Начало В детайли За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
592
България

За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури.

| 18 Октомври 2024, 16:57 ч.
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
Снимка © Община Омуртаг,

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури. Това е установено след справка с Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), посочва в прессъобщението координаторът на Гражданското обединение Магдалена Славова.

Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Рожен е минус 1 градуса.

„Колегите в останалите места докладваха, че при тях тази сутрин е било около нула градуса“, добави дежурният метеоролог.

Наред с минусовите температури са паднали и слани в Чепеларе, Смолян, Рожен, Рудозем.

Търговищка област е на 22-ро място в страната по брой тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). На територията й през миналата година са регистрирани 100 тежки ПТП, при които са загинали 14 души и са ранени 136. В сравнение с 2022 г. при инцидентите с наличие на материални щети и пострадали се наблюдава увеличение със 7,4 процента, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

През 2023 г. най-голям брой произшествия са регистрирани в община Търговище – 53, с двама загинали и 64 ранени човека. Най-малко катастрофи са се случили в община Антоново – три, при които двама души са загинали, а четирима са били ранени. 

Най-много пътни инциденти са регистрирано през месеците април и май – 12 процента от общия брой на ПТП за годината, а най-малко - през декември, когато са регистрирани три процента от общия брой. Броят на загиналите е най

На свое извънредно заседание Общинският съвет в Тополовград измени и допълни свое предишно решение да кандидатства по европейски проект, като така отстрани пречки, които биха възникнали при одобрението му. 

Както вече съобщи, в проекта за дневния ред на сесията бе залегнала само една точка. За да бъдат напълно покрити изискванията на Управляващия орган на Програмата "ИНТЕРРЕГ България - Турция", по която Общината кандидатства, в книжата трябваше да бъде фиксиран срок на устойчивост на проекта от пет години. Такъв срок не бе вписан при предишното приемане на докладната през юни тази година, обясни заместник-кметът Хараламби Мочев, който е вносител на предложението.

Ако проектът бъде одобрен, с отпуснатите средства ще бъде възстановен детски спортен комплекс. Съветниците гласуваха единодушно докладната с допълнения срок на устойчивост на проекта, макар общинският съв

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури. Това е установено след справка с Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), посочва в прессъобщението координаторът на Гражданското обединение Магдалена Славова.

От “Вода за Омуртаг” достъпихме информацията по случая, след като отправихме официален сигнал до БДЧР и поредица от заявления по Закона за достъп на информация (ЗДОИ), в периода от 27 септември до 4 октомври тази година, понеже бяхме алармирани за случващото се от граждани, информира Славова. Според нея незаконният сондаж до Угледно е констатиран на 10 септември от експерти на Басейнова дирекция “Черноморс

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

От “Вода за Омуртаг” достъпихме информацията по случая, след като отправихме официален сигнал до БДЧР и поредица от заявления по Закона за достъп на информация (ЗДОИ), в периода от 27 септември до 4 октомври тази година, понеже бяхме алармирани за случващото се от граждани, информира Славова. Според нея незаконният сондаж до Угледно е констатиран на 10 септември от експерти на Басейнова дирекция “Черноморски район” при проверка по сигнал.

В съобщението е цитирана информация от директора на БДЧР Явор Димитров, който дава отговори на въпроси от страна на обединението, зададени по реда на ЗДОИ. Посочено е, че: “След извършена справка в регистрите по чл. 118 от Закона за водите, водени от БДЧР, е установено, че горецитираното водовземно съоръжение не е регистрирано, а изграждането му е без основание и в нарушение на чл. 44, ал. 1 и чл. 46, ал. 1, т. 1, буква „ж“ от Закона за водите“, както и че “БДЧР на основание чл.33, ал.2 от ЗАНН, във връзка с чл. 353ж от Наказателния кодекс е изпратила преписка на Районна прокуратура – Търговище за извършване на проверка по случая и произнасяне относно наличието на основания за образуване на наказателно производство”.

Според прессъобщението на „Вода за Омуртаг“ от началото на годината до момента БДЧР не са постъпвали процедури и документи за регистрация на водовземни съоръжения за стопанска дейност, изградени на територията на община Омуртаг, както и не са подавани заявления за регистрация на водовземни съоръжения за задоволяване на собствени потребности на гражданите в общината Омуртаг. Твърди се още, че едва след подадените от „Вода за Омуртаг“ сигнали в БДЧР е постъпило заявление за издаване на разрешително за водовземане от подземни води чрез ново водовземно съоръжение шахтов кладенец край село Могилец.

