Начало В детайли От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
1097
България

От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“

От началото на годината до момента на територията на страната са регистрирани 646 катастрофи с участието на мотоциклети.От началото на месеца са загинали шестима души, от които един пешеходец и спътник на катастрофирал мотоциклетист.

| 18 Октомври 2024, 20:14 ч.
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
Снимка © БТА

От началото на годината до момента на територията на страната са регистрирани 646 катастрофи с участието на мотоциклети. Това показват данните на „Пътна полиция“ за пътнотранспортните произшествия (ПТП) с участието на мотоциклети и мотопеди, съобщиха от МВР.

В периода 16-18 октомври служебният премиер Димитър Главчев ще бъде в Брюксел, където ще участва в Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в редовното заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Днес министър-председателят ще вземе участие в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, в която участват: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

На 17 и 18 октомври в белгийската столица ще с

За резултатите от ефективността на работата на служебния министър на вътрешните работи ще съдим след изборите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за кадровите промени в структурите на МВР и активността за пресичане на купения вот. Държавният глава присъства на тържествен ритуал по повод Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили пред Паметника на летеца в София.

Министърът на вътрешните работи е в правомощията си да взема своите решения за кадровите въпроси и цялостната организация за борба срещу купения и контролиран вот. За резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите, каза Радев.

На въпрос дали вижда предизборната кампания като ползотворна, динамична, позитивна, президентът отговори: "не".

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 % от БВП, каза вчера и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните засега 2 % от БВП се оказват недостатъчни.

Извън официалната програма на срещата беше подписано Писмо за намерение за изграждане на хармонизиран коридор за военна мобилн

Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав Войчев.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева уточни, че сигналът подаден в 7:45 ч. Изгорял е покривът на сградата. На място са изпратени пет противопожарни автомобила и вишка. Пожарът е локализиран, като е предотвратено разпространението му във физкултурния салон на бившето училище. Няма пострадали хора и опасност за разпространение на пламъците.

Основно училище „Христо Ботев“ в село Червена вода е закрито официално от 2008 година. Към момента няма данни за какво се е използвала сградата, коментира Малчева.

Причините за пожара предстои да се изясняват.

Задържан е употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне полицейска проверка, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен. 

Малко след 00:30 часа на бул. „Велики Преслав“ в града екип на „Пътна полиция“ е подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил с марка „Опел Астра“ с шуменска регистрация. Водачът не спрял, ускорил скоростта и продължил. Пътните полицаи го последвали. Водачът е изгасил фаровете и е направил опит да избяга по малки улици. Малко по-късно e спрян до железопътна спирка в кв. „Дивдядово“. Слязъл е от автомобила и направил опит да побегне, но бил задържан веднага.

Водачът, 48-годишен мъж от Шумен, е бил с временно отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство. През септември 2023 година при проверка в Шумен той е отказал да бъде изпробван за употр

От началото на месеца са загинали шестима души, от които един пешеходец и спътник на катастрофирал мотоциклетист. От януари до октомври са загинали 41 участници в движението по пътищата и са ранени 666 души. За същия период са настъпили 89 ПТП с мотоциклети с един загинал и 95-ма пострадали.

Според данните загиналите са на възраст между 16 и 68 години. Общо 16 са на възраст 14-29 години, 12 са загиналите във възрастовата група от 30 до 48 г., а деветима от загиналите са между 50 и 68 години. От тях осем са намерили смъртта си по шосета в градовете, трима - в селата, и 26 - на пътища извън населените места. 

Смъртоносни инциденти са станали на територията на 18 от 28 областни дирекции, информира още МВР. Най-много са произшествията на територията на София – 85, ОДМВР-Пловдив - 66, и ОДМВР-Варна – 76. Най-честите инциденти са извън населените места - 26, и второкласните пътища - девет, следвани от градовете - осем, първокласните пътища - шест, общинските - пет, и селата - три, като инциденти със загинали мотористи по автомагистралите не са регистрирани. 

Данните показват, че най-честият вид катастрофи са блъскане в дърво или пътно съоръжение, преобръщане, страничен или челен удар, като голяма част от тези ситуации са предизвикани от неправоспособни водачи. Най-много смъртоносни инциденти са станали през юни – осем на брой, но през всеки следващ месец загиналите са средно по шестима на месец.

От „Пътна полиция“ на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) припомнят, че според Закона за движението по пътищата минималната възраст за управление на мотопед, категория АМ, е 16 години, а за по-големите двуколесни машини – 21 години. Законът наказва с глоба от 150 до 300 лв. собственик на моторно превозно средство, който предоставя управлението на неправоспособен водач, а при повторно нарушение тя е двойна, отбелязват от МВР.

Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Генерал (о.з.) Михо Михов беше отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай навършените от него 75 години. За принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента беше удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Награждаването е в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври. На церемонията присъстваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С настъпващия празник за мен е огромно удоволствие да отлича с Почетния знак на президента наши летци, командири и общественици за техния достоен професионален и житейски път и значителен принос за развитие на

В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2023 година, съобщиха от общинската администрация. Той беше представен от кмета Алкин Неби в присъствието на председателя на Общинския съвет Нуршен Халилова, заместник-кмета Женифер Пойраз, общински съветници, служители и граждани. 

Според отчета за изминалата календарна година, при планирани приходи и разходи в размер на 29 345 143 лева, изпълнението е в размер на 26 976 247 лева. Най-голямото перо от разходите е било отново за функция „Образование“, където са изразходвани 11 464 322 лева. 

Непосредствено след тях се нареждат разходите за функция „Социално осигуряване и грижи“, чиито размер е 5 993 174 лева. За дейностите, свързани с „Жилищно строителство, БКС и околна среда“ са изразходвани 3 087 769 лева. Изплатените средства

Общинските съветници в Благоевград заседаваха извънредно тази сутрин по три точки, включени в дневния ред. Първоначалният проект на дневен ред включваше само една точка – преобразуване на фолклорен ансамбъл „Пирин“ от общинска културна институция в общински културен институт. Решение за това беше взето на заседанието на Общинския съвет в края на септември, но поради възможност за кандидатстване по програма на Национален фонд „Култура“ решението бе изменено, с което влиза в сила не от 1 януари 2025 г., а незабавно. 

Пред общинските съветници кметът на Благоевград Методи Байкушев поясни, че по програмата могат да кандидатстват само самостоятелни юридически лица. Финансирането по нея ще даде възможност ансамбъла да подготви мащабен спектакъл, който да бъде посветен на 70-годишнината от неговото основаване, както и други дейности. 

В д

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Смяната на външнополитическия курс на Аржентина след президентските избори в страната беше сред акцентите на кръгла маса на тема "Укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията на приятелство между България и Аржентина в контекста на съвременната геостратегическа ситуация", която се проведе в резиденцията на посланика на Аржентина в България.

Посланикът на Аржентина у нас Алехандро Зотнер Майер подчерта значението на сътрудничеството с отделните държави.

По отношение на политиката на страната, той отбеляза, че Аржентина се е ориентирала да бъде глобален партньор на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), както и да се присъеди към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Също така отбеляза, че страната е избрала да не е част от БРИКС, както и да оказва помощ на Украйна и Израел.

Президентът на Атлантическия клуб в България С

В прессъобщението се посочва, че представители на 17 клуба на мотоциклетисти от цялата страна са участвали в среща, инициирана от служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков. Тя се е състояла днес в ГДНП в присъствието на представители на ръководството на МВР, на сектора „Пътна полиция“, съветници и експерти от министерството.

От страна на МВР е бил отправен призив към представителите на мотоклубовете да се обърнат към своите членове и любителите на двуколесните возила да спазват правилата и да се отнасят отговорно към собствения си и живота на другите участници в движението. Представителите на мотоклубове са споделили, че среща с тях не е организирана в последните 20 години и са изразили готовност да участват в общи инициативи и изработване на мерки съвместно с „Пътна полиция“. Организиране на обучения, създаване на тренировъчни терени, регламентиране на ленти за мотористи, изравняване на скоростта на моторните превозни средства – са били сред конкретните им предложения с цел превенция. Уточнени са били и бъдещи стъпки, които да бъдат обсъдени и в общността на предстоящия национален мотосъбор.  

По-рано днес от МВР информираха, че само за последните седем дни общо постъпилата сума от наложени фишове, наказателни постановления и електронни фишове е 2 549 079, 90 лева.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интер ...
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на проф. Токмакова от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския ...
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Общо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщен ...
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Районният съд в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама от обвиняемите за измами с отпускане на кредити. Съдът нало ...
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за мъже и жени с увреден слух на 20 октомври, съобщи Петромир Панайотов, съдия и треньор в шуменския шахматен ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75. Любомир Минчев, старши треньор на Спар ...
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес. „Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усещ ...
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на ко ...
Тикер в 00:28 ч.
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Минь ...
Начало В детайли
1097
България

От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“

От началото на годината до момента на територията на страната са регистрирани 646 катастрофи с участието на мотоциклети.От началото на месеца са загинали шестима души, от които един пешеходец и спътник на катастрофирал мотоциклетист.

| 18 Октомври 2024, 20:14 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
Снимка © БТА

От началото на годината до момента на територията на страната са регистрирани 646 катастрофи с участието на мотоциклети. Това показват данните на „Пътна полиция“ за пътнотранспортните произшествия (ПТП) с участието на мотоциклети и мотопеди, съобщиха от МВР.

