Начало Местен фокус Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна
1926
България

Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и пътната безопасност.Въпреки, че общинските съветници се събраха в кулоарите днес, където дадоха брифинги, до заседание не се стигна поради липса на кворум.

| 17 Октомври 2024, 15:42 ч.
Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна
Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна
Снимка © Милена Стойкова

Темата за пътната обстановка в София породи разногласия между общинските съветници в Столичния общински съвет (СОС), които се събраха днес за извънредно заседание с единствена точка в дневния ред - изслушване на кмета на София Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Делото срещу майката и пастрока, обвинени, че са малтретирали физически и вербално петгодишно дете в Пловдив, продължава без споразумение между прокуратурата и обвиняемата Стела Алексиева. Причината е, че съдебният състав е предложил изменение, според което майката от съизвършител да бъде квалифицирана като помагач, но пастрокът Петър Чернев и адвокатът му не са го приели. Когато едната страна изисква споразумение, се изисква съгласието на другия подсъдим по делото, тъй като са съучастници, обясни прокурор Димитър Костов след заседанието в Районния съд, на което не бяха допуснати журналисти.

При разпоредителното заседание по делото Алексиева призна вина и договори споразумение за три години условно с пет години изпитателен срок, а Чернев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и поиска съкратена процедура. Споразумението на майката трябваше да бъде разгледано от дру

Полицията в Русе задържа трима мъже при специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотични вещества, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малчева.

Тя информира, че 31-годишен мъж е задържан в русенския квартал „Здравец – Север“. При извършена проверка на лекия автомобил, с който се е придвижвал, са намерени и иззети два полиетиленови плика със суха тревна маса, с приблизително тегло 200 грама. Полеви тест на откритото е дал реакция за марихуана.

Последващите действия на криминалистите са установили още двама мъже на 27 и 34 г., съпричастни към престъпната дейност на задържания. Двайсет и седем годишният е засечен и спрян от полицейски екип извън града. В лекия автомобил, с който се е придвижвал той, е открит полиетиленов плик, съдържащ суха тревна маса, с приблизително тегло 160 грама, реа

Криминалисти от Велики Преслав установиха двама извършители на противозаконно отнемане на лек автомобил, съобщиха от пресотдела на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен.

57-годишна жена е подала сигнал в полицейското управление в града, че неизвестен откраднал лек автомобил "Фолксваген", който е бил паркиран на ул.“ Илия Р. Блъсков“ в града. По нейни данни кражбата е станала за времето от 20:30 часа на 12 октомври до 4:00 ч.на следващия ден. Колата е била отключена, а контактният ключ е бил на таблото. Малко по-късно жената е установила, че автомобилът е върнат на същата улица, без липси и повреди, допълниха от полицията.

В хода на образуваното досъдебно производство криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав са установили извършителите на противозаконно отнемане на автомобила - двама местни жители на 17 и 18 години. Младежите са направили п

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста общинския съветник Сашо Ангелов. Съдия по делото беше Александър Александров.

"Аз съм пастор. Аз съм един човек, който кара хората да пращат децата си на училище. Не съм пипвал цигара, още повече дрога. Аз проповядвам на миряните да не лъжем и крадем", каза той. "Библията ми казва да се покорявам на властите", допълни Ангелов.  

Припомняме, че Районният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка "задържане под стража" на общинския съветник Сашо Ангелов, който бе задържан на 8 октомври при специализирана полицейска акция в пазарджишкия квартал "Изток" с основен акцент противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите.

Докато течеше заседанието, пред Съдебната палата в Пазарджик привърженици на Ангелов от евегенгелистката църква се събраха на протест с искане за освобождането му. 

Са

Председателят на Общинския съвет в Кубрат Нуршен Халилова организира публично обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета на Общината за 2023 г. По традиция приемането на отчета става след обществено обсъждане с местната общественост, съобщи председателят на Общинския съвет в града Нуршен Халилова. Поканени за участие са жителите на Община Кубрат, представители на бизнеса, неправителствени организации и цялата общественост. Обсъждането ще се състои утре, от 13:00 ч., в Ритуалната зала на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ на Община Кубрат. 

