Начало На преден план Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България
2203
България

Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България.Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

| 17 Октомври 2024, 16:37 ч.
Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България
Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България
Снимка © Владимир Шоков

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България. Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Призивите да бъде спряна процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор е призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да наруши Конституцията, което е недопустимо. Това е записано в проектодекларация на ВСС, представена от представляващия Боян Магдалинчев в началото на днешното заседание на пленума на Съвета, на което се очаква Пленумът да реши дали да приеме хронограма за избор за председател на ВАС.

Тези искания са демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт. Усещането за беззаконие не трябва да се мултиплицира във всяка част от обществото, пише в документа.

Неуспехът на неслучилата се съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС. Съветът се третира като необходим грешник за провалянето на съдебната реформа, се посочва в проектодекларацията. С документа се отправя апел да не се минават границите на допустимото и институциите

В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата, конвенционалната престъпност и престъпленията против политическите права на гражданите, извършвана на територията на област Благоевград, са проверени три сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Благоевград. По сигналите своевременно е уведомена компетентната прокуратура. 

В специализираната полицейската операция, проведена днес, освен служители на ОД на МВР – Благоевград и на Главна дирекция „Жандармерия“, са участвали представители на Националната агенция за приходите, Българската агенция по безопасност на храните, Регионалната дирекция по горите – Благоевград и Агенция „Митници“. 

В рамките на полицейската операция са задържани 20 души. В областта са изградени 35 контролно &nda

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

Икономическият обмен между България и Босна и Херцеговина е във възходящо развитие, но има далеч по-голям неизползван потенциал, заяви държавният глава Румен Радев днес на съвместна пресконференция след среща с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович в Сараево.

"Предложих да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите", отбеляза Радев на пресконференцията. "Ние имаме интерес да разширяваме производството, да търсим нови възможности за съвместни предприятия. Убеден съм, че българският бизнес ще намери силно присъствие в Босна при наличие на повече информация".

Председателстващият босненското Председателство отбеляза, че в икономически план се забелязват позитивни тенденции, като износът от Босна за България през 2023 г. е възлязъл на 115 милиона конвертируеми марки (приблизително същата стойност и в лева – бел. ред.), а вносът от Бъл

Инж. Андреан Ваньов е новият заместник-кмет по строителство и благоустройство на Шумен. Той бе представен на брифинг от кмета на общината проф. Христо Христов. 

Инж. Ваньов заменя на поста Лиляна Янкова-Гайдаржиева, която беше представена като зам.-кмет по строителство и благоустройство на пресконференция на 1 юли, след като предишният заместник-кмет по строителство и екология на община Шумен арх. Николай Симеонов подаде заявление за напускане на поста.

Проф. Христов каза за инж. Ваньов, че има над 20-годишен опит в областта на индустриалното и гражданското строителство, с богат опит е като ръководител на инвестиционни проекти и в чужбина - в Казахстан, Татарстан, Австралия, Украйна. Инж. Ваньов е работил и за внедряването на високотехнологични и иновативни решения в областта на енергетиката, енергийната ефективност, както и по техническото изпълнение и отчитане на

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели. 

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Европейската харта за пътна безопасност, посочиха от ДАБДП. 

Европейската харта за пътна безопасност е най-голямата платформа за пътна безопасност на гражданското общество, с повече от 4000 членове. Разнообразната общност от членове на Хартата се състои от компании, неправителствени организации, национални, регионални и местни власти, изследователски институции, университети и училища. Членовете на Европейската харта за пътна безопасност могат да използват уебсайта на платформата (https://road-safety-charter.ec.europa.eu/) за споделяне и обмяна на опит, по-конкретно, за да представят дейността си и да популяризират активности за повишаване на безопасност на движението по пътищата, популяризират приноса на гражданското общество към безопасността на движението по пътищата, разпространяват и споделят информация, знания, проучвания и анализи по проблемите на безопасността на движението по пътищата в Европейския съюз, както и провеждат диалог и обмен на опит и практики в областта на безопасността на движението по пътищата на всички нива на управление в Европейския съюз, припомнят от ДАБДП.

Мисията на Европейската харта за пътна безопасност е допълнително да насърчи, стимулира и разшири общността, която работи за постигане на общата европейска визия за намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания с 50% между 2020 г. и 2030 г., и крайната цел – без загинали по пътищата на ЕС до 2050 г. и да подкрепя усилията на сдружения, училища, университети, фирми от всякакъв тип и размер, както и национални и местни власти в тази посока.

