Начало Местен фокус През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
376
Хроника

През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци

Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно.Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка.

| 18 Октомври 2024, 07:00 ч.
През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
Снимка © DFA

Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно. През 2013 г. на днешната дата съобщава за публикация на грузински и швейцарски учени в сп. "Сайънс", че Хомо хабилис, Хомо рудолфензис и Хомо еректус са от една еволюираща линия, довела до съвременния човек. 

Софийският градски съд (СГС) реши следващото заседание по делото срещу полицаите Любка Гечева и Георги Малински да е на 23 октомври 2024 г. Двамата са обвинени за вземане на подкуп за ескорт на Димитър Любенов, обвиняем за тежката катастрофа на Околовръстното шосе на София през 2022 г., при която загина френски гражданин. По време на днешното съдебно заседание Любенов потвърди показанията си за Любка Гечева и Георги Малински, които е направил по време на разследването срещу тях.

Самият Любенов от май 2024 г. се намира под домашен арест.

Сред другите свидетели, призовани за показания на днешното заседание, бяха Виктор Пенев, Йордан Панов, Атанас Шиников, Марио Емилов. 

Съдът наложи санкция по 200 лева на свидетелите Димитър Геров, Калоян Николов и Стойчо Тодоров, които са били призовани, но не присъстваха в залата. 

Припомняме, че през май 2023 год

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е съставила през 2023-24 г. 18 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян, съобщи на пресконференция Стефан Сабрутев, председател на групата  съветници „Нашият Смолян“. Общинските съветници Стефан Сабрутев, Елена Радева, Радой Краев представиха на пресконференция в Националния пресклуб в Смолян отчет за работата на групата „Нашият Смолян“.  

След 17 акта през 2023 г. за подписани 231 договора в нарушение на Закона за публични финанси на стойност 46 млн. лв., през януари тази година е поредният акт за неспазване на финансовата дисциплина за сключване на 131 договора и поети ангажименти за разходи в размер на 17 454 196,14 лв., за което кметът отново е санкциониран, допълни Сабрутев. Според него това показва, че твърденията за финансова стабилност и подобряване на финансовото състо

В тези години на кризи и политическа нестабилност местните власти се превърнаха в олицетворение на българската държавност, каза президентът Румен Радев в обръщението си към участниците в Годишната среща на местните власти, която се провежда в "Албена". Той посочи, че НСОРБ се утвърждава като най-представителния глас на общините у нас и незаменим фактор във взаимодействието между хората по места и централната власт.

Президентът каза още, че е необходимо да се променят отношенията между местната, централната и законодателна власт, ако искаме да видим България такава, каквато заслужава да бъде.

Следва

По пътя София – Своге, в участъка Нови Искър – Владо Тричков, в района на село Ромча са катастрофирали два леки насрещно движещи се автомобила. Вследствие на сблъсъка единият се е обърнал по таван, казаха от Областната дирекция на МВР-София . 

Сигналът за пътнотранспортно произшествие е получен тази сутрин, около 6:40 часа. 

От полицията допълниха, че пътник от преобърналия се автомобил е транспортиран в болница „Пирогов“. Данни за състоянието на пътника се очакват на по-късен етап. 

На място има полицейски екип, който регулира движението.

Движението се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През последното денонощие в България са загинали двама души, а 15 са ранени при 12 тежки катастрофи, съобщиха по-рано от МВР.

От следващата седмица започва да тече срокът за номинации за председател на Върховния административен съд (ВАС). В четири поредни заседания на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да се правят кандидатури. Изборът ще е на 20 март. Това гласува Пленумът на Висшия съдебен съвет. Трима от присъстващите бяха против продължаването на процедурата.

Мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Чолаков изтича в края на ноември. 

Олга Керелска каза, че гласува против, защото смята, че този състав на съвета с изтекъл мандат не може да проведе този избор. Залагаме риск при последващи действия групи от депутати или президентът да сезират Конституционния съд, посочи тя.  

ВСС няма право на преценка дали да приложи правомощията си в Конституцията, каза колегата Даниела Марчева. Не може да се изкарва пред скоби изборът на "тримата големи" пред всички о

Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. 

В емисията си “Забава и знание” на 18 октомври 2013 г. пише:

Най-ранните хора от Евразия и Африка може да са от един вид

Лондон, 18 октомври 2013 г. // Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно, съобщиха световните информационни агенции. 
Грузински и швейцарски учени пишат в сп. "Сайънс", че Хомо хабилис, Хомо рудолфензис и Хомо еректус са от една еволюираща линия, довела до съвременния човек. Други антрополози обаче не са съгласни с теорията. 
Учените са изследвали най-пълния череп на хоминид, намиран досега. Той е с малка черепна кутия, големи зъби и дълго лице, характерни за Хомо хабилис. Много от характеристиките на мозъчната кутия обаче са типични само за Хомо еректус. 
Черепът на 1,8 милиона години е от място, където е намерена най-голямата колекция добре запазени останки от хоминиди в света. Те са и най-ранните доказателства за първобитни хора извън Африка - група, появила се малко след като ранния Хомо се отделя от Австралопитека, чийто представител е фосилът Люси.
"Имаме най-доброто доказателство какъв е бил ранният Хомо – каза ръководителят на екипа Давид Лордкипанидзе от Грузинския национален музей в Тбилиси. – Много важно е, че имаме толкова забележителна колекция, много е рядко да има такава от едно място".
Вариациите във фосилите досега озадачаваха специалистите. Според проф. Лордкипанидзе обаче е ясно, че те са от една популация.
"Когато разгледахме тези вариации и ги сравнихме със съвременните хора, се вижда, че това е нормален диапазон на вариации" – допълни професорът.
Черепът е открит преди осем години. Оттогава екипът го сравнява с други фосили на Хомо от Африка, които датират до 2,4 милиона години. Сравнителният анализ на черепите на хоминидите разкри достатъчно прилики, за да бъдат смятани най-ранните фосили на Хомо и хоминидите от Дманиси от един вид.  
"Ако мозъчната кутия и лицето на "Череп 5" бяха намерени като отделни фосили на различни места в Африка, сигурно щяха да бъдат отнесени към различни видове -  каза Кристоф Цоликофер от Института по антропология в Цюрих. - Причината е, че в Череп 5 са обединени някои ключови черти, като малка мозъчна кутия и голямо лице, които досега не бяха наблюдавани заедно в ранен фосил на Хомо. Освен това, тъй като виждаме подобен модел и диапазон на вариации в африканските фосили, може да се приеме, че е имало един вид Хомо по това време там. А тъй като хоминидите от Дманиси са толкова подобни на африканските, приемаме, че те са от един вид".
Други палеоантрополози обаче мислят, че поне три различни вида хоминиди са съществували едновременно в Африка. Сред тях е Фред Спур от лондонския Юнивърсити колидж. Той определи като недостатъчни  методите на анализ, използвани от екипа, за да бъде направен извод, че фосилите са от един вид.
"Те правят много общ анализ на формата на черепа, лицето и мозъчната кутия – каза той. – Проблемът е, че тези видове Хомо не се определят с толкова широки характеристики на общата краниална форма, а от много специфични черти, които не са използвани от тях. Такива например са дебелите и изпъкнали вежди, ъгловатият  гръб на мозъчната кутия, някои детайли от основата на черепа, които са характерни за Хомо еректус, но не и за Хомо хабилис и Хомо рудолфензис. 

***

Общо 27 души са ранени при 25 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР.

В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали трима души.

От началото на месеца са станали 319 катастрофи с 23 жертви и 389 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5730 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 362-ма човека, а пострадалите са 7210.

При сравнение с реалните данни за загинали през същия период на 2023 г., се отчитат 67 по-малко загинали участници в движението през 2024 г., съобщават още от МВР.

Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Генерал (о.з.) Михо Михов беше отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай навършените от него 75 години. За принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента беше удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Награждаването е в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври. На церемонията присъстваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С настъпващия празник за мен е огромно удоволствие да отлича с Почетния знак на президента наши летци, командири и общественици за техния достоен професионален и житейски път и значителен принос за развитие на

Безплатни изследвания на пациенти с поставена диагноза за захарен диабет тип 2 ще се извършват в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ в София, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Прегледите ще бъдат в периода 21 октомври – 15 ноември и ще се проведат в Центъра за превенция на захарния диабет и в Клиниката по очни болести към болницата. Не е необходимо пациентите да носят медицинско направление от личен лекар. Препоръчително е пациентите да не приемат храна четири часа преди скрининга, уточниха от болницата.

Очните прегледи включват разширяване на зениците за установяване на диабетна ретинопатия и измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно, посочиха от болницата. Ще бъдат направени кръвни и апаратни изследвания за оценка на сърдечносъдов, бъбречен и очен риск, всле

Неформалната среща между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда на 13 и 14 октомври 2004 г. в Пояна Брашов, Румъния. Неформалните срещи традиционно нямат фиксиран дневен ред и на тях не се вземат официални решения. Те позволяват на министрите да обсъждат свободно въпроси от дневния ред на НАТО. Форумът се организира за първи път в Румъния, която заедно с България, Естония, Латвия, Литва и Словакия се присъединява официално към Алианса през 2004 г. На срещата участват министри на отбраната, началници на генерални щабове на армиите на държавите-членки на НАТО, висши представители от Международния секретариат и от Международния военен секретариат на НАТО. По време на срещата се обсъждат ключови отбранителни въпроси, най-вече по промени в операциите на Организация на Северноатлантическия договор. Изготвят се различни насоки и планове

Разград събра близо 130 състезатели от цялата страна за Държавното първенство по брейк. Надпреварата беше организирана от разградския клуб по брейк Shadows Crew, Българската брейк федерация с подкрепата на община Разград и спонсори. Състезателите демонстрираха уменията си на сцената на Общинския културен център. Състезанието продължи през целия съботен ден с квалификации и финали. Имаше и демонстративен батъл между двата национални отбора – на България и на Германия. Организаторите на първенството уточниха, че немските състезатели в момента са на подготвителен лагер в страната ни. 

Най-добрите в шампионата получиха медали и грамоти късно снощи след финалите. Победителите в отделните възрастови групи и стилове бяха оценявани от международно жури.