Председателят на Общинския съвет отбеляза, че материалите по годишния отчет за изпълнението на бюджета за 2023 г. са на разположение в стая №18 в административната сграда на общината. Годишният отчет за изпълнение на бюджета е качен в интернет страницата на Община Кубрат. 

За 2024 година бюджетът на общ

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и пътната безопасност. 

Въпреки, че общинските съветници се събраха в кулоарите днес, където дадоха брифинги, до заседание не се стигна поради липса на кворум. При необходими 31 общински съветници, в гласуването участваха 26-ма. 

Истината е, че задръствания в София има и ще продължава да има, когато има 800 000 коли, населението също се увеличава, строи се, градът се развива, каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти. Ще продължава да има трафик и това не трябва да е изненада за никого, добави кметът. По думите му амбицията на Столичната община е да се подобри инфраструктурата на града.

Догодина предстои ремонт на бул. "Александър Стамболийски" с трамвайното трасе, което се чакаше от десетилетия, както и ремонт на бул. „Мария Луиза“ заедно с трамвайното трасе от ул. "Козлодуй" до надлез "Надежда", съобщи пред журналисти в СОС общинският съветник Борис Бонев, председател на групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"). През 2025 г. предстои да се ремонтира и бул. "Джеймс Баучер", обявяването на търг за Източната тангента на София, бул. "Копенхаген", ул. "Александър Мицкевич" и много други малки квартални улици и булеварди, каза Бонев. По думите му всичко това се прави, за да се решават отдавна трупаните проблеми с трафика. 

Няма политически акт в това извънредно заседание, защото хората, които стоят с часове в задръстванията са от различни политически сили. И днес трябваше да решим техните проблеми, заяви Мирослав Боршош, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС на брифинг в СОС. Той каза, че хората, които дишат мръсния въздух в София и са в опасност заради липса на пътна маркировка, са от всички политически сили. Най-големият орган за дебати и решения беше бойкотиран от управляващите, заяви Боршош. Неговият колега от групата Антон Хекимян каза, че е разочароващо отношението на "спасителите" и на "промяната" към гражданите. 

Жители на село Труд излязоха на втори протест в рамките на половин месец и затвориха Карловско шосе. Недоволството им е провокирано от нередовния градски транспорт, който свързва селото с Пловдив. Исканията на протестиращите са да бъде възстановена автобусна линия №1 към Труд. Протестът започна в 15:00 часа днес пред читалището в селото, а малко по-късно хората затвориха и шосето. 

"Днес отново сме на протест, тъй като взетите решения от Областна администрация, община "Марица" и община Пловдив през последната седмица не ни удовлетворяват. Отново ни насочват към статуквото на транспорта, което са междуградски автобуси, тръгващи от други населени места и минаващи през Труд вече пълни, и които ние не можем да използваме, тъй като не спират в селото много често, особено в пиковия час. Железопътният транспорт, който кметът на "Марица" така усилено се опитва да ни накара да изпо

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже, а 1172-ма са кандидати в два района. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя каза, че бройката не е окончателна, тъй като все още продължават да постъпват искания в ЦИК за заличаване на някои от кандидатите.

В страната и извън нея има 12 640 СИК, но тази бройка също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни, социални заведения и места за задържане, обясни Матева.

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. Извън страната ще се гласува в 719 секции, в 57 държави, като машинно гласуване ще има в 157 секции.

Росица Матева посочи, че след като е изтекъл срокът за заявяване на гласуване с подвижна урна,

Община Перник възнамерява да поеме нов краткосрочен общински дълг за осигуряване на оборотни средства за обезпечаване на задължения. Той е в размер на 2,5 млн. лв. с до 3,5 процента годишна лихва. Това става известно от докладна записка на кмета Станислав Владимиров, която предстои да се разгледа и гласува на извънредната сесия на Общинския съвет утре.

