Начало Местен фокус Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК
269
България

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК

„Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на ЦИК кабинетът осигури 53 АйТи специалисти“, пише Карадимов.С решение на Министерския съвет (МС) Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на тези дейности, припомниха от правителствения информационен център.

| 18 Октомври 2024, 15:21 ч.
Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК
Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК
Снимка © Никола Узунов / БТА

Служебният кабинет осигури двойно повече IT специалисти от държавната администрация, които удостоверяват устройствата за машинно гласуване за парламентарния вот. Това пише служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов до Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

Гражданите да спазват правилата за изхвърляне на отпадъци, призова заместник-кметът на Враца Цветан Стоичков. Той коментира два основни проблема – изхвърлянето до контейнерите на строителни, едрогабаритни отпадъци и гуми и изхвърлянето на битов отпадък в контейнерите за зелени отпадъци.

Съгласно Наредба на Община Враца строителни отпадъци до 1 куб.м, генерирани от домакинството, могат да се оставят до контейнерите, но тъй като се злоупотребява с това от администрацията са предприели допълнителни мерки. Тези отпадъци могат да се предават безвъзмездно в гаража на Общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство“ (БКС), от 8 до 17 часа, всеки работен ден.

Зам.- кметът смята, че това, което притеснява гражданите и ги спира да се възползват от възможността, е изискването всеки, предал отпадъци там, да се записва с три имена. „Това не е с це

Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоена с барелефа „Св. Иван Рилски“ на официална церемония тази вечер по случай Деня на българския лекар - 19 октомври, съобщиха от общинската администрация.

Поради отсъствие от града наградата на д-р Газемба прие д-р Радослав Иванов, председател на Управителния съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз.

Присъдени бяха и две специални награди - на лекаря по дентална медицина д-р Георги Митев и на д-р Иван Тодоров от отделението по хемодиализа в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. 

Победителите бяха определени от комисия, назначена със заповед за кмета, на основата на номинации – от Община Ловеч, като резултат от допитването до гражданите, и от районните колегии на Българския лекарски съюз и на

Кражба на парична сума в размер на близо 19 500 лева разследват служители от Областната дирекция на МВР в Перник, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Вчера около 10:00 ч., на телефон 112 е подаден сигнал за разбит офис на фирма в миньорския град. По данни на материално отговорно лице от обекта липсващата сумата е открадната от метална каса. 

Оперативно-следствена група е извършила оглед на местопроизшествието, при което е установено, че в помещенията на фирмата е проникнато, като е била изкривена дограмата.  

Предприети са всички действия за изясняване на случая и установяване на извършителите. Уведомена е прокуратурата и е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Припомняме, че през септември м.г. полицията в Перник започна разследване на кражба на парична сума в размер на 10 000 лева от офис на частна фирма в гр

ВиК дружеството в Сливен е възложило изготвяне на идеен проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Крушаре, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.

От общинската администрация са уведомили с писмо кмета на селото Димо Станков, който заедно с жители на селото, на 4 октомври участваха в среща с кмета Стефан Радев и управителя на водопреносното дружество инж. Пламен Трифонов. На нея стана известно, че водопреносната мрежа на територията на селото е остаряла, авариите водят до чести спирания на водата, както и до нарушаване на пътната инфраструктура.

Както информирахме,  участниците в срещата предупредиха, че ще блокират пътя Сливен - Ямбол, ако не бъдат взети мерки.

По информация на ВиК - Сливен вече е поставен регулатор на налягане, след което е регистрирана само една авария, която е отстранена. От ВиК са се ангажирали пред кмета Стефан

Общо четирима души са задържани за различни престъпления по време на днешната специализирана полицейска операция в Ловешка област. Образувани са четири досъдебни производства, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Акцията е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

Операцията е започнала в 10:00 часа и ще продължи до 18:00 часа. В нея са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен. 

Част от акцията се организира в тетевенското село Български извор.

„В рамките на операцията се извършват проверки по адреси, магазини

„Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на ЦИК кабинетът осигури 53 АйТи специалисти“, пише Карадимов.

С решение на Министерския съвет (МС) Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на тези дейности, припомниха от правителствения информационен център. Общественият съвет изпрати до министъра въпроси относно изпълнението на дейностите за организационно-техническата подготовка на изборите на 27 октомври.

„Взаимодействието между изпълнителната власт и ЦИК е основа за гарантиране на честен и прозрачен вот и за повишаване доверието на обществото към изборния процес“, добави Карадимов. 