Домакините от Shadows Crew спечелиха четири индивидуални отличия. Андреана Маринова бе отличена със златен медал, Ми

Обектът с фосилните находки – “Дманиси”, се намира на 85 км югозападно от столицата Тбилиси. Той е открит през 1993 г. Според учените, това е много важно място, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. През годините редовно съобщава за откритията, свързани с Дманиси:

Откриха фосили от най-ранните европейци

Лондон, 6 юни 2000 г. // Палеонтолози откриха в Грузия два фосила от човекоподобни същества, живели преди около 1,7 милиона години, предаде Прес асосиейшън.  Изследователите попаднали на находката край средновековна крепост. Предполага се, че това са фосили от най-ранните европейци, първите предци на съвременните хора, които от Африка и Азия са достигнали Европа.
Това са първите фосили от човекоподобни, открити извън Африка, уточнява ПА.
Повечето учени смятат, че най-ранният човекоподобен вид, напуснал африканския континент, е бил Хомо еректус. Фосилите, открити в Дманиси в Грузия, обаче наподобяват по-скоро тези на "братовчедите" на Хомо еректус – Хомо ергастер.
Находката, описана в сп.  Сайънс, е направена от екип учени от Грузия, Германия, Франция и САЩ. Те правят предположения и за причината за разселването на предшествениците на хората извън Африка.  Вероятно това е бил апетитът, смятат учените.  След като ранните хора започнали да ядат храни, съдържащи повече животински протеини, обитаваните от от тях територии се разширили и съвпаднали с тези, където се срещали ловуваните животни.  

***

В Грузия са открили четвърти прачовешки череп на 1,7 милиона години  

Тбилиси, 14 август 2001 г. // Грузински археолози са открили череп отпреди 1,7 милиона години, предаде Ройтерс. Той прилича на други три черепа, намерени миналата година и вероятно представляващи останки от първите прачовеци, мигрирали от Африка в Европа.
При разкопки, извършвани от учени от Грузия, САЩ и Европа, близо до средновековния град Дманиси, на около 80 км югозападно от столицата на Грузия Тбилиси, са били намерени и сечива от същия период.
Четвъртият череп внася промяна в досегашните теории за разпространението на останките, споделя пред Ройтерс Давид Лордкипанидзе от Грузинския държавен музей.
Палеонтолозите твърдят, че черепите напомнят тези на ранните хора, живели в източна Африка по същото време , а сечивата, открити на обекта, имат сходства с оръдията на труда, изработвани от африканските прачовеци.
Откритията навеждат на мисълта, че хоминидите, известни като Хомо ергастер, бързо са напуснали Африка, пресекли са териториите на сегашните Сирия и Ливан и през Турция са достигнали планинските райони на Грузия.
Хомо ергастер е по средата между по-първобитния Хомо хабилис и Хомо еректус. Представителите на Х. ергастер вероятно са били яки същества и са ползвали усъвършенствани каменни сечива. Мнозина учени смятат, че те са първите ранни хора, които напуснали Африка и населили Азия и Европа. 

***

Откриха черепа на най-древния европеец

Тбилиси, 7 август 2005 г. // Грузински учени откриха край градчето Дманиси, Източна Грузия, чeреп на най-древния първобитен човек, обитавал континента Европа, съобщи РИА "Новости". 
Пред журналисти министърът на културата, опазването на паметниците и спорта на Грузия Гeоргe Габашвили каза, че според първоначалните данни находката датира отпреди 1,8 млн. години.
"За последните пет години това е петата уникална находка на останки на най-древните хора на европейския континент. Черепът на праисторическия човек все още е в земята. Учените работят по неговото изкопаване" – съобщи Габашвили.
Според министъра, учените за пореден път се натъкват на доказателства, че първите европейци са населявали района край градчето Дманиси. 
Габашвили подчерта, че през следващите дни се очаква в страната да пристигне група чужди учени, които заедно с грузинските си колеги да продължат разкопките в Дманиси и да извършат необходимите изследвания. 
Нека припомним, че през лятото на 2001 година в района на  градчето Дманиси, разположено на 85 км югозападно от Тбилиси, бе открит череп на първобитен човек отпреди 1,75 милиона години. Според някои антрополози от това място е започнало разселването на хората към Европа. Те са дошли по днешните грузински земи от Африка.

Възниква въпросът защо толкова много ценни за науката находки са намерени на едно място. Ето каква е теорията на френски антрополог: 

Вулкан в Грузия е затрупал хора преди 1,8 млн. години

Лондон, 14 април 2008 г. // Досега почти всички човешки фосили на повече от 100 000 години са откривани от учените поотделно, по един на едно място. Не такъв е случаят с пет ранни човешки същества, живели преди 1,8 милиона години, чиито останки са били намерени при разкопки само на площ от 300 кв. м. в Грузия, съобщи "Ню сайънтист".
Въпросът е: защо те са открити заедно? Според френския антрополог Анри дьо Люмли причината трябва да се търси във вулкан, изригнал в древността на 20 километра западно от това място и затрупал древните хора с пепел.   
Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. 
Два от петте черепа са на момичета, два на мъже, а единият е на по-възрастен беззъб човек. Костите са запазени изключително добре, а положението им показва, че не са местени, т.е. възможността да са изхвърлени на едно място при наводнение се изключва, твърди  Анри дьо Люмли от парижкия Национален природонаучен музей. 
Направеният анализ на почвата показва, че районът е покрит с вулканична пепел. Палеонтологът предполага, че групата е била затрупана от нея при изригването на вулкана.
Според други палеонтолози обаче телата лежат в различни пластове пепел. А това означава, че е имало повече от едно изригвания на вулкана. Специалистите са на мнение, че това се е случило в период от около 100 години. 

