение за финансиране по приоритетна ос "Интелигентна индустрия" по Плана за възстановяване и устойчивост ще се изпълнява от акционерното дружество в партньорство с общинската администрация в Бургас. Инвестициите ще бъдат насочени към изграждането на довеждаща и вътрешна инфраструктура, обособяването на нови индустриални територии както и изграждането на довеждаща инфраструктура. 

Максималният размер на заема е 21 млн. лева, се посочва в документацията по обявената процедура за избор на кредитна институция, показа справка на . 10 млн. лева от посочената сума ще бъдат усвоени като инвестиционен кр

В България за 2023 г. жертвите на трафик на хора са 89, а от началото на 2024 г. са 55. Но това са само формално идентифицираните жертви – тези, които са предприели правни действия срещу престъпниците, обясни Савеклиева. Тя подчерта обаче, че голяма част от пострадалите отказват да предприемат правни действия и не влизат в статистиката, но мащабите са по-големи.

В Европейския съюз всяка година има около 7000 жертви на трафика на хора. Ако преди засегнатите са били социално слаби или безработни хора, сега, чрез социалните мрежи, всеки може да се стане жертва, обясни Савеклиева. По думите й трафикът на хора е престъпление срещу личността, накърнява достойнството на човек и го поставя в позицията на роб.

Периодът за възстановяване на жертвите е много бавен и дълъг, защото последиците са тежки, понякога необратими, обясни психологът Диана Видева от асоциация „Деметра“. Тя разказа, че при тях са идвали хора с липсващи органи, но травмите не са само физически, а и психически. Впоследствие пострадалите трябва да решат дали ще свидетелстват срещу престъпниците, като от асоциацията предлагат помощ по време на съдебния процес, обясни тя.

Инициативата „Поход за свободата“ цели да даде гласност на проблема, да информира обществото и да покаже на хората в робство, че могат да получат помощ, обясни Моника Николова, изпълнителен директор на „Кампания А21“, организатор на шествието. Над 350 000 души са били част от похода по целия свят, допълни Николов.

„Чрез изкуство най-лесно се разпространява информация. Трябва да се говори и да не се си затваряме очите за неща, които са гротескни“, каза музикантът Кристиян Макаров и допълни, че е важно хората на изкуството да имат мнение по проблема с трафика на хора.

На територията на област Добрич са станали 110 тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината. Това съобщи на брифинг началникът на сектор "Пътна полиция" в Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той посочи още, че загиналите са 14 души, а ранените са 138. Жулиян Минев отчете също, че в сравнение с миналата година се отчита намаление на броя на произшествията с три, на ранените - с 10 души, но се наблюдава увеличение при броя на загиналите с осем души.

Констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата през изминалата седмица са 970. За тях са съставени 220 акта за административно  нарушение и 735 глоби по фиш. 

Полицаите са установили и седем водачи, управлявали моторни превозни средства (МПС) след употреба на алкохол и трима - под въздействието на наркотични и упойващи вещества. В шест от случайте, индикаторът за алкохол е отчел над 1,2 пр

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Темата за пътната обстановка в София породи разногласия между общинските съветници в Столичния общински съвет (СОС), които се събраха днес за извънредно заседание с единствена точка в дневния ред - изслушване на кмета на София Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и пътната безопасност. 

Въпреки, че общинските съветници се събраха в кулоарите днес, където дадоха брифинги, до заседание не се стигна поради липса на кворум. При необходими 31 общински съветници, в гласуването участваха 26-ма. 

Истината е, че задръствания в София има и ще продължава

Към началото на октомври 30,5% от избирателите са сигурни, че ще упражнят правото си на глас за Народно събрание, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласа. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“. Това сочат данни на независим сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ публикуван в сайта на социологическата агенция за изборните нагласи към началото на месеца. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка, която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на „технологичен“ вот при очакваната колеблива обща активност, посочват социолозите.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомвр

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества бе сключено по време на Годишната среща на местните власти в Албена, която бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

По време на пленарните сесии през третия ден на срещата кметовете и общинските съветници обсъждаха развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление. Сред панелите бяха "Отговорности и предизвикателства пред общинските съвети при формирането на местните политики в мандат 2023 - 2027", "Публичност и гражданско участие" и "Актуални въпроси пред общинските съвети през 2025 година". 

"Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията", каза Златко Живков, член на Управителния съвет

„Винаги съм знаел за този проблем, но докато не започнахме да работим по филма, не си давах сметка колко е голям. Всеки ден започвах все повече и повече да се интересувам от него“, разказа Калоян Минев – един от създателите на късометражния филм „Червеният канал“.

„Походът за свобода“ е международна инициатива, в България се провежда от 2014 г. Тази година ще се състои на 19 октомври. Началото на мирното шествие е в 10:30 часа от Моста на влюбените до НДК, ще премине през централната част на града и ще завърши пред Народения театър „Иван Вазов“.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, каза ген.-м. Явор Матеев
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Конгрес за усложненията в естетичната дерматология започна в София
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.