Начало Основна линия Как улична котка стана космонавт преди 61 години
262
България

Как улична котка стана космонавт преди 61 години

Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за космически изследвания и технологии на БАН, в деня, в който се навършват 61 години от уникален експеримент – изпращането на първата и единствена досега котка в космическото пространство.„Днес на опитната база в Сахара в горните слоеве на атмосферата е била изстреляна френската ракета „Вероника“, на борда на която се е намирал контейнер с котка. Министерството на въоръжените сили съобщава в специално комюнике, че по време на целия полет уредите са предавали на земята данни за състоянието на животното.

| 18 Октомври 2024, 10:27 ч.
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Снимка © Институт за космически изследвания и технологии

Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за космически изследвания и технологии на БАН, в деня, в който се навършват 61 години от уникален експеримент – изпращането на първата и единствена досега котка в космическото пространство., в която пише:

Мотоциклетист е загинал, след като е катастрофирал в насрещно движещ се автомобил по пътя Мездра – Роман, в участъка в Горна Кремена – Кален. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Оттам уточниха, че по предварителна информация, мотоциклетистът е предприел маневра в участък на остър завой, без видимост, след което се е ударил в насрещно движещата се кола. Вследствие на удара мотоциклетистът изхвърча през страничната мантинела. Транспортиран е в болница в много тежко състояние, където е починал. 

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че временно движението по път III-103 Мездра – Роман, в участъка Горна Кремена – Кален, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, а трафикът се регулира от пътна полиция. От АПИ апелират шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скор

Организирана среща за дебат от Община Добричка във връзка с подготвяния референдум по темата за ветроенергийните паркове се проведе в зала “Добрич” на областния град. Събитието започна с шествие от сградата на община Добричка, стигна до сградата на областния управител и завърши в зала “Зала Добрич”, където се събраха само хора, които са против изграждането на ветрогенератори.

Областният управител Румен Русев, инвеститорите и Българската ветроенергийна асоциация не се отзоваха на поканата за участие, отправена от кмета на Община Добричка - Соня Георгиева.

Тя сподели, че Русев е изпратил в сряда отговор, с който заявява, че поради служебни ангажименти, не може да присъства. “Основна задача като областен управител, е да спазвам върховенството на закона и да защитавам интересите на жителите на област Добрич, като провеждам държавна политика. Кат

Има решения за всички отворени „рани“ в централната част на Варна, каза кандидатът за кмет на район „Одесос“ от „БСП – Обединена левица“ Иван Великов, цитиран от предизборния щаб на коалицията. Той подчертава, че администрацията в 21 век трябва да бъде бърза, коректна и компетентна. Поради тази причина, ако спечели изборите, той ще изисква всички експерти в района да бъдат в непрекъснат контакт с гражданите и да решават проблемите им адекватно и в кратки срокове.

Великов посочва, че големите задачи пред района са намирането на най-добрия вариант за бъдещето на т.нар. "дупка" в центъра на Варна и на Колхозния пазар. И двете места трябва да придобият европейски вид, казва кандидатът за кмет. И уточнява, че е готов да направи допитване до жителите на „Одесос“, за да разбере какво е тяхното виждане за тези зони – как да из

От утре започва третирането на терени, засегнати от борова процесионка в старозагорския квартал "Три чучура - север", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. С това Община Стара Загора продължава последователните дейности по ограничаване и унищожаване на популацията на вредителя.

Сред дейностите са наземно пръскане с биологичен агент в старозагорските паркове и квартали, механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който след това се изгаря в инсинератор, поставяне на феромонни капани, които улавят процесионката още като молец.

От администрацията предупреждават гражданите за специално внимание към указателните табели за обработката на терените. Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да дов

Форум на тема "Разговори за енергийната трансформация" ще се състои днес в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Събитието се очаква да открият главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай и заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. Община Стара Загора ще бъде представена от началника на отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход" Росица Райкова.

Сред гостите на форума са още Фредерик Мох, директор на отдел "Структурна, индустриална политика и политика в областта на услугите" в Германската конфедерация на профсъюзите, както и Огнян Атанасов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Живка Попатанасова.