В крайна сметка откритията едновременно хвърлят светлина върху нашата история, но поставят и нови въпроси:

Черепи, открити в Грузия, пренаписват историята на човешкия род

Лондон, 9 септември 2009 г. // Общоприетата теория, че Африка е люлка на човечеството бе поставена под въпрос, след като серия палеонтологични открития в Грузия показаха, че древните хора са прекарали значително време в Евразия, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Индипендънт".
Археолози, ръководени от директора на Националния музей на Грузия проф. Давид Лордкипанидзе, откриха шест древни човешки скелета на 1,8 милиона години в средновековното село Дманиси на два часа път от столицата Тбилиси, които може да пренапишат историята на човешкия род.
Находките, сред които добре запазени черепи, челюстни кости и части от кости на крайници, сочат, че прародителите ни са напуснали Африка, за да покорят света, близо 800 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Те вероятно са прекарали дълго еволюционно време в Евразия, преди да се върнат отново в Африка. Именно там, стотици хиляди години по-късно, те се развили в съвременни хора и предприели втора масова миграция, казват учените.
Находките в Грузия са най-ранните останки от хора, които са открити досега извън Африка. Те принадлежат на раса от ниски бели хора с малки примитивни мозъци, които са ходели и тичали като съвременните хора. До костите са открити каменни сечива, животински останки и растения. Това  доказва, че хората са ходели на лов и са се хранели с месо.
Според проф. Лордкипанидзе Африка остава безспорната люлка на човечеството, но "Грузия може да е била люлката на първите европейци".
Откритията в Грузия още повече оплитат и без това сложната история на човешкия род, изтъкна в. "Дейли мейл". Археолозите смятат, че първите истински хора – раса от ниски и набити индивиди, наречени "Хомо хабилис" – са се развили в Африка преди около 2,5 милиона години. Те са били последвани от по-висок и атлетичен вид хора, наречени "Хомо еректус", които мигрирали от Африка, за да населят Европа и Азия.
Смята се, че като напуснали Африка, техните наследници са измрели, но в Африка те са се развили в съвременните хора. Преди около 120 000 години те предприели нова вълна на миграция. Новите находки показват, че Хомо еректус е напуснал Африка много по-рано, отколкото се смяташе преди, и известно време е живял в Евразия.
Предшествениците на съвременните хора, намерени в Дманиси, са били с ръст 1,50 м и мозъкът им бил двойно по-малък от този на сегашните. "Хората от Дманиси са имали почти модерни пропорции на тялото, ходили са и са тичали бързо, но ръцете им са се движели различно и мозъкът им е бил мъничък в сравнение с нашия", заяви грузинският учен на британския Фестивал на науката в Университета на Съри.
"Въпреки това те са изработвали изкусно сечива и са притежавали социални и познавателни умения на високо ниво", добави проф. Лордкипанидзе. 

И все пак предшествениците ни не са били толкова първобитни, колкото си мислим:

Хоминидите са използвали клечки за зъби

Лондон, 9 октомври 2013 г. // Древните хора са използвали клечки за зъби преди 1,8 милиона години, разкри изследване на челюстта на грузинския хоминид от Дманиси, съобщи Би Би Си.
Учените от университета на Цюрих откриха следи от заболяване на венците по челюстите, причинено от често използване на клечка за зъби. Изследването им помага също да бъде разбрано разнообразието в зъбите на хоминидите.
Зъбите показват как са се хранели древните хора и каква е била възрастта им. Досега обаче беше неясно защо челюстите на хоминидите в Грузия са толкова разнородни. Изследователите, работещи с фосилни челюсти трябва да обръщат внимание на износването на зъбите и възрастта на индивида, каза ръководителят на изследването Ани Маргвелашвили от университета на Цюрих.
"Прогресивното износване на зъбите предизвиква процеси на ремоделиране на костите, които значително модифицират формата на челюстта . Тези ефекти се подценяват, когато фосилни хоминидни челюсти се класифицират като принадлежащи на различни видове – каза  Маргвелашвили. – Хоминидът, използвал клечка за зъби е бил млад и зъбите му не са били изтъркани. Открихме също увредена зона между зъба и венеца. Има малка вдлъбнатина и през нея може да мине клечка за зъби."
Учените са анализирали четири челюсти от една от най-големите колекции с добре запазени останки на ранни хора в света. Обектът Дманиси е важен за изследването на миграцията на хоминидите от Африка, защото там са намерени най-ранните доказателства за нея.  Все още е неясно какъв е видът на хоминидите от Дманиси. Според някои това е Хомо еректус, който пръв напуска Африка. Хоминидите от Дманиси обаче са били по-ниски, с по-къси ръце и по-малък мозък.
За изследването си учените от университета на Цюрих за пръв път са използвали подход от съдебната медицина в палеонтологията.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав ...
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Общо 23-ма души са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР на сайта си.  В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспор ...
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната бол ...
Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден
Днес в 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден на 27 октомври. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товаре ...
Тикер в 11:41 ч.
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североиз ...
Начало Местен фокус
376
Хроника

През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци

Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно.Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка.

| 18 Октомври 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
Снимка © DFA

Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно. През 2013 г. на днешната дата съобщава за публикация на грузински и швейцарски учени в сп. "Сайънс", че Хомо хабилис, Хомо рудолфензис и Хомо еректус са от една еволюираща линия, довела до съвременния човек. 

