Начало В детайли Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
792
България

Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения

С тържествен водосвет днес в общинската болница в Горна Оряховица бяха открити напълно ремонтираните отделения по очни болести и по "Уши, нос, гърло" (УНГ). Официалното откриване се състоя в навечерието на Деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец, който е патрон на лечебното заведение.Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в града Огнян Стоянов и заместник-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков.

| 18 Октомври 2024, 17:41 ч.
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
Снимка © БТА

С тържествен водосвет днес в общинската болница в Горна Оряховица бяха открити напълно ремонтираните отделения по очни болести и по "Уши, нос, гърло" (УНГ). Официалното откриване се състоя в навечерието на Деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец, който е патрон на лечебното заведение. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в града Огнян Стоянов и заместник-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков. Водосвет отслужи протойерей Антоний, който припомни, че свети Иван Рилски е не само покровител на българите, но и на лекарите.

Преди началото на зимния сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе ремонт на 18 км от второкласния път II-82 Самоков - София в участъка между Долни Пасарел и Кокаляне, съобщиха от агенцията.

До момента на трасето е извършено студено фрезоване на асфалтобетонната настилка, земен изкоп и полагане на трошен камък. Предстои през следващата седмица да започне полагането на неплътна асфалтова смес, изрязване на фугите и почистване на основата.

Строителните дейности ще се изпълняват без спиране на движението, като автомобилите ще преминават в лентата, в която не се извършват строително-монтажни дейности.

Дейностите са възложени на фирмата, с която АПИ има договор по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в Софийска област.

От АПИ посочват, че превантивното поддържане на път II-82 Самоков - София

Мъж на 25 години ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца за непристойно поведение и повреждане на гуми на 14 автомобила в казанлъшкото село Горно Черковище. Това съобщават от Окръжния съд в Стара Загора. Осъденият Н.К. е осъждан многократно, а наказанието ще изтърпи при първоначален строг режим. Деянието е извършено в условия на опасен рецидив. 

Съдът го е признал за виновен в това, че на 24 декември м.г. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправял закани и обиди спрямо двама мъже, замахвал с нож срещу единия от тях, както и нарязал с нож гумите на 14 автомобила, уточняват от съда. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание е било намалено с една трета. 

Подсъдимият често искал

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества (ЕРП) подписаха по време на Годишната среща на местните власти в курортен комплекс "Албена" трите електроразпределителни дружества и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

С това споразумение ще утвърдим нашия диалог с ЕРП-тата. Разчитам действително на диалог и съдействие на ЕРП с всички кметове и общини, каза председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. 

Председателят на Управителния съвет на "Електроразпределение Север" Атанас Колев каза, че дружеството не е спирало да работи заедно с местната власт. "Надявам се с подписването на това споразумение да продължим да си партнираме, както и досега", каза още той. 

"Това споразумение е плод на много работа. Работа не по текстовете, а по-скоро по коорд

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. По-значителна облачност ще има главно над Североизточна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Източна България ще духа слаб северен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 4° и 9°, в София - около 5°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и ще продължи бавно да се повишава.

Утре ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обяд и над Централна България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България временно силен от север. Максималните температури ще бъдат от 13° в североизточните до 20° в крайните югозападни райони, в София - около 16°.

По Черноморието преди обяд значителна облачност ще има над северното крайбрежие, а с

Празник на спорта, здравето и дълголетието за хората от третата възраст се състоя в плевенския парк „Кайлъка“. Събитието бе открито от заместник-председателя на Българска федерация „Спорт за всички“ (БФСВ) Ирен Цветкова, която връчи благодарствен плакет на кмета на Плевен д-р Валентин Христов. Плакетът беше получен от представител на общината. 

В спортния празник с различни активности се включиха близо 70 представители на клуб „Спартакисти - спорт за всички“ - Плевен, Спортен клуб (СК) „Кула - спорт за всички“ - град Кула и СК „Мрамор - спорт за всички“ - село Мрамор. 

Най-възрастният участник беше 90-годишният Георги Шабански. Той се включи в композицията „Боят край Плевен. Залавянето на Осман паша“. Другите два отбора също представиха свои композиции.