Обсъдени ще бъдат опита и подходите в Германия за постепенното пр

„Днес на опитната база в Сахара в горните слоеве на атмосферата е била изстреляна френската ракета „Вероника“, на борда на която се е намирал контейнер с котка. Министерството на въоръжените сили съобщава в специално комюнике, че по време на целия полет уредите са предавали на земята данни за състоянието на животното. Контейнерът с животното е бил приземен с парашут“.

Това е уникално събитие за космическите учени – изпращането на първата котка в космоса, опит, който не е бил повторен, коментира доц. Асеновски. Той разказа подробности за случая – малка черно-бяла парижка улична котка на име Фелисет е била изпратена на борда на френска ракета през октомври 1963 г. в суборбитална мисия, която достигна височина от 154 км. През 60-те години учените основно използват кучета и маймуни за тестове на опасностите в космическите условия и за да проверят дали човек би могъл да преживее пътуване отвъд земната атмосфера. Докато руснаците залагат на кучета, в САЩ предпочитат да експериментират с маймуни, обясни ученият.

Франция обаче поема по различен път. Служителите на френската космическа агенция Cerma събират 14 улични котки, за да изберат подходящ кандидат за космически астронавт. Учените умишлено не им дават имена, за да избегнат привързване, затова избраната котка била наречена C341. След успешното изстрелване на ракетата с „изследователката“ на 18 октомври 1963 г. и безпроблемното завръщане на Земята, френската преса настояла котката да получи име. Първоначално я нарекли Феликс, по известния анимационен герой, но когато разбрали, че е женска, името било коригирано на Фелисет.

Доц. Асеновски разказа и за първия успешен експеримент с изпращане на жив организъм в Космоса. Той е проведен на 20 февруари 1947 г. от Съединените щати, когато плодови мушици (Drosophila melanogaster) са изстреляни с ракета V-2, достигайки височина от около 109 км. Целта на експеримента била да се изследва ефектът от радиацията на високи надморски височини върху живи организми. Мушиците успешно са върнати на Земята с парашут.

Това е първият документално потвърден случай на изпращане на живи същества в Космоса, преди по-известните експерименти с бозайници като кучето Лайка, което през 1957 г. става първото животно, изпратено в орбита от Съветския съюз, отбеляза ученият. 

Мъж на 25 години ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца за непристойно поведение и повреждане на гуми на 14 автомобила в казанлъшкото село Горно Черковище. Това съобщават от Окръжния съд в Стара Загора. Осъденият Н.К. е осъждан многократно, а наказанието ще изтърпи при първоначален строг режим. Деянието е извършено в условия на опасен рецидив. 

Съдът го е признал за виновен в това, че на 24 декември м.г. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправял закани и обиди спрямо двама мъже, замахвал с нож срещу единия от тях, както и нарязал с нож гумите на 14 автомобила, уточняват от съда. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание е било намалено с една трета. 

Подсъдимият често искал

Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), започва днес в к.к. „Албена“, съобщиха от НСОРБ. Президентът Румен Радев ще участва в откриването от 16:00 часа, съобщиха от президентския прессекретариат.

Освен държавния глава, приветствие към гостите ще отправят кметът на Община Балчик Николай Ангелов и председателят на НСОРБ Даниел Панов. 

В пленарната сесия в конферентната зала „Перуника" ще участват служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на иновациите и растежа Росен Карадимов, Лозана Василева - заместник-министър на земеделието и храните, и евродепутатът Андрей Новаков.

Преди официалното начало на форума ще бъда открито и традиционното „Общинско Експо&ldquo

Областният управител на София-град Стефан Арсов инициира работна среща във връзка с възможната нова мигрантска криза след конфликтите в Близкия Изток. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация на област София.

В срещата са се включили представители на Областната администрация на София-град, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, дирекция „Миграция“ към МВР, отдел „Миграция“ към СДВР, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Столична регионална здравна инспекция, Регионална дирекция по социално подпомагане и главна дирекция „Гранична полиция“. От областната управа посочват, че въпреки поканата, нито един представител на Столична община не присъства на срещата.

По думите им основните изводи от дискусията са, че проблем е невъзможността за идентифициране на бежанците по име, възраст и произход поради л

В Разградско започва специализирана полицейска операция за контрол на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ старши инспектор Неделчо Симеонов към Областната дирекция на МВР в Разград.