Софийският градски съд (СГС) реши следващото заседание по делото срещу полицаите Любка Гечева и Георги Малински да е на 23 октомври 2024 г. Двамата са обвинени за вземане на подкуп за ескорт на Димитър Любенов, обвиняем за тежката катастрофа на Околовръстното шосе на София през 2022 г., при която загина френски гражданин. По време на днешното съдебно заседание Любенов потвърди показанията си за Любка Гечева и Георги Малински, които е направил по време на разследването срещу тях.

Самият Любенов от май 2024 г. се намира под домашен арест.

Сред другите свидетели, призовани за показания на днешното заседание, бяха Виктор Пенев, Йордан Панов, Атанас Шиников, Марио Емилов. 

Съдът наложи санкция по 200 лева на свидетелите Димитър Геров, Калоян Николов и Стойчо Тодоров, които са били призовани, но не присъстваха в залата. 

Припомняме, че през май 2023 год

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е съставила през 2023-24 г. 18 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян, съобщи на пресконференция Стефан Сабрутев, председател на групата  съветници „Нашият Смолян“. Общинските съветници Стефан Сабрутев, Елена Радева, Радой Краев представиха на пресконференция в Националния пресклуб в Смолян отчет за работата на групата „Нашият Смолян“.  

След 17 акта през 2023 г. за подписани 231 договора в нарушение на Закона за публични финанси на стойност 46 млн. лв., през януари тази година е поредният акт за неспазване на финансовата дисциплина за сключване на 131 договора и поети ангажименти за разходи в размер на 17 454 196,14 лв., за което кметът отново е санкциониран, допълни Сабрутев. Според него това показва, че твърденията за финансова стабилност и подобряване на финансовото състо

В тези години на кризи и политическа нестабилност местните власти се превърнаха в олицетворение на българската държавност, каза президентът Румен Радев в обръщението си към участниците в Годишната среща на местните власти, която се провежда в "Албена". Той посочи, че НСОРБ се утвърждава като най-представителния глас на общините у нас и незаменим фактор във взаимодействието между хората по места и централната власт.

Президентът каза още, че е необходимо да се променят отношенията между местната, централната и законодателна власт, ако искаме да видим България такава, каквато заслужава да бъде.

Следва

По пътя София – Своге, в участъка Нови Искър – Владо Тричков, в района на село Ромча са катастрофирали два леки насрещно движещи се автомобила. Вследствие на сблъсъка единият се е обърнал по таван, казаха от Областната дирекция на МВР-София . 

Сигналът за пътнотранспортно произшествие е получен тази сутрин, около 6:40 часа. 

От полицията допълниха, че пътник от преобърналия се автомобил е транспортиран в болница „Пирогов“. Данни за състоянието на пътника се очакват на по-късен етап. 

На място има полицейски екип, който регулира движението.

Движението се осъществява двупосочно в едната лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

През последното денонощие в България са загинали двама души, а 15 са ранени при 12 тежки катастрофи, съобщиха по-рано от МВР.

От следващата седмица започва да тече срокът за номинации за председател на Върховния административен съд (ВАС). В четири поредни заседания на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да се правят кандидатури. Изборът ще е на 20 март. Това гласува Пленумът на Висшия съдебен съвет. Трима от присъстващите бяха против продължаването на процедурата.

Мандатът на сегашния председател на ВАС Георги Чолаков изтича в края на ноември. 

Олга Керелска каза, че гласува против, защото смята, че този състав на съвета с изтекъл мандат не може да проведе този избор. Залагаме риск при последващи действия групи от депутати или президентът да сезират Конституционния съд, посочи тя.  

ВСС няма право на преценка дали да приложи правомощията си в Конституцията, каза колегата Даниела Марчева. Не може да се изкарва пред скоби изборът на "тримата големи" пред всички о

Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. 

В емисията си “Забава и знание” на 18 октомври 2013 г. пише:

Най-ранните хора от Евразия и Африка може да са от един вид

Лондон, 18 октомври 2013 г. // Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно, съобщиха световните информационни агенции. 
Грузински и швейцарски учени пишат в сп. "Сайънс", че Хомо хабилис, Хомо рудолфензис и Хомо еректус са от една еволюираща линия, довела до съвременния човек. Други антрополози обаче не са съгласни с теорията. 
Учените са изследвали най-пълния череп на хоминид, намиран досега. Той е с малка черепна кутия, големи зъби и дълго лице, характерни за Хомо хабилис. Много от характеристиките на мозъчната кутия обаче са типични само за Хомо еректус. 
Черепът на 1,8 милиона години е от място, където е намерена най-голямата колекция добре запазени останки от хоминиди в света. Те са и най-ранните доказателства за първобитни хора извън Африка - група, появила се малко след като ранния Хомо се отделя от Австралопитека, чийто представител е фосилът Люси.
"Имаме най-доброто доказателство какъв е бил ранният Хомо – каза ръководителят на екипа Давид Лордкипанидзе от Грузинския национален музей в Тбилиси. – Много важно е, че имаме толкова забележителна колекция, много е рядко да има такава от едно място".
Вариациите във фосилите досега озадачаваха специалистите. Според проф. Лордкипанидзе обаче е ясно, че те са от една популация.
"Когато разгледахме тези вариации и ги сравнихме със съвременните хора, се вижда, че това е нормален диапазон на вариации" – допълни професорът.
Черепът е открит преди осем години. Оттогава екипът го сравнява с други фосили на Хомо от Африка, които датират до 2,4 милиона години. Сравнителният анализ на черепите на хоминидите разкри достатъчно прилики, за да бъдат смятани най-ранните фосили на Хомо и хоминидите от Дманиси от един вид.  
"Ако мозъчната кутия и лицето на "Череп 5" бяха намерени като отделни фосили на различни места в Африка, сигурно щяха да бъдат отнесени към различни видове -  каза Кристоф Цоликофер от Института по антропология в Цюрих. - Причината е, че в Череп 5 са обединени някои ключови черти, като малка мозъчна кутия и голямо лице, които досега не бяха наблюдавани заедно в ранен фосил на Хомо. Освен това, тъй като виждаме подобен модел и диапазон на вариации в африканските фосили, може да се приеме, че е имало един вид Хомо по това време там. А тъй като хоминидите от Дманиси са толкова подобни на африканските, приемаме, че те са от един вид".
Други палеоантрополози обаче мислят, че поне три различни вида хоминиди са съществували едновременно в Африка. Сред тях е Фред Спур от лондонския Юнивърсити колидж. Той определи като недостатъчни  методите на анализ, използвани от екипа, за да бъде направен извод, че фосилите са от един вид.
"Те правят много общ анализ на формата на черепа, лицето и мозъчната кутия – каза той. – Проблемът е, че тези видове Хомо не се определят с толкова широки характеристики на общата краниална форма, а от много специфични черти, които не са използвани от тях. Такива например са дебелите и изпъкнали вежди, ъгловатият  гръб на мозъчната кутия, някои детайли от основата на черепа, които са характерни за Хомо еректус, но не и за Хомо хабилис и Хомо рудолфензис. 

***

Общо 27 души са ранени при 25 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР.

В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали трима души.

От началото на месеца са станали 319 катастрофи с 23 жертви и 389 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5730 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 362-ма човека, а пострадалите са 7210.

При сравнение с реалните данни за загинали през същия период на 2023 г., се отчитат 67 по-малко загинали участници в движението през 2024 г., съобщават още от МВР.

Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Генерал (о.з.) Михо Михов беше отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай навършените от него 75 години. За принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента беше удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Награждаването е в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври. На церемонията присъстваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С настъпващия празник за мен е огромно удоволствие да отлича с Почетния знак на президента наши летци, командири и общественици за техния достоен професионален и житейски път и значителен принос за развитие на

Безплатни изследвания на пациенти с поставена диагноза за захарен диабет тип 2 ще се извършват в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ в София, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Прегледите ще бъдат в периода 21 октомври – 15 ноември и ще се проведат в Центъра за превенция на захарния диабет и в Клиниката по очни болести към болницата. Не е необходимо пациентите да носят медицинско направление от личен лекар. Препоръчително е пациентите да не приемат храна четири часа преди скрининга, уточниха от болницата.

Очните прегледи включват разширяване на зениците за установяване на диабетна ретинопатия и измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно, посочиха от болницата. Ще бъдат направени кръвни и апаратни изследвания за оценка на сърдечносъдов, бъбречен и очен риск, всле

Неформалната среща между министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда на 13 и 14 октомври 2004 г. в Пояна Брашов, Румъния. Неформалните срещи традиционно нямат фиксиран дневен ред и на тях не се вземат официални решения. Те позволяват на министрите да обсъждат свободно въпроси от дневния ред на НАТО. Форумът се организира за първи път в Румъния, която заедно с България, Естония, Латвия, Литва и Словакия се присъединява официално към Алианса през 2004 г. На срещата участват министри на отбраната, началници на генерални щабове на армиите на държавите-членки на НАТО, висши представители от Международния секретариат и от Международния военен секретариат на НАТО. По време на срещата се обсъждат ключови отбранителни въпроси, най-вече по промени в операциите на Организация на Северноатлантическия договор. Изготвят се различни насоки и планове

Разград събра близо 130 състезатели от цялата страна за Държавното първенство по брейк. Надпреварата беше организирана от разградския клуб по брейк Shadows Crew, Българската брейк федерация с подкрепата на община Разград и спонсори. Състезателите демонстрираха уменията си на сцената на Общинския културен център. Състезанието продължи през целия съботен ден с квалификации и финали. Имаше и демонстративен батъл между двата национални отбора – на България и на Германия. Организаторите на първенството уточниха, че немските състезатели в момента са на подготвителен лагер в страната ни. 

Най-добрите в шампионата получиха медали и грамоти късно снощи след финалите. Победителите в отделните възрастови групи и стилове бяха оценявани от международно жури.