В периода 16-18 октомври служебният премиер Димитър Главчев ще бъде в Брюксел, където ще участва в Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в редовното заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Днес министър-председателят ще вземе участие в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, в която участват: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

На 17 и 18 октомври в белгийската столица ще с

За резултатите от ефективността на работата на служебния министър на вътрешните работи ще съдим след изборите. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за кадровите промени в структурите на МВР и активността за пресичане на купения вот. Държавният глава присъства на тържествен ритуал по повод Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили пред Паметника на летеца в София.

Министърът на вътрешните работи е в правомощията си да взема своите решения за кадровите въпроси и цялостната организация за борба срещу купения и контролиран вот. За резултатите от ефективността на неговата работа ще съдим след изборите, каза Радев.

На въпрос дали вижда предизборната кампания като ползотворна, динамична, позитивна, президентът отговори: "не".

В страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г. разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5 % от БВП, каза вчера и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев. По думите му днешната среда за сигурност, опитът на съюзниците и изискванията на съвременната среда налагат запазването на по-висок разход в областта на отбраната и отделяните засега 2 % от БВП се оказват недостатъчни.

Извън официалната програма на срещата беше подписано Писмо за намерение за изграждане на хармонизиран коридор за военна мобилн

Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав Войчев.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева уточни, че сигналът подаден в 7:45 ч. Изгорял е покривът на сградата. На място са изпратени пет противопожарни автомобила и вишка. Пожарът е локализиран, като е предотвратено разпространението му във физкултурния салон на бившето училище. Няма пострадали хора и опасност за разпространение на пламъците.

Основно училище „Христо Ботев“ в село Червена вода е закрито официално от 2008 година. Към момента няма данни за какво се е използвала сградата, коментира Малчева.

Причините за пожара предстои да се изясняват.

Задържан е употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне полицейска проверка, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен. 

Малко след 00:30 часа на бул. „Велики Преслав“ в града екип на „Пътна полиция“ е подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил с марка „Опел Астра“ с шуменска регистрация. Водачът не спрял, ускорил скоростта и продължил. Пътните полицаи го последвали. Водачът е изгасил фаровете и е направил опит да избяга по малки улици. Малко по-късно e спрян до железопътна спирка в кв. „Дивдядово“. Слязъл е от автомобила и направил опит да побегне, но бил задържан веднага.

Водачът, 48-годишен мъж от Шумен, е бил с временно отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство. През септември 2023 година при проверка в Шумен той е отказал да бъде изпробван за употр

От началото на месеца са загинали шестима души, от които един пешеходец и спътник на катастрофирал мотоциклетист. От януари до октомври са загинали 41 участници в движението по пътищата и са ранени 666 души. За същия период са настъпили 89 ПТП с мотоциклети с един загинал и 95-ма пострадали.

Според данните загиналите са на възраст между 16 и 68 години. Общо 16 са на възраст 14-29 години, 12 са загиналите във възрастовата група от 30 до 48 г., а деветима от загиналите са между 50 и 68 години. От тях осем са намерили смъртта си по шосета в градовете, трима - в селата, и 26 - на пътища извън населените места. 

Смъртоносни инциденти са станали на територията на 18 от 28 областни дирекции, информира още МВР. Най-много са произшествията на територията на София – 85, ОДМВР-Пловдив - 66, и ОДМВР-Варна – 76. Най-честите инциденти са извън населените места - 26, и второкласните пътища - девет, следвани от градовете - осем, първокласните пътища - шест, общинските - пет, и селата - три, като инциденти със загинали мотористи по автомагистралите не са регистрирани. 

Данните показват, че най-честият вид катастрофи са блъскане в дърво или пътно съоръжение, преобръщане, страничен или челен удар, като голяма част от тези ситуации са предизвикани от неправоспособни водачи. Най-много смъртоносни инциденти са станали през юни – осем на брой, но през всеки следващ месец загиналите са средно по шестима на месец.

От „Пътна полиция“ на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) припомнят, че според Закона за движението по пътищата минималната възраст за управление на мотопед, категория АМ, е 16 години, а за по-големите двуколесни машини – 21 години. Законът наказва с глоба от 150 до 300 лв. собственик на моторно превозно средство, който предоставя управлението на неправоспособен водач, а при повторно нарушение тя е двойна, отбелязват от МВР.

Държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Генерал (о.з.) Михо Михов беше отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай навършените от него 75 години. За принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента беше удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.

Награждаването е в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври. На церемонията присъстваха и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

С настъпващия празник за мен е огромно удоволствие да отлича с Почетния знак на президента наши летци, командири и общественици за техния достоен професионален и житейски път и значителен принос за развитие на

В Кубрат се състоя публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2023 година, съобщиха от общинската администрация. Той беше представен от кмета Алкин Неби в присъствието на председателя на Общинския съвет Нуршен Халилова, заместник-кмета Женифер Пойраз, общински съветници, служители и граждани. 

Според отчета за изминалата календарна година, при планирани приходи и разходи в размер на 29 345 143 лева, изпълнението е в размер на 26 976 247 лева. Най-голямото перо от разходите е било отново за функция „Образование“, където са изразходвани 11 464 322 лева. 

Непосредствено след тях се нареждат разходите за функция „Социално осигуряване и грижи“, чиито размер е 5 993 174 лева. За дейностите, свързани с „Жилищно строителство, БКС и околна среда“ са изразходвани 3 087 769 лева. Изплатените средства

Общинските съветници в Благоевград заседаваха извънредно тази сутрин по три точки, включени в дневния ред. Първоначалният проект на дневен ред включваше само една точка – преобразуване на фолклорен ансамбъл „Пирин“ от общинска културна институция в общински културен институт. Решение за това беше взето на заседанието на Общинския съвет в края на септември, но поради възможност за кандидатстване по програма на Национален фонд „Култура“ решението бе изменено, с което влиза в сила не от 1 януари 2025 г., а незабавно. 

Пред общинските съветници кметът на Благоевград Методи Байкушев поясни, че по програмата могат да кандидатстват само самостоятелни юридически лица. Финансирането по нея ще даде възможност ансамбъла да подготви мащабен спектакъл, който да бъде посветен на 70-годишнината от неговото основаване, както и други дейности. 

В д

Национален тест на Системата BG-Alert ще се проведе на 17 октомври, четвъртък, съобщиха от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на всички компоненти на системата.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук.

Припомняме, че системата трябваше да се тества на 1 октомври, заедно с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), но проверката бе отложена з

Смяната на външнополитическия курс на Аржентина след президентските избори в страната беше сред акцентите на кръгла маса на тема "Укрепване на сътрудничеството и взаимоотношенията на приятелство между България и Аржентина в контекста на съвременната геостратегическа ситуация", която се проведе в резиденцията на посланика на Аржентина в България.

Посланикът на Аржентина у нас Алехандро Зотнер Майер подчерта значението на сътрудничеството с отделните държави.

По отношение на политиката на страната, той отбеляза, че Аржентина се е ориентирала да бъде глобален партньор на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), както и да се присъеди към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Също така отбеляза, че страната е избрала да не е част от БРИКС, както и да оказва помощ на Украйна и Израел.

Президентът на Атлантическия клуб в България С

В прессъобщението се посочва, че представители на 17 клуба на мотоциклетисти от цялата страна са участвали в среща, инициирана от служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков. Тя се е състояла днес в ГДНП в присъствието на представители на ръководството на МВР, на сектора „Пътна полиция“, съветници и експерти от министерството.

От страна на МВР е бил отправен призив към представителите на мотоклубовете да се обърнат към своите членове и любителите на двуколесните возила да спазват правилата и да се отнасят отговорно към собствения си и живота на другите участници в движението. Представителите на мотоклубове са споделили, че среща с тях не е организирана в последните 20 години и са изразили готовност да участват в общи инициативи и изработване на мерки съвместно с „Пътна полиция“. Организиране на обучения, създаване на тренировъчни терени, регламентиране на ленти за мотористи, изравняване на скоростта на моторните превозни средства – са били сред конкретните им предложения с цел превенция. Уточнени са били и бъдещи стъпки, които да бъдат обсъдени и в общността на предстоящия национален мотосъбор.  

По-рано днес от МВР информираха, че само за последните седем дни общо постъпилата сума от наложени фишове, наказателни постановления и електронни фишове е 2 549 079, 90 лева.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
ЧОбщо четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с 12 млн. евро
Съдът остави за постоянно в ареста двама от обвиняемите за измами с кредити
Спортният клуб по шахмат "Шумен" ще бъде домакин на два блиц турнира за хора с увреден слух на 20 октомври
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Контекст
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В детайли
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.