Начало На преден план Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
2162
България

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.На място са изпратени два екипа на пожарната.

| 17 Октомври 2024, 19:56 ч.
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Снимка © Никола Узунов

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, че горят автомобилни гуми.

Община Лъки ще кандидатства за финансиране от 5,2 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) за изграждане на сгради за социални услуги в село Борово. Това решиха общинските съветници в града на извънредно заседание. Предложението трябва да бъде подадено към Министерството на труда и социалната политика до 31 октомври. Ще бъдат открити три услуги за резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения и един Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства.

Финансирането е по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Дейността е във връзка със заложените в Закона за социалните услуги срокове до 2027 година да бъдат изведени в семейна среда 60 на сто от живеещите в специализирани инсти

Близо 2000 старозагорци имат имен ден в деня, когато православната църква отбелязва паметта на Св. Петка (Петковден)- 14 октомври. Това съобщават от отдел „Гражданско състояние“ в община Стара Загора. Най-много от празнуващите носят името името Пенка – те са 1161. Доста по-скромно е представен вариантът Петка – само при 8 жени, а Петко се казват 708 мъже.

Припомняме, че днес, в навечерието на Петковден, старозагорското село Люляк отбеляза своя храмов празник с благотворителна инициатива за събиране на средства за реставрация на две църковни икони от храма „Св. Петка“, покровителка на населеното място.

Света преподобна Параскева Епиватска, наричана още Преподобна Петка, е сред най-почитаните светици в България и в православния свят. Била родена през ХI век в град Епиват. Родителите били заможни и добродетелни хора.

Параскева от

На тази извънредна сесия няма да присъствам и няма да се подпиша, защото тя има изцяло предизборен характер. Това заяви общинският съветник от групата на "БСП за България" Ваня Григорова пред журналисти по повод извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) днес. 

По думите тази извънредна сесия не предлага решения на проблемите, които са реални. Единственият доклад, които предлага решение, беше предложен от мен и подписан от Иван Таков и Екатерина Йорданова. Той е за гарантиране на средствата на допълнителните възнаграждения за транспортните работници, но не беше подкрепен от останалите вносители за провеждането на извънредна сесия, обясни Григорова. 

Според нея партийните формации трябва да се научат, че предизборните кампании са, за да покажат на избирателите как могат да се решават проблемите, а не да използват проблемите за предизборна кампания

Българската банка за развитие има нова стратегия и подготвя различни програми, за да влезе по-директно в публичната политика и да подпомогне преодоляването на регионалните дисбаланси в страната, каза днес в Албена служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов пред участниците в Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. По думите му целта е институцията да уплътни ролята си на истинска банка за развитие, като финансира публични обекти. Карадимов уточни, че програмите се разработват в момента и през 2025 г. банката ще стане реален партньор на българските общини, особено за неща, за които държавата не може или няма право да отделя ресурс.

Карадимов посочи още, че местните власти трябва да са много активни по привличането на инвеститори. Той подчерта, че държавата финансира проекти за изграждане на дов

Музеят на авиацията в Крумово, филиал на Военноисторическия музей, празнува 16 октомври - Ден на българската на авиация и празник на Военновъздушните сили, със специална програма, посветена на историята на българската авиация.

Този ден се отбелязва от 1963 година и е свързан с първия боен разузнавателен полет, който се провежда по време на Балканската война на 16 октомври 1912 година, извършен от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев със самолет "Албатрос" Л2 в района на Одрин. С този полет се поставя началото на българската бойна авиация по време на Балканската война, каза Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията.

Днес посетителите имат възможност да разгледат новата фотодокументална изложба „С крилата на противника. Трофейните самолети на България (1915 – 1918)“. Тя разказва за някои от над 20-те противникови аероплана, свалени или кацнали

На място са изпратени два екипа на пожарната. Сигналът е получен в 18:49 ч., уточниха от пожарната. Няма опасност от разрастване на пожара. Няма пострадали.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас обяви осемнадесет свободни места за лекари – специализанти. Те ще бъдат заети след конкурс, за който вече могат да се подават документи. Местата са в петнадесет отделения и клиники на болницата – диагностични, терапевтични и хирургични. Това съобщиха от пресцентъра . 

