Начало В детайли В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
761
България

В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан

С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България.За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше съобщено след заседание на Министерски съвет от края на февруари тази година.

| 18 Октомври 2024, 18:23 ч.
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Снимка © БТА

С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България. За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше съобщено след заседание на Министерски съвет от края на февруари тази година. 

Тази вечер започва празничната програма в казанлъшкото село Розово по повод Димитровден, съобщиха от кметството на селото. Празникът тази година ще се състои седмица по-рано заради предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Програмата ще продължи до 19 октомври, а начало ще постави кулинарен базар, организиран от група "Слънчица" от филиала на детска градина "Юрий Гагарин".

Вечерта ще продължи с празнична програма, организирана от Народно читалище (НЧ) "Христо Ботев - 1897", в която ще вземат участие децата от група "Слънчице" и самодейните формации на читалището. Утре жителите на Розово могат да посетят театралната постановка "Не се обличай за вечеря" от Марк Камолети, представена от казанлъшкия общински театър "Любомир Кабакчиев". Представлението ще се играе на сцената на читалището, а входът е свободен. 

На 19 октомври денят ще започне с благода

Извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) не се състоя заради липса на кворум.

В гласуването за определяне на кворум участваха 26 общински съветници при необходими 31 съветници.

Единствената точка в дневния ред беше изслушване на кмета на Столичната община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града

Разгласяването на информация за причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“, при която загинаха двама военнослужещи, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата по повод брифинга на Министерството на отбраната вчера. 

Изявленията по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии, посочват от държавното обвинение. "Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Двама мъже са задържани за шофиране под въздействието на наркотици, единият е употребил и алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин в информационния бюлетин.

Видинчанин на 43 г., шофирал лек автомобил, е спрян вчера за проверка на ул. „Преславска“ в областния град. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на  метадон. Мъжът е дал и проби за изследване в Центъра за спешна медицинска помощ. 

Снощи около 22:00 ч. в с. Медовница униформени служители спрели за проверка 48-годишен мъж от Враца. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 2,28 промила алкохол, а пробата с техническо средство индикирала положително на амфетамин. 

И по двата случая са образувани досъдебни производства, уточниха от полицията.

По данни на сектора „Пътна полиция“ Видин от 7 до 13 октомври пр

назначеният за почетен консул Рашко Динков коментира, че Казахстан е огромна държава, с много голям потенциал, и изрази надежда, че ще бъдат развити още добрите отношения между двете страни. Той посочи, че се надява работата му да даде резултат и за икономиката, туризма, образованието. 

Аз съм впечатлен от начина, по който Казахстан, в лицето на посолството, на посланика, обгрижват студентите, които имат в България, каза още Рашко Динков и допълни, че една от причините да бъде разкрито почетното консулство е Американският университет в България, който е базиран в Благоевград, където всяка година се обучават студенти от Казахстан. Отделно от това ние сме доста интересен район, имаме потенциал в икономическо отношение, допълни Динков. 

На въпрос доколко двете страни могат да си сътрудничат в икономически план, Рашко Динков посочи, че при глобализацията двете страни могат да си бъдат полезни. Стандартът на живот в Казахстан е сходен с нашия, което го прави добър пазар за нашите производители. Във връзка с разстоянието между двете страни, почетният консул каза, че се работи по въпроса за разкриване на директна самолетна линия, с което бизнесконтактите и пътуванията да бъдат по-чести, а така и идеите да се реализират по-лесно. Това е район, към който има интерес и от нашите инвеститори, това е богата на природни ресурси страна, развива се и в сектора на възобновяемите енергийни източници, допълни Рашко Динков. 

Преди официалната церемония се състоя презентация, с която посланикът на Казахстан в България Виктор Темирбаев представи възможностите за икономическо сътрудничество между двете страни. Посланикът отбеляза, че България се явява важен и надежден партньор на Казахстан в тази част на Европа и в рамките на Европейския съюз. На мен, като посланик, ми е приятно да отбележа, че в нашите двустранни отношения отсъстват каквито и да било спорни или проблемни въпроси, посочи Темирбаев. За повече от година и половина работа в България посланикът каза, че има огромен потенциал за сътрудничество в сферите на транспорта, логистиката, туризма, енергетиката и селското стопанство. Темирбаев представи и данни, свързани с икономическото развитие и чуждестранните инвестиции в Казахстан. 

Почетното консулство беше официално открито от посланика на Казахстан у нас Виктор Темирбаев, почетният консул Рашко Динков и областният управител на Благоевград Георги Динев. 

От 1 януари до 30 юни тази година Общинският съвет в село Георги Дамяново, област Монтана, е взел 35 решения, изпълнението на които е възложено на кмета на общината, съобщи на заседание председателят д-р Мирослав Паньов. 

