Начало В детайли Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
923
България

Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец

Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  учебна спасителна акция в пещерата, която е дълга четири километра и 200 метра дълбока.

| 18 Октомври 2024, 21:16 ч.
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Снимка © БТА

Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  учебна спасителна акция в пещерата, която е дълга четири километра и 200 метра дълбока. В тренировката участват около 30 души, има построен лагер. Четири екипа са в пещерата в момента, влиза и пети екип, като носилката с "пострадалия" човек ще тръгне от дъното на пещерата, каза Росен Терзиев, спасител от „Пещерно спасяване“.

Мъж на 49 години е осъден на година и половина затвор за телефонна измама, съобщиха от Окръжния съд в Стара Загора. Наказанието е наложено след одобрено споразумение, а изпълнението е отложено за срок от четири години. 

Пред съда мъжът е признал вината си за това, че на 6 август т.г. е Гълъбово в съучастие с неустановени при разследването лица е въвел в заблуждение 83-годишна жена. Казано е, че трябва да остави на улицата пред дома си сумата от 15 450 лева с цел да бъдат задържани от служители на МВР лица, които участват в телефонни измами. С деянието осъденият е причинил на пострадалата имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица, уоворили се предварително за нейното извършване. Единият от съучастниците се е представил за длъжностно лице - служител в Министерството на вътрешните работи. 

В деня на престъплението непознат мъж се свързал с пос

Окръжен съд – Сливен постанови определение, с което взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си.

За престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с опасност за живота, но има причинена средна телесна повреда - избиване на зъб, каза говорителят на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Извършителят е неосъждан и не е имал досега криминални прояви.

Съдът взе най-тежката мярка за неотклонение, като прецени, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, в което е обвинен, както и за съществуването на реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, се обосновават от съдилището.

Определението н

Поради лесното пренасяне и укриване напоследък има ръст на употребата на синтетични наркотици. Това заяви началникът на сектор в териториалната дирекция на Агенция „Митници“ в Русе по време на днешното представяне на дейностите на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, която вече разширява обхвата си и сменя името си на „Независими от зависимости“.

Митев добави, че в кратък период са регистрирани над 3,5 килограма метамфетамин, над 1 тон коноп, над 358 килограма марихуана и 19 килограма прекурсор, открити в над 50 тайника. Заловен е още над половин тон хероин и над 70 килограма екстази.

Тенденцията през последните две години е повечето задържания да са на вход в страната на северната граница, насочени към страни от Близкия Изток, отчете още Митев.

„Изключително малко количество от фентанила, например, ко

Успехът на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж бе възможен благодарение на добрата организация на сигурността, каза посланикът на Франция у нас Жоел Мейер по време на среща с български участници, на която специални гости бяха министър Атанас Илков и служители на на МВР, съобщиха от вътрешното ведомство.

От името на френското правителство и на правоохранителните власти Мейер изрази признателност към Министерството на вътрешните работи и част от героите му - служители на ГДБОП и ГДГП, участвали в мисията с четириногите си партньори.

„Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж бяха истински успех. Това стана възможно благодарение на добрата организация на сигурността. Заслугата е не само на Франция, а и на нашите международни и най-вече европейски партньори от всички държави членки на ЕС“, добави посланикът.

Служебният вътрешен министър Атанас

Нормален е трафикът по всички гранично контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) със съседните на България държави. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР на своя уебсайт. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин.

На българо-румънската границата трафикът е нормален на всички пунктове. Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба, припомниха от „Гранична полиция“. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, п

Терзиев посочи, че днес и утре носилката ще достигне до средата на пещерата, екипите ще се върнат в подземния лагер да пренощуват и на следващия ден трябва да извадят носилката до повърхността. Спасителите сами изграждат лагер под земята, в който прекарват нощите, докато не извършват спасяването на 200 метра дълбочина. Всички комуникират по кабел чрез спелеотелефон и радиостанции. 

„Различното тази година е, че е добавен медицински казус, не само човек в невъзможност да напусне сам пещерата. Ние ще проиграем максимално близко до реалността пострадало лице, комуникация, връзка с лекари навън, парамедици вътре в пещерата, ще проиграем и осигуряването на първа долекарска помощ, ползвайки наличните лекари в България. Вероятната травма ще е на крака и хипотермия“, допълни Стоян Кюркчиев, спасител от „Пещерно спасяване“.

„За да стане един гражданин част от нас, трябва да премине обучение, да стане пещерняк, след този курс му трябват минимум три години стаж, за да изкара техническия курс, който повишава квалификацията. След това трябва да натрупа още стаж и чак тогава става пещерен спасител“, каза още Стоян Кюркчиев. 

