Начало Основна линия Започна 21-вият празник на смилянския фасул
611
България

Започна 21-вият празник на смилянския фасул

„Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна.Вече се усеща, че има хора, но същинският празник е утре“, каза кметът Чавдар Червенков.

| 18 Октомври 2024, 22:41 ч.
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Снимка © БТА

Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес.

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°.

 Атмосферното налягане ще е около средното за месеца, но до вечерта слабо ще се повиши.
 Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.
 
В сутрешните часове на места по крайбрежието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността щ

Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав Войчев.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева уточни, че сигналът подаден в 7:45 ч. Изгорял е покривът на сградата. На място са изпратени пет противопожарни автомобила и вишка. Пожарът е локализиран, като е предотвратено разпространението му във физкултурния салон на бившето училище. Няма пострадали хора и опасност за разпространение на пламъците.

Основно училище „Христо Ботев“ в село Червена вода е закрито официално от 2008 година. Към момента няма данни за какво се е използвала сградата, коментира Малчева.

Причините за пожара предстои да се изясняват.

Пленарните сесии на Годишната среща на местните власти продължават в курорта "Албена". Първата сесия беше на тема "Използване на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони". Във втория панел местните власти обсъждаха как общините подкрепят местните производители. 

Кметът на Община Елена Дилян Млъзев разказа пред присъстващите за разработен проект от общината за стимулиране на икономическата активност и създаване на заетост. Идеята на проекта е да съберат на едно място местните производители и да им осигурят споделен транспорт за продажби на продукцията. Създаден е сайт, който е безплатен за производителите. Чрез него те могат да предлагат продукцията си онлайн и тя да достига до всяка точка на страната. По проекта е закупен и лекотоварен автомобил, който е трансформиран в хладилен. По този начин общината помага на производителите да осъществяват споделени д

Останалите без домове след пожарите през лятото в селата Воден и Крайново ще получат равна финансова помощ от по 17 614,84 лв. Средствата са от дарителската кампания, обявена от общината, а решението за разпределянето им бе гласувано единодушно на днешната извънредна сесия на Общинския съвет в Болярово. 

Набраните до началото на октомври средства са в размер на 228 992,87 лв. Те се разпределят по равно между 13 собственици на жилища, напълно опожарени от огнената стихия, минала през двете боляровски села през юли тази година. Десет жители на село Воден и трима на село Крайново ще получат помощта до три работни дни, като парите ще бъдат преведени по личните им банкови сметки, съобщават от общинския пресцентър. Средствата могат да се използват само за изграждане на жилища, допълват оттам.

Дарителската сметка продължава да бъде открита и по нея постъпват още средства,

Има нужда програмите на Българското национално радио (БНР) да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Валерий Тодоров, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

„Всяко от предаванията, ако вземем и „Хоризонт“, и „Христо Ботев“, има достатъчно изяснен свой профил, предварително зададен. Мисля, че повечето от предаванията излязоха от този профил. Започна едно еднообразие, всеки прави всичко, едно и също“, каза той по време на изслушването.

Според него се забелязва умора на традиционната аудитория. „Произтича от сходствата във форматите, от известната традиционност, която лъха от класическите медии. Разбира се, една голяма част от тях доста успешно се справят с добавеното съдържание, с новите платформи“, обясни Тодоров.

„Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усеща, че има хора, но същинският празник е утре“, каза кметът Чавдар Червенков. Той допълни, че гостите миналата година били над 8000, сега е трудно да се прогнозира. Местните производители на смилянски боб тази година не са доволни от реколтата. Според кмета това е заради високите температури и сушата. Но фасулът е обран, прибран и вече продаден.

Над един тон месо за курбан и 300 килограма боб се приготвяха за гостите на селото за утрешния ден. Емил от Чепеларе е готвач и обясни, че в баките се вари телешко и овнешко месо, дарение от хора от района.

