Начало Сфера Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
1383
България

Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната

Природен парк (ПП) "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната, реши международна комисия, която посети различни потенциални райони за реинтродукция в Стара планина.Това съобщиха от Сдружението "Зелени Балкани".

| 21 Октомври 2024, 18:56 ч.
Природен парк
Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
Снимка © Христо Касабов / БТА

Природен парк (ПП) "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната, реши международна комисия, която посети различни потенциални райони за реинтродукция в Стара планина. Това съобщиха от Сдружението "Зелени Балкани".

Примата Лили Иванова пя тази вечер в препълнената зала „Борис Гюдеров“ в Перник. Двучасовият концерт не спираше да предизвиква от публиката бурни аплодисменти след всяко изпълнение. Перничани не спираха да скандират името .

Концертът бе част от националното турне на Лили Иванова.

Тя излезе на сцената облечена в черно и бяло. С примата бяха музикантите от "LI Orchestra" – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Христо Михалков (бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни, перкусии) и трио "LaTiDa" (беквокали). 

Екзалтираната публика не спираше да пее заедно с Лили любимите песни на всички поколения „Детелини“, „Щурче“, „Камино“, „Ветрове“.

„Не мога да повярвам, че видях на живо Лили Иванова. Надявам се да и

Окръжен съд – Сливен постанови определение, с което взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си.

За престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с опасност за живота, но има причинена средна телесна повреда - избиване на зъб, каза говорителят на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Извършителят е неосъждан и не е имал досега криминални прояви.

Съдът взе най-тежката мярка за неотклонение, като прецени, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, в което е обвинен, както и за съществуването на реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, се обосновават от съдилището.

Определението н

Столична община (СО) отваря за движение пътната връзка от бул. “България” към Околовръстен път в посока “Младост” под компрометираното съоръжение, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът Васил Терзиев също потвърди с пост във Фейсбук, че движението ще бъде пуснато утре. 

Разпространената от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) позиция в петък не отговаря на истината, всява неоснователен предизборен страх и е срам за нивото на институциите в България, посочват от Столична община. От АПИ заявиха тогава, че не могат да съгласуват предложената временна организация при детелината на бул. „България“, защото не гарантира безопасността на движението. Оттам добавиха, че Столичната община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства.

От Столична община съобщават също, че

Нисък е интересът към безплатните скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Русе. А те са много важни, защото превенцията спасява, каза управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. 

Той обясни, че прегледът не е толкова сложен и обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 г. включително.

Кампанията продължава до 30 ноември тази година. Консултациите се правят от акушер-гинеколог от онкодиспансера в града. Прегледът включва взимане и изпращане на материал за цитонамазка, както и разчитане на резултата от специалист.

Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първото заседание е насрочено за 4 ноември, а за него ще бъдат призовани неявилите се свидетели и неразпитани от предходните съдебни заседания. За следващите три дати - 25 ноември, 3 и 16 декември се призоват по 20 свидетели, за всяко от съдебните заседания, от списъка на лицата за призоваване към обвинителния акт.

От месец март до момента Окръжният съд е провел 12 заседания по делото, като е разпитал над 100 свидетели, казаха още от съда.  

Делото е образувано в Кюстендилския окръжен съд въз основа на обвинителен акт на Пловдивска окръжна прокуратура, с който срещу подсъдимата Ивона Близнакова са повдигнати и предявени обвинения за три престъпления. Те са за причинени другиму значителни

В периода 14 - 18 октомври се проведе експертна визита в България на представители на Фондацията за опазване на лешоядите, както и представители на българските партньори - "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна, Фондация "ЕкоОбщност".

Комисията посети различни потенциални райони за освобождаване на брадати лешояди – защитена зона Котленска планина, ПП "Сините Камъни", ПП "Врачански Балкан" и други. Целта на специалистите бе на място да преценят кой район е най-подходящ за освобождаване на първите птици от програмата за реинтродукция на вида в страната.

По време на визитата експертите се съобразиха с различни фактори, като наличието на заплахи, местообитанията в района, достъпността да конкретните места, наличието на експертен и човешки ресурс в района, който да бъде ангажиран с освобождаването на птиците. След дискусии, екипът от експерти прецени, че освобождаването на брадати лешояди ще започне от ПП "Сините камъни".