Необходимите средства, под формата на краткосрочен общински заем, ще се вложат за разплащане на задължения. Поемането на краткосрочния общински дълг е обусловено от продължаващото преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от военния конфликт в Украйна и високия ръст на инфлацията през 2022, 2023 и 2024 година, дали отражение и на национално ниво.

"Община Перник се намира в затруднено положение да обезпечи плащанията, свързани с нормалното функциониране", се казва в документа. В него е посочено още, че ако админ

Общо 53-ма експерти осигурява Министерството на електронното управление и други администрации за предстоящата извадкова проверка на машините за гласуване, която се провежда от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това беше докладвано на регулярната среща, свикана от министър-председателя Димитър Главчев за подготовката на предстоящия на 27 октомври вот, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изрази очакване да бъдат проверени близо една трета от машините, което ще бъде значително по-голям брой проверени устройства в сравнение с предходните избори. Проверка предстои да бъде направена и на машините, които ще бъдат изпратени за вота в чужбина.

По отношение на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии министър Мундров заяви, че от днес започва поетапн

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В обекта се отглеждат 313 животни, уточниха от агенцията. Заболяването е установено след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище. Засегнатият животновъден обект е технологично свързан с първичното огнище, според информацията от БАБХ.

В предишния установен обект на територията на селото са били отглеждани 307 овце и 217 кози. За пресичане на разпространението на заразата в него е пристъпено към хуманно умъртвяване на животните.

Заради констатираното огнище и набелязването на мерки, които да пресекат разпространението на заразата, през вчерашния ден беше свикано извънредно заседание в областната управа на Хасково на местната епизоотична комисия.

На извънредната сесия щяха да се чуят много обвинения за задръствания, каза общинският съветник и председател на групата на "БСП за България" Иван Таков. И всичко това ще бъде вярно, защото София е блокирана, но има неща, които се случват извън полезрението на медиите, които не са допустими, смята общинският съветник. Таков попита как така няма пари за работещите в транспорта, а се дава хонорар от половин милион лева за адвокатски договори за дело между Столичната община и частен контрагент, което се води от 2023 г. от юристите в общината, но след това е прехвърлено на частна кантора. За трите инстанции досега договорът е за над половин милиона лева, добави общинският съветник.

Ваня Григорова от "БСП за България" каза пред журналисти, че тази извънредна сесия не предлага решения на проблемите, които са реални. Единственият доклад, които предлага решение, беше предложен от мен и подписан от Иван Таков и Екатерина Йорданова. Той е за гарантиране на средствата на допълнителните възнаграждения за транспортните работници, но не беше подкрепен от останалите вносители за провеждането на извънредна сесия, обясни Григорова. Според нея партийните формации трябва да се научат, че предизборните кампании са, за да покажат на избирателите как могат да се решават проблемите, а не да използват проблемите за предизборна кампания. 

От "Синя София" отказваме категорично да участваме в този предизборен фарс, въпросите трябва да бъдат поставени като питания към кмета, а не да са повод за извънредно заседание, и то в предизборна кампания, каза общинският съветник от "Синя София" Иван Сотиров. Според него няма нова ситуация, която да налага свикване на извънредно заседание. Това са теми, които са многократно коментирани и на които няма решение, посочи Сотиров. Той смята, че двете основни политически сили имат отговорност към тези проблеми. ГЕРБ атакуват сегашните управляващи, че възпроизвеждат практики от тяхното управление, а те не искат да бъдат управлявани по начин, по който те самите управляваха, смята Сотиров.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър на Военния университет се включиха в отбелязването на празника на Търновския гарнизон. Поч ...
В Роман започва традиционният есенен панаир
От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведен ...
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейности са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков по повод получена днес награда „Кмет на годината“ в категория ...
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансира ...
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Районната лекарска колегия (РЛК) в Смолян ще отличи изтъкнати български лекари, съобщи д-р Даниела Дариткова – председател на РЛК. По повод Деня на българския лекар ще се съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:43 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
1926
България

Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и пътната безопасност.Въпреки, че общинските съветници се събраха в кулоарите днес, където дадоха брифинги, до заседание не се стигна поради липса на кворум.

| 17 Октомври 2024, 15:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна
Разногласия в Столичния общински съвет породи темата за пътната обстановка в София; до извънредно заседание не се стигна
Снимка © Милена Стойкова

Темата за пътната обстановка в София породи разногласия между общинските съветници в Столичния общински съвет (СОС), които се събраха днес за извънредно заседание с единствена точка в дневния ред - изслушване на кмета на София Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Делото срещу майката и пастрока, обвинени, че са малтретирали физически и вербално петгодишно дете в Пловдив, продължава без споразумение между прокуратурата и обвиняемата Стела Алексиева. Причината е, че съдебният състав е предложил изменение, според което майката от съизвършител да бъде квалифицирана като помагач, но пастрокът Петър Чернев и адвокатът му не са го приели. Когато едната страна изисква споразумение, се изисква съгласието на другия подсъдим по делото, тъй като са съучастници, обясни прокурор Димитър Костов след заседанието в Районния съд, на което не бяха допуснати журналисти.

При разпоредителното заседание по делото Алексиева призна вина и договори споразумение за три години условно с пет години изпитателен срок, а Чернев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и поиска съкратена процедура. Споразумението на майката трябваше да бъде разгледано от дру

Полицията в Русе задържа трима мъже при специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотични вещества, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малчева.

Тя информира, че 31-годишен мъж е задържан в русенския квартал „Здравец – Север“. При извършена проверка на лекия автомобил, с който се е придвижвал, са намерени и иззети два полиетиленови плика със суха тревна маса, с приблизително тегло 200 грама. Полеви тест на откритото е дал реакция за марихуана.

Последващите действия на криминалистите са установили още двама мъже на 27 и 34 г., съпричастни към престъпната дейност на задържания. Двайсет и седем годишният е засечен и спрян от полицейски екип извън града. В лекия автомобил, с който се е придвижвал той, е открит полиетиленов плик, съдържащ суха тревна маса, с приблизително тегло 160 грама, реа

Криминалисти от Велики Преслав установиха двама извършители на противозаконно отнемане на лек автомобил, съобщиха от пресотдела на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен.

57-годишна жена е подала сигнал в полицейското управление в града, че неизвестен откраднал лек автомобил "Фолксваген", който е бил паркиран на ул.“ Илия Р. Блъсков“ в града. По нейни данни кражбата е станала за времето от 20:30 часа на 12 октомври до 4:00 ч.на следващия ден. Колата е била отключена, а контактният ключ е бил на таблото. Малко по-късно жената е установила, че автомобилът е върнат на същата улица, без липси и повреди, допълниха от полицията.

В хода на образуваното досъдебно производство криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав са установили извършителите на противозаконно отнемане на автомобила - двама местни жители на 17 и 18 години. Младежите са направили п

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста общинския съветник Сашо Ангелов. Съдия по делото беше Александър Александров.

"Аз съм пастор. Аз съм един човек, който кара хората да пращат децата си на училище. Не съм пипвал цигара, още повече дрога. Аз проповядвам на миряните да не лъжем и крадем", каза той. "Библията ми казва да се покорявам на властите", допълни Ангелов.  

Припомняме, че Районният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка "задържане под стража" на общинския съветник Сашо Ангелов, който бе задържан на 8 октомври при специализирана полицейска акция в пазарджишкия квартал "Изток" с основен акцент противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите.

Докато течеше заседанието, пред Съдебната палата в Пазарджик привърженици на Ангелов от евегенгелистката църква се събраха на протест с искане за освобождането му. 

Са

Председателят на Общинския съвет в Кубрат Нуршен Халилова организира публично обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета на Общината за 2023 г. По традиция приемането на отчета става след обществено обсъждане с местната общественост, съобщи председателят на Общинския съвет в града Нуршен Халилова. Поканени за участие са жителите на Община Кубрат, представители на бизнеса, неправителствени организации и цялата общественост. Обсъждането ще се състои утре, от 13:00 ч., в Ритуалната зала на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ на Община Кубрат. 