За разлика от други лечебни заведения, в които специализантите трудно получават достъп до практическа работа, в УМБАЛ-Бургас водещият принцип е младите лекари да участват в диагностично-лечебния процес наравно със специалистите. Те могат да придобиват допълнителна квалификация с дежурства в Спешно отделение, където се сблъскват с разнообразие от случаи и повечето се възползват от тази възможност, добавиха от болницата.

Силно застъпената практическа работа и улесненият достъп до специализация е вероятната причина в УМ

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

От първи ноември се въвежда бонусна система за заплащане в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това предвижда подписаното днес споразумение с кмета на София Васил Терзиев, което е в допълнение на договореностите от края на месец февруари тази година за повишаване на възнагражденията на работещите в градския транспорт, съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ на сайта си. 

Оттам посочват, че преговорите по въвеждане на бонусната система са се усложнили в началото на този месец, след като от Столичната община са обяснили, че нямат финансова възможност и трябва да бъде отложена. Това повиши социалното напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ предупреди, че ако не се намери решение, ще предприеме протестни действия, непосредствено след парламентарните избори.

След проведенит

От днес започва реализацията на проект за подобряване на енергийната ефективност и създаване на достъпна среда в административната сграда в резервата „Сребърна“. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе, които са бенефициенти по проекта.

Проектът е на стойност над 250 хил. лева, финансиран е чрез Механизма за възстановяване и устойчивост и ще се реализира в рамките на 18 месеца. Към настоящия момент е извършено проектиране и избор на изпълнител за дейностите по строително-монтажните работи и строителен надзор.

Предвижда се да бъде положена топлоизолация на покрива, ограждащите сградата стени и пода, подмяна на дограмите, ремонт и надграждане на съществуващата система за отопление, както и монтаж на фотоволтаична централа на покрива на сградата. Със средства по проекта ще бъде изградена и тоалетна за инвалиди, което ще

По инициатива на областния управител на Габрово се състоя работна среща във връзка с предстоящите избори, съобщиха от Областна администрация – Габрово. 

В срещата участваха представители на институциите, които имат отношение към организацията на изборите – ръководителите на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Териториална дирекция „Национална сигурност“, „ЕРП Север“, Районната избирателна комисия, "Информационно обслужване" – Габрово, представители на четирите общини в областта, както и технически екип от областната администрация.

Целта на срещата беше да се координират действията по организация на предстоящите парламентарни избори, както и да се уточнят възникнали въпроси в хода на подготовката им. Областна администрация -

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сре ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община. Движението ...
Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба на областния управител срещу решението за провеждане на местен референдум
Административният съд в Добрич (ДАС) остави без разглеждане жалба на областния управител на Добрич срещу решение на Общински съвет (ОбС) - Добричка от извънредно заседание, на коет ...
Нарушения на забраната за нощен риболов установиха при масови проверки инспектори от агенцията по рибарство в Русе
Екипи на сектор „Рибарство и контрол“ Русе към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са съставили 11 акта за установяване на административни нарушени ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“. Във връзка с очакваното понижение на среднодневните те ...
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На територията на Областна дирекция на МВР – Стара Загора днес се провеждат активни полицейски действия в Районните управления в Гълъбово, както и Първо и Второ Районни управ ...
Жена от Кресна пострада при побой
Жена от Кресна пострада при побой, нанесен от неин съгражданин, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сре ...
Тикер в 13:13 ч.
От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават ...
Начало На преден план
2162
България

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.На място са изпратени два екипа на пожарната.

| 17 Октомври 2024, 19:56 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, изпратени са два екипа на пожарната
Снимка © Никола Узунов

Сметище гори в столичния квартал „Христо Ботев“, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там уточниха, че горят автомобилни гуми.