Организатори на спортния празн

Ремонтът на Отделението по очни болести включва освежаване, подмяна на дограмата, фаянса и осветлението в манипулационните и приемни кабинети, в лекарските стаи и болничните стаи. Коридорите също са освежени, с нови мебели и шкафове. Направен е и ремонт на стълбището към това крило на сградата.

Ремонтните дейности в очното отделение започнаха в началото на тази година и са финансирани с 46 885 лева от бюджета на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“. Преместването в друго крило на сградата и ремонтът на УНГ- отделението започна в края на 2023 г. Това също беше направено със собствени средства на болничното заведение, в размер на 79 119 лева. Общо за текущата година болницата е заделила за ремонти в сградата от бюджета си 252 020 лева, посочиха от нейния пресцентър.

Това е част от цялостната стратегия за развитие на болницата - постепенното  обновяване на отделенията, докато се стигне до последното, каза управителят на горнооряховското лечебно заведение д-р Иван Иванов. Той посочи, че приоритет са и инвестициите в медицинска апаратура и обзавеждане, и не на последно място тези в обучение на специалисти. „Всичко се прави с една единствена цел - да отговорим на потребностите на нашите пациенти, да постигнем по-качествени диагностика и лечение, и удовлетворение у тях", каза още д-р Иванов.

Огнян Стоянов подчерта, че изброените приоритети са приоритети и на Общинския съвет. „Ние ще продължаваме да увеличаваме средствата за млади специалисти, които работят в болницата, с цел да ги задържим“, увери той присъстващите. Председателят на местния парламент допълни, че през 2024 г. се очаква да има нова кооперация с 20 общински жилища, които ще се отдават под наем. Те ще са не толкова за социално слаби граждани, а за специалисти от различни професии, в това число и лекари.

Заместник-кметът Петя Иванова връчи поздравителен адрес от името на градоначалника Николай Рашков. "Човешкото здраве е кауза, която не може да се реализира без вашето милосърдие, човечност, всеотдайност и безкрайна отговорност“, обърна се тя към присъстващите медици и немедицински персонал.

Към днешния ден има 160 полицейски операции, досъдебните производства вече са 60, информира пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

От 27 септември стартира специализирана полицейска операция на територията на цялата страна във връзка с купуването и продаването на гласове, припомни министърът. Основна задача на операцията е противодействие на купения вот, но успоредно с това всички полицейски служители, които участват в тези специализирани операции, работят и по всички онези приоритети изведени за Министерството на вътрешните работи (МВР), каза министърът.

Той допълни, че в хода на действията на МВР се установяват и други престъпления и всички резултати се отчитат ежедневно. Друг е въпросът кой как ги ползва, допълни Илков. Той подчерта, че служителите на МВР не бездействат и не пренебрегват нито едно обстоятелство във

Мотоциклетист е загинал на място, след като е самокатастрофирал на пътя Видин – Монтана в участъка при град Дунавци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам уточниха, че 35-годишният водач е с множество актове за нарушения на Закона за движение по пътищата. Причините за пътния инцидент се изясняват, посочват от МВР.

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ информираха, че заради катастрофата временно движението в участъка при Дунавци е ограничено, а колите изчакват на място. 

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и е част от националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.

Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., каза д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в „Медицински надзор“. Отдаваме почит към хората, дарили органи след смъртта си, както и към близките им за най-хуманния жест, който са направили, допълни тя. Животът на всеки трансплантиран пациент зависи изцяло от благородството на починалия и на неговите близки, решили да дарят органи, каза още д-р Цветкова. По думите , в трансплантационния проц

Столичната община чрез Направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" сключи договор за доставка на нов пътнически микробус 8+1 за нуждите на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Любен Каравелов", съобщава общината на своя сайт.

Основната цел е да се обезпечи придвижването на настанените деца и младежи от 3 до 20 години в Центъра, който се намира в ж.к. "Модерно предградие", ул. "Методи Македонски" 11.