Над 300 килограма фасул е изчистен. Приготвени са лук и моркови, които ще се сварят през нощта, обясни Виолета Инева.

В първия празничен ден беше открита изложба, в която участват 73 пана от фасул на деца от цялата страна. „Изложбата е разделена на възрастови групи. Полето на детското и родителско въображение не е ограничено. Има много интересни мотиви, не липсват и патриотичните с националния флаг. В групата първи - четвърти клас също е с многобройни участници и идеи. Там е направен и символът ни Бобчо художник“, каза Илия Годев, секретар на читалището „Проф. д-р Асен Златаров“.  

Йордан Дунков е от велинградското село Костандово и в Смилян в „Бобарница"-та ще покаже как приготвя пренесен и запазен 70 години в неговия край смилянски фасул. „По принцип конкуренция нямаме, защото сме единствени в България, които готвим боб на подобни празници. За първи път идваме тук, малко на шега се получи. Хем да покажем, че не само в Смилян може да се приготви този боб и го връщаме вкъщи – откъдето е излязъл.". Йордан показа как се правят бобени тикълници – боб в кора. Той добави, че се стремят да предават на идното поколение стари рецепти, не ги пазят за себе си. „За печения боб рецептата е над 150 години – боб, лук джоджен, червен пипер и олио“, каза още той.

От днес, 16 октомври, се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода Петрохан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Ограничаването на тежкотоварния трафик през прохода е във връзка с предстоящите зимни месеци и очакваното влошаване на метеорологичната обстановка, обясниха от пътната агенция и припомниха, че през лятото участъкът бе един от възможните обходни маршрути за моторни превозни средства (МПС) над 12 т в посока София, след затварянето на участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ за модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

През ноември ще се ограничи и движението на тежкотоварни МПС над 3,5 тона и по път III-103 Роман – Мездра. Този маршрут също се ползва като алтернативен за тежкотоварния трафик, пътуващ към Видин. Мярката се налага по пр

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

Верижна катастрофа стана следобед на пътя от Петрич за Граничния контролно-пропускателен пункт "Златарево". В катастрофата участват три леки автомобила, към момента няма информация за сериозно пострадали хора. Това каза Йорданка Шаркова - говорител на Областна дирекция на МВР-Благоевград. 

Сигналът за възникналото пътно-транспортно произшествие е подаден в 14:25 минути, допълниха от полицията. В момента движението се осъществява в една лента. От полицията призовават водачите да шофират с повишено внимание. 

Очаква се движението да бъде възстановено всеки момент, каза още Йорданка Шаркова - говорител на Областната дирекция на МВР-Благоевград.

Отворена за кандидатстване е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-добро бъдеще“ по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ (2021-2027), се посочва в съобщение на представителната фейсбук страница „Подкрепа за теб“. Целта на инициативата е материална подкрепа чрез пакети с продукти, предназначени за новородени деца от целевите групи, допълнена със съпътстващи мерки за повишаване на тяхното благосъстояние и в подкрепа на тяхното социално включване.

Предвидено е пакетите да се предоставят за новородени деца от бедни семейства, деца, при които е установен риск от изоставяне - деца настанени в приемни семейства, деца на родители, жертви на насилие. Процедурата е с конкретен бенефициент Агенцията за социално подпомагане (АСП). По нея асоциирани партньори на кандидата могат да бъдат всички общини по сми

На някои от граничните пунктове с Румъния и Турция трафикът на излизащите от страната товарни автомобили е интензивен, съобщава на сайта си Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР по данни към 6:00 часа тази сутрин. 

На границата с Румъния, на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кардам“ трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. 