В съобщението си от “Вода за Омуртаг” посочват, че продължават да събират информация по случая, както от БДЧР, така и от Община Омуртаг и други засегнати отговорни органи.

Ще бъдат отправени и съответни запитвания относно законността на изграждане на сондажи и в други населени места на общината, посочват от обединението.

Нелегален хранителен магазин, оръжие, злато, наркотици и списъци с предполагаеми избиратели са разкрити при акция на полицията в област Хасково вчера, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОДМВР).

Както съобщихме, операцията с основна насоченост противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, започва в 7:00 часа и продължи през целия ден на територията на областта. Тя приключи със задържането на общо 20 души по Закона за МВР. Издадени бяха седем предупредителни протоколи и бяха образувани пет досъдебни производства. Заведени бяха шест преписки за купуване на гласове.

В Любимец е установен незаконен търговски обект, в който са намерени  2120 къса безакцизни цигари. В жилище в хасковския квартал „Орфей“ са открити грам метаамфетамин и пистолет без документи. Дрога е открита на още пет места. От дом в Любимец

Около 700 са служителите от структурни звена на МВР в област Пазарджик, които са ангажирани с изборния процес. Това стана ясно на работна среща с ръководители на държавни институции и секретари на общини, която се проведе при областния управител Валентина Кайтазова, съобщиха от Областната администрация - Пазарджик. Изготвени са транспортните схеми и графиците, по които ще бъдат доставени машините за гласуване до секционни избирателни комисии. 

В срещата участваха председателят на Районна избирателна комисия (РИК) - Пазарджик, секретари на общински администрации, ръководители и представители на Областната дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН), Териториална дирекция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Районна служба по образованието в Пазарджик, Регионална здравна инспекция и "Информацион

Специализирана киноложка изложба „Българско овчарско куче“ ще се проведе тази неделя на стадион „Локомотив“ в Мездра, съобщиха в прессъобщение от Община Мездра. Оттам посочиха, че организатори на проявата са Международна асоциация „Българско овчарско куче„ (МАБОК) и местната администрация.

Поканили сме представители на клубове от Плевен, Ботевград, Горна Оряховица, София и очакваме да се включат и собственици на кучета от врачанска област, каза представителят на МАБОК Георги Николов. Той допълни, че Мариана Драгоманова – дългогодишен съдия в МАБОК, ще журира изложените кучета в Мездра този уикенд.

В ринга ще се допускат кучета с и без родословия, уточни Николов. Ще бъдат излъчени призьори в двата пола (мъжки и женски) в групите „Развъдна двойка“ и „Развъдна група“ в 10 категории на породата „Българс

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 година разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза в словото си при отбелязването на Деня на военния парашутист в Пловдив заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните за сега 2 процента от БВП се оказват недостатъчни.

Илиев припомни, че тази година заплащането в армията се увеличи средно с 10 процента и допълни, че за следващата година се планира ново увеличение - около 30 на сто. Процесът за модернизация и превъоръжаване на Българската армия ще продължи с ускорени темпове и за напред, допълни зам.-министърът.

Зам.-министърът отбеляза, че в българската история има много запечатани моменти

В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната (МО) на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с Министерството на отбраната на Република България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Подводните апарати са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина, до 1000 метра. Могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната. Съставени са от отделни модули и са лесни за обслужване. Възможно е управлението им от плавателно средство, като има възможност за надграждането им с допълнителни апаратури и сензори, информира МО.

Получените апарати са оборудвани с мултибим &bdq

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
С тържествена церемония и спортен празник беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото село Дивотино. По този повод бе открита и паметна морена ...
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза пред журналисти кметът на Самоков Ангел Джоргов, който спечели приза „Кмет на годината“ за средна община. Дж ...
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България. За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше ...
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
През днешния ден в Самоков се състоя специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, пресичане на потенциални нарушения на изборното законодателство и стаби ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната ...
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
С тържествена церемония и спортен празник беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото село Дивотино. По този повод бе открита и паметна морена ...
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на проф. Токмакова от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския ...
Тикер в 21:24 ч.
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, ...
Начало В детайли
592
България

За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури.

| 18 Октомври 2024, 16:57 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
Снимка © Община Омуртаг,

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури. Това е установено след справка с Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), посочва в прессъобщението координаторът на Гражданското обединение Магдалена Славова.