Община Лъки ще кандидатства за финансиране от 5,2 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) за изграждане на сгради за социални услуги в село Борово. Това решиха общинските съветници в града на извънредно заседание. Предложението трябва да бъде подадено към Министерството на труда и социалната политика до 31 октомври. Ще бъдат открити три услуги за резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения и един Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства.

Финансирането е по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Дейността е във връзка със заложените в Закона за социалните услуги срокове до 2027 година да бъдат изведени в семейна среда 60 на сто от живеещите в специализирани инсти

Близо 2000 старозагорци имат имен ден в деня, когато православната църква отбелязва паметта на Св. Петка (Петковден)- 14 октомври. Това съобщават от отдел „Гражданско състояние“ в община Стара Загора. Най-много от празнуващите носят името името Пенка – те са 1161. Доста по-скромно е представен вариантът Петка – само при 8 жени, а Петко се казват 708 мъже.

Припомняме, че днес, в навечерието на Петковден, старозагорското село Люляк отбеляза своя храмов празник с благотворителна инициатива за събиране на средства за реставрация на две църковни икони от храма „Св. Петка“, покровителка на населеното място.

Света преподобна Параскева Епиватска, наричана още Преподобна Петка, е сред най-почитаните светици в България и в православния свят. Била родена през ХI век в град Епиват. Родителите били заможни и добродетелни хора.

Параскева от

На тази извънредна сесия няма да присъствам и няма да се подпиша, защото тя има изцяло предизборен характер. Това заяви общинският съветник от групата на "БСП за България" Ваня Григорова пред журналисти по повод извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) днес. 

По думите тази извънредна сесия не предлага решения на проблемите, които са реални. Единственият доклад, които предлага решение, беше предложен от мен и подписан от Иван Таков и Екатерина Йорданова. Той е за гарантиране на средствата на допълнителните възнаграждения за транспортните работници, но не беше подкрепен от останалите вносители за провеждането на извънредна сесия, обясни Григорова. 

Според нея партийните формации трябва да се научат, че предизборните кампании са, за да покажат на избирателите как могат да се решават проблемите, а не да използват проблемите за предизборна кампания

Българската банка за развитие има нова стратегия и подготвя различни програми, за да влезе по-директно в публичната политика и да подпомогне преодоляването на регионалните дисбаланси в страната, каза днес в Албена служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов пред участниците в Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. По думите му целта е институцията да уплътни ролята си на истинска банка за развитие, като финансира публични обекти. Карадимов уточни, че програмите се разработват в момента и през 2025 г. банката ще стане реален партньор на българските общини, особено за неща, за които държавата не може или няма право да отделя ресурс.

Карадимов посочи още, че местните власти трябва да са много активни по привличането на инвеститори. Той подчерта, че държавата финансира проекти за изграждане на дов

Музеят на авиацията в Крумово, филиал на Военноисторическия музей, празнува 16 октомври - Ден на българската на авиация и празник на Военновъздушните сили, със специална програма, посветена на историята на българската авиация.

Този ден се отбелязва от 1963 година и е свързан с първия боен разузнавателен полет, който се провежда по време на Балканската война на 16 октомври 1912 година, извършен от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев със самолет "Албатрос" Л2 в района на Одрин. С този полет се поставя началото на българската бойна авиация по време на Балканската война, каза Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията.

Днес посетителите имат възможност да разгледат новата фотодокументална изложба „С крилата на противника. Трофейните самолети на България (1915 – 1918)“. Тя разказва за някои от над 20-те противникови аероплана, свалени или кацнали

На място са изпратени два екипа на пожарната. Сигналът е получен в 18:49 ч., уточниха от пожарната. Няма опасност от разрастване на пожара. Няма пострадали.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас обяви осемнадесет свободни места за лекари – специализанти. Те ще бъдат заети след конкурс, за който вече могат да се подават документи. Местата са в петнадесет отделения и клиники на болницата – диагностични, терапевтични и хирургични. Това съобщиха от пресцентъра . 

