Начало В детайли С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
617
България

С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“

С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“.Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.

| 18 Октомври 2024, 21:36 ч.
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Снимка © Юзлем Тефикова / БТА

С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“. 

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) - Самоков - Белица - Сърница ще работи за развитието на рибарския сектор с нови технологии, съобщиха от сдружението след проведена среща за подготовка на Стратегията по подхода "Водено от общностите местно развитие" (ВОМР). 

От инициативната група посочват, че изпълнителният директор Йоанна Спасова е разяснила основните цели на стратегията и е събрала предложенията за развитието на сектора. 

Те са свързани с развитието на рибарския сектор, като бе изтъкнато, че разработката трябва да бъде насочена към възможности за пречистване на водата, както и за нови технологии, чрез които да се намали количеството на водния ресурс, което се ползва от сектора. Има предложения за закупуване на техника и оборудване за рибопроизводството и рибопреработката. 

По отношение на секторите извън аквакултурите ще бъдат заложени въз

Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Това съобщиха от звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

На 15 октомври в 02:17 часа на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представя документи за превозваната групажна стока от Турция през България за Франция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение.

При последвалия физически контрол сред декларираната стока са открити чували, пълни с кутии цигари. Установени са 100 000 къса (5000 кутии) цигари от две марки с турски бандерол. Недеклариранит

Собственик на траурна агенция в Пловдив е задържан по подозрение за измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР  в града. Днес мъжът е отведен за срок до 24 часа в Шесто Районно управление след придобити първоначални данни, че е осъществявал срещу заплащане фиктивна кремация на починали хора.

В хода на проверката са установени два такива случая, като работата на служителите продължава под надзора на Районна прокуратура- Пловдив.

Чрез писмо до областния управител на Добрич Румен Русев, до кмета на Община Добричка Соня Георгиева и до медиите Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) изразява сериозна загриженост относно "продължаващите незаконосъобразни действия" по отношение на провеждането на местен референдум в община Добричка на 27 октомври 2024 г., свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на територията на общината и уведомява, че поради това няма да участва в насрочения за днес дебат по темата. 

От БГВЕА допълват, че като браншова организация, представляваща ветроенергийния сектор, участват активно във всички законосъобразно организирани публични обсъждания, дебати и дискусии, които касаят развитието на вятърната енергетика в страната и винаги е била отворена за предоставянето на допълнителна информация и продължаващ диалог с гражданите и други заинтересовани страни по т

Четири подвижни избирателни секции ще има на територията на община Монтана за парламентарните избори на 27 октомври. Това съобщи Красимир Иванов – директор на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“ в Община Монтана.

Всяка от подвижните избирателни комисии ще се състои от шестима членове. Те ще обслужват населените места град Монтана и селата Николово, Долно Белотинци, Крапчене, Стубел, Липен, Сумер, Горно Церовене, Благово, Горна Вереница, Вирове, Габровница, Клисурица, Долна Рикса и Смоляновци.

Подалите заявление да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до урната са 148 човека от община Монтана.

До пет дни преди изборите там, където има образувани подвижни секции, могат да подадат заявления и други трудноподвижни граждани, които нямат възможност да стигнат до изборните помещения на 27 октомври, поясни Красими

Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.  

В първата дискусия в рамките на фестивала участваха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), председателят на "Форум Гражданско участие" Мирослав Цеков, Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов. 

За това какъв е правилният план за Българя, аз ще ви цитирам президента Желев, който често присъстваше в Съвета на президентите, където всички се събирахме заедно. "Господин президент, запомнете от мен, и моля ви запомнете и го разказвайте. Демокрацията може да е болна, но тя се лекува единствено и само с повече демокрация", каза по време на дискусията Росен Плевнелиев. 

Най-традиционното нещо в България е сдружаването, тръгвайки от читалищата, което си е наше и изключително автентично. Така че първото нещо, което бих им казал, е - идете в местното читалище, вижте енергията там, на много места тази енергия е все още жива и се крепи от духа за общност, посочи Мирослав Цеков, попитан какво би казал, ако някой дойде при него и му каже, че "няма смисъл и всичко е решено“. Бих им казал - отидете в Шумен и вижте фондация „Подобри“. Идете в Търговище и вижте Клуба на нестопанските организации. Има още примери за много места в страната, за малки организации, които променят средата около себе си, каза Цеков.