Акцията влиза в сила от днес и ще продължи до 20 октомври включително. Ще бъдат проверявани и пешеходците за спазване правилата на движение. 

Началникът на сектор „Пътна полиция“ заяви, че и тази седмица ще продължи засиленото присъствие на полицейски служители в районите на учебните заведения преди започване на учебния ден, както и засиленият контрол на пътното движение във връзка с провеждането на традиционната акция на полицията – „Децата тръгват на училище“.

Той посочи, че за периода от 1 януари 2024 г. до 11 октомври 2024 г. в

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета след днешното заседание.

Служебното правителство прие и проект на решение за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване проекта на договор между Министерството на здравеопазването и болница "Лозенец" за предоставяне на заема. 

Заемът се предоставя с цел погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

През юли т.г., след одит, извършен от Инспектората към Министерството на здравеопазването за периода от 2022 г. до началото на 2024 г., в болница „Лозенец“ бяха констатирани загуби от близо 100 млн. лв.

По-късно са правени и други експерименти с насекоми, включително с пчели, но първият случай на изпращане на живи организми в Космоса са именно тези плодови мушици, обясни доц. Асеновски. 

Общо 32 маймуни и 12 кучета са били изпратени в Космоса, заедно с различни други животни като плодови мушици, мишки, котка, жаби, медузи, мравки, оси и дори хлебарки. Първите кучета, които се връщат живи, са Белка и Стрелка, изстреляни на 19 август 1960 г. в рамките на съветската космическа програма. Известно време след кацането, Стрелка ражда шест кученца, като едно от тях е подарено на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди от съветския лидер Никита Хрушчов, допълни любопитните подробности той.

Първите животни, които обикалят Луната и се връщат на Земята, са две костенурки на борда на „Зонд 5“. На 15 септември 1968 г. костенурките са изстреляни заедно с растения, семена и бактерии, обикалят Луната и се завръщат на Земята след седем дни. Капсулата и нейните обитатели успешно преживяват повторното навлизане в атмосферата, разказа ученият.

Първите риби в космоса са били южноамерикански гупи, които прекарват 48 дни в орбита на борда на руския космически кораб Салют 5 през 1976 г. А през 1973 г. паяк от вида „кръстат паяк“ на име Арабела става първият, който изплита паяжина в космоса, отговаряйки на въпроса дали паяжини могат да се плетат в условия на нулева гравитация, обясни доцентът. Един от интересните експерименти е бил през 2007 г. – тогава руски учени отпразнуват забележителен успех, след като хлебарка на име Надежда става първото същество, което забременява в Космоса и ражда 33 хлебарки на борда на сателита „Фотон-М“, допълни той. 

Доц. Асеновски разясни, че за космически изследвания са предпочитани различни животни, които предлагат уникални предимства за научните експерименти. Например плодови мушици се използват за генетични изследвания, тъй като имат кратък жизнен цикъл и бързо размножаване, което позволява наблюдение на множество поколения. Мишките често се използват за изучаване на физиологични и генетични реакции, тъй като техният геном е добре изследван и сходствата между тях и хората е високо. Кучета например са избрани заради тяхната способност да бъдат тренирани и емоционалното им обвързване с хората. Маймуни и шимпанзета предоставят информация за по-сложни поведенчески и когнитивни реакции, тъй като имат висока степен на близост с човешката физиология и психология. Риби и жаби често се използват за изучаване на въздействието на радиацията и безтегловността, тъй като техните организми реагират по специфичен начин на промените в околната среда. Тези животни са избрани, защото предоставят важна информация за биологичните реакции и адаптации на организми при условия, които трудно могат да бъдат изследвани при хора, коментира ученият.

