Начало Контекст Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
346
България

Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св.Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата.

| 18 Октомври 2024, 07:42 ч.
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Снимка © Милена Стойкова

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Районният съд в Дупница изпраща делото, по което обвиняем е кметът на община Дупница, а пострадало лице е временно изпълняващият длъжността началник на РУ – Дупница, на Върховния касационен съд (ВКС) за определяне на друг, еднакъв по степен, съд, в който то да бъде разгледано. Производство е образувано по обвинителен акт, внесен от Районна прокуратура – Кюстендил, териториално отделение Дупница, с който е повдигнато обвинение срещу Първан Дангов за престъпление по чл. 144, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК. Това съобщиха от съда в Кюстендил.

Всички съдии от наказателното и гражданското отделения на Районен съд – Дупница, след определянето им за докладчик чрез системата за случайно разпределение на делата, си направиха отвод или самоотвод по делото, припомниха още от пресцентъра на съда. 

В определенията си за отвод по делото съдебните състави посочват: &

„Информационно обслужване“ АД ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. от 10:00 ч. днес. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1.                                                                                    

На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети и представители на медиите.

Общо 53-ма експе

Инициатива за изграждане на тактилни карти в подкрепа на хората с увредено зрение за публични сгради и обекти започва столичният район "Средец", съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков по повод Международния ден на белия бастун – 15 октомври.

Проектът има за цел да подобри достъпността на градската среда за хора с увредено зрение, като им осигури възможност за по-лесно и безопасно ориентиране в пространствата. Тактилните карти са релефни карти, специално проектирани за хора с нарушено зрение, които позволяват ориентиране чрез докосване, обясни районният кмет.

Трайков очаква изграждането на тактилните карти да започне до две-три седмици, като първите инсталации ще бъдат завършени до края на годината. Средствата за първите две-три тактилни карти са осигурени от дарители, като един брой струва около 700-800 лева, ка Трайков. Идеята е тактилни карти да бъдат по

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Служебното правителство одобри днес на заседание допълнителни 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за т.нар. украинска помощ за земеделците за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Средствата ще бъдат осигурени и изплатени към земеделските стопани в срок до 30 ноември 2024 г.

Финансовият ресурс се отпуска за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

С постановление на правителството от 4 октомври тази година бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специалистът. 

„Нека дамите да са спокойни, това е период, както всеки един от нашия живот“, коментира той. По думите му психотерапията е метод, който също подпомага жените да преминат по-леко през тези години. 

Световният ден на менопаузата се отбелязва от 2009 г. по инициатива на Международното дружество по менопауза с подкрепата на Световната здравна организация, с цел да се повиши информираността на международната общност за менопаузата и за здравето на жените при менопауза. Темата на деня за тази година е: „Хормонална терапия при менопауза“. 

 

Едно от основните нарушения, които се извършват от шофьорите в София, е превишаването на скоростта. От началото на годината са установени 302 949 случая или с над 32 хил. повече в сравнение с миналата година, съобщи Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Той добави, че на Околовръстния път е установен водач шофирал с над 260 км/ч.

Според представените данни от началото на годината в София са се случили 588 тежки катастрофи или с 11 по-малко в сравнение със същия период за миналата година, а ранените са 693 или с двама повече. Загиналите в София при катастрофи са 25 от началото на годината, което е с 14 по-малко в сравнение със същия период за 2023 г. Крушарски коментира, че тези резултати се дължат както на засиления контрол, така и на няколко направени законови промени.

В София за годината 6273 души, водач

Над  12 млн. души се занимават и работят в сферата на предприятията на социалната и солидарна икономика. Това представлява близо шест процента от всички работещи хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Около четири милиона са самите предприятия и фирми, които работят в сферата на социалната и солидарна икономика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Дванадесети европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще се състои от днес до 17 октомври в Банкя. Данните са от изследване, поръчано от Европейската комисия и реализирано от Съвета по иновации към ЕС и Асоциацията на малките и средни предприятия във всички 27 държави от евросъюза, отбеляза Йотова.