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00

Днешният ден завърши с бобено състезание за учениците от първи до четвърти клас. Утре празникът продължава. В програмата на бобения фест са включени конкурси за най-красиво пано от фасулени зърна, за производител на смилянски фасул на годината, за най-атрактивен фермерски щанд, за най-вкусно и оригинално бобено ястие.  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври е изменен, съобщиха от екоминистерството
Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че ко ...
Във всички общини на област Ямбол е създадена организация за гласуване на хора със зрителни или физически увреждания, съобщиха от РИК
Във всяка една от петте общини в Ямболска област е създадена организация за транспортиране на хората със зрителни или физически увреждания до подходящите секции за парламентарния в ...
Пловдивски криминалисти задържаха двама мъже в момент на продажба на марихуана
Двама мъже на 26 и 27 години са арестувани в село от община "Родопи" непосредствено след покупко-продажба на марихуана. Акцията за противодействие на незаконното разпространение и ...
За половин година Общинският съвет в Георги Дамяново е взел 35 решения
От 1 януари до 30 юни тази година Общинският съвет в село Георги Дамяново, област Монтана, е взел 35 решения, изпълнението на които е възложено на кмета на общината, съобщи на засе ...
От плевенския клуб на спартакистите отпразнуваха 90-годишнината на най-възрастния спортист Георги Шабански
Спортен клуб (СК)„Спартакисти – за здраве и дълголетие“ към народно читалище (НЧ) „Съгласие 1869“ в Плевен отбеляза 90-годишнината на най-възрастния с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75. Любомир Минчев, старши треньор на Спар ...
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Среща от трети кръг на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ): Спартак (Плевен) - Миньор (Перник) - 89:75 (17:16, 22:20, 29:18, 21:21) Съдии на мача в зала „Балканстрой& ...
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
Храни, козметика, добавки с витамини, фризьорски услуги и ветеринарни грижи бяха представени в първия ден на тридневното изложение Plovdiv Zoo Expo 2024. Домакин на събитието, в ко ...
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
С дискусия на тема „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!“ тази вечер в София започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка: Силата на ко ...
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Тренировка по пещерно спасяване тече в пещера край габровското село Здравковец, тя ще продължи до неделя. В пещерата Мачанов трап, край село Здравковец правим тренировка съвме ...
Тикер в 03:56 ч.
Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Минь ...
Начало Основна линия
611
България

Започна 21-вият празник на смилянския фасул

„Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна.Вече се усеща, че има хора, но същинският празник е утре“, каза кметът Чавдар Червенков.

| 18 Октомври 2024, 22:41 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Започна 21-вият празник на смилянския фасул
Снимка © БТА

Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес.

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и почти тихо, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°.

 Атмосферното налягане ще е около средното за месеца, но до вечерта слабо ще се повиши.
 Утре ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.
 
В сутрешните часове на места по крайбрежието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня облачността щ

Пожар гори в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав Войчев.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева уточни, че сигналът подаден в 7:45 ч. Изгорял е покривът на сградата. На място са изпратени пет противопожарни автомобила и вишка. Пожарът е локализиран, като е предотвратено разпространението му във физкултурния салон на бившето училище. Няма пострадали хора и опасност за разпространение на пламъците.

Основно училище „Христо Ботев“ в село Червена вода е закрито официално от 2008 година. Към момента няма данни за какво се е използвала сградата, коментира Малчева.

Причините за пожара предстои да се изясняват.

Пленарните сесии на Годишната среща на местните власти продължават в курорта "Албена". Първата сесия беше на тема "Използване на местните ресурси за стопанско оживяване на селските райони". Във втория панел местните власти обсъждаха как общините подкрепят местните производители. 

Кметът на Община Елена Дилян Млъзев разказа пред присъстващите за разработен проект от общината за стимулиране на икономическата активност и създаване на заетост. Идеята на проекта е да съберат на едно място местните производители и да им осигурят споделен транспорт за продажби на продукцията. Създаден е сайт, който е безплатен за производителите. Чрез него те могат да предлагат продукцията си онлайн и тя да достига до всяка точка на страната. По проекта е закупен и лекотоварен автомобил, който е трансформиран в хладилен. По този начин общината помага на производителите да осъществяват споделени д

Останалите без домове след пожарите през лятото в селата Воден и Крайново ще получат равна финансова помощ от по 17 614,84 лв. Средствата са от дарителската кампания, обявена от общината, а решението за разпределянето им бе гласувано единодушно на днешната извънредна сесия на Общинския съвет в Болярово. 