Първото застудяване тази есен вече е факт, съобщи дежурният в метеорологичната станция на връх Рожен. Най-ниската температура е измерена в Чепеларе – минус 4 градуса, а на Рожен е минус 1 градуса.

„Колегите в останалите места докладваха, че при тях тази сутрин е било около нула градуса“, добави дежурният метеоролог.

Наред с минусовите температури са паднали и слани в Чепеларе, Смолян, Рожен, Рудозем.

Търговищка област е на 22-ро място в страната по брой тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП). На територията й през миналата година са регистрирани 100 тежки ПТП, при които са загинали 14 души и са ранени 136. В сравнение с 2022 г. при инцидентите с наличие на материални щети и пострадали се наблюдава увеличение със 7,4 процента, информират от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

През 2023 г. най-голям брой произшествия са регистрирани в община Търговище – 53, с двама загинали и 64 ранени човека. Най-малко катастрофи са се случили в община Антоново – три, при които двама души са загинали, а четирима са били ранени. 

Най-много пътни инциденти са регистрирано през месеците април и май – 12 процента от общия брой на ПТП за годината, а най-малко - през декември, когато са регистрирани три процента от общия брой. Броят на загиналите е най

На свое извънредно заседание Общинският съвет в Тополовград измени и допълни свое предишно решение да кандидатства по европейски проект, като така отстрани пречки, които биха възникнали при одобрението му. 

Както вече съобщи, в проекта за дневния ред на сесията бе залегнала само една точка. За да бъдат напълно покрити изискванията на Управляващия орган на Програмата "ИНТЕРРЕГ България - Турция", по която Общината кандидатства, в книжата трябваше да бъде фиксиран срок на устойчивост на проекта от пет години. Такъв срок не бе вписан при предишното приемане на докладната през юни тази година, обясни заместник-кметът Хараламби Мочев, който е вносител на предложението.

Ако проектът бъде одобрен, с отпуснатите средства ще бъде възстановен детски спортен комплекс. Съветниците гласуваха единодушно докладната с допълнения срок на устойчивост на проекта, макар общинският съв

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури. Това е установено след справка с Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), посочва в прессъобщението координаторът на Гражданското обединение Магдалена Славова.

От “Вода за Омуртаг” достъпихме информацията по случая, след като отправихме официален сигнал до БДЧР и поредица от заявления по Закона за достъп на информация (ЗДОИ), в периода от 27 септември до 4 октомври тази година, понеже бяхме алармирани за случващото се от граждани, информира Славова. Според нея незаконният сондаж до Угледно е констатиран на 10 септември от експерти на Басейнова дирекция “Черноморс

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

От “Вода за Омуртаг” достъпихме информацията по случая, след като отправихме официален сигнал до БДЧР и поредица от заявления по Закона за достъп на информация (ЗДОИ), в периода от 27 септември до 4 октомври тази година, понеже бяхме алармирани за случващото се от граждани, информира Славова. Според нея незаконният сондаж до Угледно е констатиран на 10 септември от експерти на Басейнова дирекция “Черноморски район” при проверка по сигнал.

В съобщението е цитирана информация от директора на БДЧР Явор Димитров, който дава отговори на въпроси от страна на обединението, зададени по реда на ЗДОИ. Посочено е, че: “След извършена справка в регистрите по чл. 118 от Закона за водите, водени от БДЧР, е установено, че горецитираното водовземно съоръжение не е регистрирано, а изграждането му е без основание и в нарушение на чл. 44, ал. 1 и чл. 46, ал. 1, т. 1, буква „ж“ от Закона за водите“, както и че “БДЧР на основание чл.33, ал.2 от ЗАНН, във връзка с чл. 353ж от Наказателния кодекс е изпратила преписка на Районна прокуратура – Търговище за извършване на проверка по случая и произнасяне относно наличието на основания за образуване на наказателно производство”.