Според Кюркчиев доброволното формирование се финансира само, чрез членовете си, от членски внос и дарения. Така успява да функционира организацията. Поддържат учебен център в Карлуково, разполагат с един високопроходим джип, дарен преди години от Министерството на извънредните ситуации. 

„Особена нужда държавата да застане зад нас има дотолкова, доколкото няма друга организация, която да спасява хора от пещери и пропасти. Под земя ние сме единствени, Планинската спасителна служба работи само на открито. Ние не сме признати в нито един нормативен документ, станахме членове на Асоциацията на доброволците. Днес това е нашето първо събиране с колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението“, като използваме техния модул по спасяване. Единствени сме, но не фигурираме никъде, за наше огромно съжаление“, каза още Кюркчиев. 

"Уиз Еър" (Wizz Air) временно преустановява всички свои полети от и до Тел Авив до 14 януари 2025 г. включително, поради текущата ситуация в региона, съобщиха от авиопревозвача. 

"Авиокомпанията искрено се извинява на своите пътници за причиненото неудобство, но текущите извънредни обстоятелства са напълно извън нейния контрол. Засегнатите пътници могат да изберат пълно възстановяване на сумата в WIZZ кредити или чрез оригиналния метод на плащане, както и безплатни възможности за промяна на полета. Клиентите, които са направили резервациите си чрез онлайн туристически агенции или други посредници, следва да се свържат с тях за възстановяване на заплатената сума или промяна на полет", посочват от "Уиз Еър". 

Редица авиокомпании в различни държави обявиха, че спират полетите си до Тел Авив и Бейрут.

Началото на ремонт на дилатационните гребеновидни фуги в румънския участък на Дунав мост при Русе-Гюргево ще бъде поставено от 21 октомври тази година. Съоръжението няма да се затваря за движение, съобщи пиарът на областната управа в Русе Георги Георгиев. 

Дейностите по ремонта на фугите в румънския участък от моста ще се извършват поетапно. "Те ще започнат от т.нар. гранична фуга, която се явява най-близка до извършващия се ремонт от българска страна. Началото ще бъде дадено от центъра на пътното платно до най-дясната част на пътната лента в посока от Румъния към България. По този начин ще бъде ограничен и ще се заобикаля участък от около 50 метра. Това няма да повлияе съществено на временната организация на движението, наложена заради ремонта на българската част от мостовото съоръжение", обясни Георгиев. 

След приключване на ремонта на първата фуга поетапно щ

Специализирана полицейска операция за превенция на престъпленията против политическите права на гражданите започна в Ловешка област, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Акцията е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен. 

В някои населени места на територията на областта със свои представители ще се включат и Инспекция по труда, ДАИ и Комисията за защита на потребителите.

Обект на контрол са лица с рисков профил, моторни превозни средства, частни адреси, тър

Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси, ще обсъди Общинският съвет в Брезник на редовното си заседание днес. Това съобщиха от пресцентъра на Съвета. Заседанието ще започне в 10:30 часа и ще е в малкия салон на Народно читалище "Просвещение 1870 г.".

Девет са точките включени в предварителния дневен ред на общинските съветници. Една от тях касае промяна в поименния списък на капиталовите разходи за тази година. 

Внесени за разглеждане са още две докладни свързани с приемането на Общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в Община Брезник за периода 2024 - 2026 г., както и на Програма за енергийна ефективност на Община Брезник за периода 2024 - 2027 година. 

Голяма част от точките касаят устройствени въпроси. 

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. В края на месеца броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август. Това сочат данните на Агенцията по заетостта. 

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август. Според данните 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници. Отчита се увеличение на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през септември са 9 614. В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27,4%), следват преработващата промишленост (24,1%), търговията (11,0%), държавно управление (9,2%), административни и спома

При конкретната тренировка Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Габрово се е включила с логистичното подсигуряване на техническия лагер. Осигурени и разпънати са палатките на лагера, доставен е фургон с бани и тоалетни, агрегат за генериране на електрическа енергия, посочиха от "Пещерно спасяване".