Европейската и българската социална и солидарна икономика се грижи не само за доходите, грижи се не само за изравняване на стандарта и начина на живот на хората, но е в основат

Поради строително-монтажни работи затворена за движение на автомобили ще бъде ул. „Христо Смирненски“ в участъците от ул. „Васил Левски“ до ул. „Първи май“ и ул. „Страцин“ от ул. „Джиджовска“ до ул. „Първи май“ от 14.10.2024 г. Това се посочва в официалната фейсбук страница на община Своге. 

Промените в движението ще бъдат в действие за срок от 15 календарни дни. 

В съобщението се посочва, че участъците от двете улици се затварят във връзка с  изпълнение на строително-монтажните работи на обект: „Изграждане и рехабилитация на канализационната и водоснабдителна мрежа на град Своге“ - първи етап, “Рехабилитация на водоснабдителна мрежа на централна градска част на град Своге“, “Изграждане и рехабилитация на канализационната мрежа на централна градска част на

За една седмица в област Враца са станали 19 катастрофи, има седем ранени и един загинал, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи във Враца, главен инспектор Христо Димитров. На брифинг той посочи, че са съставени 140 акта за нарушения на Закона за движение по пътищата и 871 обикновени фиша.

По думите на инспектор Димитров 285 са електронните фишове, удостоверяващи водачи, които превишават скоростния режим. Общо девет души са заловени да шофират след употреба на наркотици и алкохол. 

За една седмица са регистрирани 31 глоби за колани, установени са 10 неправоспособни водачи и 14, които шофират без задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Органите на реда са издали и 68 заповеди за принудителни административни мерки. 

„С тези седмични брифинги очакваме граж

В България все още няма всеобхватна грижа за пациентите с онкологични заболявания, каза днес пред журналисти във Варна доц. Ася Консулова, началник клиника в УСБАЛО – София. По думите й у нас дейностите са разделени. Консулова подчерта, че грижата за пациента е нещо съвсем различно от лечението му и допълни, че в нашата страна все още продължава практиката за диагностика и решаване на конкретен проблем, без да се обхващат всички нужди на болните. Всеобхватната грижа трябва да се развие, но първо като начин на мислене – да не се извършват само дейности, които са платени, а това, което е правилно и качествено, обясни Консулова. Според нея е наложително да е очертае и път на пациента, който да бъде ясно разписан и признат от институциите, за да се изпълнява от всички лечебни заведения.

Доц. Консулова е сред участниците в 15-а национална онкологична конференция СОНМ-МОР

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав ...
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Общо 23-ма души са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР на сайта си.  В София са регистрирани три тежки и 35 леки пътнотранспор ...
Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден
Днес в 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден на 27 октомври. ...
През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
Фосилизиран череп на 1,8 милиона години, открит в Дманиси, Грузия, показва, че далечните предшественици на човека принадлежат към един вид, макар и да са изглеждали различно. През ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопле ...
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). ...
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Р ...
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на ...
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете, съобщиха от общинския пресцентър. Услугата е част от стремежа на общината да насърч ...
Тикер в 11:48 ч.
Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване на качеството на атмосф ...
Начало Контекст
346
България

Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св.Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата.

| 18 Октомври 2024, 07:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Жените не бива да се плашат от периода на менопауза, каза д-р Иван Башлиев от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй
Снимка © Милена Стойкова

Менопаузата е прекрасен период в живота на една жена и бих посъветвал дамите да не се плашат от него. Това каза началникът на Акушеро-гинекологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй д-р Иван Башлиев по повод днешния Световен ден на менопаузата. 

