Начало Сфера Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград
1694
България

Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград

В Разград ще се провеждат безплатни гинекологични прегледи и цитонамазки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града . директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., Министерството на здравеопазването осигурява средства за провеждане на скринингова кампания за рака на маточната шийка за жени от 20 до 49 годишна възраст.„Ракът на шийката на матката засяга сравнително млади жени и води до тежки увреждания.

| 21 Октомври 2024, 13:41 ч.
Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград
Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград
Снимка © БТА

В Разград ще се провеждат безплатни гинекологични прегледи и цитонамазки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града . директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., Министерството на здравеопазването осигурява средства за провеждане на скринингова кампания за рака на маточната шийка за жени от 20 до 49 годишна възраст. „Ракът на шийката на матката засяга сравнително млади жени и води до тежки увреждания. Може да се наруши детеродната функция и за това профилактиката е от основно значение“, посочи д-р Генева. Тя обясни, че кампанията предвижда извършване на 90 000 прегледа при лекар специалист по акушерство и гинекология и 90 000 медико-диагностични изследвания на цитонамазка, които ще бъдат провеждани през последните три месеца  на 2024 г. в цялата страна. 

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков определи като голям успех за България днешното подписване на договора, с който се създава съвместна научноизследователска лаборатория между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи". "За България този договор представлява потвърждаване на традиционно много доброто взаимодействие между българската и японска фирма, която е най-голямата азиатска компания за млекопреработване. Означава, че с този договор ние създадохме мост между традицията и бъдещето, мост за поколенията, защото новата лаборатория ще донесе позитиви както в науката, така и в създаването на нови иновативни, висококачествени продукти, пазейки българските традиции", каза в интервю изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

Договорът е за срок от десет години и предвижда създаването на нов научно-изследователски център, в който да се изследват и откриват но

На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансиране ще се търси от „Националната програма на споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти“ на Министерството на младежта и спорта (ММС). Съветниците одобриха участието на общината да бъде 10% от общата стойност на проекта. 

Община Бяла Слатина подготвя необходимата документация за финансиране на дейности по обновяване и ремонт на стадиона в град Бяла Слатина, тъй като условията за спорт там не са добри, пише в докладната на кмета инж. Иво Цветков. 

Според документа се предвиждат ремонти в основната сграда, прилежащата спортна инфраструктура и на спортни съоръжения. 

От ММС са обявили кампания за набиране на проекти от 20 септември, която изтича на 23 о

Курбан за здраве ще бъде раздаден на Димитровден в тревненското село Скорците, съобщиха организаторите. 

На Димитровден своят храмов празник ще отбележи и църквата „Свети Димитър“, чиято сграда е паметник на културата. 

Курбанът е насрочен за 11:00 ч., като преди това ще бъде отслужена празнична света литургия в църквата „Свети Димитър“. Сградата предстои да бъде реставрирана по спечелен проект от църковното настоятелство.

Купони за курбана ще се продават от 10:00 ч. до 16:00 ч. от Руслана Илиева, кметски наместник на кметство Бижовци. При наличие на останали купони за курбана, желаещите ще могат да си закупят и на място, в деня на самия празник. Приканваме хората да си носят съдове за разсипване и прибори за хранене, допълват организаторите.

Общо 102 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, няма пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството. Информацията за оперативната обстановка е актуална към 6:00 ч. тази сутрин.

Пожарникарите са реагирали на на 134 сигнала за произшествия.

С преки материални щети са възникнали 17 пожара, от които: седем в жилищни сгради, един в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест в транспортни средства, три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 85 пожара, от които: 41 в сухи треви, горска постеля и храсти, 38 в отпадъци, един в готварски уреди и комини, пет други.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции. 

Лъжливите повиквания са четири. 

При пожарите няма загинали и пострадали.

Спортен клуб (СК)„Спартакисти – за здраве и дълголетие“ към народно читалище (НЧ) „Съгласие 1869“ в Плевен отбеляза 90-годишнината на най-възрастния си член Георги Шабански. „С бодър дух, все още играе в композициите и най-достойно се представя“, така го описа при поздрава към него председателят на клуба Виолета Иванова.