Той отбеляза, че през последните години са проведени няколко интересни експеримента с животни в Космоса. На 29 юни 2018 г. космическият кораб Dragon на SpaceX излетя от Флорида с 20 мишки на борда. Те пристигнаха на Международната космическа станция (МКС) на 2 юли 2018 г. Целта на експеримента е да се изследва как физиологията и съня на животните реагират на стреса от космическите условия, посочи доц. Асеновски. Той даде и друг пример. Китайският лунен модул Chang`e 4 носи 3-килограмов запечатан контейнер, съдържащ семена и яйца на насекоми, за да се проучи дали растенията и насекомите могат да растат и да съществуват в симбиоза. Експериментът включва шест различни организми: семена от памук, картофи, рапица, както и цъфтящо растение, мая и яйца на плодовите мушици. Ако яйцата се излюпят, ларвите ще произвеждат въглероден диоксид, докато покълналите растения ще отделят кислород чрез фотосинтеза. Растежът на организмите се следи с помощта на миниатюрна камера, описа друг интересен експеримент ученият. На 3 юни 2021 г. SpaceX CRS-22 пък изстреля „водни мечета“ и хавайски калмари на Международната космическа станция. Калмарите бяха изпратени в стадий на новородени, разказа още доц. Асеновски.

Той коментира, че пътешествията в Космоса с животни имат значителен принос към научните изследвания чрез тестове за оцеляване на живите същества в космически условия, изследване на радиационното въздействие, изучаване на ефектите на безтегловността, анализ на генетични промени, свързани с човешкото здраве, и изследване на развитието и поведението на животни в необичайни условия. Тези експерименти са от съществено значение за разширяване на нашите познания за условията в Космоса и подготовката за бъдещи човешки мисии, посочи ученият.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков, съобщиха от Областната дирекция на МВР – София.  Първите двама обвиняеми са ...
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Хасково днес под полицейска охрана пристигнаха бюлетините, както и другите книжа, за парламентарния вот на 27 октомври. Получаваме 220 000 бюлетини при ...
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Доставени са 1000 броя бюлетини за местните избори за кмет в село Габровница, община Монтана, съобщи говорителят на Районна избирателна комисия Петко Петков. „Изборите се по ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са 70, показват данните, ...
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
От понеделник предстои да преминем последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Явор ...
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
В последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления ...
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Русе Даниела Малче ...
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Основен организатор е Сдружение "Бълг ...
Тикер в 14:21 ч.
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, а образуваните досъд ...
Начало Основна линия
262
България

Как улична котка стана космонавт преди 61 години

Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за космически изследвания и технологии на БАН, в деня, в който се навършват 61 години от уникален експеримент – изпращането на първата и единствена досега котка в космическото пространство.„Днес на опитната база в Сахара в горните слоеве на атмосферата е била изстреляна френската ракета „Вероника“, на борда на която се е намирал контейнер с котка. Министерството на въоръжените сили съобщава в специално комюнике, че по време на целия полет уредите са предавали на земята данни за състоянието на животното.

| 18 Октомври 2024, 10:27 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Как улична котка стана космонавт преди 61 години
Снимка © Институт за космически изследвания и технологии

Как улична котка стана космонавт и какъв принос имат към научните изследвания животните, пътували в Космоса, разказа доц. д-р Симеон Асеновски, заместник-директор на Института за космически изследвания и технологии на БАН, в деня, в който се навършват 61 години от уникален експеримент – изпращането на първата и единствена досега котка в космическото пространство., в която пише:

Мотоциклетист е загинал, след като е катастрофирал в насрещно движещ се автомобил по пътя Мездра – Роман, в участъка в Горна Кремена – Кален. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Оттам уточниха, че по предварителна информация, мотоциклетистът е предприел маневра в участък на остър завой, без видимост, след което се е ударил в насрещно движещата се кола. Вследствие на удара мотоциклетистът изхвърча през страничната мантинела. Транспортиран е в болница в много тежко състояние, където е починал. 

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че временно движението по път III-103 Мездра – Роман, в участъка Горна Кремена – Кален, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, а трафикът се регулира от пътна полиция. От АПИ апелират шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скор

Организирана среща за дебат от Община Добричка във връзка с подготвяния референдум по темата за ветроенергийните паркове се проведе в зала “Добрич” на областния град. Събитието започна с шествие от сградата на община Добричка, стигна до сградата на областния управител и завърши в зала “Зала Добрич”, където се събраха само хора, които са против изграждането на ветрогенератори.

Областният управител Румен Русев, инвеститорите и Българската ветроенергийна асоциация не се отзоваха на поканата за участие, отправена от кмета на Община Добричка - Соня Георгиева.