В тази връзка се провеждат и ежегодните Награди за високи постижения в областта на безопасността на движението по пътищата, които поощряват усилията на различни организации за постигането на общоевропейската цел – нула загинали по пътищата до 2050 г.

В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната (МО) на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с Министерството на отбраната на Република България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Подводните апарати са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина, до 1000 метра. Могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната. Съставени са от отделни модули и са лесни за обслужване. Възможно е управлението им от плавателно средство, като има възможност за надграждането им с допълнителни апаратури и сензори, информира МО.

Получените апарати са оборудвани с мултибим &bdq

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал н

Мерки за предотвратяване на пожари през есенно-зимния сезон разпространи на сайта на МВР и по медиите Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали. Мерките са заради случаите на пожари в жилищни сгради в област Кърджали през последните седмици, съобщиха за медиите от регионалния пресцентър на МВР в областния град.

От началото на октомври в региона са възникнали три пожара, свързани с използването на отоплителни уреди, като при два от тях са нанесени материални щети, има и един загинал. Тялото му е било открито овъглено след потушаване на пожар в къща в село Висока поляна на 10 октомври. 

Последният случай на пожар е от изминалата нощ, когато се запалил комин на лятна кухня в село Айрово. Екип на пожарната служба в Кърджали е потушил пожара, преди да обхване сградата.

За сравнение, през 2023 г. са регистрирани 36 п

Шофьор на камион, турски гражданин, е бил ранен при спор със свой колега на паркинга преди Граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Хасково.

За инцидента с мъжа, който е на 49 години, е получен сигнал в Районното управление в Свиленград. При извършената проверка на място от полицейските служители е установено, че пострадалият е с прободна рана в лявото бедро, нанесена му от колега и сънародник, на 52-годишна възраст, при кавга помежду им. По думите на пострадалия разправията е започнала, след като при маневра с камиона си той е засякъл на пътя другия водач. След инцидента нападателят го е изоставил и е преминал границата към Турция.

Пострадалият мъж е прегледан в спешното отделение на свиленградската болница и е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно пр

Мъж и жена пострадаха при катастрофа между два леки автомобила на бул. "Липник" в Русе. Това съобщи регионалният говорител на МВР в града Даниела Малчева. 

Сигнал за инцидента е подаден около 11:40 часа. При произшествието единият автомобил се е блъснал и в дърво. 
На място са изпратени екипи на "Спешна помощ", полицията и противопожарната служба. 

Пострадалите са пътували в единия автомобил. Наложила се е намесата на екип на противопожарната служба, който да извади 46-годишния шофьор от смачкания в дървото автомобил.

От "Спешна помощ" съобщиха, че мъжът и неговата спътничка - жена на около 70 години, са откарани с наранявания в Университетската болница "Канев", без опасност за живота. 

Причините за инцидента се изясняват. Движението в участъка е затруднено.

Европейската комисия организира наградите за високи постижения в областта на пътната безопасност, за да възнагради усилията на членовете си и да даде на инициативите най-голямо международно признание. Жури, съставено от експерти по пътна безопасност и Европейската комисия, избира победителите въз основа на набор от критерии.

Инициативите могат да бъдат действия, проекти, стратегии, кампании, методи или подходи, които са постигнали забележими и измерими резултати. Инициативата трябва успешно да е адресирала проблем, свързан с безопасността по пътищата. Всички видове организации, които са членове на Хартата, могат да представят своите инициативи.

Основните критерии, използвани за оценка на подадените документи, са няколко. Въздействие и мащаб - какви са резултатите и очакваното въздействие на инициативата? Оригиналност - доколко инициативата е уникална за вашия регион или държава? Видимост и разпространение - по какъв начин е популяризирана и разпространена инициативата? Непрекъснатост и потенциал за растеж - има ли план за продължаване на дейностите през следващите години?

При оценяването на заявлението се вземат предвид видът на субекта, който подава инициативата, и общото състояние на безопасността на движението по пътищата в страната, в която изпълнява дейността си. Категориите за наградите се различават всяка година, за да се включат възможно най-много инициативи. 

За 2024 г. категориите са:

Най-добро използване на технологиите и иновациите за насърчаване на пътната безопасност

Технологиите и иновациите играят важна роля за повишаване на безопасността по пътищата чрез въвеждане на съвременни технологични решения за справяне със комплексни, многофакторни проблеми. Инициативите в тази категория могат да бъдат под формата на нови продукти, технологии, системи или процеси, които повишават ефективността и въздействието на мерките, научните изследвания или дейностите в областта на пътната безопасност. Действията могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови категории.