С тези решения са отдадени под наем общински имоти, земи, мери и пасища, приета е програма за управление на кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова в периода до края на мандата през 2027 година, одобрена е наредба за подпомагане дейността на спортни клубове в общината, утвърден е план за изпълнение на Националната стратегия за младежта през 2024 година, която обхваща периода 2021 – 2030 година, дадено е съгласие за трансформиране на средства от целева субсидия за капиталови разходи в трансфер за други неотложни ремонти на улична мрежа, общински пътища и сгради, които са публична общинска собственост.

С решенията е разпоредено почистване

Всяка вечер с телескопите на Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ се наблюдават между 15 и 25 комети, които обаче са на много голямо разстояние и не могат да се видят с невъоръжено око, каза директорът на обсерваторията Никола Петров. Той посочи, че вчера вечерта и астрономите са се любували на кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS, която е една от ярките, прелитащи над Северното полукълбо. Очаква се в следващите дни, след като тя се вдигне на хоризонта, да бъде обект и на научни изследвания от НАО „Рожен“.

„Впечатляваща и атрактивна комета, която може да види всеки. Снимахме я снощи, но по-скоро за удоволствие“, добави Петров и обясни, че кометата ще премине покрай Земята след 80 хил. години.

A3 Tsuchinshan-ATLAS бе видяна и от жители на Чепеларе, които успяха да я заснемат. „Три вечери подред наблюдавахме дали ще я в

Два екипа огнеборци са на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали, . 

По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е подаден в 14:30 часа, а освен пожарникари, в гасенето на сухи треви и горска постеля са се включили и горски служители. На място са и екипи на електроразпределителното дружество, заради електропровод над мястото на инцидента. Напрежението по него е спряно, за да се обезопаси и работата на огнеборците, казаха представители на дружеството, които са на терен.

Пожарът е локализиран, но гасенето продължава. На място има и полицейски екипи. Движението в участъка се извършва с повишено внимание. Пътят не е затворен за преминаване.

Припомняме, че само преди няколко месеца – в началото на юли, пожар избухна в бившата сграда на гимназията по селско и горско стопанство в Кърдж

Изложба живопис на смолянската художничка Росица Палийска бе открита тази вечер в зала "Петър Стайков" в Клуба на дейците на културата в Смолян. Изложбата на Росица Палийска е своеобразна илюстрация на метафорите на поети и писатели, че Родопите са магична планина, каза при откриването актрисата Миряна Найденова. Пейзажите и творбите на Палийска са изригване на цветове, на красота и светлина, каза още актрисата. 

В изложбата са събрани платна на художничката, създадени в 10-годишен период, а част от картините не са показвани досега.

Авторката на творбите каза, че картините разкриват Родопите в цялата им необятна палитра, от дълбоко синьо до облачно пурпурно. Родопите са моето вдъхновение, каза Палийска. Тя е завършила Художествената академия със специалност „Стенопис“. Нейни стенописи могат да се видят в обществени сгради в Смолян и с. Момчиловци, к

Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), започва днес в к.к. „Албена“, съобщиха от НСОРБ. Президентът Румен Радев ще участва в откриването от 16:00 часа, съобщиха от президентския прессекретариат.

Освен държавния глава, приветствие към гостите ще отправят кметът на Община Балчик Николай Ангелов и председателят на НСОРБ Даниел Панов. 

В пленарната сесия в конферентната зала „Перуника" ще участват служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на иновациите и растежа Росен Карадимов, Лозана Василева - заместник-министър на земеделието и храните, и евродепутатът Андрей Новаков.

Преди официалното начало на форума ще бъда открито и традиционното „Общинско Експо&ldquo

Вярвам, че почетното консулство ще играе ключова роля в развитието на културните, търговските и инвестиционните връзки между нашите две държави, като същевременно ще бъде мост за обмен на знания, опит и традиции, каза при откриването областният управител.  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
С тържествена церемония и спортен празник беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото село Дивотино. По този повод бе открита и паметна морена ...
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза пред журналисти кметът на Самоков Ангел Джоргов, който спечели приза „Кмет на годината“ за средна община. Дж ...
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
През днешния ден в Самоков се състоя специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, пресичане на потенциални нарушения на изборното законодателство и стаби ...
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на ко ...
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
Тикер в 22:25 ч.
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Пле ...
Начало В детайли
761
България

В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан

С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България.За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше съобщено след заседание на Министерски съвет от края на февруари тази година.

| 18 Октомври 2024, 18:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Снимка © БТА

С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България. За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше съобщено след заседание на Министерски съвет от края на февруари тази година. 