Според кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов най-важната задача е да се накарат хората да повярват в себе си, да повярват в това, че животът на всеки зависи от собствените решения и усилия. Доказано е, че именно хората, които вярват в себе си и усилията си, всъщност са успешните хора, и тези успешни хора създават успешните общества, коментира Константин Павлов. 

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества бе сключено по време на Годишната среща на местните власти в Албена, която бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

По време на пленарните сесии през третия ден на срещата кметовете и общинските съветници обсъждаха развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление. Сред панелите бяха "Отговорности и предизвикателства пред общинските съвети при формирането на местните политики в мандат 2023 - 2027", "Публичност и гражданско участие" и "Актуални въпроси пред общинските съвети през 2025 година". 

"Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията", каза Златко Живков, член на Управителния съвет

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв., от които 46 041 000 лв. са просрочените задължения. Това показват обработените данни от болниците към 30 юни т.г., публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ). Дълговете на общинските болници към същата дата са 200 466 000 лв., от които 14 321 000 лв. са просрочени. 

Преди дни Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на МЗ за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилната болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Заемът се предоставя за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

Според предоставената от болница „Лозенец“ информация, със средствата по заема ще бъдат погасени просрочени задължения към доставчици на лекарства и на медицински изделия, към доставчици на външни услуги и на

Има решения за всички отворени „рани“ в централната част на Варна, каза кандидатът за кмет на район „Одесос“ от „БСП – Обединена левица“ Иван Великов, цитиран от предизборния щаб на коалицията. Той подчертава, че администрацията в 21 век трябва да бъде бърза, коректна и компетентна. Поради тази причина, ако спечели изборите, той ще изисква всички експерти в района да бъдат в непрекъснат контакт с гражданите и да решават проблемите им адекватно и в кратки срокове.

Великов посочва, че големите задачи пред района са намирането на най-добрия вариант за бъдещето на т.нар. "дупка" в центъра на Варна и на Колхозния пазар. И двете места трябва да придобият европейски вид, казва кандидатът за кмет. И уточнява, че е готов да направи допитване до жителите на „Одесос“, за да разбере какво е тяхното виждане за тези зони – как да из

От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“.

Във връзка с очакваното понижение на среднодневните температури топлоподаването ще започне първо в административните и обществени сгради, училищата и детските градини.  

От „Топлофикация – Перник“ отново напомнят, че е необходимо да се завъртят винтилите на радиаторите на максимална степен, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Също така за оптимално функциониране на вътрешната отоплителна инсталация (ВОИ) е необходимо изпълнението на няколко стандартни процедури, като да се приключат всички ремонти по ВОИ. Лицето, което е упълномощено за работа с абонатната станция, да запълни ВОИ. В сгради – етажна собственост, в които ВОИ не е запълнена поради продължаващи

Тази вечер започва празничната програма в казанлъшкото село Розово по повод Димитровден, съобщиха от кметството на селото. Празникът тази година ще се състои седмица по-рано заради предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Програмата ще продължи до 19 октомври, а начало ще постави кулинарен базар, организиран от група "Слънчица" от филиала на детска градина "Юрий Гагарин".

Вечерта ще продължи с празнична програма, организирана от Народно читалище (НЧ) "Христо Ботев - 1897", в която ще вземат участие децата от група "Слънчице" и самодейните формации на читалището. Утре жителите на Розово могат да посетят театралната постановка "Не се обличай за вечеря" от Марк Камолети, представена от казанлъшкия общински театър "Любомир Кабакчиев". Представлението ще се играе на сцената на читалището, а входът е свободен. 

На 19 октомври денят ще започне с благода

Председателят на „Форум Гражданско участие“ Мирослав Цеков разказа , че идеята на фестивала „Демократична мозайка“ е да се представи добавената стойност и смисъл от гражданските организации и гражданската енергия. Фестивалът се казва „Демократична мозайка“, тъй като посланието, което се опитваме да отправим, е, че ние всички сме жив елемент от мозайката на демокрацията - активисти, медии и граждански организации, просто граждани, които имат някакви каузи или проблеми, искат да ги решат, посочи Цеков. 