Домакините от Shadows Crew спечелиха четири индивидуални отличия. Андреана Маринова бе отличена със златен медал, Ми

Обектът с фосилните находки – “Дманиси”, се намира на 85 км югозападно от столицата Тбилиси. Той е открит през 1993 г. Според учените, това е много важно място, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. През годините редовно съобщава за откритията, свързани с Дманиси:

Откриха фосили от най-ранните европейци

Лондон, 6 юни 2000 г. // Палеонтолози откриха в Грузия два фосила от човекоподобни същества, живели преди около 1,7 милиона години, предаде Прес асосиейшън.  Изследователите попаднали на находката край средновековна крепост. Предполага се, че това са фосили от най-ранните европейци, първите предци на съвременните хора, които от Африка и Азия са достигнали Европа.
Това са първите фосили от човекоподобни, открити извън Африка, уточнява ПА.
Повечето учени смятат, че най-ранният човекоподобен вид, напуснал африканския континент, е бил Хомо еректус. Фосилите, открити в Дманиси в Грузия, обаче наподобяват по-скоро тези на "братовчедите" на Хомо еректус – Хомо ергастер.
Находката, описана в сп.  Сайънс, е направена от екип учени от Грузия, Германия, Франция и САЩ. Те правят предположения и за причината за разселването на предшествениците на хората извън Африка.  Вероятно това е бил апетитът, смятат учените.  След като ранните хора започнали да ядат храни, съдържащи повече животински протеини, обитаваните от от тях територии се разширили и съвпаднали с тези, където се срещали ловуваните животни.  

***

В Грузия са открили четвърти прачовешки череп на 1,7 милиона години  

Тбилиси, 14 август 2001 г. // Грузински археолози са открили череп отпреди 1,7 милиона години, предаде Ройтерс. Той прилича на други три черепа, намерени миналата година и вероятно представляващи останки от първите прачовеци, мигрирали от Африка в Европа.
При разкопки, извършвани от учени от Грузия, САЩ и Европа, близо до средновековния град Дманиси, на около 80 км югозападно от столицата на Грузия Тбилиси, са били намерени и сечива от същия период.
Четвъртият череп внася промяна в досегашните теории за разпространението на останките, споделя пред Ройтерс Давид Лордкипанидзе от Грузинския държавен музей.
Палеонтолозите твърдят, че черепите напомнят тези на ранните хора, живели в източна Африка по същото време , а сечивата, открити на обекта, имат сходства с оръдията на труда, изработвани от африканските прачовеци.
Откритията навеждат на мисълта, че хоминидите, известни като Хомо ергастер, бързо са напуснали Африка, пресекли са териториите на сегашните Сирия и Ливан и през Турция са достигнали планинските райони на Грузия.
Хомо ергастер е по средата между по-първобитния Хомо хабилис и Хомо еректус. Представителите на Х. ергастер вероятно са били яки същества и са ползвали усъвършенствани каменни сечива. Мнозина учени смятат, че те са първите ранни хора, които напуснали Африка и населили Азия и Европа. 

***

Откриха черепа на най-древния европеец

Тбилиси, 7 август 2005 г. // Грузински учени откриха край градчето Дманиси, Източна Грузия, чeреп на най-древния първобитен човек, обитавал континента Европа, съобщи РИА "Новости". 
Пред журналисти министърът на културата, опазването на паметниците и спорта на Грузия Гeоргe Габашвили каза, че според първоначалните данни находката датира отпреди 1,8 млн. години.
"За последните пет години това е петата уникална находка на останки на най-древните хора на европейския континент. Черепът на праисторическия човек все още е в земята. Учените работят по неговото изкопаване" – съобщи Габашвили.
Според министъра, учените за пореден път се натъкват на доказателства, че първите европейци са населявали района край градчето Дманиси. 
Габашвили подчерта, че през следващите дни се очаква в страната да пристигне група чужди учени, които заедно с грузинските си колеги да продължат разкопките в Дманиси и да извършат необходимите изследвания. 
Нека припомним, че през лятото на 2001 година в района на  градчето Дманиси, разположено на 85 км югозападно от Тбилиси, бе открит череп на първобитен човек отпреди 1,75 милиона години. Според някои антрополози от това място е започнало разселването на хората към Европа. Те са дошли по днешните грузински земи от Африка.

Възниква въпросът защо толкова много ценни за науката находки са намерени на едно място. Ето каква е теорията на френски антрополог: 

Вулкан в Грузия е затрупал хора преди 1,8 млн. години

Лондон, 14 април 2008 г. // Досега почти всички човешки фосили на повече от 100 000 години са откривани от учените поотделно, по един на едно място. Не такъв е случаят с пет ранни човешки същества, живели преди 1,8 милиона години, чиито останки са били намерени при разкопки само на площ от 300 кв. м. в Грузия, съобщи "Ню сайънтист".
Въпросът е: защо те са открити заедно? Според френския антрополог Анри дьо Люмли причината трябва да се търси във вулкан, изригнал в древността на 20 километра западно от това място и затрупал древните хора с пепел.   
Обектът в Дманиси, където са намерени фосилите, беше открит през 1993 г. Той е много важен, защото доказва, че ранните хора са мигрирали в Азия малко след като родът Хомо се появява в Африка. 
Два от петте черепа са на момичета, два на мъже, а единият е на по-възрастен беззъб човек. Костите са запазени изключително добре, а положението им показва, че не са местени, т.е. възможността да са изхвърлени на едно място при наводнение се изключва, твърди  Анри дьо Люмли от парижкия Национален природонаучен музей. 
Направеният анализ на почвата показва, че районът е покрит с вулканична пепел. Палеонтологът предполага, че групата е била затрупана от нея при изригването на вулкана.
Според други палеонтолози обаче телата лежат в различни пластове пепел. А това означава, че е имало повече от едно изригвания на вулкана. Специалистите са на мнение, че това се е случило в период от около 100 години. 