По отношение на предложенията на служебния кабинет до ЦИК за надграждане на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот служебният министър информира, че по една част Комисията е предприела действия. 

Така ще бъде използвана хартия с допълнителна защита от „Печатница на Българската народна банка“ АД, като от ЦИК са предприети мерки за унищожаване на хартията за машинен вот от общинските и областните администрации от предходни избори. В тази връзка ЦИК поиска съдействие и от МС. „Към момента, с подкрепата на правителството, процедурата за унищожаване на хартия от предходни избори се спазва, като кметовете и областните управители изпращат информация за унищожените количества хартия, което гарантира доверието на гражданите, партиите, неправителствените организации и външните наблюдатели за честен изборен процес“, пише Карадимов. 

Трима души са загинали, а 20 са ранени при 20 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани едно тежко и 20 леки пътнотранспортни произшествия, при които един човек е пострадал.

От началото на месеца в страната са станали 264 катастрофи с 20 загинали и 325 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5675 пътнотранспортни произшествия, при които 358 души са загубили живота си, а 7147 са пострадалите.

При сравнение с реалните данни за загиналите през същия период на 2023 г. се отчитат с 68 по-малко загинали участници в движението по пътищата през 2024 г., става ясно още от данните на МВР.

С едноседмична програма Главиница ще отбележи 40 години от обявяването си за град. Това съобщиха от администрацията.

Кулминацията на тържествата е на 26 октомври – Димитровден, когато в местния храм "Св. Вмчк Димитрий Солунски" ще бъде отслужена света божествена литургия от Главиницкия епископ Макарий, последвана от водосвет за здраве и благоденствие.

Празничната програма започва с две представления на Драматично-кукления театър в Силистра. На 21 октомври най-малките жители на общината ще могат да гледат постановката „Работна Мецана“, а за следващия ден е насрочена класическата комедия „Криворазбраната цивилизация“.

Празничен концерт на самодейни художествени колективи при Народно читалище “Христо Ботев - 1940“ ще има на 23 октомври. На следващия ден за публиката ще пее дует „Аморе“. За 25 октомври са насрочен

Собственик на траурна агенция в Пловдив е задържан по подозрение за измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР  в града. Днес мъжът е отведен за срок до 24 часа в Шесто Районно управление след придобити първоначални данни, че е осъществявал срещу заплащане фиктивна кремация на починали хора.

В хода на проверката са установени два такива случая, като работата на служителите продължава под надзора на Районна прокуратура- Пловдив.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в заседание на Военния комитет на Европейския съюз, което започва днес в Будапеща, Унгария. Форумът се провежда в рамките на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от Министерството на отбраната. 

По време на заседанието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на стратегическите цели на Европейския съюз в областта на отбраната и други актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана, произтичащи от динамичната обстановка по сигурността. 

На третия ден от мероприятието, 16 октомври, началниците на отбраната ще присъстват на Деня за високопоставени гости на многонационалното учение  „BRAVE WARRIOR 2024“. Въоръжените сили на Република България участват в учението с формирования от Военновъздушните сили, един транспортен самолет C-27J С

В момента основната цел е да нямаме никакви изкривявания в изборния процес, да няма нарушения при провеждането на изборите. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. 

„Тъй като е много актуална темата как МВР си върши работата, ще споделя, че имаме 168 постъпили сигнала, от тях 60 досъдебни производства, 587 съставени протокола, 30 задържани и проведени 160 специализирани полицейски операции. Работата и в момента продължава. Ще продължи дотогава, докато имаме такова задължение“, посочи Главчев. 

Служебният премиер припомни, че основното задължение на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори. „Работим в рамките на нашите задължения и точно в това сме се концентрирали“, каза Главчев. 

„Когато има установени нарушения, МВР, съвместно с прокурат

В писмото се очертават детайлно изпълнените задължения от страна на Министерството на електронното управление по отношение на удостоверяването на машините заедно с Българския институт по стандартизация и Българския ръководител по метрология. Беше предоставена възможност за участие на представители на партии, коалиции, неправителствени организации и Българската академия на науките в процеса на удостоверяване, като участие в процеса взеха само три от регистрираните за вота партии и коалиции. 

Карадимов информира още, че Министерството на електронното управление (МЕУ) е предоставило експерти, които са подпомогнали проверки на ЦИК във връзка с дефектиралите устройства по време на проведените на 9 юни избори. Заключения относно качествата и вида на хартията за принтиране на изборните разписки не са от компетенциите на МЕУ. Експертите на МЕУ са изготвили анализ на лог-файловете, който е изпратен на ЦИК.