Той посочи, че едно от основните неща на фестивала е изложението на граждански организации. Целият площад ще бъде зает от близо 40 граждански организации, които ще имат възможност да представят своите каузи. Гражданите, които минават, могат да се спрат на техните щандове, да се запознаят с активистите, с мисията и каузата на организацията, да чуят какво работят и, ако искат, да се включат под някаква форма, посочи Цеков. 

Организаторите са предвидили в различни точки на площад „Славейков“ да има няколко сцени и пространства за работилници, в които организациите да осъществят дейности с граждани и свои членове. 

Част от тези работилници са за оказване на първа долекарска помощ, семинар за това как да се използват медиите, за да популяризират каузите на гражданските организации, "ескейп игра" на открито.

След откриването са предвидени още няколко дискусии.

Започваме с „Живият елемент от мозайката“, където ще представим вдъхновяващи истории от гражданския сектор. Тук фондация „Подобри“ ще представят своя опит от град Шумен, „Амалипе“, Европейски институт. Тук ще бъдат представителите на фондация „Общност“ в помощ на зависимите от град Габрово, които имат една наистина вдъхновяваща кауза да помагат на хора, които са изпаднали в трудност покрай зависимости, разказа Мирослав Цеков.

Всички панели ще бъдат излъчвани на живо във фейсбук страницата на фестивала. 

Второто издания на фестивала „Демократична мозайка“ е под патронажа на кмета на Столичната община Васил Терзиев и с финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Общината. 

Пълната програма е достъпна на фейсбук страницата на фестивала „Демократична мозайка“. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75. Любомир Минчев, старши треньор на Спар ...
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната ...
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба. Тя бе удостоена с барелефа „Св. Иван Рилски“ на официална церемония тази вечер по случай Деня на бълга ...
Служебният външен министър Иван Кондов се срещна с ръководителите на посолствата на държавите членки на ЕС у нас
Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите членки на Европейския съюз  у нас, съобщиха от Министерството на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75. Любомир Минчев, старши треньор на Спар ...
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес. „Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усещ ...
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Тикер в 02:29 ч.
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Минь ...
Начало В детайли
617
България

С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“

С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“.Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.

| 18 Октомври 2024, 21:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Снимка © Юзлем Тефикова / БТА

С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на колективния глас“, организиран съвместно от „Форум Гражданско участие“ и „Национален младежки форум“. 

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) - Самоков - Белица - Сърница ще работи за развитието на рибарския сектор с нови технологии, съобщиха от сдружението след проведена среща за подготовка на Стратегията по подхода "Водено от общностите местно развитие" (ВОМР). 

От инициативната група посочват, че изпълнителният директор Йоанна Спасова е разяснила основните цели на стратегията и е събрала предложенията за развитието на сектора. 

Те са свързани с развитието на рибарския сектор, като бе изтъкнато, че разработката трябва да бъде насочена към възможности за пречистване на водата, както и за нови технологии, чрез които да се намали количеството на водния ресурс, което се ползва от сектора. Има предложения за закупуване на техника и оборудване за рибопроизводството и рибопреработката. 

По отношение на секторите извън аквакултурите ще бъдат заложени въз

Митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Това съобщиха от звеното на Агенция „Митници“ в Свиленград.

На 15 октомври в 02:17 часа на пункта пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представя документи за превозваната групажна стока от Турция през България за Франция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение.

При последвалия физически контрол сред декларираната стока са открити чували, пълни с кутии цигари. Установени са 100 000 къса (5000 кутии) цигари от две марки с турски бандерол. Недеклариранит

Собственик на траурна агенция в Пловдив е задържан по подозрение за измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР  в града. Днес мъжът е отведен за срок до 24 часа в Шесто Районно управление след придобити първоначални данни, че е осъществявал срещу заплащане фиктивна кремация на починали хора.

В хода на проверката са установени два такива случая, като работата на служителите продължава под надзора на Районна прокуратура- Пловдив.

Чрез писмо до областния управител на Добрич Румен Русев, до кмета на Община Добричка Соня Георгиева и до медиите Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) изразява сериозна загриженост относно "продължаващите незаконосъобразни действия" по отношение на провеждането на местен референдум в община Добричка на 27 октомври 2024 г., свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на територията на общината и уведомява, че поради това няма да участва в насрочения за днес дебат по темата. 