Цената на превозното средство е близо 72 хил.лв. с ДДС. Срокът за доставка на автомобила е до 11 ноември 2024 година. Предвижда се половината сума за закупуване на микробуса да бъде възстановена на Столична община от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Възможността за ползване на собствено транспортното средство ще осигури по-широк и лесен достъп на децата и младежите до различни образо

Форум на тема "Разговори за енергийната трансформация" ще се състои днес в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Събитието се очаква да открият главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай и заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. Община Стара Загора ще бъде представена от началника на отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход" Росица Райкова.

Сред гостите на форума са още Фредерик Мох, директор на отдел "Структурна, индустриална политика и политика в областта на услугите" в Германската конфедерация на профсъюзите, както и Огнян Атанасов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Живка Попатанасова.

Обсъдени ще бъдат опита и подходите в Германия за постепенното пр

Заместник-кметът Даниел Божанков припомни, че тази година община Горна Оряховица е осигурила 150 хиляди лева за болницата, като 130 хиляди са за медицинско оборудване. "Подпомогнахме разкриването на кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми, а сега водим преговори с организацията "Капачки за Бъдеще" за осигуряване на коблатор за УНГ- отделението, с който ще се извършват безкръвни операции на сливици за деца. Божанков припомни, че до момента чрез тази инициатива за Горна Оряховица е закупен само един кувьоз, което е твърде малко предвид количеството събрани капачки. Общината е набавила и две нови клетки под формата на сърца за събирането на капачки, които скоро ще бъдат поставени в парк „Никола Панайотов“ и до един от главните входове на стадиона. Заместник-кметът допълни, че заедно с общинските съветници ще се опитат в следващия бюджет да бъдат увеличени средствата, предоставяни на семействата при раждане на първо и второ дете, както и за млади специалисти в болницата. 

Началникът на УНГ- отделението д-р Стоян Стоянов обясни , че то се намира в реновираната част на болницата. Сега е с повече легла отпреди – общо 12, разположени в 5 стаи, 2 от които ВИП със собствени санитарни възли. Всички помещения разполагат с телевизори и интернет. Д-р Стоянов коментира и предстоящото закупуване на коблаторната система за безкръвни операции на сливици при деца. Това лечение се прилага на малко места в страната и е много щадящо за малките пациенти, каза началникът на отделението, което е единственото в областта.

Началникът на Очното отделение в горнооряховската болница д-р Илиана Донева разказа , че офталмологичната помощ в града датира от 1947 г., като тогава д-р Палавеев завежда очен и ушен кабинет. Това продължава до 1957 г., когато д-р Кубрат Александров поема очния кабинет, а през 1962 г. е основано Очно отделение. Първоначално то е било сформирано като стаи към Дневно отделение, а през 1968 г. е построена настоящата сграда и Очното отделение е позиционирано на етажа, на който е и сега. В началото то е с 20 легла, апаратурата включва биомикроскоп и офталмоскоп. Следват ремонти, а през 2010 г. е направен операционен блок, в който се правят модерни операции. Сега отделението е оборудвано с нови апарати, дарени от холандска фирма и закупени със средства на болницата. Ремонтирани са коридора, стълбището, болничните стаи, манипулационната, приемните кабинети. Пациентите се увеличават с всяка година, като има такива и от съседни области – от Габрово, Троян, Севлиево, каза д-р Донева.

На събитието присъства и Екатерина Първева, която в продължение на 40 години е била старша сестра на очното отделение. „Тук започнах и тук завърших професионалния си път“, разказа тя . Първева коментира, че сега отделението е много добре обновено и модернизирано с хубава апаратура – нещо, за което преди само са си мечтаели.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2023 година, съобщиха от общинската администрация. Той беше представен от кмета Ал ...
Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
Два екипа огнеборци са на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали, .  По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цин ...
АПИ ремонтира 18-километрова отсечка между селата Долни Пасарел и Кокаляне по пътя София – Самоков
Преди началото на зимния сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе ремонт на 18 км от второкласния път II-82 Самоков - София в участъка между Долни Пасарел и Кокаля ...
Бележници с изписани имена на хора са иззети от търговски обекти в Разградско при специализирана полицейска операция
Бележници с имена на хора са иззети от търговски обекти в област Разград при полицейска операция днес. Специализираната акция бе насочена към предотвратяване на подготвяни нарушени ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на ко ...
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
Тикер в 22:31 ч.
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Пле ...
Начало В детайли
792
България

Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения

С тържествен водосвет днес в общинската болница в Горна Оряховица бяха открити напълно ремонтираните отделения по очни болести и по "Уши, нос, гърло" (УНГ). Официалното откриване се състоя в навечерието на Деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец, който е патрон на лечебното заведение.Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в града Огнян Стоянов и заместник-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков.

| 18 Октомври 2024, 17:41 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
Горнооряховската болница „Свети Иван Рилски“ тържествено откри две свои обновени отделения
Снимка © БТА

С тържествен водосвет днес в общинската болница в Горна Оряховица бяха открити напълно ремонтираните отделения по очни болести и по "Уши, нос, гърло" (УНГ). Официалното откриване се състоя в навечерието на Деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец, който е патрон на лечебното заведение. Официални гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в града Огнян Стоянов и заместник-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков. Водосвет отслужи протойерей Антоний, който припомни, че свети Иван Рилски е не само покровител на българите, но и на лекарите.

Преди началото на зимния сезон Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе ремонт на 18 км от второкласния път II-82 Самоков - София в участъка между Долни Пасарел и Кокаляне, съобщиха от агенцията.

До момента на трасето е извършено студено фрезоване на асфалтобетонната настилка, земен изкоп и полагане на трошен камък. Предстои през следващата седмица да започне полагането на неплътна асфалтова смес, изрязване на фугите и почистване на основата.

Строителните дейности ще се изпълняват без спиране на движението, като автомобилите ще преминават в лентата, в която не се извършват строително-монтажни дейности.

Дейностите са възложени на фирмата, с която АПИ има договор по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в Софийска област.

От АПИ посочват, че превантивното поддържане на път II-82 Самоков - София

Мъж на 25 години ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца за непристойно поведение и повреждане на гуми на 14 автомобила в казанлъшкото село Горно Черковище. Това съобщават от Окръжния съд в Стара Загора. Осъденият Н.К. е осъждан многократно, а наказанието ще изтърпи при първоначален строг режим. Деянието е извършено в условия на опасен рецидив. 

Съдът го е признал за виновен в това, че на 24 декември м.г. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправял закани и обиди спрямо двама мъже, замахвал с нож срещу единия от тях, както и нарязал с нож гумите на 14 автомобила, уточняват от съда. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание е било намалено с една трета. 

Подсъдимият често искал

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества (ЕРП) подписаха по време на Годишната среща на местните власти в курортен комплекс "Албена" трите електроразпределителни дружества и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

С това споразумение ще утвърдим нашия диалог с ЕРП-тата. Разчитам действително на диалог и съдействие на ЕРП с всички кметове и общини, каза председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. 

Председателят на Управителния съвет на "Електроразпределение Север" Атанас Колев каза, че дружеството не е спирало да работи заедно с местната власт. "Надявам се с подписването на това споразумение да продължим да си партнираме, както и досега", каза още той. 

"Това споразумение е плод на много работа. Работа не по текстовете, а по-скоро по коорд

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. По-значителна облачност ще има главно над Североизточна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Източна България ще духа слаб северен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 4° и 9°, в София - около 5°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и ще продължи бавно да се повишава.

Утре ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обяд и над Централна България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България временно силен от север. Максималните температури ще бъдат от 13° в североизточните до 20° в крайните югозападни райони, в София - около 16°.

По Черноморието преди обяд значителна облачност ще има над северното крайбрежие, а с

Празник на спорта, здравето и дълголетието за хората от третата възраст се състоя в плевенския парк „Кайлъка“. Събитието бе открито от заместник-председателя на Българска федерация „Спорт за всички“ (БФСВ) Ирен Цветкова, която връчи благодарствен плакет на кмета на Плевен д-р Валентин Христов. Плакетът беше получен от представител на общината. 

В спортния празник с различни активности се включиха близо 70 представители на клуб „Спартакисти - спорт за всички“ - Плевен, Спортен клуб (СК) „Кула - спорт за всички“ - град Кула и СК „Мрамор - спорт за всички“ - село Мрамор. 