Районният съд в Дупница изпраща делото, по което обвиняем е кметът на община Дупница, а пострадало лице е временно изпълняващият длъжността началник на РУ – Дупница, на Върховния касационен съд (ВКС) за определяне на друг, еднакъв по степен, съд, в който то да бъде разгледано. Производство е образувано по обвинителен акт, внесен от Районна прокуратура – Кюстендил, териториално отделение Дупница, с който е повдигнато обвинение срещу Първан Дангов за престъпление по чл. 144, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК. Това съобщиха от съда в Кюстендил.

Всички съдии от наказателното и гражданското отделения на Районен съд – Дупница, след определянето им за докладчик чрез системата за случайно разпределение на делата, си направиха отвод или самоотвод по делото, припомниха още от пресцентъра на съда. 

В определенията си за отвод по делото съдебните състави посочват: &

„Информационно обслужване“ АД ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. от 10:00 ч. днес. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1.                                                                                    

На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети и представители на медиите.

Общо 53-ма експе

Инициатива за изграждане на тактилни карти в подкрепа на хората с увредено зрение за публични сгради и обекти започва столичният район "Средец", съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков по повод Международния ден на белия бастун – 15 октомври.

Проектът има за цел да подобри достъпността на градската среда за хора с увредено зрение, като им осигури възможност за по-лесно и безопасно ориентиране в пространствата. Тактилните карти са релефни карти, специално проектирани за хора с нарушено зрение, които позволяват ориентиране чрез докосване, обясни районният кмет.

Трайков очаква изграждането на тактилните карти да започне до две-три седмици, като първите инсталации ще бъдат завършени до края на годината. Средствата за първите две-три тактилни карти са осигурени от дарители, като един брой струва около 700-800 лева, ка Трайков. Идеята е тактилни карти да бъдат по

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Служебното правителство одобри днес на заседание допълнителни 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за т.нар. украинска помощ за земеделците за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Средствата ще бъдат осигурени и изплатени към земеделските стопани в срок до 30 ноември 2024 г.

Финансовият ресурс се отпуска за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

С постановление на правителството от 4 октомври тази година бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета

Д-р Башлиев напомни, че е важно всяка жена на възраст след 45 години да прави периодични профилактични прегледи и състоянието да се следи от лекар. 

Той обясни, че в годините назад е имало периоди, в които водещи гинеколози са отричали хормоналната терапия, използвана за менопаузата. „Имаше време, в което се залиташе по билки, корени, цветя и други природни лечения, но напоследък от лекарското съсловие осъзнаха, че вече има много модерни и щадящи терапии, основани на хормони, благодарение на които жените водят пълноценен живот“, допълни специалистът. 

„Нека дамите да са спокойни, това е период, както всеки един от нашия живот“, коментира той. По думите му психотерапията е метод, който също подпомага жените да преминат по-леко през тези години. 

Световният ден на менопаузата се отбелязва от 2009 г. по инициатива на Международното дружество по менопауза с подкрепата на Световната здравна организация, с цел да се повиши информираността на международната общност за менопаузата и за здравето на жените при менопауза. Темата на деня за тази година е: „Хормонална терапия при менопауза“. 

 

Едно от основните нарушения, които се извършват от шофьорите в София, е превишаването на скоростта. От началото на годината са установени 302 949 случая или с над 32 хил. повече в сравнение с миналата година, съобщи Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Той добави, че на Околовръстния път е установен водач шофирал с над 260 км/ч.

Според представените данни от началото на годината в София са се случили 588 тежки катастрофи или с 11 по-малко в сравнение със същия период за миналата година, а ранените са 693 или с двама повече. Загиналите в София при катастрофи са 25 от началото на годината, което е с 14 по-малко в сравнение със същия период за 2023 г. Крушарски коментира, че тези резултати се дължат както на засиления контрол, така и на няколко направени законови промени.