Тази вечер започва празничната програма в казанлъшкото село Розово по повод Димитровден, съобщиха от кметството на селото. Празникът тази година ще се състои седмица по-рано заради предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Програмата ще продължи до 19 октомври, а начало ще постави кулинарен базар, организиран от група "Слънчица" от филиала на детска градина "Юрий Гагарин".

Вечерта ще продължи с празнична програма, организирана от Народно читалище (НЧ) "Христо Ботев - 1897", в която ще вземат участие децата от група "Слънчице" и самодейните формации на читалището. Утре жителите на Розово могат да посетят театралната постановка "Не се обличай за вечеря" от Марк Камолети, представена от казанлъшкия общински театър "Любомир Кабакчиев". Представлението ще се играе на сцената на читалището, а входът е свободен. 

На 19 октомври денят ще започне с благода

Извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) не се състоя заради липса на кворум.

В гласуването за определяне на кворум участваха 26 общински съветници при необходими 31 съветници.

Единствената точка в дневния ред беше изслушване на кмета на Столичната община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града

Разгласяването на информация за причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“, при която загинаха двама военнослужещи, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това се посочва в прессъобщение на прокуратурата по повод брифинга на Министерството на отбраната вчера. 

Изявленията по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии, посочват от държавното обвинение. "Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите

Община Вършец подреди есенен кът за снимки пред сградата на Туристическия информационен център в курортния град, съобщиха от местната администрация. 

Есенният кът потапя жителите и гостите на Вършец в красотата на есента с много багри, ръчно тъкани черги и килими, кестени, тикви, кратуни, които в миналото местните хора са използвали за наливане на вода, плетени кошници от върбови клонки, есенни цветя, слама, есенни плодове, сухи стръкове царевица и т.н. Есенният кът работи от 8:30 до 17:00 часа, като всеки желаещ ще може да си направи снимки с приятели и семейството в него безплатно. От общината призовават гражданите да не нарушават целостта на украсата в есенния кът и да проявяват добросъвестност.

От община Вършец заявиха , че всички подобни стъпки са насочени към привличане на повече туристи във Вършец и подобряване на жизнената среда на местните хора. Със същата

Двама мъже са задържани за шофиране под въздействието на наркотици, единият е употребил и алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин в информационния бюлетин.

Видинчанин на 43 г., шофирал лек автомобил, е спрян вчера за проверка на ул. „Преславска“ в областния град. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на  метадон. Мъжът е дал и проби за изследване в Центъра за спешна медицинска помощ. 

Снощи около 22:00 ч. в с. Медовница униформени служители спрели за проверка 48-годишен мъж от Враца. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 2,28 промила алкохол, а пробата с техническо средство индикирала положително на амфетамин. 

И по двата случая са образувани досъдебни производства, уточниха от полицията.

По данни на сектора „Пътна полиция“ Видин от 7 до 13 октомври пр

назначеният за почетен консул Рашко Динков коментира, че Казахстан е огромна държава, с много голям потенциал, и изрази надежда, че ще бъдат развити още добрите отношения между двете страни. Той посочи, че се надява работата му да даде резултат и за икономиката, туризма, образованието. 

Аз съм впечатлен от начина, по който Казахстан, в лицето на посолството, на посланика, обгрижват студентите, които имат в България, каза още Рашко Динков и допълни, че една от причините да бъде разкрито почетното консулство е Американският университет в България, който е базиран в Благоевград, където всяка година се обучават студенти от Казахстан. Отделно от това ние сме доста интересен район, имаме потенциал в икономическо отношение, допълни Динков. 

На въпрос доколко двете страни могат да си сътрудничат в икономически план, Рашко Динков посочи, че при глобализацията двете страни могат да си бъдат полезни. Стандартът на живот в Казахстан е сходен с нашия, което го прави добър пазар за нашите производители. Във връзка с разстоянието между двете страни, почетният консул каза, че се работи по въпроса за разкриване на директна самолетна линия, с което бизнесконтактите и пътуванията да бъдат по-чести, а така и идеите да се реализират по-лесно. Това е район, към който има интерес и от нашите инвеститори, това е богата на природни ресурси страна, развива се и в сектора на възобновяемите енергийни източници, допълни Рашко Динков. 

Преди официалната церемония се състоя презентация, с която посланикът на Казахстан в България Виктор Темирбаев представи възможностите за икономическо сътрудничество между двете страни. Посланикът отбеляза, че България се явява важен и надежден партньор на Казахстан в тази част на Европа и в рамките на Европейския съюз. На мен, като посланик, ми е приятно да отбележа, че в нашите двустранни отношения отсъстват каквито и да било спорни или проблемни въпроси, посочи Темирбаев. За повече от година и половина работа в България посланикът каза, че има огромен потенциал за сътрудничество в сферите на транспорта, логистиката, туризма, енергетиката и селското стопанство. Темирбаев представи и данни, свързани с икономическото развитие и чуждестранните инвестиции в Казахстан. 