Именно на територията на днешния ПП "Сините камъни" през май 1972 г. е намерен последният прострелян екземпляр от вида, след което брадатият лешояд се счита за изчезнал като гнездящ от България. Приема се, че видът е изчезнал вследствие на пряко и косвено преследване от човека, основно употребата на отровни примамки, отстрел и улавяне в капани.

Първите три птици ще бъдат освободени през 2025 г., под наблюдението на екипа на "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и Дирекцията на природен парк "Сините камъни", посочиха от Сдружението.

Великотърновският общински съвет въведе мобилно приложение за комуникация между общинските съветници и гражданите, съобщи в профила си във Фейсбук председателят на институцията Венцислав Спирдонов.

Новата платформа е достъпна за безплатно изтегляне и използване в Google Play и App Store. На интернет адресите savet.veliko-tarnovo.bg и www.veliko-tarnovo.bg гражданите могат да намерят допълнителна информация за функционалности, предимства и начини за ползване на приложението.

Платформата предлага оптимизирана комуникация и активен диалог, създава нови възможности за взаимодействие между гражданското общество и Великотърновския общински съвет, улеснява и насърчава активното участие в обществения живот, посочва Спирдонов. Софтуерното решение оптимизира процесите по комуникация за възникнал проблем, улеснява намирането на информация за заседания, конкретни документи от съотве

Земеделското министерство въвежда за първа година геномна оценка, като първо ще бъдат обхванати само едрите преживни животни. Това каза днес пред журналисти заместник - министърът на земеделието Деян Стратев, който откри Ден на българския производител край сливенското село Мечкарево.

Той разясни, че оценката представлява тип генетичен анализ, който ще даде предварителна информация за това какви фенотипни изяви ще имат разплодните животни, какви ще бъдат техните външни белези и т.н. "Това ще ни позволи едно по-добро планиране, една по-добра и значително по-усъвършенствана селекция, посочи Деян Стратев. Предстои вземането на пробите и до края на годината ще направим анализ на около 7600 едри преживни животни", добави той.

За цялата развъдна дейност за подпомагане на животновъдите е предвидено финансиране е 9 милиона лева от държавния бюджет, посочи заместник-министър Страт

Към 10 часа на частичните местни избори във Варна своя вот са дали 1,4 на сто от гласоподавателите, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В район „Приморски“ до секциите са отишли 682 души, или около 0,8 процента от избирателите. За кмет на район „Одесос“ са гласували 412 души. Това е 0,6 на сто от имащите право на глас.

Днес в двата района са отворени 201 секции, като в 198 от тях има възможност за машинно гласуване. До частичните местни избори във Варна се стигна, след като през февруари Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избраните за кметове Цветнен Цветков и Николай Желязков. За провеждането на днешния вот от общинския бюджет бяха заделени 1,4 милиона лева.

На свое извънредно заседание Общинският съвет в Тополовград измени и допълни свое предишно решение да кандидатства по европейски проект, като така отстрани пречки, които биха възникнали при одобрението му. 

Както вече съобщи, в проекта за дневния ред на сесията бе залегнала само една точка. За да бъдат напълно покрити изискванията на Управляващия орган на Програмата "ИНТЕРРЕГ България - Турция", по която Общината кандидатства, в книжата трябваше да бъде фиксиран срок на устойчивост на проекта от пет години. Такъв срок не бе вписан при предишното приемане на докладната през юни тази година, обясни заместник-кметът Хараламби Мочев, който е вносител на предложението.

Ако проектът бъде одобрен, с отпуснатите средства ще бъде възстановен детски спортен комплекс. Съветниците гласуваха единодушно докладната с допълнения срок на устойчивост на проекта, макар общинският съв

Деня на Кърджали – 21 октомври и 112 години от освобождението му отбелязаха с богата празнична програма жителите и гостите на родопския град.

По традиция, честванията в днешния празничен ден започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов, определян като освободителя на Кърджали.

Честванията продължиха с шествие на представителните блокове на учебните заведения и детски градини, предвождано от първи ученически гвардейски отряд, при Езикова гимназия „Хр. Ботев“, фанфарен оркестър и мажоретки. Официалната част на празника бе пред паметника на Освободителите в Градската градина, където бяха поднесени венци, а делото на загиналите за свободата на родопския град бе почетено и с едноминутно мълчание, на колене.

„21 октомври е важна дата! Не е само повод за тържествени прояви, но и момент на размисъл и благодарност за вси

Както съобщихме от 1 август, м.г. започна проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите. Продължителността му е седем години, а стойността е над 5 милиона евро, от които Европейският съюз осигурява съфинансиране от 3 880 000 евро.