Най-възрастният участник беше 90-годишният Георги Шабански. Той се включи в композицията „Боят край Плевен. Залавянето на Осман паша“. Другите два отбора също представиха свои композиции.

Организатори на спортния празн

Ремонтът на Отделението по очни болести включва освежаване, подмяна на дограмата, фаянса и осветлението в манипулационните и приемни кабинети, в лекарските стаи и болничните стаи. Коридорите също са освежени, с нови мебели и шкафове. Направен е и ремонт на стълбището към това крило на сградата.

Ремонтните дейности в очното отделение започнаха в началото на тази година и са финансирани с 46 885 лева от бюджета на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“. Преместването в друго крило на сградата и ремонтът на УНГ- отделението започна в края на 2023 г. Това също беше направено със собствени средства на болничното заведение, в размер на 79 119 лева. Общо за текущата година болницата е заделила за ремонти в сградата от бюджета си 252 020 лева, посочиха от нейния пресцентър.

Това е част от цялостната стратегия за развитие на болницата - постепенното  обновяване на отделенията, докато се стигне до последното, каза управителят на горнооряховското лечебно заведение д-р Иван Иванов. Той посочи, че приоритет са и инвестициите в медицинска апаратура и обзавеждане, и не на последно място тези в обучение на специалисти. „Всичко се прави с една единствена цел - да отговорим на потребностите на нашите пациенти, да постигнем по-качествени диагностика и лечение, и удовлетворение у тях", каза още д-р Иванов.

Огнян Стоянов подчерта, че изброените приоритети са приоритети и на Общинския съвет. „Ние ще продължаваме да увеличаваме средствата за млади специалисти, които работят в болницата, с цел да ги задържим“, увери той присъстващите. Председателят на местния парламент допълни, че през 2024 г. се очаква да има нова кооперация с 20 общински жилища, които ще се отдават под наем. Те ще са не толкова за социално слаби граждани, а за специалисти от различни професии, в това число и лекари.

Заместник-кметът Петя Иванова връчи поздравителен адрес от името на градоначалника Николай Рашков. "Човешкото здраве е кауза, която не може да се реализира без вашето милосърдие, човечност, всеотдайност и безкрайна отговорност“, обърна се тя към присъстващите медици и немедицински персонал.

Към днешния ден има 160 полицейски операции, досъдебните производства вече са 60, информира пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

От 27 септември стартира специализирана полицейска операция на територията на цялата страна във връзка с купуването и продаването на гласове, припомни министърът. Основна задача на операцията е противодействие на купения вот, но успоредно с това всички полицейски служители, които участват в тези специализирани операции, работят и по всички онези приоритети изведени за Министерството на вътрешните работи (МВР), каза министърът.

Той допълни, че в хода на действията на МВР се установяват и други престъпления и всички резултати се отчитат ежедневно. Друг е въпросът кой как ги ползва, допълни Илков. Той подчерта, че служителите на МВР не бездействат и не пренебрегват нито едно обстоятелство във

Мотоциклетист е загинал на място, след като е самокатастрофирал на пътя Видин – Монтана в участъка при град Дунавци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам уточниха, че 35-годишният водач е с множество актове за нарушения на Закона за движение по пътищата. Причините за пътния инцидент се изясняват, посочват от МВР.

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ информираха, че заради катастрофата временно движението в участъка при Дунавци е ограничено, а колите изчакват на място. 

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и е част от националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.

Розите са шестнайсет в памет на шестнайсетимата донори на органи в периода октомври 2023-2024 г., каза д-р Евелина Цветкова, директор на дирекцията „Управление и контрол на трансплантациите“ в „Медицински надзор“. Отдаваме почит към хората, дарили органи след смъртта си, както и към близките им за най-хуманния жест, който са направили, допълни тя. Животът на всеки трансплантиран пациент зависи изцяло от благородството на починалия и на неговите близки, решили да дарят органи, каза още д-р Цветкова. По думите , в трансплантационния проц

Столичната община чрез Направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" сключи договор за доставка на нов пътнически микробус 8+1 за нуждите на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Любен Каравелов", съобщава общината на своя сайт.