Почетното консулство беше официално открито от посланика на Казахстан у нас Виктор Темирбаев, почетният консул Рашко Динков и областният управител на Благоевград Георги Динев. 

От 1 януари до 30 юни тази година Общинският съвет в село Георги Дамяново, област Монтана, е взел 35 решения, изпълнението на които е възложено на кмета на общината, съобщи на заседание председателят д-р Мирослав Паньов. 

С тези решения са отдадени под наем общински имоти, земи, мери и пасища, приета е програма за управление на кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова в периода до края на мандата през 2027 година, одобрена е наредба за подпомагане дейността на спортни клубове в общината, утвърден е план за изпълнение на Националната стратегия за младежта през 2024 година, която обхваща периода 2021 – 2030 година, дадено е съгласие за трансформиране на средства от целева субсидия за капиталови разходи в трансфер за други неотложни ремонти на улична мрежа, общински пътища и сгради, които са публична общинска собственост.

С решенията е разпоредено почистване

Всяка вечер с телескопите на Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ се наблюдават между 15 и 25 комети, които обаче са на много голямо разстояние и не могат да се видят с невъоръжено око, каза директорът на обсерваторията Никола Петров. Той посочи, че вчера вечерта и астрономите са се любували на кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS, която е една от ярките, прелитащи над Северното полукълбо. Очаква се в следващите дни, след като тя се вдигне на хоризонта, да бъде обект и на научни изследвания от НАО „Рожен“.

„Впечатляваща и атрактивна комета, която може да види всеки. Снимахме я снощи, но по-скоро за удоволствие“, добави Петров и обясни, че кометата ще премине покрай Земята след 80 хил. години.

A3 Tsuchinshan-ATLAS бе видяна и от жители на Чепеларе, които успяха да я заснемат. „Три вечери подред наблюдавахме дали ще я в

Два екипа огнеборци са на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали, . 

По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е подаден в 14:30 часа, а освен пожарникари, в гасенето на сухи треви и горска постеля са се включили и горски служители. На място са и екипи на електроразпределителното дружество, заради електропровод над мястото на инцидента. Напрежението по него е спряно, за да се обезопаси и работата на огнеборците, казаха представители на дружеството, които са на терен.

Пожарът е локализиран, но гасенето продължава. На място има и полицейски екипи. Движението в участъка се извършва с повишено внимание. Пътят не е затворен за преминаване.

Припомняме, че само преди няколко месеца – в началото на юли, пожар избухна в бившата сграда на гимназията по селско и горско стопанство в Кърдж

Изложба живопис на смолянската художничка Росица Палийска бе открита тази вечер в зала "Петър Стайков" в Клуба на дейците на културата в Смолян. Изложбата на Росица Палийска е своеобразна илюстрация на метафорите на поети и писатели, че Родопите са магична планина, каза при откриването актрисата Миряна Найденова. Пейзажите и творбите на Палийска са изригване на цветове, на красота и светлина, каза още актрисата. 

В изложбата са събрани платна на художничката, създадени в 10-годишен период, а част от картините не са показвани досега.

Авторката на творбите каза, че картините разкриват Родопите в цялата им необятна палитра, от дълбоко синьо до облачно пурпурно. Родопите са моето вдъхновение, каза Палийска. Тя е завършила Художествената академия със специалност „Стенопис“. Нейни стенописи могат да се видят в обществени сгради в Смолян и с. Момчиловци, к

Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), започва днес в к.к. „Албена“, съобщиха от НСОРБ. Президентът Румен Радев ще участва в откриването от 16:00 часа, съобщиха от президентския прессекретариат.

Освен държавния глава, приветствие към гостите ще отправят кметът на Община Балчик Николай Ангелов и председателят на НСОРБ Даниел Панов. 

В пленарната сесия в конферентната зала „Перуника" ще участват служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на иновациите и растежа Росен Карадимов, Лозана Василева - заместник-министър на земеделието и храните, и евродепутатът Андрей Новаков.

Преди официалното начало на форума ще бъда открито и традиционното „Общинско Експо&ldquo

Вярвам, че почетното консулство ще играе ключова роля в развитието на културните, търговските и инвестиционните връзки между нашите две държави, като същевременно ще бъде мост за обмен на знания, опит и традиции, каза при откриването областният управител.  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В детайли
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
В детайли
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.