Според прессъобщението на „Вода за Омуртаг“ от началото на годината до момента БДЧР не са постъпвали процедури и документи за регистрация на водовземни съоръжения за стопанска дейност, изградени на територията на община Омуртаг, както и не са подавани заявления за регистрация на водовземни съоръжения за задоволяване на собствени потребности на гражданите в общината Омуртаг. Твърди се още, че едва след подадените от „Вода за Омуртаг“ сигнали в БДЧР е постъпило заявление за издаване на разрешително за водовземане от подземни води чрез ново водовземно съоръжение шахтов кладенец край село Могилец.

В съобщението си от “Вода за Омуртаг” посочват, че продължават да събират информация по случая, както от БДЧР, така и от Община Омуртаг и други засегнати отговорни органи.

Ще бъдат отправени и съответни запитвания относно законността на изграждане на сондажи и в други населени места на общината, посочват от обединението.

Нелегален хранителен магазин, оръжие, злато, наркотици и списъци с предполагаеми избиратели са разкрити при акция на полицията в област Хасково вчера, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОДМВР).

Както съобщихме, операцията с основна насоченост противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, започва в 7:00 часа и продължи през целия ден на територията на областта. Тя приключи със задържането на общо 20 души по Закона за МВР. Издадени бяха седем предупредителни протоколи и бяха образувани пет досъдебни производства. Заведени бяха шест преписки за купуване на гласове.

В Любимец е установен незаконен търговски обект, в който са намерени  2120 къса безакцизни цигари. В жилище в хасковския квартал „Орфей“ са открити грам метаамфетамин и пистолет без документи. Дрога е открита на още пет места. От дом в Любимец

Около 700 са служителите от структурни звена на МВР в област Пазарджик, които са ангажирани с изборния процес. Това стана ясно на работна среща с ръководители на държавни институции и секретари на общини, която се проведе при областния управител Валентина Кайтазова, съобщиха от Областната администрация - Пазарджик. Изготвени са транспортните схеми и графиците, по които ще бъдат доставени машините за гласуване до секционни избирателни комисии. 

В срещата участваха председателят на Районна избирателна комисия (РИК) - Пазарджик, секретари на общински администрации, ръководители и представители на Областната дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН), Териториална дирекция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Районна служба по образованието в Пазарджик, Регионална здравна инспекция и "Информацион

Специализирана киноложка изложба „Българско овчарско куче“ ще се проведе тази неделя на стадион „Локомотив“ в Мездра, съобщиха в прессъобщение от Община Мездра. Оттам посочиха, че организатори на проявата са Международна асоциация „Българско овчарско куче„ (МАБОК) и местната администрация.

Поканили сме представители на клубове от Плевен, Ботевград, Горна Оряховица, София и очакваме да се включат и собственици на кучета от врачанска област, каза представителят на МАБОК Георги Николов. Той допълни, че Мариана Драгоманова – дългогодишен съдия в МАБОК, ще журира изложените кучета в Мездра този уикенд.

В ринга ще се допускат кучета с и без родословия, уточни Николов. Ще бъдат излъчени призьори в двата пола (мъжки и женски) в групите „Развъдна двойка“ и „Развъдна група“ в 10 категории на породата „Българс

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 година разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза в словото си при отбелязването на Деня на военния парашутист в Пловдив заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните за сега 2 процента от БВП се оказват недостатъчни.

Илиев припомни, че тази година заплащането в армията се увеличи средно с 10 процента и допълни, че за следващата година се планира ново увеличение - около 30 на сто. Процесът за модернизация и превъоръжаване на Българската армия ще продължи с ускорени темпове и за напред, допълни зам.-министърът.

Зам.-министърът отбеляза, че в българската история има много запечатани моменти

В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV„Teledyne Gavia“. Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната (МО) на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с Министерството на отбраната на Република България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Подводните апарати са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина, до 1000 метра. Могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната. Съставени са от отделни модули и са лесни за обслужване. Възможно е управлението им от плавателно средство, като има възможност за надграждането им с допълнителни апаратури и сензори, информира МО.

Получените апарати са оборудвани с мултибим &bdq

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Местен фокус
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Местен фокус
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Местен фокус
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.