Тя сподели, че Русев е изпратил в сряда отговор, с който заявява, че поради служебни ангажименти, не може да присъства. “Основна задача като областен управител, е да спазвам върховенството на закона и да защитавам интересите на жителите на област Добрич, като провеждам държавна политика. Кат

Има решения за всички отворени „рани“ в централната част на Варна, каза кандидатът за кмет на район „Одесос“ от „БСП – Обединена левица“ Иван Великов, цитиран от предизборния щаб на коалицията. Той подчертава, че администрацията в 21 век трябва да бъде бърза, коректна и компетентна. Поради тази причина, ако спечели изборите, той ще изисква всички експерти в района да бъдат в непрекъснат контакт с гражданите и да решават проблемите им адекватно и в кратки срокове.

Великов посочва, че големите задачи пред района са намирането на най-добрия вариант за бъдещето на т.нар. "дупка" в центъра на Варна и на Колхозния пазар. И двете места трябва да придобият европейски вид, казва кандидатът за кмет. И уточнява, че е готов да направи допитване до жителите на „Одесос“, за да разбере какво е тяхното виждане за тези зони – как да из

От утре започва третирането на терени, засегнати от борова процесионка в старозагорския квартал "Три чучура - север", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. С това Община Стара Загора продължава последователните дейности по ограничаване и унищожаване на популацията на вредителя.

Сред дейностите са наземно пръскане с биологичен агент в старозагорските паркове и квартали, механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка и прибирането им в найлонов чувал, който след това се изгаря в инсинератор, поставяне на феромонни капани, които улавят процесионката още като молец.

От администрацията предупреждават гражданите за специално внимание към указателните табели за обработката на терените. Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да дов

Форум на тема "Разговори за енергийната трансформация" ще се състои днес в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Събитието се очаква да открият главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай и заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. Община Стара Загора ще бъде представена от началника на отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход" Росица Райкова.

Сред гостите на форума са още Фредерик Мох, директор на отдел "Структурна, индустриална политика и политика в областта на услугите" в Германската конфедерация на профсъюзите, както и Огнян Атанасов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Живка Попатанасова.

Обсъдени ще бъдат опита и подходите в Германия за постепенното пр

„Днес на опитната база в Сахара в горните слоеве на атмосферата е била изстреляна френската ракета „Вероника“, на борда на която се е намирал контейнер с котка. Министерството на въоръжените сили съобщава в специално комюнике, че по време на целия полет уредите са предавали на земята данни за състоянието на животното. Контейнерът с животното е бил приземен с парашут“.

Това е уникално събитие за космическите учени – изпращането на първата котка в космоса, опит, който не е бил повторен, коментира доц. Асеновски. Той разказа подробности за случая – малка черно-бяла парижка улична котка на име Фелисет е била изпратена на борда на френска ракета през октомври 1963 г. в суборбитална мисия, която достигна височина от 154 км. През 60-те години учените основно използват кучета и маймуни за тестове на опасностите в космическите условия и за да проверят дали човек би могъл да преживее пътуване отвъд земната атмосфера. Докато руснаците залагат на кучета, в САЩ предпочитат да експериментират с маймуни, обясни ученият.

Франция обаче поема по различен път. Служителите на френската космическа агенция Cerma събират 14 улични котки, за да изберат подходящ кандидат за космически астронавт. Учените умишлено не им дават имена, за да избегнат привързване, затова избраната котка била наречена C341. След успешното изстрелване на ракетата с „изследователката“ на 18 октомври 1963 г. и безпроблемното завръщане на Земята, френската преса настояла котката да получи име. Първоначално я нарекли Феликс, по известния анимационен герой, но когато разбрали, че е женска, името било коригирано на Фелисет.

Доц. Асеновски разказа и за първия успешен експеримент с изпращане на жив организъм в Космоса. Той е проведен на 20 февруари 1947 г. от Съединените щати, когато плодови мушици (Drosophila melanogaster) са изстреляни с ракета V-2, достигайки височина от около 109 км. Целта на експеримента била да се изследва ефектът от радиацията на високи надморски височини върху живи организми. Мушиците успешно са върнати на Земята с парашут.

Това е първият документално потвърден случай на изпращане на живи същества в Космоса, преди по-известните експерименти с бозайници като кучето Лайка, което през 1957 г. става първото животно, изпратено в орбита от Съветския съюз, отбеляза ученият. 