От БГВЕА допълват, че като браншова организация, представляваща ветроенергийния сектор, участват активно във всички законосъобразно организирани публични обсъждания, дебати и дискусии, които касаят развитието на вятърната енергетика в страната и винаги е била отворена за предоставянето на допълнителна информация и продължаващ диалог с гражданите и други заинтересовани страни по т

Четири подвижни избирателни секции ще има на територията на община Монтана за парламентарните избори на 27 октомври. Това съобщи Красимир Иванов – директор на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“ в Община Монтана.

Всяка от подвижните избирателни комисии ще се състои от шестима членове. Те ще обслужват населените места град Монтана и селата Николово, Долно Белотинци, Крапчене, Стубел, Липен, Сумер, Горно Церовене, Благово, Горна Вереница, Вирове, Габровница, Клисурица, Долна Рикса и Смоляновци.

Подалите заявление да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до урната са 148 човека от община Монтана.

До пет дни преди изборите там, където има образувани подвижни секции, могат да подадат заявления и други трудноподвижни граждани, които нямат възможност да стигнат до изборните помещения на 27 октомври, поясни Красими

Официалното откриване на фестивала, което беше насрочено за тази вечер от 18:00 ч., се отлага за утре от 10:00 ч., съобщиха организаторите.  

В първата дискусия в рамките на фестивала участваха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), председателят на "Форум Гражданско участие" Мирослав Цеков, Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов. 

За това какъв е правилният план за Българя, аз ще ви цитирам президента Желев, който често присъстваше в Съвета на президентите, където всички се събирахме заедно. "Господин президент, запомнете от мен, и моля ви запомнете и го разказвайте. Демокрацията може да е болна, но тя се лекува единствено и само с повече демокрация", каза по време на дискусията Росен Плевнелиев. 

Най-традиционното нещо в България е сдружаването, тръгвайки от читалищата, което си е наше и изключително автентично. Така че първото нещо, което бих им казал, е - идете в местното читалище, вижте енергията там, на много места тази енергия е все още жива и се крепи от духа за общност, посочи Мирослав Цеков, попитан какво би казал, ако някой дойде при него и му каже, че "няма смисъл и всичко е решено“. Бих им казал - отидете в Шумен и вижте фондация „Подобри“. Идете в Търговище и вижте Клуба на нестопанските организации. Има още примери за много места в страната, за малки организации, които променят средата около себе си, каза Цеков.

Според кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов най-важната задача е да се накарат хората да повярват в себе си, да повярват в това, че животът на всеки зависи от собствените решения и усилия. Доказано е, че именно хората, които вярват в себе си и усилията си, всъщност са успешните хора, и тези успешни хора създават успешните общества, коментира Константин Павлов. 

Рамково споразумение за взаимопомощ между общините и електроразпределителните дружества бе сключено по време на Годишната среща на местните власти в Албена, която бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

По време на пленарните сесии през третия ден на срещата кметовете и общинските съветници обсъждаха развитието на капацитета на общинските съвети като политически орган на местното самоуправление. Сред панелите бяха "Отговорности и предизвикателства пред общинските съвети при формирането на местните политики в мандат 2023 - 2027", "Публичност и гражданско участие" и "Актуални въпроси пред общинските съвети през 2025 година". 

"Нужно е възнагражденията на общинските съветници да бъдат ясно регламентирани, а не да бъдат до определен процент от заплатите на администрацията", каза Златко Живков, член на Управителния съвет

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв., от които 46 041 000 лв. са просрочените задължения. Това показват обработените данни от болниците към 30 юни т.г., публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ). Дълговете на общинските болници към същата дата са 200 466 000 лв., от които 14 321 000 лв. са просрочени. 

Преди дни Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на МЗ за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилната болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Заемът се предоставя за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

Според предоставената от болница „Лозенец“ информация, със средствата по заема ще бъдат погасени просрочени задължения към доставчици на лекарства и на медицински изделия, към доставчици на външни услуги и на

Има решения за всички отворени „рани“ в централната част на Варна, каза кандидатът за кмет на район „Одесос“ от „БСП – Обединена левица“ Иван Великов, цитиран от предизборния щаб на коалицията. Той подчертава, че администрацията в 21 век трябва да бъде бърза, коректна и компетентна. Поради тази причина, ако спечели изборите, той ще изисква всички експерти в района да бъдат в непрекъснат контакт с гражданите и да решават проблемите им адекватно и в кратки срокове.