Председателят на Общинския съвет отбеляза, че материалите по годишния отчет за изпълнението на бюджета за 2023 г. са на разположение в стая №18 в административната сграда на общината. Годишният отчет за изпълнение на бюджета е качен в интернет страницата на Община Кубрат. 

За 2024 година бюджетът на общ

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и пътната безопасност. 

Въпреки, че общинските съветници се събраха в кулоарите днес, където дадоха брифинги, до заседание не се стигна поради липса на кворум. При необходими 31 общински съветници, в гласуването участваха 26-ма. 

Истината е, че задръствания в София има и ще продължава да има, когато има 800 000 коли, населението също се увеличава, строи се, градът се развива, каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти. Ще продължава да има трафик и това не трябва да е изненада за никого, добави кметът. По думите му амбицията на Столичната община е да се подобри инфраструктурата на града.

Догодина предстои ремонт на бул. "Александър Стамболийски" с трамвайното трасе, което се чакаше от десетилетия, както и ремонт на бул. „Мария Луиза“ заедно с трамвайното трасе от ул. "Козлодуй" до надлез "Надежда", съобщи пред журналисти в СОС общинският съветник Борис Бонев, председател на групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"). През 2025 г. предстои да се ремонтира и бул. "Джеймс Баучер", обявяването на търг за Източната тангента на София, бул. "Копенхаген", ул. "Александър Мицкевич" и много други малки квартални улици и булеварди, каза Бонев. По думите му всичко това се прави, за да се решават отдавна трупаните проблеми с трафика. 

Няма политически акт в това извънредно заседание, защото хората, които стоят с часове в задръстванията са от различни политически сили. И днес трябваше да решим техните проблеми, заяви Мирослав Боршош, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС на брифинг в СОС. Той каза, че хората, които дишат мръсния въздух в София и са в опасност заради липса на пътна маркировка, са от всички политически сили. Най-големият орган за дебати и решения беше бойкотиран от управляващите, заяви Боршош. Неговият колега от групата Антон Хекимян каза, че е разочароващо отношението на "спасителите" и на "промяната" към гражданите. 

Жители на село Труд излязоха на втори протест в рамките на половин месец и затвориха Карловско шосе. Недоволството им е провокирано от нередовния градски транспорт, който свързва селото с Пловдив. Исканията на протестиращите са да бъде възстановена автобусна линия №1 към Труд. Протестът започна в 15:00 часа днес пред читалището в селото, а малко по-късно хората затвориха и шосето. 

"Днес отново сме на протест, тъй като взетите решения от Областна администрация, община "Марица" и община Пловдив през последната седмица не ни удовлетворяват. Отново ни насочват към статуквото на транспорта, което са междуградски автобуси, тръгващи от други населени места и минаващи през Труд вече пълни, и които ние не можем да използваме, тъй като не спират в селото много често, особено в пиковия час. Железопътният транспорт, който кметът на "Марица" така усилено се опитва да ни накара да изпо

Към днешна дата за участие в изборите са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже, а 1172-ма са кандидати в два района. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя каза, че бройката не е окончателна, тъй като все още продължават да постъпват искания в ЦИК за заличаване на някои от кандидатите.

В страната и извън нея има 12 640 СИК, но тази бройка също ще търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни, социални заведения и места за задържане, обясни Матева.

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина. Извън страната ще се гласува в 719 секции, в 57 държави, като машинно гласуване ще има в 157 секции.

Росица Матева посочи, че след като е изтекъл срокът за заявяване на гласуване с подвижна урна,

Община Перник възнамерява да поеме нов краткосрочен общински дълг за осигуряване на оборотни средства за обезпечаване на задължения. Той е в размер на 2,5 млн. лв. с до 3,5 процента годишна лихва. Това става известно от докладна записка на кмета Станислав Владимиров, която предстои да се разгледа и гласува на извънредната сесия на Общинския съвет утре.