Мъж на 25 години ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца за непристойно поведение и повреждане на гуми на 14 автомобила в казанлъшкото село Горно Черковище. Това съобщават от Окръжния съд в Стара Загора. Осъденият Н.К. е осъждан многократно, а наказанието ще изтърпи при първоначален строг режим. Деянието е извършено в условия на опасен рецидив. 

Съдът го е признал за виновен в това, че на 24 декември м.г. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправял закани и обиди спрямо двама мъже, замахвал с нож срещу единия от тях, както и нарязал с нож гумите на 14 автомобила, уточняват от съда. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание е било намалено с една трета. 

Подсъдимият често искал

Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), започва днес в к.к. „Албена“, съобщиха от НСОРБ. Президентът Румен Радев ще участва в откриването от 16:00 часа, съобщиха от президентския прессекретариат.

Освен държавния глава, приветствие към гостите ще отправят кметът на Община Балчик Николай Ангелов и председателят на НСОРБ Даниел Панов. 

В пленарната сесия в конферентната зала „Перуника" ще участват служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на иновациите и растежа Росен Карадимов, Лозана Василева - заместник-министър на земеделието и храните, и евродепутатът Андрей Новаков.

Преди официалното начало на форума ще бъда открито и традиционното „Общинско Експо&ldquo

Областният управител на София-град Стефан Арсов инициира работна среща във връзка с възможната нова мигрантска криза след конфликтите в Близкия Изток. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация на област София.

В срещата са се включили представители на Областната администрация на София-град, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, дирекция „Миграция“ към МВР, отдел „Миграция“ към СДВР, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Столична регионална здравна инспекция, Регионална дирекция по социално подпомагане и главна дирекция „Гранична полиция“. От областната управа посочват, че въпреки поканата, нито един представител на Столична община не присъства на срещата.

По думите им основните изводи от дискусията са, че проблем е невъзможността за идентифициране на бежанците по име, възраст и произход поради л

В Разградско започва специализирана полицейска операция за контрол на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ старши инспектор Неделчо Симеонов към Областната дирекция на МВР в Разград.

Акцията влиза в сила от днес и ще продължи до 20 октомври включително. Ще бъдат проверявани и пешеходците за спазване правилата на движение. 

Началникът на сектор „Пътна полиция“ заяви, че и тази седмица ще продължи засиленото присъствие на полицейски служители в районите на учебните заведения преди започване на учебния ден, както и засиленият контрол на пътното движение във връзка с провеждането на традиционната акция на полицията – „Децата тръгват на училище“.

Той посочи, че за периода от 1 януари 2024 г. до 11 октомври 2024 г. в

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета след днешното заседание.

Служебното правителство прие и проект на решение за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване проекта на договор между Министерството на здравеопазването и болница "Лозенец" за предоставяне на заема. 

Заемът се предоставя с цел погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

През юли т.г., след одит, извършен от Инспектората към Министерството на здравеопазването за периода от 2022 г. до началото на 2024 г., в болница „Лозенец“ бяха констатирани загуби от близо 100 млн. лв.

По-късно са правени и други експерименти с насекоми, включително с пчели, но първият случай на изпращане на живи организми в Космоса са именно тези плодови мушици, обясни доц. Асеновски. 

Общо 32 маймуни и 12 кучета са били изпратени в Космоса, заедно с различни други животни като плодови мушици, мишки, котка, жаби, медузи, мравки, оси и дори хлебарки. Първите кучета, които се връщат живи, са Белка и Стрелка, изстреляни на 19 август 1960 г. в рамките на съветската космическа програма. Известно време след кацането, Стрелка ражда шест кученца, като едно от тях е подарено на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди от съветския лидер Никита Хрушчов, допълни любопитните подробности той.

Първите животни, които обикалят Луната и се връщат на Земята, са две костенурки на борда на „Зонд 5“. На 15 септември 1968 г. костенурките са изстреляни заедно с растения, семена и бактерии, обикалят Луната и се завръщат на Земята след седем дни. Капсулата и нейните обитатели успешно преживяват повторното навлизане в атмосферата, разказа ученият.