В София за годината 6273 души, водач

Над  12 млн. души се занимават и работят в сферата на предприятията на социалната и солидарна икономика. Това представлява близо шест процента от всички работещи хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Около четири милиона са самите предприятия и фирми, които работят в сферата на социалната и солидарна икономика. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Дванадесети европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика, който ще се състои от днес до 17 октомври в Банкя. Данните са от изследване, поръчано от Европейската комисия и реализирано от Съвета по иновации към ЕС и Асоциацията на малките и средни предприятия във всички 27 държави от евросъюза, отбеляза Йотова.

Европейската и българската социална и солидарна икономика се грижи не само за доходите, грижи се не само за изравняване на стандарта и начина на живот на хората, но е в основат

Поради строително-монтажни работи затворена за движение на автомобили ще бъде ул. „Христо Смирненски“ в участъците от ул. „Васил Левски“ до ул. „Първи май“ и ул. „Страцин“ от ул. „Джиджовска“ до ул. „Първи май“ от 14.10.2024 г. Това се посочва в официалната фейсбук страница на община Своге. 

Промените в движението ще бъдат в действие за срок от 15 календарни дни. 

В съобщението се посочва, че участъците от двете улици се затварят във връзка с  изпълнение на строително-монтажните работи на обект: „Изграждане и рехабилитация на канализационната и водоснабдителна мрежа на град Своге“ - първи етап, “Рехабилитация на водоснабдителна мрежа на централна градска част на град Своге“, “Изграждане и рехабилитация на канализационната мрежа на централна градска част на

За една седмица в област Враца са станали 19 катастрофи, има седем ранени и един загинал, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи във Враца, главен инспектор Христо Димитров. На брифинг той посочи, че са съставени 140 акта за нарушения на Закона за движение по пътищата и 871 обикновени фиша.

По думите на инспектор Димитров 285 са електронните фишове, удостоверяващи водачи, които превишават скоростния режим. Общо девет души са заловени да шофират след употреба на наркотици и алкохол. 

За една седмица са регистрирани 31 глоби за колани, установени са 10 неправоспособни водачи и 14, които шофират без задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Органите на реда са издали и 68 заповеди за принудителни административни мерки. 

„С тези седмични брифинги очакваме граж

В България все още няма всеобхватна грижа за пациентите с онкологични заболявания, каза днес пред журналисти във Варна доц. Ася Консулова, началник клиника в УСБАЛО – София. По думите й у нас дейностите са разделени. Консулова подчерта, че грижата за пациента е нещо съвсем различно от лечението му и допълни, че в нашата страна все още продължава практиката за диагностика и решаване на конкретен проблем, без да се обхващат всички нужди на болните. Всеобхватната грижа трябва да се развие, но първо като начин на мислене – да не се извършват само дейности, които са платени, а това, което е правилно и качествено, обясни Консулова. Според нея е наложително да е очертае и път на пациента, който да бъде ясно разписан и признат от институциите, за да се изпълнява от всички лечебни заведения.

Доц. Консулова е сред участниците в 15-а национална онкологична конференция СОНМ-МОР

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Пожар гори в бившето училище в русенското село Червена вода, няма пострадали хора
Общо 23-ма души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания „на изхода“ в изборния ден
През 2013 г. е открит череп на 1,8 милиона години, който води учени до важни изводи за първите прачовеци
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Започва изпълнението на втората фаза от проекта за подобряване на качеството на въздуха в Община Пловдив
Сфера
Прогноза за времето на 19 Октомври (Събота) и следващите дни
Контекст
Минус 4 градуса е измерената температура тази сутрин в Чепеларе
Местен фокус
Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в хасковското село Узунджово в рамките на два дни, съобщиха от БАБХ
Контекст
Община Пловдив предлага нова безплатна услуга по събиране на стари електронни уреди от домовете
Контекст
Митничари задържаха 100 000 къса контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"
На преден план
Д-р Вилхелм Елисеев и д-р Пламена Вълчева бяха наградени от регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин
Основна линия
При операция на полицията в Монтанско за ден са разкрити 14 престъпления
На преден план
В Търговище започва мащабен ремонт на спортната зала „Иван Ангелов“
Основна линия
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.