Начало В детайли Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
448
България

Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали

По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е подаден в 14:30 часа, а освен пожарникари, в гасенето на сухи треви и горска постеля са се включили и горски служители.На място са и екипи на електроразпределителното дружество, заради електропровод над мястото на инцидента.

| 18 Октомври 2024, 16:58 ч.
Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
Снимка © БТА

Два екипа огнеборци са на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали, . 

По традиция в навечерието на деня, в който Българската православна църква почита света Петка, в самоковското село Белчин има тържествено богослужение и литийно шествие. 

Богослужението започна в храм „Св. апост. Петър и Павел". От храма тръгна и шествието, в което се включиха духовници от Архиерейското наместничество и жители на селото. То продължи до храм „Света Петка“, който се намира над Белчин. В шествието бе изнесена икона на света Петка, която съдържа частица от нейните мощи. 

Миряните имаха възможността след шествието да се докоснат до иконата на света Петка в едноименната църква. 

В словото си пред събралите се миряни архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев припомни историята на светицата. Той напомни и за един от най-големите деятели на селото, спомогнали за неговото развиван

Среща дискусия и информационен семинар на тема "Влиянието на демографските процеси в пограничните райони за националната сигурност“ се състоя в общинската администрация в Кюстендил. Срещата беше организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В дискусията се включиха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, кметът на Община Кочериново Станислав Горов, представители на общините Невестино, Бобов дол, Бобошево, Трекляно и Сапарева баня.

Изтъкнато беше, че демографската криза е изключително важна за пограничните общини, където населението продължава да намалява. „Застаряваме, ставаме все по-болни, а миграцията към чужбина и  големите центрове продължава“, каза Александър Пандурски.

Кметът на Кю

От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“.

Във връзка с очакваното понижение на среднодневните температури топлоподаването ще започне първо в административните и обществени сгради, училищата и детските градини.  

От „Топлофикация – Перник“ отново напомнят, че е необходимо да се завъртят винтилите на радиаторите на максимална степен, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Също така за оптимално функциониране на вътрешната отоплителна инсталация (ВОИ) е необходимо изпълнението на няколко стандартни процедури, като да се приключат всички ремонти по ВОИ. Лицето, което е упълномощено за работа с абонатната станция, да запълни ВОИ. В сгради – етажна собственост, в които ВОИ не е запълнена поради продължаващи

От днес започва есенната кампания за кастрация на бездомни кучета и котки, организирана от Община Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Манипулациите ще се извършват в общинския приют за безстопанствени кучета. 

Необходимо е предварително записване от граждани, които се грижат за бездомни кучета и котки, което става на телефон 0887311884. Кастрациите ще се извършват в дните от 21 до 26 октомври. Администарцията призовава гражданите да бъдат активни по време на кампанията, защото бездомните животни са обща отговорност и не трябва да се допуска тяхната популация да расте. 

Всички кучета и котки ще получат необходимите грижи от специалистите в приюта в напълно обновената операционна, допълниха от общинския пресцентър.

Припомняме, че в общинския приют в Казанлък бяха направени редица обновления. Изцяло ремонтирано е помещението за

По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е подаден в 14:30 часа, а освен пожарникари, в гасенето на сухи треви и горска постеля са се включили и горски служители. На място са и екипи на електроразпределителното дружество, заради електропровод над мястото на инцидента. Напрежението по него е спряно, за да се обезопаси и работата на огнеборците, казаха представители на дружеството, които са на терен.

Пожарът е локализиран, но гасенето продължава. На място има и полицейски екипи. Движението в участъка се извършва с повишено внимание. Пътят не е затворен за преминаване.

Припомняме, че само преди няколко месеца – в началото на юли, пожар избухна в бившата сграда на гимназията по селско и горско стопанство в Кърджали. Сградата е само на няколко стотин метра от настоящия пожар. Тогава бе образувано досъдебно производство за палеж.

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Гръцките комунисти обявяват по радиостанцията си "Свободна Гърция" преди 75 години – на 16 октомври 1949 г., края на военните действия, с което приключва Гражданската война, която разтърсва страната.

Гръцката гражданска война (декември 1944 – януари 1945 и 1946–1949) е двуетапен конфликт, по време на който гръцките комунисти неуспешно се опитват да установят контрол над страната, отбелязва енциклопедия “Британика”. Първият етап от гражданската война започва само месеци преди окупацията на Гърция от нацистка Германия да приключи през октомври 1944 г. След изтеглянето на германските войски от Гърция през октомври, комунистите и гръцките роялистки партизани са събрани под британско покровителство в неспокойно коалиционно правителство в Атина. Но т

Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за мъже и жени с увреден слух на 20 октомври, съобщи Петромир Панайотов, съдия и треньор в шуменския шахматен клуб. Състезанието се организира от "Спортен клуб на глухите" - Шумен, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Община Шумен и "Алкомет" АД, добави той.

Надпреварата по блиц за хора с увреден слух е традиционна и се провежда за трети път, допълни Панайотов. Освен местните шуменски шахматисти в турнирите ще се включат и състезатели от Варна, Търговище, Попово, Силистра и Горна Оряховица, съобщи той.

