Начало В детайли ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
785
България

ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро

Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.„За екипа на Министерството на транспорта и съобщенията, като национален координатор на цифровия сектор от Механизма е важно, че и четирите проекта, с които кандидатстваха наши организации, спечелиха финансиране“, каза служебният министър Красимира Стоянова, цитирана в прессъобщението.

| 18 Октомври 2024, 18:07 ч.
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Снимка © Министерство на транспорта и съобщенията

Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Столичната община чрез Направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" сключи договор за доставка на нов пътнически микробус 8+1 за нуждите на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Любен Каравелов", съобщава общината на своя сайт.

Основната цел е да се обезпечи придвижването на настанените деца и младежи от 3 до 20 години в Центъра, който се намира в ж.к. "Модерно предградие", ул. "Методи Македонски" 11.

Цената на превозното средство е близо 72 хил.лв. с ДДС. Срокът за доставка на автомобила е до 11 ноември 2024 година. Предвижда се половината сума за закупуване на микробуса да бъде възстановена на Столична община от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Възможността за ползване на собствено транспортното средство ще осигури по-широк и лесен достъп на децата и младежите до различни образо

В България все още няма всеобхватна грижа за пациентите с онкологични заболявания, каза днес пред журналисти във Варна доц. Ася Консулова, началник клиника в УСБАЛО – София. По думите й у нас дейностите са разделени. Консулова подчерта, че грижата за пациента е нещо съвсем различно от лечението му и допълни, че в нашата страна все още продължава практиката за диагностика и решаване на конкретен проблем, без да се обхващат всички нужди на болните. Всеобхватната грижа трябва да се развие, но първо като начин на мислене – да не се извършват само дейности, които са платени, а това, което е правилно и качествено, обясни Консулова. Според нея е наложително да е очертае и път на пациента, който да бъде ясно разписан и признат от институциите, за да се изпълнява от всички лечебни заведения.

Доц. Консулова е сред участниците в 15-а национална онкологична конференция СОНМ-МОР

От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведения на територията на общината, казаха от общинска администрация. 

Оттам допълниха, че празниците ще започнат с изпълнения на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен и на изпълнителката Цветелина. В събота ще се играят две футболни срещи с отборите от Козлодуй „Радецки“ и „Първа атомна“. Детско шоу е предвидено също в съботния ден с щура лаборатория и детски игри. Вечерта празниците ще продължат с песните на Симона Загорова. 

По информация от секретаря на Община Роман след последното преброяване през 2021 г. жителите на град Роман са 2500 души, а на общината 4685 души. 

Време е за сериозни мерки спрямо вандалските набези в „Одесос“, казва кандидатът за кмет на района от „Възраждане“, подкрепен от „Има такъв народ“, Борислав Барийски, цитиран от предизборния щаб на партията.

“Район „Одесос“ е визитната картичка на Варна. В централната част на морската столица са по-голямата част от недвижимите паметници на културата, част от които са занемарени и оставени на произвола на съдбата”, посочва Барийски. И подчертава, че е недопустимо паметници на културата да тънат в разруха или да бъдат унищожавани от вандалски прояви. 

„Битката с вандалите се е превърнала в градска война. Изрисувани фасади, изпотрошени пейки, детски площадки и общинска собственост. Време е да кажем край на тази безумна градска война и да върнем блясъка на района. Моята лична амбиция е да бъде изградено в

Истината е, че задръствания в София има и ще продължава да има, когато имаш 800 000 коли, които и тази година са се увеличили. Населението също се увеличава, строи се, развива се градът. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти. Коментарът му е във връзка с извънредното заседание на Столичния общински съвет за силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града. 

Терзиев посочи, че амбицията е да се подобри инфраструктурата на града. Ще продължава да има трафик и това не трябва да е изненада за никого, добави кметът. Всички искаме да караме по европейски улици и това го дължим на софиянци. Задръстванията ще продължава да ги има, докато този град се развива, каза още Терзиев. Той посочи, че така е било и преди. "Не сме ние първите, които затварят улици, за да се строи", допълни кметът. 