Набраните до началото на октомври средства са в размер на 228 992,87 лв. Те се разпределят по равно между 13 собственици на жилища, напълно опожарени от огнената стихия, минала през двете боляровски села през юли тази година. Десет жители на село Воден и трима на село Крайново ще получат помощта до три работни дни, като парите ще бъдат преведени по личните им банкови сметки, съобщават от общинския пресцентър. Средствата могат да се използват само за изграждане на жилища, допълват оттам.

Дарителската сметка продължава да бъде открита и по нея постъпват още средства,

Има нужда програмите на Българското национално радио (БНР) да се профилират, защото се създава усещане за еднаквост. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Валерий Тодоров, който е сред кандидатите за генерален директор на общественото радио.

„Всяко от предаванията, ако вземем и „Хоризонт“, и „Христо Ботев“, има достатъчно изяснен свой профил, предварително зададен. Мисля, че повечето от предаванията излязоха от този профил. Започна едно еднообразие, всеки прави всичко, едно и също“, каза той по време на изслушването.

Според него се забелязва умора на традиционната аудитория. „Произтича от сходствата във форматите, от известната традиционност, която лъха от класическите медии. Разбира се, една голяма част от тях доста успешно се справят с добавеното съдържание, с новите платформи“, обясни Тодоров.

„Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усеща, че има хора, но същинският празник е утре“, каза кметът Чавдар Червенков. Той допълни, че гостите миналата година били над 8000, сега е трудно да се прогнозира. Местните производители на смилянски боб тази година не са доволни от реколтата. Според кмета това е заради високите температури и сушата. Но фасулът е обран, прибран и вече продаден.

Над един тон месо за курбан и 300 килограма боб се приготвяха за гостите на селото за утрешния ден. Емил от Чепеларе е готвач и обясни, че в баките се вари телешко и овнешко месо, дарение от хора от района.

Над 300 килограма фасул е изчистен. Приготвени са лук и моркови, които ще се сварят през нощта, обясни Виолета Инева.

В първия празничен ден беше открита изложба, в която участват 73 пана от фасул на деца от цялата страна. „Изложбата е разделена на възрастови групи. Полето на детското и родителско въображение не е ограничено. Има много интересни мотиви, не липсват и патриотичните с националния флаг. В групата първи - четвърти клас също е с многобройни участници и идеи. Там е направен и символът ни Бобчо художник“, каза Илия Годев, секретар на читалището „Проф. д-р Асен Златаров“.  

Йордан Дунков е от велинградското село Костандово и в Смилян в „Бобарница"-та ще покаже как приготвя пренесен и запазен 70 години в неговия край смилянски фасул. „По принцип конкуренция нямаме, защото сме единствени в България, които готвим боб на подобни празници. За първи път идваме тук, малко на шега се получи. Хем да покажем, че не само в Смилян може да се приготви този боб и го връщаме вкъщи – откъдето е излязъл.". Йордан показа как се правят бобени тикълници – боб в кора. Той добави, че се стремят да предават на идното поколение стари рецепти, не ги пазят за себе си. „За печения боб рецептата е над 150 години – боб, лук джоджен, червен пипер и олио“, каза още той.

От днес, 16 октомври, се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода Петрохан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Ограничаването на тежкотоварния трафик през прохода е във връзка с предстоящите зимни месеци и очакваното влошаване на метеорологичната обстановка, обясниха от пътната агенция и припомниха, че през лятото участъкът бе един от възможните обходни маршрути за моторни превозни средства (МПС) над 12 т в посока София, след затварянето на участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ за модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

През ноември ще се ограничи и движението на тежкотоварни МПС над 3,5 тона и по път III-103 Роман – Мездра. Този маршрут също се ползва като алтернативен за тежкотоварния трафик, пътуващ към Видин. Мярката се налага по пр

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с тържествена церемония пред босненското Председателство в Сараево от председателстващия тричленното Председателство Денис Бечирович.