Най-добра инициатива в подкрепа на пътната безопасност за уязвими участници в движението: пешеходци и велосипедисти

Тази категория приветства широк спектър от инициативи, посветени на повишаване на безопасността на пешеходците и/или велосипедистите, както и действия за повишаване на знанията и уменията на тези две групи.

Най-добра инициатива в подкрепа на пътната безопасност при мотоциклетизма

Тази категория приканва членовете да представят дейности, които подобряват безопасността на мотоциклетистите или повишават знанията и уменията на самите мотоциклетисти.

Най-добра инициатива за насърчаване на обучението по безопасност на движението по пътищата

В тази категория могат да кандидатстват инициативи, които са насочени към повишаване на уменията и знанията на участниците в движението по пътищата чрез образователни дейности. Дейностите могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови групи.

Награда за безопасност на движението по пътищата в градовете

В тази категория градове, общини и регионални и местни власти могат да представят своите ефективни дейности, кампании и стратегии за пътна безопасност. Дейностите могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови групи.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Доставени са 1000 броя бюлетини за местните избори за кмет в село Габровница, община Монтана, съобщи говорителят на Районна избирателна комисия Петко Петков. „Изборите се по ...
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Специализирана операция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност, бе проведена в ...
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за к ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На територията на Областна дирекция на МВР – Стара Загора днес се провеждат активни полицейски действия в Районните управления в Гълъбово, както и Първо и Второ Районни управ ...
Жена от Кресна пострада при побой
Жена от Кресна пострада при побой, нанесен от неин съгражданин, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сре ...
Тикер в 13:18 ч.
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават ...
Начало На преден план
2203
България

Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България.Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

| 17 Октомври 2024, 16:37 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България
Европейската комисия ще връчи годишните награди за пътна безопасност, няма нито една номинация от България
Снимка © Владимир Шоков

Европейската комисия ще връчи ежегодните награди за пътна безопасност на официална церемония в Брюксел, няма нито една номинация от България. Това съобщиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), която от 13 юни т.г. е новата национална контактна точка в България за Европейската харта за пътна безопасност.

Призивите да бъде спряна процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор е призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да наруши Конституцията, което е недопустимо. Това е записано в проектодекларация на ВСС, представена от представляващия Боян Магдалинчев в началото на днешното заседание на пленума на Съвета, на което се очаква Пленумът да реши дали да приеме хронограма за избор за председател на ВАС.

Тези искания са демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт. Усещането за беззаконие не трябва да се мултиплицира във всяка част от обществото, пише в документа.

Неуспехът на неслучилата се съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС. Съветът се третира като необходим грешник за провалянето на съдебната реформа, се посочва в проектодекларацията. С документа се отправя апел да не се минават границите на допустимото и институциите

В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата, конвенционалната престъпност и престъпленията против политическите права на гражданите, извършвана на територията на област Благоевград, са проверени три сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Благоевград. По сигналите своевременно е уведомена компетентната прокуратура. 

В специализираната полицейската операция, проведена днес, освен служители на ОД на МВР – Благоевград и на Главна дирекция „Жандармерия“, са участвали представители на Националната агенция за приходите, Българската агенция по безопасност на храните, Регионалната дирекция по горите – Благоевград и Агенция „Митници“. 

В рамките на полицейската операция са задържани 20 души. В областта са изградени 35 контролно &nda

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

Икономическият обмен между България и Босна и Херцеговина е във възходящо развитие, но има далеч по-голям неизползван потенциал, заяви държавният глава Румен Радев днес на съвместна пресконференция след среща с председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович в Сараево.

"Предложих да подпишем меморандум за взаимна защита на инвестициите", отбеляза Радев на пресконференцията. "Ние имаме интерес да разширяваме производството, да търсим нови възможности за съвместни предприятия. Убеден съм, че българският бизнес ще намери силно присъствие в Босна при наличие на повече информация".

Председателстващият босненското Председателство отбеляза, че в икономически план се забелязват позитивни тенденции, като износът от Босна за България през 2023 г. е възлязъл на 115 милиона конвертируеми марки (приблизително същата стойност и в лева – бел. ред.), а вносът от Бъл

Инж. Андреан Ваньов е новият заместник-кмет по строителство и благоустройство на Шумен. Той бе представен на брифинг от кмета на общината проф. Христо Христов. 