Той обясни, че е в голяма дилема

„За екипа на Министерството на транспорта и съобщенията, като национален координатор на цифровия сектор от Механизма е важно, че и четирите проекта, с които кандидатстваха наши организации, спечелиха финансиране“, каза служебният министър Красимира Стоянова, цитирана в прессъобщението.  

„Виваком България“ ЕАД, Община Бургас, Университет „проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Югоизточен дигитален иновационен хъб ще модернизират и изграждат 5G инфраструктура в 34 отдалечени населени места в област Бургас, в които няма педиатри. Проектът 5GEDGE4HEALTH спечели европейско финансиране в размер на 3,2 млн. евро. Ще бъде направена връзка с Координационно-консултативния център по телемедицина, разположен в новоизграждащата се Многопрофилна болница за активно лечение по детски болести „Св. Анастасия“ в Бургас. В 10 от предвидените в проекта населени места ще има стационарни центрове за здравно обслужване. В останалите 24 градове и села чрез специализирани 5G „свързани“ линейки ще бъдат осъществявани дистанционни детски консултации, периодични прегледи и ще бъде оказвана спешна медицинска помощ. Очаква се бъдещата инфраструктура да позволява високоскоростни изчисления, бърза обработка и анализиране на пациентски данни в реално време, което да подпомогне медицинските специалисти да вземат по-бързи и информирани решения.

По конкурс „5G покритие по транспортните коридори“ е финансиран проект 5G TRACKS с български участници „Виваком България“ ЕАД и Агенция „Пътна инфраструктура“. Те получават европейско финансиране в размер на 4,5 млн. евро. Целта е да бъде осигурени непрекъснато 5G покритие за свързана и автоматизирана мобилност по коридора Ориент/Източно-Средиземноморски в трасето между Гърция, България и Турция. 

Проект 5G SAMITEA с български участници „А1 България“ ЕАД и Летище София е финансиран с 3,9 млн. евро. Ще бъде изградена 5G частна и публична мобилна мрежа на летище София, която да осигури услуги за комуникация, мобилност, сигурност и безопасност. В критични ситуации мобилната частна мрежа на Летище София ще осигурява достатъчен капацитет и ще предоставя достъп на българските публични органи като полиция, пожарна, бърза медицинска помощ, звена за борба с тероризма и др.

По конкурса за проучване на възможностите за опорна свързаност на цифрови портали е финансиран проект BDGS – Balkans Digital Gateway Study с участник „Вестител“ АД. Дружеството получава финансиране в размер на 340 940 евро. Ще бъде направено проучване за балкански цифров портал с висок капацитет, свързващ Атина, София, Скопие и Букурещ в една мрежа. Ще бъдат търсени възможности за осигуряване на трансгранична свързаност. Целта е да се изготви стратегия за подобряване на достъпа до опорна свързаност в България, Гърция и Румъния; намаляване на цените чрез увеличаване на предлагането на услуги, включително чрез подводните кабели в Черно море; подобряване на свързаността и др., добавиха от Министерството на транспорта и съобщенията. 

Задържани са 14 души на територията на София област при специализирана полицейска операция, която започна в областта тази сутрин. Към 16:00 часа са проверени 814 души и 634 моторни превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. От там посочиха, че са съставени 217 фиша и 29 акта.

От служители на Районното управление (РУ) в Ихтиман са задържани двама рецидивисти. Единият е издирван за извършен грабеж, задържан е и с оглед привличането му като обвиняем извършител на други две престъпления. Вторият е 55-годишен ихтиманец, в чийто дом криминалистите откриха, скрити в тонколона, 27 пакетчета MDMA (екстази) с общо тегло около 15 грама. Предстои привличането на мъжа като обвиняем. 

От полицията посочват, че е задържан и мъж след постъпил сигнал за отправяни заплахи и закани към роднина.

От служители на икономическа полиция съвместно с Националната

С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“. 

Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.  

В първата дискусия в рамките на фестивала участваха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), председателят на "Форум Гражданско участие" Мирослав Цеков, Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов. 