Необходимите средства, под формата на краткосрочен общински заем, ще се вложат за разплащане на задължения. Поемането на краткосрочния общински дълг е обусловено от продължаващото преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от военния конфликт в Украйна и високия ръст на инфлацията през 2022, 2023 и 2024 година, дали отражение и на национално ниво.

"Община Перник се намира в затруднено положение да обезпечи плащанията, свързани с нормалното функциониране", се казва в документа. В него е посочено още, че ако админ

Общо 53-ма експерти осигурява Министерството на електронното управление и други администрации за предстоящата извадкова проверка на машините за гласуване, която се провежда от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това беше докладвано на регулярната среща, свикана от министър-председателя Димитър Главчев за подготовката на предстоящия на 27 октомври вот, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изрази очакване да бъдат проверени близо една трета от машините, което ще бъде значително по-голям брой проверени устройства в сравнение с предходните избори. Проверка предстои да бъде направена и на машините, които ще бъдат изпратени за вота в чужбина.

По отношение на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии министър Мундров заяви, че от днес започва поетапн

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В обекта се отглеждат 313 животни, уточниха от агенцията. Заболяването е установено след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище. Засегнатият животновъден обект е технологично свързан с първичното огнище, според информацията от БАБХ.

В предишния установен обект на територията на селото са били отглеждани 307 овце и 217 кози. За пресичане на разпространението на заразата в него е пристъпено към хуманно умъртвяване на животните.

Заради констатираното огнище и набелязването на мерки, които да пресекат разпространението на заразата, през вчерашния ден беше свикано извънредно заседание в областната управа на Хасково на местната епизоотична комисия.

На извънредната сесия щяха да се чуят много обвинения за задръствания, каза общинският съветник и председател на групата на "БСП за България" Иван Таков. И всичко това ще бъде вярно, защото София е блокирана, но има неща, които се случват извън полезрението на медиите, които не са допустими, смята общинският съветник. Таков попита как така няма пари за работещите в транспорта, а се дава хонорар от половин милион лева за адвокатски договори за дело между Столичната община и частен контрагент, което се води от 2023 г. от юристите в общината, но след това е прехвърлено на частна кантора. За трите инстанции досега договорът е за над половин милиона лева, добави общинският съветник.

Ваня Григорова от "БСП за България" каза пред журналисти, че тази извънредна сесия не предлага решения на проблемите, които са реални. Единственият доклад, които предлага решение, беше предложен от мен и подписан от Иван Таков и Екатерина Йорданова. Той е за гарантиране на средствата на допълнителните възнаграждения за транспортните работници, но не беше подкрепен от останалите вносители за провеждането на извънредна сесия, обясни Григорова. Според нея партийните формации трябва да се научат, че предизборните кампании са, за да покажат на избирателите как могат да се решават проблемите, а не да използват проблемите за предизборна кампания. 

От "Синя София" отказваме категорично да участваме в този предизборен фарс, въпросите трябва да бъдат поставени като питания към кмета, а не да са повод за извънредно заседание, и то в предизборна кампания, каза общинският съветник от "Синя София" Иван Сотиров. Според него няма нова ситуация, която да налага свикване на извънредно заседание. Това са теми, които са многократно коментирани и на които няма решение, посочи Сотиров. Той смята, че двете основни политически сили имат отговорност към тези проблеми. ГЕРБ атакуват сегашните управляващи, че възпроизвеждат практики от тяхното управление, а те не искат да бъдат управлявани по начин, по който те самите управляваха, смята Сотиров.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пред паметника „Майка България“ бе честван празникът на Търновския гарнизон
В Роман започва традиционният есенен панаир
В община Бяла Слатина спортната инфраструктура и дейностите са на високо ниво, каза кметът инж. Иво Цветков
Община Бяла Слатина ще кандидатства с проект за обновяване на стадиона в града
Лекарската колегия в Смолян ще отличи изтъкнати лекари
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.