Великов посочва, че големите задачи пред района са намирането на най-добрия вариант за бъдещето на т.нар. "дупка" в центъра на Варна и на Колхозния пазар. И двете места трябва да придобият европейски вид, казва кандидатът за кмет. И уточнява, че е готов да направи допитване до жителите на „Одесос“, за да разбере какво е тяхното виждане за тези зони – как да из

От 21 октомври ще започне поетапното пускане на отоплението в Перник, съобщават от „Топлофикация – Перник“.

Във връзка с очакваното понижение на среднодневните температури топлоподаването ще започне първо в административните и обществени сгради, училищата и детските градини.  

От „Топлофикация – Перник“ отново напомнят, че е необходимо да се завъртят винтилите на радиаторите на максимална степен, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Също така за оптимално функциониране на вътрешната отоплителна инсталация (ВОИ) е необходимо изпълнението на няколко стандартни процедури, като да се приключат всички ремонти по ВОИ. Лицето, което е упълномощено за работа с абонатната станция, да запълни ВОИ. В сгради – етажна собственост, в които ВОИ не е запълнена поради продължаващи

Тази вечер започва празничната програма в казанлъшкото село Розово по повод Димитровден, съобщиха от кметството на селото. Празникът тази година ще се състои седмица по-рано заради предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Програмата ще продължи до 19 октомври, а начало ще постави кулинарен базар, организиран от група "Слънчица" от филиала на детска градина "Юрий Гагарин".

Вечерта ще продължи с празнична програма, организирана от Народно читалище (НЧ) "Христо Ботев - 1897", в която ще вземат участие децата от група "Слънчице" и самодейните формации на читалището. Утре жителите на Розово могат да посетят театралната постановка "Не се обличай за вечеря" от Марк Камолети, представена от казанлъшкия общински театър "Любомир Кабакчиев". Представлението ще се играе на сцената на читалището, а входът е свободен. 

На 19 октомври денят ще започне с благода

Председателят на „Форум Гражданско участие“ Мирослав Цеков разказа , че идеята на фестивала „Демократична мозайка“ е да се представи добавената стойност и смисъл от гражданските организации и гражданската енергия. Фестивалът се казва „Демократична мозайка“, тъй като посланието, което се опитваме да отправим, е, че ние всички сме жив елемент от мозайката на демокрацията - активисти, медии и граждански организации, просто граждани, които имат някакви каузи или проблеми, искат да ги решат, посочи Цеков. 

Той посочи, че едно от основните неща на фестивала е изложението на граждански организации. Целият площад ще бъде зает от близо 40 граждански организации, които ще имат възможност да представят своите каузи. Гражданите, които минават, могат да се спрат на техните щандове, да се запознаят с активистите, с мисията и каузата на организацията, да чуят какво работят и, ако искат, да се включат под някаква форма, посочи Цеков. 

Организаторите са предвидили в различни точки на площад „Славейков“ да има няколко сцени и пространства за работилници, в които организациите да осъществят дейности с граждани и свои членове. 

Част от тези работилници са за оказване на първа долекарска помощ, семинар за това как да се използват медиите, за да популяризират каузите на гражданските организации, "ескейп игра" на открито.

След откриването са предвидени още няколко дискусии.

Започваме с „Живият елемент от мозайката“, където ще представим вдъхновяващи истории от гражданския сектор. Тук фондация „Подобри“ ще представят своя опит от град Шумен, „Амалипе“, Европейски институт. Тук ще бъдат представителите на фондация „Общност“ в помощ на зависимите от град Габрово, които имат една наистина вдъхновяваща кауза да помагат на хора, които са изпаднали в трудност покрай зависимости, разказа Мирослав Цеков.

Всички панели ще бъдат излъчвани на живо във фейсбук страницата на фестивала. 

Второто издания на фестивала „Демократична мозайка“ е под патронажа на кмета на Столичната община Васил Терзиев и с финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Общината. 

Пълната програма е достъпна на фейсбук страницата на фестивала „Демократична мозайка“. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Лекар на годината в Ловеч стана съдебният лекар д-р Мери Газемба
Служебният външен министър Иван Кондов се срещна с ръководителите на посолствата на държавите членки на ЕС у нас
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Контекст
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.