Начало Местен фокус В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов
244
България

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 % от БВП, каза вчера и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните засега 2 % от БВП се оказват недостатъчни.

| 18 Октомври 2024, 15:01 ч.
В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов
В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов
Снимка © Министерство на отбраната

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

Шипка се възстанови след опустошителната градушка от 13 юни благодарение на това, че сме обединени и благодарение на всички, които доброволно помогнаха. Това заяви кметът на града Василка Панайотова по време на среща с журналисти в Националния пресклуб в града. На срещата присъства и Славка Самарска, изпълнителен директор на Медийна група (МГ) „Вис Виталис“, които осъществиха мащабната дарителска кампания „В помощ на Шипка“. 

По думите на Панайотова щетите след природното бедствие в града са на стойност милиони, а незасегната къща в Шипка не е имало. „Домакинствата успяха да се възстановят благодарение на собствени усилия и на подкрепа от дарители и доброволци“, коментира тя и посочи, че над 300 са били доброволците, които са се включили с материална помощ или с труд.

Едно от най-впечатляващите неща, които постигна кампанията &bdq

Много е важно да покажем България и нейното ключово място и роля в изключително важните постижения, изследвания на функцията на мозъка, на болестите и превенцията, които са новият съвременен бич за нашите поколения. Това коментира българският еврокомисар Илиана Иванова, чийто ресор са иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, преди началото на поредната сесия на 24-ия Европейски конгрес по неврохирургия. Форумът започна в неделя в София. 

Очаквам да видя една сериозна дискусия за настоящите и бъдещи предизвикателства пред неврохирургията, изтъкна еврокомисарят. Искам да уверя всички участници, че могат да продължат да разчитат на изключително сериозното отношение и оценка на Европейския съюз (ЕС) за тези изследвания, подчерта Илиана Иванова.

Новата Еврокомисия предстои да встъпи, председателят Урсула фон дер Лайен обяви, че иновац

Столична община започва пилотен проект с изкуствен интелект (ИИ), насочен към оптимизирането на управлението на финансирането по различни програми. Проектът е част от Програмата „Пясъчник за иновативни решения“, която насърчава използването на нови технологии за подобряване на публичните услуги в София, посочва на сайта си общинската администрация.  

Проектът се реализира в партньорство със софийския стартъп „Тесие“, специализиран в разработването на ИИ решения, обясниха от Столична община. Системата използва Виртуални Асистенти с Изкуствен Интелект (ВАИИ), които автоматично събират, анализират и синтезират данни за нови възможности за финансиране от национални и европейски програми. Това значително ще ускори процеса на обработка на данни и ще улесни подготовката на проекти, смятат от СО. 

ВАИИ ще подпомагат експертите като предоста

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 % от БВП, каза вчера и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните засега 2 % от БВП се оказват недостатъчни.

Извън официалната програма на срещата беше подписано Писмо за намерение за изграждане на хармонизиран коридор за военна мобилност между Република България, Румъния и Република Турция. На официална церемония Румъния се присъедини към Писмото за намерение между Република Албания, Република България, Италианската република и Република Северна Македония относно създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност между техните страни в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, което беше подписано от министрите на отбраната на срещата на върха във Вашингтон.

Тези коридори ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС, посочиха от МО.

„Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана, което изисква повече сили, способности и инвестиции в отбраната с цел да бъдат изпълнени отбранителните планове", коментира Запрянов по време на срещата.

По време на работната сесия днес, посветена на укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, съюзниците обсъдиха въпроси, свързани с прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, стандартизацията и противодействието на хибридни заплахи, както и текущите операции и мисии на Алианса. Министрите на отбраната изтъкнаха важността на прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, която съществено допринася към усилията за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и дава визия за поддържане на военното превъзходство, както и за развитието на военния инструмент на сила с хоризонт до 2040 г., посочиха от МО.

Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сред докладчиците на националната научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество". Организатор на форума е катедра „Правни науки“ към Икономическия университет в крайморския град. Във фокуса на конференцията бяха развитието на частното и публичното право за усъвършенстването на бизнеса и влиянието на дигитализацията върху обществените отношения.

За използването на изкуствения интелект (ИИ) на европейско ниво са заложени изисквания не само като законодателни мерки, но и като етични норми, които да регулират ИИ в трудовите отношения, посочи Андреева. По думите е нужно въвеждането на принципи за защита на работниците и служителите от дискриминация. Работодателите трябва да гаран

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Кражба на парична сума в размер на близо 19 500 лева разследват служители от Областната дирекция на МВР в Перник, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Вчера около 10:00 ч., на телефон 112 е подаден сигнал за разбит офис на фирма в миньорския град. По данни на материално отговорно лице от обекта липсващата сумата е открадната от метална каса. 