Инж. Ваньов заменя на поста Лиляна Янкова-Гайдаржиева, която беше представена като зам.-кмет по строителство и благоустройство на пресконференция на 1 юли, след като предишният заместник-кмет по строителство и екология на община Шумен арх. Николай Симеонов подаде заявление за напускане на поста.

Проф. Христов каза за инж. Ваньов, че има над 20-годишен опит в областта на индустриалното и гражданското строителство, с богат опит е като ръководител на инвестиционни проекти и в чужбина - в Казахстан, Татарстан, Австралия, Украйна. Инж. Ваньов е работил и за внедряването на високотехнологични и иновативни решения в областта на енергетиката, енергийната ефективност, както и по техническото изпълнение и отчитане на

Победителите ще бъдат обявени на церемонията в Брюксел, която ще се проведе на 14 ноември, а те ще бъдат удостоени с персонално отличие. Освен тази награда, ще получат и цифров знак на победителя и филм, който могат да използват за собствени комуникационни цели. 

В тазгодишното издание на наградите няма нито една номинация от България, въпреки че в Хартата членуват повече от 60 организации от нашата страна. За съжаление на този етап държавата ни се характеризира със слаба активност по отношение на дейностите, свързани с Европейската харта за пътна безопасност, посочиха от ДАБДП. 

Европейската харта за пътна безопасност е най-голямата платформа за пътна безопасност на гражданското общество, с повече от 4000 членове. Разнообразната общност от членове на Хартата се състои от компании, неправителствени организации, национални, регионални и местни власти, изследователски институции, университети и училища. Членовете на Европейската харта за пътна безопасност могат да използват уебсайта на платформата (https://road-safety-charter.ec.europa.eu/) за споделяне и обмяна на опит, по-конкретно, за да представят дейността си и да популяризират активности за повишаване на безопасност на движението по пътищата, популяризират приноса на гражданското общество към безопасността на движението по пътищата, разпространяват и споделят информация, знания, проучвания и анализи по проблемите на безопасността на движението по пътищата в Европейския съюз, както и провеждат диалог и обмен на опит и практики в областта на безопасността на движението по пътищата на всички нива на управление в Европейския съюз, припомнят от ДАБДП.

Мисията на Европейската харта за пътна безопасност е допълнително да насърчи, стимулира и разшири общността, която работи за постигане на общата европейска визия за намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания с 50% между 2020 г. и 2030 г., и крайната цел – без загинали по пътищата на ЕС до 2050 г. и да подкрепя усилията на сдружения, училища, университети, фирми от всякакъв тип и размер, както и национални и местни власти в тази посока.

В тази връзка се провеждат и ежегодните Награди за високи постижения в областта на безопасността на движението по пътищата, които поощряват усилията на различни организации за постигането на общоевропейската цел – нула загинали по пътищата до 2050 г.

В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната (МО) на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с Министерството на отбраната на Република България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Подводните апарати са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина, до 1000 метра. Могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната. Съставени са от отделни модули и са лесни за обслужване. Възможно е управлението им от плавателно средство, като има възможност за надграждането им с допълнителни апаратури и сензори, информира МО.

Получените апарати са оборудвани с мултибим &bdq

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал н

Мерки за предотвратяване на пожари през есенно-зимния сезон разпространи на сайта на МВР и по медиите Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали. Мерките са заради случаите на пожари в жилищни сгради в област Кърджали през последните седмици, съобщиха за медиите от регионалния пресцентър на МВР в областния град.

От началото на октомври в региона са възникнали три пожара, свързани с използването на отоплителни уреди, като при два от тях са нанесени материални щети, има и един загинал. Тялото му е било открито овъглено след потушаване на пожар в къща в село Висока поляна на 10 октомври. 

Последният случай на пожар е от изминалата нощ, когато се запалил комин на лятна кухня в село Айрово. Екип на пожарната служба в Кърджали е потушил пожара, преди да обхване сградата.

За сравнение, през 2023 г. са регистрирани 36 п

Шофьор на камион, турски гражданин, е бил ранен при спор със свой колега на паркинга преди Граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Хасково.