Георги Шабански е член на СК „Спартакисти – за здраве и дълголетие“ от 2007 г.

„Още през следващата година той завоюва три медала на републиканско първенство в Приморско. Наградите му връчи доц. д-р Еньо Бояджиев. Тогава той му пожела здраве и дълголетие. И ето, пожеланията се сбъднаха“, допълни Иванова.

Георги Шабански е спортистът, който е донесъл най-много награди за клуба.

За рождения ден поздравителен адрес от името на община Плевен му връчи началникът на отдел &bd

Целевата група на кампанията са жени на възраст от 20 до 29 г., независимо от здравноосигурителният им статус и жени на възраст от 40 до 49 г., отново без значение от здравноосигурителният им статус. Прегледите за двете групи жени се осигуряват от изпълнители, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По думите й е необходимо единствено жените да изберат специалист от лечебните заведения, посочени в списъка и да представят документ за самоличност на място. 

В Разград прегледите ще се извършват от д-р Деян Гиргинов, д-р Кремена Димитрова Романова, д-р Мишел Елиас Озиолор в медицинските центрове „Д-р Велкови“, „Вита Медика“ и „Здраве – Разград“. Гинекологичните прегледи в Исперих ще се извършват от д-р Василена Манолова, д-р Самедин Сабит и д-р Танер Кьосев. В Кубрат жените могат да се прегледат при д-р Росица Димитрова, обясниха от РЗИ.

В Пазарджик са завършени нови поливни системи на ключови кръгови движения в града, включително кръговото при хотел "Елбрус" и това при парка на Минералната баня, съобщиха от местната администрация.

В момента се обновява изцяло и кръговото на "Пловдивска", което ще бъде с изцяло обновена визия и озеленяване.

През пролетта бяха възстановени и пуснати в експлоатация неработещи поливни системи в различни части на града, като парковете до болница "Здраве", до Минералната баня и сградата на Община Пазарджик.

Работата по изграждането и възстановяването на поливните системи продължава и в други точки на града, посочиха още от Община Пазарджик.
„Зелените пространства на Пазарджик са лицето на нашия град. Те трябва да бъдат изрядно поддържани и да се отличават с обновена и по-красива визия. Започнахме с почистването и възстановяването на шадраваните в града и сег

Периодите с висока инфлация са отминали, заяви в интервю председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов, потърсен във връзка с предстоящия на 20 октомври Европейски ден на статистиката. Страната отчетливо следва тенденцията за спад на инфлацията и дори вече инфлацията в България е по-ниска от средната за еврозоната, допълни председателят на НСИ и се аргументира с данните за индексите на потребителските цени и инфлацията, публикувани на 15 октомври 2024 г., които показаха, че през септември 2024 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в България спада до 1,5 на сто на годишна база, а това е най-ниското ниво от март 2021 г. Средногодишната инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени - показателят, който се използва и от Европейската централна банка, и от Европейската комисия при сравнения и за изготвянето на Конвер

Програма с терапевтични сесии с фокус върху психичното здраве на журналистите е предвидена в рамките на конференцията „Sofia Talks Media: Устойчиви на кризи“. Това съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

Събитието ще се състои на 29 октомври във Френския институт, като посетителите ще имат право да кандидатстват за терапевтичните сесии.

„Програмата е предназначена за журналисти, тъй като знаем колко стресираща е професията и че на психичното здраве на репортерите и редакторите често остава на заден план. Повечето от нас сме изпитвали или познаваме колеги, които имат симптоми на прегаряне, тревожност, депресия или дори посттравматично стресово разстройство“, посочват от АЕЖ-България.

По думите им сесиите ще са насочени към развиване на умения за справяне със стреса, управление на емоциите и укрепване на

През изминалото денонощие полицията е установила общо 24 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, а 15- под въздействие на наркотици, сочат междинни резултати на МВР от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. 

Общо 16 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 8 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Други двама са отказали да бъдат тествани за наркотични вещества. 