По въпроса относно склада за съхранение на машините Карадимов информира обществения съвет, че с решение на Министерския съвет от септември 2022 г. са определени условията и реда за съхраняване на машините. С решение на Министерския съвет от септември 2024 г. е прието, че срокът на договора за съхранение може да бъде удължен до три години, а Министерството на финансите е осигурило необходимите средства за това. ЦИК, като страна по договора за съхранението, предприема конкретните действия за обезпечаване на безпроблемното съхранение на устройства, пише служебният министър. 

По отношение на параваните за гласуване според изискванията на ЦИК общинските администрации следва да ги осигурят, като във всички случаи трябва да бъдат спазени изискванията на Изборния кодекс, така че да се осигури тайната на гласуването.

На въпроса за охраната на изборния процес в писмото се посочва, че Министерството на вътрешните работи е създало организация за обезпечаване сигурността на изборните книжа, материали и устройства за машинно гласуване. „Към настоящия момент не са налице предпоставки за възпрепятстване ефективната охрана и спокойното протичане на изборите“, е посочено в писмото. 

Що се касае до организацията на изборите извън страната, МВнР, дипломатическите и консулски представителства до момента са изпълнили в срок всички дейности, допълниха от служебното правителство. 

В чужбина са образувани 719 избирателни секции в 57 държави. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщен ...
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Районният съд в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама от обвиняемите за измами с отпускане на кредити. Съдът нало ...
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за мъже и жени с увреден слух на 20 октомври, съобщи Петромир Панайотов, съдия и треньор в шуменския шахматен ...
Верижна катастрофа стана на пътя между Петрич и Сандански, очаква се движението да бъде възстановено, казаха от полицията
Верижна катастрофа стана следобед на пътя от Петрич за Граничния контролно-пропускателен пункт "Златарево". В катастрофата участват три леки автомобила, към момента няма информация ...
В Търговище отново започнаха дейностите в Детско полицейско управление
За поредна година на територията на Районното управление (РУ) в Търговище започва Детско полицейско управление. В него доброволци от пети “в“ клас  на Средно учили ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоена с барелефа „Св. Иван Рилски“ на официална церемония тази вечер по случай Деня на бълга ...
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза пред журналисти кметът на Самоков Ангел Джоргов, който спечели приза „Кмет на годината“ за средна община. Дж ...
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България. За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше ...
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
През днешния ден в Самоков се състоя специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, пресичане на потенциални нарушения на изборното законодателство и стаби ...
Графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври е изменен, съобщиха от екоминистерството
Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че ко ...
Тикер в 19:28 ч.
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоен ...
Начало Местен фокус
269
България

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК

„Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на ЦИК кабинетът осигури 53 АйТи специалисти“, пише Карадимов.С решение на Министерския съвет (МС) Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на тези дейности, припомниха от правителствения информационен център.

| 18 Октомври 2024, 15:21 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК
Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за вота, каза Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет на ЦИК
Снимка © Никола Узунов / БТА

Служебният кабинет осигури двойно повече IT специалисти от държавната администрация, които удостоверяват устройствата за машинно гласуване за парламентарния вот. Това пише служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов до Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

Гражданите да спазват правилата за изхвърляне на отпадъци, призова заместник-кметът на Враца Цветан Стоичков. Той коментира два основни проблема – изхвърлянето до контейнерите на строителни, едрогабаритни отпадъци и гуми и изхвърлянето на битов отпадък в контейнерите за зелени отпадъци.

Съгласно Наредба на Община Враца строителни отпадъци до 1 куб.м, генерирани от домакинството, могат да се оставят до контейнерите, но тъй като се злоупотребява с това от администрацията са предприели допълнителни мерки. Тези отпадъци могат да се предават безвъзмездно в гаража на Общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство“ (БКС), от 8 до 17 часа, всеки работен ден.

Зам.- кметът смята, че това, което притеснява гражданите и ги спира да се възползват от възможността, е изискването всеки, предал отпадъци там, да се записва с три имена. „Това не е с це

Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоена с барелефа „Св. Иван Рилски“ на официална церемония тази вечер по случай Деня на българския лекар - 19 октомври, съобщиха от общинската администрация.

Поради отсъствие от града наградата на д-р Газемба прие д-р Радослав Иванов, председател на Управителния съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз.

Присъдени бяха и две специални награди - на лекаря по дентална медицина д-р Георги Митев и на д-р Иван Тодоров от отделението по хемодиализа в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. 