За разлика от други лечебни заведения, в които специализантите трудно получават достъп до практическа работа, в УМБАЛ-Бургас водещият принцип е младите лекари да участват в диагностично-лечебния процес наравно със специалистите. Те могат да придобиват допълнителна квалификация с дежурства в Спешно отделение, където се сблъскват с разнообразие от случаи и повечето се възползват от тази възможност, добавиха от болницата.

Силно застъпената практическа работа и улесненият достъп до специализация е вероятната причина в УМ

Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин в Силистренско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на  конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Участват също Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе. 

Във фокуса на полицейските действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пункт

От първи ноември се въвежда бонусна система за заплащане в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това предвижда подписаното днес споразумение с кмета на София Васил Терзиев, което е в допълнение на договореностите от края на месец февруари тази година за повишаване на възнагражденията на работещите в градския транспорт, съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ на сайта си. 

Оттам посочват, че преговорите по въвеждане на бонусната система са се усложнили в началото на този месец, след като от Столичната община са обяснили, че нямат финансова възможност и трябва да бъде отложена. Това повиши социалното напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ предупреди, че ако не се намери решение, ще предприеме протестни действия, непосредствено след парламентарните избори.

След проведенит

От днес започва реализацията на проект за подобряване на енергийната ефективност и създаване на достъпна среда в административната сграда в резервата „Сребърна“. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе, които са бенефициенти по проекта.

Проектът е на стойност над 250 хил. лева, финансиран е чрез Механизма за възстановяване и устойчивост и ще се реализира в рамките на 18 месеца. Към настоящия момент е извършено проектиране и избор на изпълнител за дейностите по строително-монтажните работи и строителен надзор.

Предвижда се да бъде положена топлоизолация на покрива, ограждащите сградата стени и пода, подмяна на дограмите, ремонт и надграждане на съществуващата система за отопление, както и монтаж на фотоволтаична централа на покрива на сградата. Със средства по проекта ще бъде изградена и тоалетна за инвалиди, което ще

По инициатива на областния управител на Габрово се състоя работна среща във връзка с предстоящите избори, съобщиха от Областна администрация – Габрово. 

В срещата участваха представители на институциите, които имат отношение към организацията на изборите – ръководителите на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Териториална дирекция „Национална сигурност“, „ЕРП Север“, Районната избирателна комисия, "Информационно обслужване" – Габрово, представители на четирите общини в областта, както и технически екип от областната администрация.

Целта на срещата беше да се координират действията по организация на предстоящите парламентарни избори, както и да се уточнят възникнали въпроси в хода на подготовката им. Областна администрация -

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
От днес е отворено движението по бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Емилиян Станев“, съобщиха от Столична община
Административният съд в Добрич остави без разглеждане жалба на областния управител срещу решението за провеждане на местен референдум
Нарушения на забраната за нощен риболов установиха при масови проверки инспектори от агенцията по рибарство в Русе
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
До няколко дни ще започне поетапното пускане на парното в Перник, съобщиха от топлофикационното дружество
Контекст
Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, се провежда в Гълъбово и Стара Загора
На преден план
Жена от Кресна пострада при побой
Основна линия
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Местен фокус
Фирмите, използващи изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза проф. Андрияна Андреева
На преден план
Младежът, който преби жена пред денонощен магазин в Перник, е обвинен в умишлено причиняване на смърт
Контекст
Полицаи задържаха употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне проверка в Шумен
Сфера
Заради случаи на пожари със загинал през последните седмици, пожарната в Кърджали излезе с препоръки за предотвратяването им
На преден план
Областният управител върна решението на Общински съвет – Ямбол за преместваемите обекти
Контекст
Програма с фокус върху психичното здраве на журналистите е предвидена на конференцията „Sofia Talks Media: Устойчиви на кризи“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.