Оперативно-следствена група е извършила оглед на местопроизшествието, при което е установено, че в помещенията на фирмата е проникнато, като е била изкривена дограмата.  

Предприети са всички действия за изясняване на случая и установяване на извършителите. Уведомена е прокуратурата и е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Припомняме, че през септември м.г. полицията в Перник започна разследване на кражба на парична сума в размер на 10 000 лева от офис на частна фирма в гр

Окръжен съд – Благоевград призна за виновен  румънски гражданин, причинил смъртта на двама души при пътнотранспортно произшествие. Наложеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от три години и отнемане на правото да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от пет години, считано от датата на влизане на присъдата в сила.

 Румънският гражданин е признат за виновен, затова, че е шофирал с превишена скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на други двама румънски граждани. От Окръжната прокуратура припомнят, че на  26.09.2020 г. около 18:00 часа на Автомагистрала „Струма“ водъчъте управлявал лек автомобил със скорост над 160 км./ч. при ограничение от 140 км/ч. Пътувал е от село Кулата към град Сандански. По непредпазливост е причинил смъртта на двамата румънски граждани. 

Подсъдимият е осъден да заплати

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества (ЕРП) подписаха по време на Годишната среща на местните власти в курортен комплекс "Албена" трите електроразпределителни дружества и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

С това споразумение ще утвърдим нашия диалог с ЕРП-тата. Разчитам действително на диалог и съдействие на ЕРП с всички кметове и общини, каза председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. 

Председателят на Управителния съвет на "Електроразпределение Север" Атанас Колев каза, че дружеството не е спирало да работи заедно с местната власт. "Надявам се с подписването на това споразумение да продължим да си партнираме, както и досега", каза още той. 

"Това споразумение е плод на много работа. Работа не по текстовете, а по-скоро по коорд

Запрянов акцентира върху засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и предприемането на практически стъпки за повишаване на устойчивостта срещу хибридни заплахи и зловредно влияние. 

В изказването си министърът на отбраната посочи важната роля на Ключовата концепция за бойно използване и Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона за развитието и използването на военния инструмент на сила и ефективното справяне с многопосочните заплахи пред сигурността, като подчерта важността на тяхното пълно и своевременно изпълнение.

Редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО започна на 17 октомври. Форумът беше открит от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който приветства участниците и ги запозна със своите три основни приоритета за Алианса: гарантиране на ефективна и надеждна отбрана срещу всякакви заплахи; увеличаване на подкрепата за Украйна; както и засилването на партньорствата в един все по-свързан свят. 

В рамките на срещата на министрите на отбраната се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната. Във фокуса на дискусиите бяха усилията за по-нататъшно увеличаване на подкрепата за Украйна. По време на заседанието президентът на Украйна Володимир Зеленски представи актуална информация за агресивната война на Русия срещу Украйна, най-спешните потребности на страната, както и напредъка по отношение на реформите в областта на сигурността и отбраната. Подчертано беше ключовото значение на поетия на срещата на върха Ангажимент на Алианса за подкрепа на Украйна, за да е в състояние да надделее във войната с Русия. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. 

По време на форума се проведе и работна сесия с участието на министрите на отбраната на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея) и Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел бяха споделени мнения по обстановката за сигурност в Евроатлантическия и Индийско-тихоокеанския регион, включително в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Съюзниците подчертаха, че сигурността е глобална и това, което става в Европа е важно за Азиатско-тихоокеанския регион, както и ставащото там е от значение за Алианса. Те изтъкнаха, че засилването на сътрудничеството с партньорите от Индийско-тихоокеанския регион е от съществено значение предвид необходимостта от съвместни усилия за защита на основания на правила международен ред и за ефективно справяне с общите заплахи и предизвикателства пред сигурността. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщен ...
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Районният съд в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама от обвиняемите за измами с отпускане на кредити. Съдът нало ...
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за мъже и жени с увреден слух на 20 октомври, съобщи Петромир Панайотов, съдия и треньор в шуменския шахматен ...
Верижна катастрофа стана на пътя между Петрич и Сандански, очаква се движението да бъде възстановено, казаха от полицията
Верижна катастрофа стана следобед на пътя от Петрич за Граничния контролно-пропускателен пункт "Златарево". В катастрофата участват три леки автомобила, към момента няма информация ...
В Търговище отново започнаха дейностите в Детско полицейско управление
За поредна година на територията на Районното управление (РУ) в Търговище започва Детско полицейско управление. В него доброволци от пети “в“ клас  на Средно учили ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоена с барелефа „Св. Иван Рилски“ на официална церемония тази вечер по случай Деня на бълга ...
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза пред журналисти кметът на Самоков Ангел Джоргов, който спечели приза „Кмет на годината“ за средна община. Дж ...
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България. За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше ...
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
През днешния ден в Самоков се състоя специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, пресичане на потенциални нарушения на изборното законодателство и стаби ...
Графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври е изменен, съобщиха от екоминистерството
Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че ко ...
Тикер в 19:19 ч.
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоен ...
Начало Местен фокус
244
България