В рамките на разпоредената специализирана  полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 14 490 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 16 595 водачи и пътници. Съставени са 4375 фиша и 893 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози

Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес.

„Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усеща, че има хора, но същинският празник е утре“, каза кметът Чавдар Червенков. Той допълни, че гостите миналата година били над 8000, сега е трудно да се прогнозира. Местните производители на смилянски боб тази година не са доволни от реколтата. Според кмета това е заради високите температури и сушата. Но фасулът е обран, прибран и вече продаден.

Над един тон месо за курбан и 300 килограма боб се приготвяха за гостите на селото за утрешния ден. Емил от Чепеларе е готвач и обясни, че в баките се вари телешко и овнешко месо, дарение от хора от района.

Над 300 килограма фасул е изчистен. Приготвени са лук и моркови, които ще се сварят през нощта, обясни Виолета Инева.

В първия п

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда. Първот ...
Зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, отчита полицията в Силистра
В Силистренско зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, мотопеди, мотоциклети и велосипеди. За миналата седмица те са 21, съобщиха на брифинг ...
Мъж от Вълчедръм е загинал при пожар в дома си
Самотно живеещ 62-годишен мъж от град Вълчедръм, област Монтана, е загинал при пожар дома си, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 20 октомври в 23:58 часа в Районн ...
В Сливен пристигнаха бюлетините за изборите за Народно събрание на 27 октомври
В Сливен пристигнаха бюлетините за изборите за Народно събрание на 27 октомври, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Бюлетините за 21-ви избирателен район &nda ...
Полицейска операция с акцент върху невръчените наказателни постановления и електронни фишове започна в област Кърджали
На територията на област Кърджали започна нова специализирана полицейска операция, в която освен за спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици, ще се акцентира ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Освобождението на Родопите. Събитието е кулминацията на честванията за Празника на Смолян. В зарята-пр ...
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
В Самоков бе открито 11-ото издание на националния фестивал на любителските театри.  „Театралното изкуство има своята публика, и то немалка. Нашата публика ще има възмож ...
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен ...
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда. Първот ...
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Родители, които имат сходни проблеми и които не могат да се виждат с децата си по някакви причини, се събраха днес на протест пред сградата на Дирекция „Социално подпомагане& ...
Тикер в 05:58 ч.
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Ос ...
Начало Сфера
1694
България

Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград

В Разград ще се провеждат безплатни гинекологични прегледи и цитонамазки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града . директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., Министерството на здравеопазването осигурява средства за провеждане на скринингова кампания за рака на маточната шийка за жени от 20 до 49 годишна възраст.„Ракът на шийката на матката засяга сравнително млади жени и води до тежки увреждания.

| 21 Октомври 2024, 13:41 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград
Безплатни гинекологични прегледи ще се провеждат в Разград
Снимка © БТА

В Разград ще се провеждат безплатни гинекологични прегледи и цитонамазки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града . директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., Министерството на здравеопазването осигурява средства за провеждане на скринингова кампания за рака на маточната шийка за жени от 20 до 49 годишна възраст. „Ракът на шийката на матката засяга сравнително млади жени и води до тежки увреждания. Може да се наруши детеродната функция и за това профилактиката е от основно значение“, посочи д-р Генева. Тя обясни, че кампанията предвижда извършване на 90 000 прегледа при лекар специалист по акушерство и гинекология и 90 000 медико-диагностични изследвания на цитонамазка, които ще бъдат провеждани през последните три месеца  на 2024 г. в цялата страна. 

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков определи като голям успех за България днешното подписване на договора, с който се създава съвместна научноизследователска лаборатория между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи". "За България този договор представлява потвърждаване на традиционно много доброто взаимодействие между българската и японска фирма, която е най-голямата азиатска компания за млекопреработване. Означава, че с този договор ние създадохме мост между традицията и бъдещето, мост за поколенията, защото новата лаборатория ще донесе позитиви както в науката, така и в създаването на нови иновативни, висококачествени продукти, пазейки българските традиции", каза в интервю изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

Договорът е за срок от десет години и предвижда създаването на нов научно-изследователски център, в който да се изследват и откриват но

На заседание на Общински съвет – Бяла Слатина беше подкрепено намерение на администрацията да кандидатства с проектно предложение за обновяване на стадиона в града. Финансиране ще се търси от „Националната програма на споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти“ на Министерството на младежта и спорта (ММС). Съветниците одобриха участието на общината да бъде 10% от общата стойност на проекта. 