Първите риби в космоса са били южноамерикански гупи, които прекарват 48 дни в орбита на борда на руския космически кораб Салют 5 през 1976 г. А през 1973 г. паяк от вида „кръстат паяк“ на име Арабела става първият, който изплита паяжина в космоса, отговаряйки на въпроса дали паяжини могат да се плетат в условия на нулева гравитация, обясни доцентът. Един от интересните експерименти е бил през 2007 г. – тогава руски учени отпразнуват забележителен успех, след като хлебарка на име Надежда става първото същество, което забременява в Космоса и ражда 33 хлебарки на борда на сателита „Фотон-М“, допълни той. 

Доц. Асеновски разясни, че за космически изследвания са предпочитани различни животни, които предлагат уникални предимства за научните експерименти. Например плодови мушици се използват за генетични изследвания, тъй като имат кратък жизнен цикъл и бързо размножаване, което позволява наблюдение на множество поколения. Мишките често се използват за изучаване на физиологични и генетични реакции, тъй като техният геном е добре изследван и сходствата между тях и хората е високо. Кучета например са избрани заради тяхната способност да бъдат тренирани и емоционалното им обвързване с хората. Маймуни и шимпанзета предоставят информация за по-сложни поведенчески и когнитивни реакции, тъй като имат висока степен на близост с човешката физиология и психология. Риби и жаби често се използват за изучаване на въздействието на радиацията и безтегловността, тъй като техните организми реагират по специфичен начин на промените в околната среда. Тези животни са избрани, защото предоставят важна информация за биологичните реакции и адаптации на организми при условия, които трудно могат да бъдат изследвани при хора, коментира ученият.

Той отбеляза, че през последните години са проведени няколко интересни експеримента с животни в Космоса. На 29 юни 2018 г. космическият кораб Dragon на SpaceX излетя от Флорида с 20 мишки на борда. Те пристигнаха на Международната космическа станция (МКС) на 2 юли 2018 г. Целта на експеримента е да се изследва как физиологията и съня на животните реагират на стреса от космическите условия, посочи доц. Асеновски. Той даде и друг пример. Китайският лунен модул Chang`e 4 носи 3-килограмов запечатан контейнер, съдържащ семена и яйца на насекоми, за да се проучи дали растенията и насекомите могат да растат и да съществуват в симбиоза. Експериментът включва шест различни организми: семена от памук, картофи, рапица, както и цъфтящо растение, мая и яйца на плодовите мушици. Ако яйцата се излюпят, ларвите ще произвеждат въглероден диоксид, докато покълналите растения ще отделят кислород чрез фотосинтеза. Растежът на организмите се следи с помощта на миниатюрна камера, описа друг интересен експеримент ученият. На 3 юни 2021 г. SpaceX CRS-22 пък изстреля „водни мечета“ и хавайски калмари на Международната космическа станция. Калмарите бяха изпратени в стадий на новородени, разказа още доц. Асеновски.

Той коментира, че пътешествията в Космоса с животни имат значителен принос към научните изследвания чрез тестове за оцеляване на живите същества в космически условия, изследване на радиационното въздействие, изучаване на ефектите на безтегловността, анализ на генетични промени, свързани с човешкото здраве, и изследване на развитието и поведението на животни в необичайни условия. Тези експерименти са от съществено значение за разширяване на нашите познания за условията в Космоса и подготовката за бъдещи човешки мисии, посочи ученият.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В Областната администрация в Хасково пристигнаха бюлетините и книжата за вота на 27 октомври
Доставиха бюлетините за кметските избори в монтанското село Габровница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
В МВР са получени близо 200 сигнала за купуване на гласове, съобщи министър Атанас Илков
Сфера
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи генерал-майор Явор Матеев
Основна линия
Главни прокурори обмислят всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път
Основна линия
Двама мъже са установени от полицията за ден в Русенско да шофират автомобили след употреба на наркотици
Местен фокус
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Сфера
Седем млади лекари получиха грамоти от лекарската колегия във Видин
В детайли
Община Стара Загора ще си сътрудничи с технологичен стартъп в подкрепа на бизнеса и заетостта на хората от региона
Основна линия
Трима души са обвинени за причинени телесни повреди след разследване на полицията в Самоков
В детайли
Присъствените обучения на членовете на секционни избирателни комисии в област Ямбол започват идната седмица
Местен фокус
Предстои последният етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, каза ген.-м. Явор Матеев
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.