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
С тържествена церемония и спортен празник беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото село Дивотино. По този повод бе открита и паметна морена ...
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза пред журналисти кметът на Самоков Ангел Джоргов, който спечели приза „Кмет на годината“ за средна община. Дж ...
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
С официална церемония днес в Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан в България. За почетен консул е назначен Рашко Динков, а за решението за назначаването му беше ...
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
През днешния ден в Самоков се състоя специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, пресичане на потенциални нарушения на изборното законодателство и стаби ...
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75. Любомир Минчев, старши треньор на Спар ...
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес. „Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усещ ...
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на ко ...
Тикер в 01:24 ч.
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Минь ...
Начало В детайли
923
България

Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец

Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  учебна спасителна акция в пещерата, която е дълга четири километра и 200 метра дълбока.

| 18 Октомври 2024, 21:16 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Снимка © БТА

Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  учебна спасителна акция в пещерата, която е дълга четири километра и 200 метра дълбока. В тренировката участват около 30 души, има построен лагер. Четири екипа са в пещерата в момента, влиза и пети екип, като носилката с "пострадалия" човек ще тръгне от дъното на пещерата, каза Росен Терзиев, спасител от „Пещерно спасяване“.

Мъж на 49 години е осъден на година и половина затвор за телефонна измама, съобщиха от Окръжния съд в Стара Загора. Наказанието е наложено след одобрено споразумение, а изпълнението е отложено за срок от четири години. 

Пред съда мъжът е признал вината си за това, че на 6 август т.г. е Гълъбово в съучастие с неустановени при разследването лица е въвел в заблуждение 83-годишна жена. Казано е, че трябва да остави на улицата пред дома си сумата от 15 450 лева с цел да бъдат задържани от служители на МВР лица, които участват в телефонни измами. С деянието осъденият е причинил на пострадалата имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица, уоворили се предварително за нейното извършване. Единият от съучастниците се е представил за длъжностно лице - служител в Министерството на вътрешните работи. 

В деня на престъплението непознат мъж се свързал с пос

Окръжен съд – Сливен постанови определение, с което взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си.

За престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с опасност за живота, но има причинена средна телесна повреда - избиване на зъб, каза говорителят на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Извършителят е неосъждан и не е имал досега криминални прояви.

Съдът взе най-тежката мярка за неотклонение, като прецени, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, в което е обвинен, както и за съществуването на реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, се обосновават от съдилището.

Определението н

Поради лесното пренасяне и укриване напоследък има ръст на употребата на синтетични наркотици. Това заяви началникът на сектор в териториалната дирекция на Агенция „Митници“ в Русе по време на днешното представяне на дейностите на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, която вече разширява обхвата си и сменя името си на „Независими от зависимости“.

Митев добави, че в кратък период са регистрирани над 3,5 килограма метамфетамин, над 1 тон коноп, над 358 килограма марихуана и 19 килограма прекурсор, открити в над 50 тайника. Заловен е още над половин тон хероин и над 70 килограма екстази.

Тенденцията през последните две години е повечето задържания да са на вход в страната на северната граница, насочени към страни от Близкия Изток, отчете още Митев.

„Изключително малко количество от фентанила, например, ко

Успехът на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж бе възможен благодарение на добрата организация на сигурността, каза посланикът на Франция у нас Жоел Мейер по време на среща с български участници, на която специални гости бяха министър Атанас Илков и служители на на МВР, съобщиха от вътрешното ведомство.

От името на френското правителство и на правоохранителните власти Мейер изрази признателност към Министерството на вътрешните работи и част от героите му - служители на ГДБОП и ГДГП, участвали в мисията с четириногите си партньори.

„Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж бяха истински успех. Това стана възможно благодарение на добрата организация на сигурността. Заслугата е не само на Франция, а и на нашите международни и най-вече европейски партньори от всички държави членки на ЕС“, добави посланикът.

Служебният вътрешен министър Атанас

Нормален е трафикът по всички гранично контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) със съседните на България държави. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР на своя уебсайт. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин.

На българо-румънската границата трафикът е нормален на всички пунктове. Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба, припомниха от „Гранична полиция“. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, п

Терзиев посочи, че днес и утре носилката ще достигне до средата на пещерата, екипите ще се върнат в подземния лагер да пренощуват и на следващия ден трябва да извадят носилката до повърхността. Спасителите сами изграждат лагер под земята, в който прекарват нощите, докато не извършват спасяването на 200 метра дълбочина. Всички комуникират по кабел чрез спелеотелефон и радиостанции. 

„Различното тази година е, че е добавен медицински казус, не само човек в невъзможност да напусне сам пещерата. Ние ще проиграем максимално близко до реалността пострадало лице, комуникация, връзка с лекари навън, парамедици вътре в пещерата, ще проиграем и осигуряването на първа долекарска помощ, ползвайки наличните лекари в България. Вероятната травма ще е на крака и хипотермия“, допълни Стоян Кюркчиев, спасител от „Пещерно спасяване“.