Община Бяла Слатина подготвя необходимата документация за финансиране на дейности по обновяване и ремонт на стадиона в град Бяла Слатина, тъй като условията за спорт там не са добри, пише в докладната на кмета инж. Иво Цветков. 

Според документа се предвиждат ремонти в основната сграда, прилежащата спортна инфраструктура и на спортни съоръжения. 

От ММС са обявили кампания за набиране на проекти от 20 септември, която изтича на 23 о

Курбан за здраве ще бъде раздаден на Димитровден в тревненското село Скорците, съобщиха организаторите. 

На Димитровден своят храмов празник ще отбележи и църквата „Свети Димитър“, чиято сграда е паметник на културата. 

Курбанът е насрочен за 11:00 ч., като преди това ще бъде отслужена празнична света литургия в църквата „Свети Димитър“. Сградата предстои да бъде реставрирана по спечелен проект от църковното настоятелство.

Купони за курбана ще се продават от 10:00 ч. до 16:00 ч. от Руслана Илиева, кметски наместник на кметство Бижовци. При наличие на останали купони за курбана, желаещите ще могат да си закупят и на място, в деня на самия празник. Приканваме хората да си носят съдове за разсипване и прибори за хранене, допълват организаторите.

Общо 102 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, няма пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството. Информацията за оперативната обстановка е актуална към 6:00 ч. тази сутрин.

Пожарникарите са реагирали на на 134 сигнала за произшествия.

С преки материални щети са възникнали 17 пожара, от които: седем в жилищни сгради, един в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест в транспортни средства, три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 85 пожара, от които: 41 в сухи треви, горска постеля и храсти, 38 в отпадъци, един в готварски уреди и комини, пет други.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции. 

Лъжливите повиквания са четири. 

При пожарите няма загинали и пострадали.

Спортен клуб (СК)„Спартакисти – за здраве и дълголетие“ към народно читалище (НЧ) „Съгласие 1869“ в Плевен отбеляза 90-годишнината на най-възрастния си член Георги Шабански. „С бодър дух, все още играе в композициите и най-достойно се представя“, така го описа при поздрава към него председателят на клуба Виолета Иванова.

Георги Шабански е член на СК „Спартакисти – за здраве и дълголетие“ от 2007 г.

„Още през следващата година той завоюва три медала на републиканско първенство в Приморско. Наградите му връчи доц. д-р Еньо Бояджиев. Тогава той му пожела здраве и дълголетие. И ето, пожеланията се сбъднаха“, допълни Иванова.

Георги Шабански е спортистът, който е донесъл най-много награди за клуба.

За рождения ден поздравителен адрес от името на община Плевен му връчи началникът на отдел &bd

Целевата група на кампанията са жени на възраст от 20 до 29 г., независимо от здравноосигурителният им статус и жени на възраст от 40 до 49 г., отново без значение от здравноосигурителният им статус. Прегледите за двете групи жени се осигуряват от изпълнители, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По думите й е необходимо единствено жените да изберат специалист от лечебните заведения, посочени в списъка и да представят документ за самоличност на място. 

В Разград прегледите ще се извършват от д-р Деян Гиргинов, д-р Кремена Димитрова Романова, д-р Мишел Елиас Озиолор в медицинските центрове „Д-р Велкови“, „Вита Медика“ и „Здраве – Разград“. Гинекологичните прегледи в Исперих ще се извършват от д-р Василена Манолова, д-р Самедин Сабит и д-р Танер Кьосев. В Кубрат жените могат да се прегледат при д-р Росица Димитрова, обясниха от РЗИ.