"Шахматните турнири, провеждани в общността на глухите, се отличават с уникална атмосфера на спортсменство, добронамереност и оживено общуване дори и в зоната на игра", подчерта Панайотов.

Шуменският шахматист Християн Илиев, състезател на Спортния клуб по шахмат "Шумен", ще участв

През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Сутринта на места в равнините ще има условия за образуване на слана, а по поречията - краткотрайна мъгла. Минималните температури в повечето места ще са от минус 2° на места в Западна България до 6°, за София - минус 2°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са между 11° и 16°, в София -около 14°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, на места в сутрешните часове видимостта ще бъде намалена. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат

Жена на 88 години е станала жертва на измама в Чирпан, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Стара Загора. Тя е дала сумата от 400 лева на непознат мъж, който е влязъл в дома и е заявил, че е изпратен от сина да достави дърва за огрев.

След като е платила сумата, жената се свързала със сина си и разбрала, че той не е поръчвал дърва, уточниха от полицията. Сигнал в полицията в Чирпан е подаден вчера, образувано е досъдебно производство за измама. 

Вчера съдът в Гълъбово осъди мъж на 49 години на година и половина затвор за телефонна измама на 83-годишна жена. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
С тържествен водосвет днес в общинската болница в Горна Оряховица бяха открити напълно ремонтираните отделения по очни болести и по "Уши, нос, гърло" (УНГ). Официалното откриване с ...
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2023 година, съобщиха от общинската администрация. Той беше представен от кмета Ал ...
АПИ ремонтира 18-километрова отсечка между селата Долни Пасарел и Кокаляне по пътя София – Самоков
Преди началото на зимния сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе ремонт на 18 км от второкласния път II-82 Самоков - София в участъка между Долни Пасарел и Кокаля ...
Бележници с изписани имена на хора са иззети от търговски обекти в Разградско при специализирана полицейска операция
Бележници с имена на хора са иззети от търговски обекти в област Разград при полицейска операция днес. Специализираната акция бе насочена към предотвратяване на подготвяни нарушени ...
Сливенският съд задържа под стража мъж за изнасилване на малолетна
Окръжен съд – Сливен постанови определение, с което взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малоле ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната ...
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
С тържествена церемония и спортен празник беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото село Дивотино. По този повод бе открита и паметна морена ...
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на проф. Токмакова от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския ...
Тикер в 21:26 ч.
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, ...
Начало В детайли
448
България

Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали

По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е подаден в 14:30 часа, а освен пожарникари, в гасенето на сухи треви и горска постеля са се включили и горски служители.На място са и екипи на електроразпределителното дружество, заради електропровод над мястото на инцидента.

| 18 Октомври 2024, 16:58 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
Снимка © БТА

Два екипа огнеборци са на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали, . 

По традиция в навечерието на деня, в който Българската православна църква почита света Петка, в самоковското село Белчин има тържествено богослужение и литийно шествие. 

Богослужението започна в храм „Св. апост. Петър и Павел". От храма тръгна и шествието, в което се включиха духовници от Архиерейското наместничество и жители на селото. То продължи до храм „Света Петка“, който се намира над Белчин. В шествието бе изнесена икона на света Петка, която съдържа частица от нейните мощи. 

Миряните имаха възможността след шествието да се докоснат до иконата на света Петка в едноименната църква. 

В словото си пред събралите се миряни архиерейският наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев припомни историята на светицата. Той напомни и за един от най-големите деятели на селото, спомогнали за неговото развиван

Среща дискусия и информационен семинар на тема "Влиянието на демографските процеси в пограничните райони за националната сигурност“ се състоя в общинската администрация в Кюстендил. Срещата беше организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В дискусията се включиха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, кметът на Община Кочериново Станислав Горов, представители на общините Невестино, Бобов дол, Бобошево, Трекляно и Сапарева баня.

Изтъкнато беше, че демографската криза е изключително важна за пограничните общини, където населението продължава да намалява. „Застаряваме, ставаме все по-болни, а миграцията към чужбина и  големите центрове продължава“, каза Александър Пандурски.

Кметът на Кю

От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“.

Във връзка с очакваното понижение на среднодневните температури топлоподаването ще започне първо в административните и обществени сгради, училищата и детските градини.  

От „Топлофикация – Перник“ отново напомнят, че е необходимо да се завъртят винтилите на радиаторите на максимална степен, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Също така за оптимално функциониране на вътрешната отоплителна инсталация (ВОИ) е необходимо изпълнението на няколко стандартни процедури, като да се приключат всички ремонти по ВОИ. Лицето, което е упълномощено за работа с абонатната станция, да запълни ВОИ. В сгради – етажна собственост, в които ВОИ не е запълнена поради продължаващи

От днес започва есенната кампания за кастрация на бездомни кучета и котки, организирана от Община Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Манипулациите ще се извършват в общинския приют за безстопанствени кучета. 