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 % от БВП, каза вчера и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните засега 2 % от БВП се оказват недостатъчни.

| 18 Октомври 2024, 15:01 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов
В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от БВП, каза Атанас Запрянов
Снимка © Министерство на отбраната

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

Шипка се възстанови след опустошителната градушка от 13 юни благодарение на това, че сме обединени и благодарение на всички, които доброволно помогнаха. Това заяви кметът на града Василка Панайотова по време на среща с журналисти в Националния пресклуб в града. На срещата присъства и Славка Самарска, изпълнителен директор на Медийна група (МГ) „Вис Виталис“, които осъществиха мащабната дарителска кампания „В помощ на Шипка“. 

По думите на Панайотова щетите след природното бедствие в града са на стойност милиони, а незасегната къща в Шипка не е имало. „Домакинствата успяха да се възстановят благодарение на собствени усилия и на подкрепа от дарители и доброволци“, коментира тя и посочи, че над 300 са били доброволците, които са се включили с материална помощ или с труд.

Едно от най-впечатляващите неща, които постигна кампанията &bdq

Много е важно да покажем България и нейното ключово място и роля в изключително важните постижения, изследвания на функцията на мозъка, на болестите и превенцията, които са новият съвременен бич за нашите поколения. Това коментира българският еврокомисар Илиана Иванова, чийто ресор са иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, преди началото на поредната сесия на 24-ия Европейски конгрес по неврохирургия. Форумът започна в неделя в София. 

Очаквам да видя една сериозна дискусия за настоящите и бъдещи предизвикателства пред неврохирургията, изтъкна еврокомисарят. Искам да уверя всички участници, че могат да продължат да разчитат на изключително сериозното отношение и оценка на Европейския съюз (ЕС) за тези изследвания, подчерта Илиана Иванова.

Новата Еврокомисия предстои да встъпи, председателят Урсула фон дер Лайен обяви, че иновац

Столична община започва пилотен проект с изкуствен интелект (ИИ), насочен към оптимизирането на управлението на финансирането по различни програми. Проектът е част от Програмата „Пясъчник за иновативни решения“, която насърчава използването на нови технологии за подобряване на публичните услуги в София, посочва на сайта си общинската администрация.  

Проектът се реализира в партньорство със софийския стартъп „Тесие“, специализиран в разработването на ИИ решения, обясниха от Столична община. Системата използва Виртуални Асистенти с Изкуствен Интелект (ВАИИ), които автоматично събират, анализират и синтезират данни за нови възможности за финансиране от национални и европейски програми. Това значително ще ускори процеса на обработка на данни и ще улесни подготовката на проекти, смятат от СО. 

ВАИИ ще подпомагат експертите като предоста

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 % от БВП, каза вчера и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните засега 2 % от БВП се оказват недостатъчни.

Извън официалната програма на срещата беше подписано Писмо за намерение за изграждане на хармонизиран коридор за военна мобилност между Република България, Румъния и Република Турция. На официална церемония Румъния се присъедини към Писмото за намерение между Република Албания, Република България, Италианската република и Република Северна Македония относно създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност между техните страни в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, което беше подписано от министрите на отбраната на срещата на върха във Вашингтон.

Тези коридори ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС, посочиха от МО.

„Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана, което изисква повече сили, способности и инвестиции в отбраната с цел да бъдат изпълнени отбранителните планове", коментира Запрянов по време на срещата.

По време на работната сесия днес, посветена на укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, съюзниците обсъдиха въпроси, свързани с прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, стандартизацията и противодействието на хибридни заплахи, както и текущите операции и мисии на Алианса. Министрите на отбраната изтъкнаха важността на прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, която съществено допринася към усилията за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и дава визия за поддържане на военното превъзходство, както и за развитието на военния инструмент на сила с хоризонт до 2040 г., посочиха от МО.

Фирмите, които използват изкуствен интелект, трябва да въведат принципи за защита на служителите, каза днес проф. Андрияна Андреева, юрист и областен управител на Варна. Тя бе сред докладчиците на националната научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество". Организатор на форума е катедра „Правни науки“ към Икономическия университет в крайморския град. Във фокуса на конференцията бяха развитието на частното и публичното право за усъвършенстването на бизнеса и влиянието на дигитализацията върху обществените отношения.