Президентът Радев ще проведе среща с двама от тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с

Верижна катастрофа стана следобед на пътя от Петрич за Граничния контролно-пропускателен пункт "Златарево". В катастрофата участват три леки автомобила, към момента няма информация за сериозно пострадали хора. Това каза Йорданка Шаркова - говорител на Областна дирекция на МВР-Благоевград. 

Сигналът за възникналото пътно-транспортно произшествие е подаден в 14:25 минути, допълниха от полицията. В момента движението се осъществява в една лента. От полицията призовават водачите да шофират с повишено внимание. 

Очаква се движението да бъде възстановено всеки момент, каза още Йорданка Шаркова - говорител на Областната дирекция на МВР-Благоевград.

Отворена за кандидатстване е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-добро бъдеще“ по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ (2021-2027), се посочва в съобщение на представителната фейсбук страница „Подкрепа за теб“. Целта на инициативата е материална подкрепа чрез пакети с продукти, предназначени за новородени деца от целевите групи, допълнена със съпътстващи мерки за повишаване на тяхното благосъстояние и в подкрепа на тяхното социално включване.

Предвидено е пакетите да се предоставят за новородени деца от бедни семейства, деца, при които е установен риск от изоставяне - деца настанени в приемни семейства, деца на родители, жертви на насилие. Процедурата е с конкретен бенефициент Агенцията за социално подпомагане (АСП). По нея асоциирани партньори на кандидата могат да бъдат всички общини по сми

На някои от граничните пунктове с Румъния и Турция трафикът на излизащите от страната товарни автомобили е интензивен, съобщава на сайта си Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР по данни към 6:00 часа тази сутрин. 

На границата с Румъния, на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кардам“ трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. 

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“. Последните два са с работно време от 8:00

Днешният ден завърши с бобено състезание за учениците от първи до четвърти клас. Утре празникът продължава. В програмата на бобения фест са включени конкурси за най-красиво пано от фасулени зърна, за производител на смилянски фасул на годината, за най-атрактивен фермерски щанд, за най-вкусно и оригинално бобено ястие.  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври е изменен, съобщиха от екоминистерството
Във всички общини на област Ямбол е създадена организация за гласуване на хора със зрителни или физически увреждания, съобщиха от РИК
Пловдивски криминалисти задържаха двама мъже в момент на продажба на марихуана
За половин година Общинският съвет в Георги Дамяново е взел 35 решения
От плевенския клуб на спартакистите отпразнуваха 90-годишнината на най-възрастния спортист Георги Шабански
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Треньорът на Спартак Плевен Любомир Минчев: "По-големият ни проблем в момента е нападението"
В детайли
Спартак Плевен се наложи над Миньор 2015 и постигна първа победа в НБЛ за сезона
Основна линия
Козметика, фризиране, фотографски и други услуги за домашни любимци бяха представени в първия ден на изложение в Пловдив
В детайли
С дискусия за гражданското общество в България започна второто издание на фестивала „Демократична мозайка“
Местен фокус
Тренировка по пещерно спасяване тече край габровското село Здравковец
Сфера
Една десета от респондентите на сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“ признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или принуда
В детайли
В Търговищко тече полицейска операция за превенция на престъпления срещу политическите права и противодействие на престъпността
Местен фокус
Със спортен празник и паметна морена беше отбелязана 40-a годишнина от построяването на спортния комплекс в пернишкото с. Дивотино
Сфера
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Сфера
От началото на годината са станали 646 катастрофи с участието на мотоциклети, показват данни на „Пътна полиция“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.