Основната цел е да се обезпечи придвижването на настанените деца и младежи от 3 до 20 години в Центъра, който се намира в ж.к. "Модерно предградие", ул. "Методи Македонски" 11.

Цената на превозното средство е близо 72 хил.лв. с ДДС. Срокът за доставка на автомобила е до 11 ноември 2024 година. Предвижда се половината сума за закупуване на микробуса да бъде възстановена на Столична община от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Възможността за ползване на собствено транспортното средство ще осигури по-широк и лесен достъп на децата и младежите до различни образо

Форум на тема "Разговори за енергийната трансформация" ще се състои днес в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Събитието се очаква да открият главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай и заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. Община Стара Загора ще бъде представена от началника на отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход" Росица Райкова.

Сред гостите на форума са още Фредерик Мох, директор на отдел "Структурна, индустриална политика и политика в областта на услугите" в Германската конфедерация на профсъюзите, както и Огнян Атанасов, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Живка Попатанасова.

Обсъдени ще бъдат опита и подходите в Германия за постепенното пр

Заместник-кметът Даниел Божанков припомни, че тази година община Горна Оряховица е осигурила 150 хиляди лева за болницата, като 130 хиляди са за медицинско оборудване. "Подпомогнахме разкриването на кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми, а сега водим преговори с организацията "Капачки за Бъдеще" за осигуряване на коблатор за УНГ- отделението, с който ще се извършват безкръвни операции на сливици за деца. Божанков припомни, че до момента чрез тази инициатива за Горна Оряховица е закупен само един кувьоз, което е твърде малко предвид количеството събрани капачки. Общината е набавила и две нови клетки под формата на сърца за събирането на капачки, които скоро ще бъдат поставени в парк „Никола Панайотов“ и до един от главните входове на стадиона. Заместник-кметът допълни, че заедно с общинските съветници ще се опитат в следващия бюджет да бъдат увеличени средствата, предоставяни на семействата при раждане на първо и второ дете, както и за млади специалисти в болницата. 

Началникът на УНГ- отделението д-р Стоян Стоянов обясни , че то се намира в реновираната част на болницата. Сега е с повече легла отпреди – общо 12, разположени в 5 стаи, 2 от които ВИП със собствени санитарни възли. Всички помещения разполагат с телевизори и интернет. Д-р Стоянов коментира и предстоящото закупуване на коблаторната система за безкръвни операции на сливици при деца. Това лечение се прилага на малко места в страната и е много щадящо за малките пациенти, каза началникът на отделението, което е единственото в областта.

Началникът на Очното отделение в горнооряховската болница д-р Илиана Донева разказа , че офталмологичната помощ в града датира от 1947 г., като тогава д-р Палавеев завежда очен и ушен кабинет. Това продължава до 1957 г., когато д-р Кубрат Александров поема очния кабинет, а през 1962 г. е основано Очно отделение. Първоначално то е било сформирано като стаи към Дневно отделение, а през 1968 г. е построена настоящата сграда и Очното отделение е позиционирано на етажа, на който е и сега. В началото то е с 20 легла, апаратурата включва биомикроскоп и офталмоскоп. Следват ремонти, а през 2010 г. е направен операционен блок, в който се правят модерни операции. Сега отделението е оборудвано с нови апарати, дарени от холандска фирма и закупени със средства на болницата. Ремонтирани са коридора, стълбището, болничните стаи, манипулационната, приемните кабинети. Пациентите се увеличават с всяка година, като има такива и от съседни области – от Габрово, Троян, Севлиево, каза д-р Донева.

На събитието присъства и Екатерина Първева, която в продължение на 40 години е била старша сестра на очното отделение. „Тук започнах и тук завърших професионалния си път“, разказа тя . Първева коментира, че сега отделението е много добре обновено и модернизирано с хубава апаратура – нещо, за което преди само са си мечтаели.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета
Два екипа работят на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали
АПИ ремонтира 18-километрова отсечка между селата Долни Пасарел и Кокаляне по пътя София – Самоков
Бележници с изписани имена на хора са иззети от търговски обекти в Разградско при специализирана полицейска операция
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В детайли
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.