Победителите бяха определени от комисия, назначена със заповед за кмета, на основата на номинации – от Община Ловеч, като резултат от допитването до гражданите, и от районните колегии на Българския лекарски съюз и на

Кражба на парична сума в размер на близо 19 500 лева разследват служители от Областната дирекция на МВР в Перник, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Вчера около 10:00 ч., на телефон 112 е подаден сигнал за разбит офис на фирма в миньорския град. По данни на материално отговорно лице от обекта липсващата сумата е открадната от метална каса. 

Оперативно-следствена група е извършила оглед на местопроизшествието, при което е установено, че в помещенията на фирмата е проникнато, като е била изкривена дограмата.  

Предприети са всички действия за изясняване на случая и установяване на извършителите. Уведомена е прокуратурата и е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Припомняме, че през септември м.г. полицията в Перник започна разследване на кражба на парична сума в размер на 10 000 лева от офис на частна фирма в гр

ВиК дружеството в Сливен е възложило изготвяне на идеен проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Крушаре, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.

От общинската администрация са уведомили с писмо кмета на селото Димо Станков, който заедно с жители на селото, на 4 октомври участваха в среща с кмета Стефан Радев и управителя на водопреносното дружество инж. Пламен Трифонов. На нея стана известно, че водопреносната мрежа на територията на селото е остаряла, авариите водят до чести спирания на водата, както и до нарушаване на пътната инфраструктура.

Както информирахме,  участниците в срещата предупредиха, че ще блокират пътя Сливен - Ямбол, ако не бъдат взети мерки.

По информация на ВиК - Сливен вече е поставен регулатор на налягане, след което е регистрирана само една авария, която е отстранена. От ВиК са се ангажирали пред кмета Стефан

Общо четирима души са задържани за различни престъпления по време на днешната специализирана полицейска операция в Ловешка област. Образувани са четири досъдебни производства, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Акцията е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

Операцията е започнала в 10:00 часа и ще продължи до 18:00 часа. В нея са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен. 

Част от акцията се организира в тетевенското село Български извор.

„В рамките на операцията се извършват проверки по адреси, магазини

„Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на ЦИК кабинетът осигури 53 АйТи специалисти“, пише Карадимов.

С решение на Министерския съвет (МС) Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на тези дейности, припомниха от правителствения информационен център. Общественият съвет изпрати до министъра въпроси относно изпълнението на дейностите за организационно-техническата подготовка на изборите на 27 октомври.

„Взаимодействието между изпълнителната власт и ЦИК е основа за гарантиране на честен и прозрачен вот и за повишаване доверието на обществото към изборния процес“, добави Карадимов. 

По отношение на предложенията на служебния кабинет до ЦИК за надграждане на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот служебният министър информира, че по една част Комисията е предприела действия. 

Така ще бъде използвана хартия с допълнителна защита от „Печатница на Българската народна банка“ АД, като от ЦИК са предприети мерки за унищожаване на хартията за машинен вот от общинските и областните администрации от предходни избори. В тази връзка ЦИК поиска съдействие и от МС. „Към момента, с подкрепата на правителството, процедурата за унищожаване на хартия от предходни избори се спазва, като кметовете и областните управители изпращат информация за унищожените количества хартия, което гарантира доверието на гражданите, партиите, неправителствените организации и външните наблюдатели за честен изборен процес“, пише Карадимов. 

Трима души са загинали, а 20 са ранени при 20 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани едно тежко и 20 леки пътнотранспортни произшествия, при които един човек е пострадал.

От началото на месеца в страната са станали 264 катастрофи с 20 загинали и 325 ранени.

От началото на годината са регистрирани 5675 пътнотранспортни произшествия, при които 358 души са загубили живота си, а 7147 са пострадалите.

При сравнение с реалните данни за загиналите през същия период на 2023 г. се отчитат с 68 по-малко загинали участници в движението по пътищата през 2024 г., става ясно още от данните на МВР.

С едноседмична програма Главиница ще отбележи 40 години от обявяването си за град. Това съобщиха от администрацията.

Кулминацията на тържествата е на 26 октомври – Димитровден, когато в местния храм "Св. Вмчк Димитрий Солунски" ще бъде отслужена света божествена литургия от Главиницкия епископ Макарий, последвана от водосвет за здраве и благоденствие.

Празничната програма започва с две представления на Драматично-кукления театър в Силистра. На 21 октомври най-малките жители на общината ще могат да гледат постановката „Работна Мецана“, а за следващия ден е насрочена класическата комедия „Криворазбраната цивилизация“.