За това какъв е правилният план за Българя, аз ще

Нашите позиции са непроменени, ние подкрепяме много топло и силно разширяването на Европейския съюз (ЕС) със страните от Западните Балкани от една страна, както и на Молдова, Украйна и Грузия от друга страна. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

Главчев припомни, че в последните дни той участва в международен форум за присъединяване на страните от Западни Балкани към ЕС, както и в друг форум за присъединяването на Молдова, Украйна и Грузия към ЕС. България е абсолютен мост между Западните Балкани и споменатите три други държави, като всяка една от тях, която кандидатства за ЕС, е в различна степен на готовност, посочи премиерът и допълни, че това се вижда от начина, по който те отварят преговорните глави. Главчев подчерта, че България винаги е била на мнение, че твърдо подкрепя това разширение. Според преми

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Обновява се инфраструктурата в североизточната част на Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. По този начин се подобрява качеството на живот в кварталите „Асенов“, „Света гора“ и в района на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Инвестицията е по различни финансови механизми и включва изграждането на нови мостови съоръжения над река Янтра, рехабилитация на повече от 8 км улици, тротоари, ново осветление, предпазни съоръжения, хоризонтална и вертикална маркировка.  

С мостовите съоръжения се създават нови пътни връзки – между ул. „Сливница“ и кв. „Света гора“ и ул. „Св. Климент Охридски“, с което се разрешава дългогодишният проблем с аварийното състояние на стария т.нар Бейски мост. Втората връзка е подножието на Лобната скала на крепостта "Царевец" и с него с

Европейската комисия избра 134 проекта, сред които шест с българско участие, които ще получат над седем милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС по линия на Механизма за свързване на Европа – инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в инфраструктура.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на проф. Токмакова от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския ...
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
От началото на годината до момента на територията на страната са регистрирани 646 катастрофи с участието на мотоциклети. Това показват данните на „Пътна полиция“ за път ...
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Районният съд в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама от обвиняемите за измами с отпускане на кредити. Съдът нало ...
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за мъже и жени с увреден слух на 20 октомври, съобщи Петромир Панайотов, съдия и треньор в шуменския шахматен ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на ко ...
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
Тикер в 22:23 ч.
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Пле ...
Начало В детайли
785
България

ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро

Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.„За екипа на Министерството на транспорта и съобщенията, като национален координатор на цифровия сектор от Механизма е важно, че и четирите проекта, с които кандидатстваха наши организации, спечелиха финансиране“, каза служебният министър Красимира Стоянова, цитирана в прессъобщението.

| 18 Октомври 2024, 18:07 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Снимка © Министерство на транспорта и съобщенията

Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Столичната община чрез Направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" сключи договор за доставка на нов пътнически микробус 8+1 за нуждите на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Любен Каравелов", съобщава общината на своя сайт.

Основната цел е да се обезпечи придвижването на настанените деца и младежи от 3 до 20 години в Центъра, който се намира в ж.к. "Модерно предградие", ул. "Методи Македонски" 11.

Цената на превозното средство е близо 72 хил.лв. с ДДС. Срокът за доставка на автомобила е до 11 ноември 2024 година. Предвижда се половината сума за закупуване на микробуса да бъде възстановена на Столична община от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Възможността за ползване на собствено транспортното средство ще осигури по-широк и лесен достъп на децата и младежите до различни образо

В България все още няма всеобхватна грижа за пациентите с онкологични заболявания, каза днес пред журналисти във Варна доц. Ася Консулова, началник клиника в УСБАЛО – София. По думите й у нас дейностите са разделени. Консулова подчерта, че грижата за пациента е нещо съвсем различно от лечението му и допълни, че в нашата страна все още продължава практиката за диагностика и решаване на конкретен проблем, без да се обхващат всички нужди на болните. Всеобхватната грижа трябва да се развие, но първо като начин на мислене – да не се извършват само дейности, които са платени, а това, което е правилно и качествено, обясни Консулова. Според нея е наложително да е очертае и път на пациента, който да бъде ясно разписан и признат от институциите, за да се изпълнява от всички лечебни заведения.