В крайна сметка откритията едновременно хвърлят светлина върху нашата история, но поставят и нови въпроси:

Черепи, открити в Грузия, пренаписват историята на човешкия род

Лондон, 9 септември 2009 г. // Общоприетата теория, че Африка е люлка на човечеството бе поставена под въпрос, след като серия палеонтологични открития в Грузия показаха, че древните хора са прекарали значително време в Евразия, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Индипендънт".
Археолози, ръководени от директора на Националния музей на Грузия проф. Давид Лордкипанидзе, откриха шест древни човешки скелета на 1,8 милиона години в средновековното село Дманиси на два часа път от столицата Тбилиси, които може да пренапишат историята на човешкия род.
Находките, сред които добре запазени черепи, челюстни кости и части от кости на крайници, сочат, че прародителите ни са напуснали Африка, за да покорят света, близо 800 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Те вероятно са прекарали дълго еволюционно време в Евразия, преди да се върнат отново в Африка. Именно там, стотици хиляди години по-късно, те се развили в съвременни хора и предприели втора масова миграция, казват учените.
Находките в Грузия са най-ранните останки от хора, които са открити досега извън Африка. Те принадлежат на раса от ниски бели хора с малки примитивни мозъци, които са ходели и тичали като съвременните хора. До костите са открити каменни сечива, животински останки и растения. Това  доказва, че хората са ходели на лов и са се хранели с месо.
Според проф. Лордкипанидзе Африка остава безспорната люлка на човечеството, но "Грузия може да е била люлката на първите европейци".
Откритията в Грузия още повече оплитат и без това сложната история на човешкия род, изтъкна в. "Дейли мейл". Археолозите смятат, че първите истински хора – раса от ниски и набити индивиди, наречени "Хомо хабилис" – са се развили в Африка преди около 2,5 милиона години. Те са били последвани от по-висок и атлетичен вид хора, наречени "Хомо еректус", които мигрирали от Африка, за да населят Европа и Азия.
Смята се, че като напуснали Африка, техните наследници са измрели, но в Африка те са се развили в съвременните хора. Преди около 120 000 години те предприели нова вълна на миграция. Новите находки показват, че Хомо еректус е напуснал Африка много по-рано, отколкото се смяташе преди, и известно време е живял в Евразия.
Предшествениците на съвременните хора, намерени в Дманиси, са били с ръст 1,50 м и мозъкът им бил двойно по-малък от този на сегашните. "Хората от Дманиси са имали почти модерни пропорции на тялото, ходили са и са тичали бързо, но ръцете им са се движели различно и мозъкът им е бил мъничък в сравнение с нашия", заяви грузинският учен на британския Фестивал на науката в Университета на Съри.
"Въпреки това те са изработвали изкусно сечива и са притежавали социални и познавателни умения на високо ниво", добави проф. Лордкипанидзе. 

И все пак предшествениците ни не са били толкова първобитни, колкото си мислим:

Хоминидите са използвали клечки за зъби

Лондон, 9 октомври 2013 г. // Древните хора са използвали клечки за зъби преди 1,8 милиона години, разкри изследване на челюстта на грузинския хоминид от Дманиси, съобщи Би Би Си.
Учените от университета на Цюрих откриха следи от заболяване на венците по челюстите, причинено от често използване на клечка за зъби. Изследването им помага също да бъде разбрано разнообразието в зъбите на хоминидите.
Зъбите показват как са се хранели древните хора и каква е била възрастта им. Досега обаче беше неясно защо челюстите на хоминидите в Грузия са толкова разнородни. Изследователите, работещи с фосилни челюсти трябва да обръщат внимание на износването на зъбите и възрастта на индивида, каза ръководителят на изследването Ани Маргвелашвили от университета на Цюрих.
"Прогресивното износване на зъбите предизвиква процеси на ремоделиране на костите, които значително модифицират формата на челюстта . Тези ефекти се подценяват, когато фосилни хоминидни челюсти се класифицират като принадлежащи на различни видове – каза  Маргвелашвили. – Хоминидът, използвал клечка за зъби е бил млад и зъбите му не са били изтъркани. Открихме също увредена зона между зъба и венеца. Има малка вдлъбнатина и през нея може да мине клечка за зъби."
Учените са анализирали четири челюсти от една от най-големите колекции с добре запазени останки на ранни хора в света. Обектът Дманиси е важен за изследването на миграцията на хоминидите от Африка, защото там са намерени най-ранните доказателства за нея.  Все още е неясно какъв е видът на хоминидите от Дманиси. Според някои това е Хомо еректус, който пръв напуска Африка. Хоминидите от Дманиси обаче са били по-ниски, с по-къси ръце и по-малък мозък.
За изследването си учените от университета на Цюрих за пръв път са използвали подход от съдебната медицина в палеонтологията.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Контекст
Военноморските сили получиха два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата по програма на Министерството на отбраната на САЩ
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.