За използването на изкуствения интелект (ИИ) на европейско ниво са заложени изисквания не само като законодателни мерки, но и като етични норми, които да регулират ИИ в трудовите отношения, посочи Андреева. По думите е нужно въвеждането на принципи за защита на работниците и служителите от дискриминация. Работодателите трябва да гаран

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Кражба на парична сума в размер на близо 19 500 лева разследват служители от Областната дирекция на МВР в Перник, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Вчера около 10:00 ч., на телефон 112 е подаден сигнал за разбит офис на фирма в миньорския град. По данни на материално отговорно лице от обекта липсващата сумата е открадната от метална каса. 

Оперативно-следствена група е извършила оглед на местопроизшествието, при което е установено, че в помещенията на фирмата е проникнато, като е била изкривена дограмата.  

Предприети са всички действия за изясняване на случая и установяване на извършителите. Уведомена е прокуратурата и е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Припомняме, че през септември м.г. полицията в Перник започна разследване на кражба на парична сума в размер на 10 000 лева от офис на частна фирма в гр

Окръжен съд – Благоевград призна за виновен  румънски гражданин, причинил смъртта на двама души при пътнотранспортно произшествие. Наложеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от три години и отнемане на правото да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от пет години, считано от датата на влизане на присъдата в сила.

 Румънският гражданин е признат за виновен, затова, че е шофирал с превишена скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на други двама румънски граждани. От Окръжната прокуратура припомнят, че на  26.09.2020 г. около 18:00 часа на Автомагистрала „Струма“ водъчъте управлявал лек автомобил със скорост над 160 км./ч. при ограничение от 140 км/ч. Пътувал е от село Кулата към град Сандански. По непредпазливост е причинил смъртта на двамата румънски граждани. 

Подсъдимият е осъден да заплати

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества (ЕРП) подписаха по време на Годишната среща на местните власти в курортен комплекс "Албена" трите електроразпределителни дружества и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

С това споразумение ще утвърдим нашия диалог с ЕРП-тата. Разчитам действително на диалог и съдействие на ЕРП с всички кметове и общини, каза председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. 

Председателят на Управителния съвет на "Електроразпределение Север" Атанас Колев каза, че дружеството не е спирало да работи заедно с местната власт. "Надявам се с подписването на това споразумение да продължим да си партнираме, както и досега", каза още той. 

"Това споразумение е плод на много работа. Работа не по текстовете, а по-скоро по коорд

Запрянов акцентира върху засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и предприемането на практически стъпки за повишаване на устойчивостта срещу хибридни заплахи и зловредно влияние. 

В изказването си министърът на отбраната посочи важната роля на Ключовата концепция за бойно използване и Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона за развитието и използването на военния инструмент на сила и ефективното справяне с многопосочните заплахи пред сигурността, като подчерта важността на тяхното пълно и своевременно изпълнение.

Редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО започна на 17 октомври. Форумът беше открит от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който приветства участниците и ги запозна със своите три основни приоритета за Алианса: гарантиране на ефективна и надеждна отбрана срещу всякакви заплахи; увеличаване на подкрепата за Украйна; както и засилването на партньорствата в един все по-свързан свят. 

В рамките на срещата на министрите на отбраната се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната. Във фокуса на дискусиите бяха усилията за по-нататъшно увеличаване на подкрепата за Украйна. По време на заседанието президентът на Украйна Володимир Зеленски представи актуална информация за агресивната война на Русия срещу Украйна, най-спешните потребности на страната, както и напредъка по отношение на реформите в областта на сигурността и отбраната. Подчертано беше ключовото значение на поетия на срещата на върха Ангажимент на Алианса за подкрепа на Украйна, за да е в състояние да надделее във войната с Русия. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. 

По време на форума се проведе и работна сесия с участието на министрите на отбраната на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея) и Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел бяха споделени мнения по обстановката за сигурност в Евроатлантическия и Индийско-тихоокеанския регион, включително в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Съюзниците подчертаха, че сигурността е глобална и това, което става в Европа е важно за Азиатско-тихоокеанския регион, както и ставащото там е от значение за Алианса. Те изтъкнаха, че засилването на сътрудничеството с партньорите от Индийско-тихоокеанския регион е от съществено значение предвид необходимостта от съвместни усилия за защита на основания на правила международен ред и за ефективно справяне с общите заплахи и предизвикателства пред сигурността. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Верижна катастрофа стана на пътя между Петрич и Сандански, очаква се движението да бъде възстановено, казаха от полицията
В Търговище отново започнаха дейностите в Детско полицейско управление
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Местен фокус
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Местен фокус
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Местен фокус
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
Контекст
Графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври е изменен, съобщиха от екоминистерството
Сфера
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Основна линия
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
На преден план
Пожар гори в планината над Берковица, съобщи комисар Венцислав Райков
Сфера
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Основна линия
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.