За инцидента с мъжа, който е на 49 години, е получен сигнал в Районното управление в Свиленград. При извършената проверка на място от полицейските служители е установено, че пострадалият е с прободна рана в лявото бедро, нанесена му от колега и сънародник, на 52-годишна възраст, при кавга помежду им. По думите на пострадалия разправията е започнала, след като при маневра с камиона си той е засякъл на пътя другия водач. След инцидента нападателят го е изоставил и е преминал границата към Турция.

Пострадалият мъж е прегледан в спешното отделение на свиленградската болница и е освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно пр

Мъж и жена пострадаха при катастрофа между два леки автомобила на бул. "Липник" в Русе. Това съобщи регионалният говорител на МВР в града Даниела Малчева. 

Сигнал за инцидента е подаден около 11:40 часа. При произшествието единият автомобил се е блъснал и в дърво. 
На място са изпратени екипи на "Спешна помощ", полицията и противопожарната служба. 

Пострадалите са пътували в единия автомобил. Наложила се е намесата на екип на противопожарната служба, който да извади 46-годишния шофьор от смачкания в дървото автомобил.

От "Спешна помощ" съобщиха, че мъжът и неговата спътничка - жена на около 70 години, са откарани с наранявания в Университетската болница "Канев", без опасност за живота. 

Причините за инцидента се изясняват. Движението в участъка е затруднено.

Европейската комисия организира наградите за високи постижения в областта на пътната безопасност, за да възнагради усилията на членовете си и да даде на инициативите най-голямо международно признание. Жури, съставено от експерти по пътна безопасност и Европейската комисия, избира победителите въз основа на набор от критерии.

Инициативите могат да бъдат действия, проекти, стратегии, кампании, методи или подходи, които са постигнали забележими и измерими резултати. Инициативата трябва успешно да е адресирала проблем, свързан с безопасността по пътищата. Всички видове организации, които са членове на Хартата, могат да представят своите инициативи.

Основните критерии, използвани за оценка на подадените документи, са няколко. Въздействие и мащаб - какви са резултатите и очакваното въздействие на инициативата? Оригиналност - доколко инициативата е уникална за вашия регион или държава? Видимост и разпространение - по какъв начин е популяризирана и разпространена инициативата? Непрекъснатост и потенциал за растеж - има ли план за продължаване на дейностите през следващите години?

При оценяването на заявлението се вземат предвид видът на субекта, който подава инициативата, и общото състояние на безопасността на движението по пътищата в страната, в която изпълнява дейността си. Категориите за наградите се различават всяка година, за да се включат възможно най-много инициативи. 

За 2024 г. категориите са:

Най-добро използване на технологиите и иновациите за насърчаване на пътната безопасност

Технологиите и иновациите играят важна роля за повишаване на безопасността по пътищата чрез въвеждане на съвременни технологични решения за справяне със комплексни, многофакторни проблеми. Инициативите в тази категория могат да бъдат под формата на нови продукти, технологии, системи или процеси, които повишават ефективността и въздействието на мерките, научните изследвания или дейностите в областта на пътната безопасност. Действията могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови категории.

Най-добра инициатива в подкрепа на пътната безопасност за уязвими участници в движението: пешеходци и велосипедисти

Тази категория приветства широк спектър от инициативи, посветени на повишаване на безопасността на пешеходците и/или велосипедистите, както и действия за повишаване на знанията и уменията на тези две групи.

Най-добра инициатива в подкрепа на пътната безопасност при мотоциклетизма

Тази категория приканва членовете да представят дейности, които подобряват безопасността на мотоциклетистите или повишават знанията и уменията на самите мотоциклетисти.

Най-добра инициатива за насърчаване на обучението по безопасност на движението по пътищата

В тази категория могат да кандидатстват инициативи, които са насочени към повишаване на уменията и знанията на участниците в движението по пътищата чрез образователни дейности. Дейностите могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови групи.

Награда за безопасност на движението по пътищата в градовете

В тази категория градове, общини и регионални и местни власти могат да представят своите ефективни дейности, кампании и стратегии за пътна безопасност. Дейностите могат да бъдат организирани за всички видове участници в движението по пътищата и за всички възрастови групи.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Контекст
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На преден план
Жена от Кресна пострада при побой
Основна линия
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Местен фокус
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
На преден план
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт
Контекст
Полицаи задържаха употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне проверка в Шумен
Сфера
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
На преден план
Областният управител върна решението на Общински съвет – Ямбол за преместваемите обекти
Контекст
Програма с фокус върху психичното здраве на журналистите е предвидена на конференцията „Sofia Talks Media: Устойчиви на кризи“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.