Празничен концерт на самодейни художествени колективи при Народно читалище “Христо Ботев - 1940“ ще има на 23 октомври. На следващия ден за публиката ще пее дует „Аморе“. За 25 октомври са насрочен

Собственик на траурна агенция в Пловдив е задържан по подозрение за измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР  в града. Днес мъжът е отведен за срок до 24 часа в Шесто Районно управление след придобити първоначални данни, че е осъществявал срещу заплащане фиктивна кремация на починали хора.

В хода на проверката са установени два такива случая, като работата на служителите продължава под надзора на Районна прокуратура- Пловдив.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в заседание на Военния комитет на Европейския съюз, което започва днес в Будапеща, Унгария. Форумът се провежда в рамките на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от Министерството на отбраната. 

По време на заседанието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на стратегическите цели на Европейския съюз в областта на отбраната и други актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана, произтичащи от динамичната обстановка по сигурността. 

На третия ден от мероприятието, 16 октомври, началниците на отбраната ще присъстват на Деня за високопоставени гости на многонационалното учение  „BRAVE WARRIOR 2024“. Въоръжените сили на Република България участват в учението с формирования от Военновъздушните сили, един транспортен самолет C-27J С

В момента основната цел е да нямаме никакви изкривявания в изборния процес, да няма нарушения при провеждането на изборите. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. 

„Тъй като е много актуална темата как МВР си върши работата, ще споделя, че имаме 168 постъпили сигнала, от тях 60 досъдебни производства, 587 съставени протокола, 30 задържани и проведени 160 специализирани полицейски операции. Работата и в момента продължава. Ще продължи дотогава, докато имаме такова задължение“, посочи Главчев. 

Служебният премиер припомни, че основното задължение на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори. „Работим в рамките на нашите задължения и точно в това сме се концентрирали“, каза Главчев. 

„Когато има установени нарушения, МВР, съвместно с прокурат

В писмото се очертават детайлно изпълнените задължения от страна на Министерството на електронното управление по отношение на удостоверяването на машините заедно с Българския институт по стандартизация и Българския ръководител по метрология. Беше предоставена възможност за участие на представители на партии, коалиции, неправителствени организации и Българската академия на науките в процеса на удостоверяване, като участие в процеса взеха само три от регистрираните за вота партии и коалиции. 

Карадимов информира още, че Министерството на електронното управление (МЕУ) е предоставило експерти, които са подпомогнали проверки на ЦИК във връзка с дефектиралите устройства по време на проведените на 9 юни избори. Заключения относно качествата и вида на хартията за принтиране на изборните разписки не са от компетенциите на МЕУ. Експертите на МЕУ са изготвили анализ на лог-файловете, който е изпратен на ЦИК.

По въпроса относно склада за съхранение на машините Карадимов информира обществения съвет, че с решение на Министерския съвет от септември 2022 г. са определени условията и реда за съхраняване на машините. С решение на Министерския съвет от септември 2024 г. е прието, че срокът на договора за съхранение може да бъде удължен до три години, а Министерството на финансите е осигурило необходимите средства за това. ЦИК, като страна по договора за съхранението, предприема конкретните действия за обезпечаване на безпроблемното съхранение на устройства, пише служебният министър. 

По отношение на параваните за гласуване според изискванията на ЦИК общинските администрации следва да ги осигурят, като във всички случаи трябва да бъдат спазени изискванията на Изборния кодекс, така че да се осигури тайната на гласуването.

На въпроса за охраната на изборния процес в писмото се посочва, че Министерството на вътрешните работи е създало организация за обезпечаване сигурността на изборните книжа, материали и устройства за машинно гласуване. „Към настоящия момент не са налице предпоставки за възпрепятстване ефективната охрана и спокойното протичане на изборите“, е посочено в писмото. 

Що се касае до организацията на изборите извън страната, МВнР, дипломатическите и консулски представителства до момента са изпълнили в срок всички дейности, допълниха от служебното правителство. 

В чужбина са образувани 719 избирателни секции в 57 държави. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Верижна катастрофа стана на пътя между Петрич и Сандански, очаква се движението да бъде възстановено, казаха от полицията
В Търговище отново започнаха дейностите в Детско полицейско управление
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Местен фокус
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Местен фокус
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Местен фокус
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
Контекст
Графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври е изменен, съобщиха от екоминистерството
Сфера
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Основна линия
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
На преден план
Пожар гори в планината над Берковица, съобщи комисар Венцислав Райков
Сфера
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Основна линия
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.