„За да стане един гражданин част от нас, трябва да премине обучение, да стане пещерняк, след този курс му трябват минимум три години стаж, за да изкара техническия курс, който повишава квалификацията. След това трябва да натрупа още стаж и чак тогава става пещерен спасител“, каза още Стоян Кюркчиев. 

Според Кюркчиев доброволното формирование се финансира само, чрез членовете си, от членски внос и дарения. Така успява да функционира организацията. Поддържат учебен център в Карлуково, разполагат с един високопроходим джип, дарен преди години от Министерството на извънредните ситуации. 

„Особена нужда държавата да застане зад нас има дотолкова, доколкото няма друга организация, която да спасява хора от пещери и пропасти. Под земя ние сме единствени, Планинската спасителна служба работи само на открито. Ние не сме признати в нито един нормативен документ, станахме членове на Асоциацията на доброволците. Днес това е нашето първо събиране с колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението“, като използваме техния модул по спасяване. Единствени сме, но не фигурираме никъде, за наше огромно съжаление“, каза още Кюркчиев. 

"Уиз Еър" (Wizz Air) временно преустановява всички свои полети от и до Тел Авив до 14 януари 2025 г. включително, поради текущата ситуация в региона, съобщиха от авиопревозвача. 

"Авиокомпанията искрено се извинява на своите пътници за причиненото неудобство, но текущите извънредни обстоятелства са напълно извън нейния контрол. Засегнатите пътници могат да изберат пълно възстановяване на сумата в WIZZ кредити или чрез оригиналния метод на плащане, както и безплатни възможности за промяна на полета. Клиентите, които са направили резервациите си чрез онлайн туристически агенции или други посредници, следва да се свържат с тях за възстановяване на заплатената сума или промяна на полет", посочват от "Уиз Еър". 

Редица авиокомпании в различни държави обявиха, че спират полетите си до Тел Авив и Бейрут.

Началото на ремонт на дилатационните гребеновидни фуги в румънския участък на Дунав мост при Русе-Гюргево ще бъде поставено от 21 октомври тази година. Съоръжението няма да се затваря за движение, съобщи пиарът на областната управа в Русе Георги Георгиев. 

Дейностите по ремонта на фугите в румънския участък от моста ще се извършват поетапно. "Те ще започнат от т.нар. гранична фуга, която се явява най-близка до извършващия се ремонт от българска страна. Началото ще бъде дадено от центъра на пътното платно до най-дясната част на пътната лента в посока от Румъния към България. По този начин ще бъде ограничен и ще се заобикаля участък от около 50 метра. Това няма да повлияе съществено на временната организация на движението, наложена заради ремонта на българската част от мостовото съоръжение", обясни Георгиев. 

След приключване на ремонта на първата фуга поетапно щ

Специализирана полицейска операция за превенция на престъпленията против политическите права на гражданите започна в Ловешка област, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Акцията е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места.

В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен. 

В някои населени места на територията на областта със свои представители ще се включат и Инспекция по труда, ДАИ и Комисията за защита на потребителите.

Обект на контрол са лица с рисков профил, моторни превозни средства, частни адреси, тър

Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси, ще обсъди Общинският съвет в Брезник на редовното си заседание днес. Това съобщиха от пресцентъра на Съвета. Заседанието ще започне в 10:30 часа и ще е в малкия салон на Народно читалище "Просвещение 1870 г.".

Девет са точките включени в предварителния дневен ред на общинските съветници. Една от тях касае промяна в поименния списък на капиталовите разходи за тази година. 

Внесени за разглеждане са още две докладни свързани с приемането на Общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в Община Брезник за периода 2024 - 2026 г., както и на Програма за енергийна ефективност на Община Брезник за периода 2024 - 2027 година. 

Голяма част от точките касаят устройствени въпроси. 

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. В края на месеца броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август. Това сочат данните на Агенцията по заетостта. 

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август. Според данните 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници. Отчита се увеличение на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през септември са 9 614. В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27,4%), следват преработващата промишленост (24,1%), търговията (11,0%), държавно управление (9,2%), административни и спома

При конкретната тренировка Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Габрово се е включила с логистичното подсигуряване на техническия лагер. Осигурени и разпънати са палатките на лагера, доставен е фургон с бани и тоалетни, агрегат за генериране на електрическа енергия, посочиха от "Пещерно спасяване".

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Наградата „Кмет на годината“ е колективна, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов
В Благоевград беше открито почетно консулство на Казахстан
Специализирана полицейска акция се състоя в Самоков, има задържани
За извършване на незаконен сондаж съобщиха от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Контекст
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В детайли
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.