В Пазарджик са завършени нови поливни системи на ключови кръгови движения в града, включително кръговото при хотел "Елбрус" и това при парка на Минералната баня, съобщиха от местната администрация.

В момента се обновява изцяло и кръговото на "Пловдивска", което ще бъде с изцяло обновена визия и озеленяване.

През пролетта бяха възстановени и пуснати в експлоатация неработещи поливни системи в различни части на града, като парковете до болница "Здраве", до Минералната баня и сградата на Община Пазарджик.

Работата по изграждането и възстановяването на поливните системи продължава и в други точки на града, посочиха още от Община Пазарджик.
„Зелените пространства на Пазарджик са лицето на нашия град. Те трябва да бъдат изрядно поддържани и да се отличават с обновена и по-красива визия. Започнахме с почистването и възстановяването на шадраваните в града и сег

Периодите с висока инфлация са отминали, заяви в интервю председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов, потърсен във връзка с предстоящия на 20 октомври Европейски ден на статистиката. Страната отчетливо следва тенденцията за спад на инфлацията и дори вече инфлацията в България е по-ниска от средната за еврозоната, допълни председателят на НСИ и се аргументира с данните за индексите на потребителските цени и инфлацията, публикувани на 15 октомври 2024 г., които показаха, че през септември 2024 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в България спада до 1,5 на сто на годишна база, а това е най-ниското ниво от март 2021 г. Средногодишната инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени - показателят, който се използва и от Европейската централна банка, и от Европейската комисия при сравнения и за изготвянето на Конвер

Програма с терапевтични сесии с фокус върху психичното здраве на журналистите е предвидена в рамките на конференцията „Sofia Talks Media: Устойчиви на кризи“. Това съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

Събитието ще се състои на 29 октомври във Френския институт, като посетителите ще имат право да кандидатстват за терапевтичните сесии.

„Програмата е предназначена за журналисти, тъй като знаем колко стресираща е професията и че на психичното здраве на репортерите и редакторите често остава на заден план. Повечето от нас сме изпитвали или познаваме колеги, които имат симптоми на прегаряне, тревожност, депресия или дори посттравматично стресово разстройство“, посочват от АЕЖ-България.

По думите им сесиите ще са насочени към развиване на умения за справяне със стреса, управление на емоциите и укрепване на

През изминалото денонощие полицията е установила общо 24 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, а 15- под въздействие на наркотици, сочат междинни резултати на МВР от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. 

Общо 16 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 8 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Други двама са отказали да бъдат тествани за наркотични вещества. 

В рамките на разпоредената специализирана  полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 14 490 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 16 595 водачи и пътници. Съставени са 4375 фиша и 893 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози

Началото на 21-вото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян беше дадено днес.

„Стаите, които имаме за гости, хотелчетата, са запълнени много отдавна. Вече се усеща, че има хора, но същинският празник е утре“, каза кметът Чавдар Червенков. Той допълни, че гостите миналата година били над 8000, сега е трудно да се прогнозира. Местните производители на смилянски боб тази година не са доволни от реколтата. Според кмета това е заради високите температури и сушата. Но фасулът е обран, прибран и вече продаден.

Над един тон месо за курбан и 300 килограма боб се приготвяха за гостите на селото за утрешния ден. Емил от Чепеларе е готвач и обясни, че в баките се вари телешко и овнешко месо, дарение от хора от района.

Над 300 килограма фасул е изчистен. Приготвени са лук и моркови, които ще се сварят през нощта, обясни Виолета Инева.

В първия п

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, отчита полицията в Силистра
Мъж от Вълчедръм е загинал при пожар в дома си
В Сливен пристигнаха бюлетините за изборите за Народно събрание на 27 октомври
Полицейска операция с акцент върху невръчените наказателни постановления и електронни фишове започна в област Кърджали
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
Местен фокус
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
Сфера
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
На преден план
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Местен фокус
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Контекст
Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
Местен фокус
Общинските съветници в Крушари приеха на редовното си заседание днес план за работа при зимни условия
Сфера
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
Сфера
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
На преден план
Зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, отчита полицията в Силистра
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.