Доц. Консулова е сред участниците в 15-а национална онкологична конференция СОНМ-МОР

От днес до неделя ще се проведе традиционният есенен панаир в Роман, съобщиха във фейсбук страницата си от Община Роман. Петъчният ден е обявен за неучебен за всички учебни заведения на територията на общината, казаха от общинска администрация. 

Оттам допълниха, че празниците ще започнат с изпълнения на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен и на изпълнителката Цветелина. В събота ще се играят две футболни срещи с отборите от Козлодуй „Радецки“ и „Първа атомна“. Детско шоу е предвидено също в съботния ден с щура лаборатория и детски игри. Вечерта празниците ще продължат с песните на Симона Загорова. 

По информация от секретаря на Община Роман след последното преброяване през 2021 г. жителите на град Роман са 2500 души, а на общината 4685 души. 

Време е за сериозни мерки спрямо вандалските набези в „Одесос“, казва кандидатът за кмет на района от „Възраждане“, подкрепен от „Има такъв народ“, Борислав Барийски, цитиран от предизборния щаб на партията.

“Район „Одесос“ е визитната картичка на Варна. В централната част на морската столица са по-голямата част от недвижимите паметници на културата, част от които са занемарени и оставени на произвола на съдбата”, посочва Барийски. И подчертава, че е недопустимо паметници на културата да тънат в разруха или да бъдат унищожавани от вандалски прояви. 

„Битката с вандалите се е превърнала в градска война. Изрисувани фасади, изпотрошени пейки, детски площадки и общинска собственост. Време е да кажем край на тази безумна градска война и да върнем блясъка на района. Моята лична амбиция е да бъде изградено в

Истината е, че задръствания в София има и ще продължава да има, когато имаш 800 000 коли, които и тази година са се увеличили. Населението също се увеличава, строи се, развива се градът. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти. Коментарът му е във връзка с извънредното заседание на Столичния общински съвет за силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града. 

Терзиев посочи, че амбицията е да се подобри инфраструктурата на града. Ще продължава да има трафик и това не трябва да е изненада за никого, добави кметът. Всички искаме да караме по европейски улици и това го дължим на софиянци. Задръстванията ще продължава да ги има, докато този град се развива, каза още Терзиев. Той посочи, че така е било и преди. "Не сме ние първите, които затварят улици, за да се строи", допълни кметът. 

Той обясни, че е в голяма дилема

„За екипа на Министерството на транспорта и съобщенията, като национален координатор на цифровия сектор от Механизма е важно, че и четирите проекта, с които кандидатстваха наши организации, спечелиха финансиране“, каза служебният министър Красимира Стоянова, цитирана в прессъобщението.  

„Виваком България“ ЕАД, Община Бургас, Университет „проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Югоизточен дигитален иновационен хъб ще модернизират и изграждат 5G инфраструктура в 34 отдалечени населени места в област Бургас, в които няма педиатри. Проектът 5GEDGE4HEALTH спечели европейско финансиране в размер на 3,2 млн. евро. Ще бъде направена връзка с Координационно-консултативния център по телемедицина, разположен в новоизграждащата се Многопрофилна болница за активно лечение по детски болести „Св. Анастасия“ в Бургас. В 10 от предвидените в проекта населени места ще има стационарни центрове за здравно обслужване. В останалите 24 градове и села чрез специализирани 5G „свързани“ линейки ще бъдат осъществявани дистанционни детски консултации, периодични прегледи и ще бъде оказвана спешна медицинска помощ. Очаква се бъдещата инфраструктура да позволява високоскоростни изчисления, бърза обработка и анализиране на пациентски данни в реално време, което да подпомогне медицинските специалисти да вземат по-бързи и информирани решения.

По конкурс „5G покритие по транспортните коридори“ е финансиран проект 5G TRACKS с български участници „Виваком България“ ЕАД и Агенция „Пътна инфраструктура“. Те получават европейско финансиране в размер на 4,5 млн. евро. Целта е да бъде осигурени непрекъснато 5G покритие за свързана и автоматизирана мобилност по коридора Ориент/Източно-Средиземноморски в трасето между Гърция, България и Турция. 