Проектът предвижда поставяне на изкуствени платформи за гнездене на черен лешояд, подпомагане на местните животновъди, реинтродукция на дивата коза в ПП „Сините камъни“, подсилване популациите на планински кеклик, лалугер и сухоземните костенурки в ключовите зони на проекта. За да се намалят заплахите, ще бъдат обезопасени електрически стълбове за намаляване смъртността от токови удари, ще има дейности за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата, като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел, повишаване капацитета на отговорните национални институции и други. За да се проследи резултатът от реинтродукциите, ще има маркиране и проследяване със сателитни предаватели и създаване на ефективна мрежа от местни поддръжници за спасяване на бедстващи лешояди в България и съседните държави. Предвидени са още дейности за популяризиране на лешоядите и заплахите срещу тях.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Областната администрация в Смолян пристигнаха бюлетините за вота на 27 октомври
В Областната администрация в Смолян днес пристигнаха бюлетините за вота за Народно събрание, който ще се проведе на 27 октомври, каза председателят на Районната избирателна комисия ...
Общо 10 опита за телефонни измами са засечени от сутринта в град Панагюрище, съобщиха от полицията
Общо десет са опитите за телефонни измами, засечени от сутринта в град Панагюрище, съобщи Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Във всеки един от с ...
1134 нарушения през изминалата седмица са констатирани от полицията в област Габрово
1134 са нарушенията за изминалата седмица, констатирани на територията на област Габрово, съобщи на брифинг за пътнотранспортната обстановка старши инспектор Пенчо Пенчев от Област ...
Митничари задържаха две контрабандни надуваеми лодки в района на „Дунав мост 2“ при Видин
Митнически служители установиха недекларирани две надуваеми лодки при проверка на товарен микробус в района на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ пр ...
Четирима младежи са задържани за притежание на наркотици в област Пазарджик, трима от тях са тийнейджъри, съобщиха от полицията
Четирима младежи са задържани за притежание на наркотици в област Пазарджик, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик. Млад мъж и трима тийнейджъри са задържани от пет ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Освобождението на Родопите. Събитието е кулминацията на честванията за Празника на Смолян. В зарята-пр ...
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
В Самоков бе открито 11-ото издание на националния фестивал на любителските театри.  „Театралното изкуство има своята публика, и то немалка. Нашата публика ще има възмож ...
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен ...
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда. Първот ...
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Родители, които имат сходни проблеми и които не могат да се виждат с децата си по някакви причини, се събраха днес на протест пред сградата на Дирекция „Социално подпомагане& ...
Тикер в 05:45 ч.
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Ос ...
Начало Сфера
1383
България

Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната

Природен парк (ПП) "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната, реши международна комисия, която посети различни потенциални райони за реинтродукция в Стара планина.Това съобщиха от Сдружението "Зелени Балкани".

| 21 Октомври 2024, 18:56 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Природен парк
Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
Снимка © Христо Касабов / БТА

Природен парк (ПП) "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната, реши международна комисия, която посети различни потенциални райони за реинтродукция в Стара планина. Това съобщиха от Сдружението "Зелени Балкани".

Примата Лили Иванова пя тази вечер в препълнената зала „Борис Гюдеров“ в Перник. Двучасовият концерт не спираше да предизвиква от публиката бурни аплодисменти след всяко изпълнение. Перничани не спираха да скандират името .

Концертът бе част от националното турне на Лили Иванова.

Тя излезе на сцената облечена в черно и бяло. С примата бяха музикантите от "LI Orchestra" – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Христо Михалков (бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни, перкусии) и трио "LaTiDa" (беквокали). 

Екзалтираната публика не спираше да пее заедно с Лили любимите песни на всички поколения „Детелини“, „Щурче“, „Камино“, „Ветрове“.

„Не мога да повярвам, че видях на живо Лили Иванова. Надявам се да и

Окръжен съд – Сливен постанови определение, с което взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си.

За престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с опасност за живота, но има причинена средна телесна повреда - избиване на зъб, каза говорителят на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Извършителят е неосъждан и не е имал досега криминални прояви.

Съдът взе най-тежката мярка за неотклонение, като прецени, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, в което е обвинен, както и за съществуването на реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, се обосновават от съдилището.