Необходимо е предварително записване от граждани, които се грижат за бездомни кучета и котки, което става на телефон 0887311884. Кастрациите ще се извършват в дните от 21 до 26 октомври. Администарцията призовава гражданите да бъдат активни по време на кампанията, защото бездомните животни са обща отговорност и не трябва да се допуска тяхната популация да расте. 

Всички кучета и котки ще получат необходимите грижи от специалистите в приюта в напълно обновената операционна, допълниха от общинския пресцентър.

Припомняме, че в общинския приют в Казанлък бяха направени редица обновления. Изцяло ремонтирано е помещението за

По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е подаден в 14:30 часа, а освен пожарникари, в гасенето на сухи треви и горска постеля са се включили и горски служители. На място са и екипи на електроразпределителното дружество, заради електропровод над мястото на инцидента. Напрежението по него е спряно, за да се обезопаси и работата на огнеборците, казаха представители на дружеството, които са на терен.

Пожарът е локализиран, но гасенето продължава. На място има и полицейски екипи. Движението в участъка се извършва с повишено внимание. Пътят не е затворен за преминаване.

Припомняме, че само преди няколко месеца – в началото на юли, пожар избухна в бившата сграда на гимназията по селско и горско стопанство в Кърджали. Сградата е само на няколко стотин метра от настоящия пожар. Тогава бе образувано досъдебно производство за палеж.

Медицинска беседа по повод Световния ден за борба с остеопорозата ще се състои в Търговище. В открит разговор с гражданите специалист ортопед, кинезитерапевт и медицинска сестра ще изложат добре познати и малко известни факти, свързани със заболяването. Ще представят и насоки и съвети, които всеки би могъл да приложи в ежедневието си, за да остане максимално дълго подвижен и без болка, независимо от възрастта.

Домакин на информационното събитие е Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище. Във фоайето на втория етаж на културната институция пред заинтересованите от темата граждани ще излязат ортопедът д-р Тихомир Папуров, кинезитерапевтът Весела Кръстева и медицинската сестра Елеонора Стефанова. Срещата ще бъде утре от 17:30 часа.

През 2000 г. остеопорозата бе определена от Световната здравна организация като третото социално значимо заболяване

Гръцките комунисти обявяват по радиостанцията си "Свободна Гърция" преди 75 години – на 16 октомври 1949 г., края на военните действия, с което приключва Гражданската война, която разтърсва страната.

Гръцката гражданска война (декември 1944 – януари 1945 и 1946–1949) е двуетапен конфликт, по време на който гръцките комунисти неуспешно се опитват да установят контрол над страната, отбелязва енциклопедия “Британика”. Първият етап от гражданската война започва само месеци преди окупацията на Гърция от нацистка Германия да приключи през октомври 1944 г. След изтеглянето на германските войски от Гърция през октомври, комунистите и гръцките роялистки партизани са събрани под британско покровителство в неспокойно коалиционно правителство в Атина. Но т

Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за мъже и жени с увреден слух на 20 октомври, съобщи Петромир Панайотов, съдия и треньор в шуменския шахматен клуб. Състезанието се организира от "Спортен клуб на глухите" - Шумен, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Община Шумен и "Алкомет" АД, добави той.

Надпреварата по блиц за хора с увреден слух е традиционна и се провежда за трети път, допълни Панайотов. Освен местните шуменски шахматисти в турнирите ще се включат и състезатели от Варна, Търговище, Попово, Силистра и Горна Оряховица, съобщи той.

"Шахматните турнири, провеждани в общността на глухите, се отличават с уникална атмосфера на спортсменство, добронамереност и оживено общуване дори и в зоната на игра", подчерта Панайотов.

Шуменският шахматист Християн Илиев, състезател на Спортния клуб по шахмат "Шумен", ще участв

През нощта ще бъде ясно, в Източна България ще духа слаб вятър от изток-североизток, на запад ще е почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Сутринта на места в равнините ще има условия за образуване на слана, а по поречията - краткотрайна мъгла. Минималните температури в повечето места ще са от минус 2° на места в Западна България до 6°, за София - минус 2°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са между 11° и 16°, в София -около 14°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, на места в сутрешните часове видимостта ще бъде намалена. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат

Жена на 88 години е станала жертва на измама в Чирпан, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Стара Загора. Тя е дала сумата от 400 лева на непознат мъж, който е влязъл в дома и е заявил, че е изпратен от сина да достави дърва за огрев.

След като е платила сумата, жената се свързала със сина си и разбрала, че той не е поръчвал дърва, уточниха от полицията. Сигнал в полицията в Чирпан е подаден вчера, образувано е досъдебно производство за измама. 

Вчера съдът в Гълъбово осъди мъж на 49 години на година и половина затвор за телефонна измама на 83-годишна жена. 

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета
АПИ ремонтира 18-километрова отсечка между селата Долни Пасарел и Кокаляне по пътя София – Самоков
Бележници с изписани имена на хора са иззети от търговски обекти в Разградско при специализирана полицейска операция
Сливенският съд задържа под стража мъж за изнасилване на малолетна
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Местен фокус
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Местен фокус
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Местен фокус
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.