Проект 5G SAMITEA с български участници „А1 България“ ЕАД и Летище София е финансиран с 3,9 млн. евро. Ще бъде изградена 5G частна и публична мобилна мрежа на летище София, която да осигури услуги за комуникация, мобилност, сигурност и безопасност. В критични ситуации мобилната частна мрежа на Летище София ще осигурява достатъчен капацитет и ще предоставя достъп на българските публични органи като полиция, пожарна, бърза медицинска помощ, звена за борба с тероризма и др.

По конкурса за проучване на възможностите за опорна свързаност на цифрови портали е финансиран проект BDGS – Balkans Digital Gateway Study с участник „Вестител“ АД. Дружеството получава финансиране в размер на 340 940 евро. Ще бъде направено проучване за балкански цифров портал с висок капацитет, свързващ Атина, София, Скопие и Букурещ в една мрежа. Ще бъдат търсени възможности за осигуряване на трансгранична свързаност. Целта е да се изготви стратегия за подобряване на достъпа до опорна свързаност в България, Гърция и Румъния; намаляване на цените чрез увеличаване на предлагането на услуги, включително чрез подводните кабели в Черно море; подобряване на свързаността и др., добавиха от Министерството на транспорта и съобщенията. 

Задържани са 14 души на територията на София област при специализирана полицейска операция, която започна в областта тази сутрин. Към 16:00 часа са проверени 814 души и 634 моторни превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. От там посочиха, че са съставени 217 фиша и 29 акта.

От служители на Районното управление (РУ) в Ихтиман са задържани двама рецидивисти. Единият е издирван за извършен грабеж, задържан е и с оглед привличането му като обвиняем извършител на други две престъпления. Вторият е 55-годишен ихтиманец, в чийто дом криминалистите откриха, скрити в тонколона, 27 пакетчета MDMA (екстази) с общо тегло около 15 грама. Предстои привличането на мъжа като обвиняем. 

От полицията посочват, че е задържан и мъж след постъпил сигнал за отправяни заплахи и закани към роднина.

От служители на икономическа полиция съвместно с Националната

С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“. 

Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.  

В първата дискусия в рамките на фестивала участваха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), председателят на "Форум Гражданско участие" Мирослав Цеков, Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов. 

За това какъв е правилният план за Българя, аз ще

Нашите позиции са непроменени, ние подкрепяме много топло и силно разширяването на Европейския съюз (ЕС) със страните от Западните Балкани от една страна, както и на Молдова, Украйна и Грузия от друга страна. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

Главчев припомни, че в последните дни той участва в международен форум за присъединяване на страните от Западни Балкани към ЕС, както и в друг форум за присъединяването на Молдова, Украйна и Грузия към ЕС. България е абсолютен мост между Западните Балкани и споменатите три други държави, като всяка една от тях, която кандидатства за ЕС, е в различна степен на готовност, посочи премиерът и допълни, че това се вижда от начина, по който те отварят преговорните глави. Главчев подчерта, че България винаги е била на мнение, че твърдо подкрепя това разширение. Според преми

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Обновява се инфраструктурата в североизточната част на Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. По този начин се подобрява качеството на живот в кварталите „Асенов“, „Света гора“ и в района на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Инвестицията е по различни финансови механизми и включва изграждането на нови мостови съоръжения над река Янтра, рехабилитация на повече от 8 км улици, тротоари, ново осветление, предпазни съоръжения, хоризонтална и вертикална маркировка.  

С мостовите съоръжения се създават нови пътни връзки – между ул. „Сливница“ и кв. „Света гора“ и ул. „Св. Климент Охридски“, с което се разрешава дългогодишният проблем с аварийното състояние на стария т.нар Бейски мост. Втората връзка е подножието на Лобната скала на крепостта "Царевец" и с него с

Европейската комисия избра 134 проекта, сред които шест с българско участие, които ще получат над седем милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС по линия на Механизма за свързване на Европа – инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в инфраструктура.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В детайли
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.