Определението н

Столична община (СО) отваря за движение пътната връзка от бул. “България” към Околовръстен път в посока “Младост” под компрометираното съоръжение, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът Васил Терзиев също потвърди с пост във Фейсбук, че движението ще бъде пуснато утре. 

Разпространената от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) позиция в петък не отговаря на истината, всява неоснователен предизборен страх и е срам за нивото на институциите в България, посочват от Столична община. От АПИ заявиха тогава, че не могат да съгласуват предложената временна организация при детелината на бул. „България“, защото не гарантира безопасността на движението. Оттам добавиха, че Столичната община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства.

От Столична община съобщават също, че

Нисък е интересът към безплатните скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Русе. А те са много важни, защото превенцията спасява, каза управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. 

Той обясни, че прегледът не е толкова сложен и обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 г. включително.

Кампанията продължава до 30 ноември тази година. Консултациите се правят от акушер-гинеколог от онкодиспансера в града. Прегледът включва взимане и изпращане на материал за цитонамазка, както и разчитане на резултата от специалист.

Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първото заседание е насрочено за 4 ноември, а за него ще бъдат призовани неявилите се свидетели и неразпитани от предходните съдебни заседания. За следващите три дати - 25 ноември, 3 и 16 декември се призоват по 20 свидетели, за всяко от съдебните заседания, от списъка на лицата за призоваване към обвинителния акт.

От месец март до момента Окръжният съд е провел 12 заседания по делото, като е разпитал над 100 свидетели, казаха още от съда.  

Делото е образувано в Кюстендилския окръжен съд въз основа на обвинителен акт на Пловдивска окръжна прокуратура, с който срещу подсъдимата Ивона Близнакова са повдигнати и предявени обвинения за три престъпления. Те са за причинени другиму значителни

В периода 14 - 18 октомври се проведе експертна визита в България на представители на Фондацията за опазване на лешоядите, както и представители на българските партньори - "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна, Фондация "ЕкоОбщност".

Комисията посети различни потенциални райони за освобождаване на брадати лешояди – защитена зона Котленска планина, ПП "Сините Камъни", ПП "Врачански Балкан" и други. Целта на специалистите бе на място да преценят кой район е най-подходящ за освобождаване на първите птици от програмата за реинтродукция на вида в страната.

По време на визитата експертите се съобразиха с различни фактори, като наличието на заплахи, местообитанията в района, достъпността да конкретните места, наличието на експертен и човешки ресурс в района, който да бъде ангажиран с освобождаването на птиците. След дискусии, екипът от експерти прецени, че освобождаването на брадати лешояди ще започне от ПП "Сините камъни".

Именно на територията на днешния ПП "Сините камъни" през май 1972 г. е намерен последният прострелян екземпляр от вида, след което брадатият лешояд се счита за изчезнал като гнездящ от България. Приема се, че видът е изчезнал вследствие на пряко и косвено преследване от човека, основно употребата на отровни примамки, отстрел и улавяне в капани.

Първите три птици ще бъдат освободени през 2025 г., под наблюдението на екипа на "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и Дирекцията на природен парк "Сините камъни", посочиха от Сдружението.

Великотърновският общински съвет въведе мобилно приложение за комуникация между общинските съветници и гражданите, съобщи в профила си във Фейсбук председателят на институцията Венцислав Спирдонов.

Новата платформа е достъпна за безплатно изтегляне и използване в Google Play и App Store. На интернет адресите savet.veliko-tarnovo.bg и www.veliko-tarnovo.bg гражданите могат да намерят допълнителна информация за функционалности, предимства и начини за ползване на приложението.

Платформата предлага оптимизирана комуникация и активен диалог, създава нови възможности за взаимодействие между гражданското общество и Великотърновския общински съвет, улеснява и насърчава активното участие в обществения живот, посочва Спирдонов. Софтуерното решение оптимизира процесите по комуникация за възникнал проблем, улеснява намирането на информация за заседания, конкретни документи от съотве

Земеделското министерство въвежда за първа година геномна оценка, като първо ще бъдат обхванати само едрите преживни животни. Това каза днес пред журналисти заместник - министърът на земеделието Деян Стратев, който откри Ден на българския производител край сливенското село Мечкарево.

Той разясни, че оценката представлява тип генетичен анализ, който ще даде предварителна информация за това какви фенотипни изяви ще имат разплодните животни, какви ще бъдат техните външни белези и т.н. "Това ще ни позволи едно по-добро планиране, една по-добра и значително по-усъвършенствана селекция, посочи Деян Стратев. Предстои вземането на пробите и до края на годината ще направим анализ на около 7600 едри преживни животни", добави той.

За цялата развъдна дейност за подпомагане на животновъдите е предвидено финансиране е 9 милиона лева от държавния бюджет, посочи заместник-министър Страт

Към 10 часа на частичните местни избори във Варна своя вот са дали 1,4 на сто от гласоподавателите, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В район „Приморски“ до секциите са отишли 682 души, или около 0,8 процента от избирателите. За кмет на район „Одесос“ са гласували 412 души. Това е 0,6 на сто от имащите право на глас.

Днес в двата района са отворени 201 секции, като в 198 от тях има възможност за машинно гласуване. До частичните местни избори във Варна се стигна, след като през февруари Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избраните за кметове Цветнен Цветков и Николай Желязков. За провеждането на днешния вот от общинския бюджет бяха заделени 1,4 милиона лева.

На свое извънредно заседание Общинският съвет в Тополовград измени и допълни свое предишно решение да кандидатства по европейски проект, като така отстрани пречки, които биха възникнали при одобрението му. 

Както вече съобщи, в проекта за дневния ред на сесията бе залегнала само една точка. За да бъдат напълно покрити изискванията на Управляващия орган на Програмата "ИНТЕРРЕГ България - Турция", по която Общината кандидатства, в книжата трябваше да бъде фиксиран срок на устойчивост на проекта от пет години. Такъв срок не бе вписан при предишното приемане на докладната през юни тази година, обясни заместник-кметът Хараламби Мочев, който е вносител на предложението.

Ако проектът бъде одобрен, с отпуснатите средства ще бъде възстановен детски спортен комплекс. Съветниците гласуваха единодушно докладната с допълнения срок на устойчивост на проекта, макар общинският съв

Деня на Кърджали – 21 октомври и 112 години от освобождението му отбелязаха с богата празнична програма жителите и гостите на родопския град.

По традиция, честванията в днешния празничен ден започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов, определян като освободителя на Кърджали.

Честванията продължиха с шествие на представителните блокове на учебните заведения и детски градини, предвождано от първи ученически гвардейски отряд, при Езикова гимназия „Хр. Ботев“, фанфарен оркестър и мажоретки. Официалната част на празника бе пред паметника на Освободителите в Градската градина, където бяха поднесени венци, а делото на загиналите за свободата на родопския град бе почетено и с едноминутно мълчание, на колене.

„21 октомври е важна дата! Не е само повод за тържествени прояви, но и момент на размисъл и благодарност за вси

Както съобщихме от 1 август, м.г. започна проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите. Продължителността му е седем години, а стойността е над 5 милиона евро, от които Европейският съюз осигурява съфинансиране от 3 880 000 евро.

Проектът предвижда поставяне на изкуствени платформи за гнездене на черен лешояд, подпомагане на местните животновъди, реинтродукция на дивата коза в ПП „Сините камъни“, подсилване популациите на планински кеклик, лалугер и сухоземните костенурки в ключовите зони на проекта. За да се намалят заплахите, ще бъдат обезопасени електрически стълбове за намаляване смъртността от токови удари, ще има дейности за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата, като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел, повишаване капацитета на отговорните национални институции и други. За да се проследи резултатът от реинтродукциите, ще има маркиране и проследяване със сателитни предаватели и създаване на ефективна мрежа от местни поддръжници за спасяване на бедстващи лешояди в България и съседните държави. Предвидени са още дейности за популяризиране на лешоядите и заплахите срещу тях.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Областната администрация в Смолян пристигнаха бюлетините за вота на 27 октомври
Общо 10 опита за телефонни измами са засечени от сутринта в град Панагюрище, съобщиха от полицията
1134 нарушения през изминалата седмица са констатирани от полицията в област Габрово
Митничари задържаха две контрабандни надуваеми лодки в района на „Дунав мост 2“ при Видин
Четирима младежи са задържани за притежание на наркотици в област Пазарджик, трима от тях са тийнейджъри, съобщиха от полицията
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
Местен фокус
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
Сфера
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
На преден план
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Местен фокус
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Местен фокус
Общинските съветници в Крушари приеха на редовното си заседание днес план за работа при зимни условия
Сфера
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
Сфера
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
На преден план
Зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, отчита полицията в Силистра
На преден план
Мъж от Вълчедръм е загинал при пожар в дома си
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.