Начало На преден план Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
1510
България

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите.Директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Валентина Василева започна словото си със заветните думи на полковник Владимир Серафимов, командвал 21-ви пехотен средногорски полк.  „Да се отстъпи – не! Аз не мога да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не, нито поглед назад. На току-що освободения роб робството не ще върна пак. Вярвам в несломимата мощ на моя полк. През трупа ми трябва да се мине пък тогаз!“.

| 21 Октомври 2024, 19:17 ч.
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Снимка © БТА

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен "Родопската Шипка", днес десетки жители на града и околните села поднесоха венци и цветя.

Полицията в Пловдив работи по два случая, свързани подготовката за провеждането на парламентарните избори на 27 октомври. Това съобщи пред журналисти заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в града комисар Николай Кирков. От началото на предизборната кампания униформените са проверили общо осем случая, като по шест от тях не се е потвърдила информацията и са прекратени с постановления на наблюдаващите прокурори. 

От 27 септември до момента са проверени над 400 обекта, като в тях са включени всички т.нар. рискови зони, които са определени от полицията на базата на анализ. Сред тях заложните къщи и дружества за бързи кредита са 226. Проведени са беседи с над 400 души от криминалния контингент и с над 50 т.нар. ромски лидери. Към момента са издадени 32 протокола за предупреждения по Закона за МВР. В над 180 големи фирми на територията на областта са извършвани пров

В Разград ще се провеждат безплатни гинекологични прегледи и цитонамазки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града . директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., Министерството на здравеопазването осигурява средства за провеждане на скринингова кампания за рака на маточната шийка за жени от 20 до 49 годишна възраст. „Ракът на шийката на матката засяга сравнително млади жени и води до тежки увреждания. Може да се наруши детеродната функция и за това профилактиката е от основно значение“, посочи д-р Генева. Тя обясни, че кампанията предвижда извършване на 90 000 прегледа при лекар специалист по акушерство и гинекология и 90 000 медико-диагностични изследвания на цитонамазка, които ще бъдат провеждани през последните три месеца  на 2024

Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) към Търговищката болница отбелязва 50 години. В структурата на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Търговище ОАИЛ е основно звено, осигуряващо лечение на всички пациенти с тежки нарушения в жизнените функции, независимо от характера на основното им заболяване. Осъществява денонощна готовност и провеждане на съвременно обезболяване на хирургически интервенции и болезнени процедури, както и интензивно лечение на тежко болни и болни след разширени оперативни интервенции. Това каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Иван Светулков. 

По неговите думи интензивно лечение се налага на пациенти със застрашаващи живота състояния като неефективно дишане, изпаднали в коматозни състояния, с черепно-мозъчни или съдови увреждания, с риск от спиране на сърдечна дейност. В отделението се лекува

Със символична първа копка започна рехабилитацията на улица „Стефан Караджа“ в омуртагското село Величка. Обновена ще бъде отсечка от 1090 м., съобщи секретарят на Община Омуртаг Емрах Шюкриев.

Ул. „Стефан Караджа“ е основна в населеното място. Силно амортизирана в годините, върху част нея не е останала асфалтова настилка. Сега дългоочакваният ремонт започва. В дейностите ще бъдат инвестирани 463 000 лв., целево финансиране по споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, поясни Шюкриев.

По негови думи проектът е част от усилията на Община Омуртаг за подобряване на местната инфраструктура и ще осигури значително по-добри условия за жителите на селото. Днес във Величка бе извършена и подмяна на старите улични лампи с нови LED осветителни тела.

На официалната церемония за започване на ремонта от общинското ръков

Извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще се състои днес от 10:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Съвета. Заседанието е с единствена точка изслушване на кмета на Столична община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и с пътната безопасност, съобщи на брифинг тогава председателят на групата на общинските съ

Директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Валентина Василева започна словото си със заветните думи на полковник Владимир Серафимов, командвал 21-ви пехотен средногорски полк.  „Да се отстъпи – не! Аз не мога да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не, нито поглед назад. На току-що освободения роб робството не ще върна пак. Вярвам в несломимата мощ на моя полк. През трупа ми трябва да се мине пък тогаз!“. Василева припомни, че на днешния ден родопчани се прекланят пред подвига и саможертвата, пред родолюбието и свещената българска свобода. „На всеки 21 октомври заставаме смирени и смълчани пред скромния, но величествен паметник-костница тук, на връх Средногорец. Най-високият връх на Родопа, не географски, а в историческата и народната памет. Навършват се 112 години от великата битка, записана със златни букви в българската военна история, състояла се на този връх на 19, 20 и 21 октомври 1921 г.“, посочи Валентина Василева. Паметна битка и героична победа донася освобождението на Родопите 34 години по-късно от останалата част на България, отбеляза тя.

Директорът на историческия музей в Смолян прочете три покъртителни войнишки истории, разказващи за подвига на Димитър Бадалов от село Широка лъка, на Стефан Чернев от село Стойките и на Манол Трендафилов от село Гела.

Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи Негово преосвещенство епископ Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска Духовна околия, в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. 13-годишният Борис Нанков от Карлово изрецитира пред "Родопската Шипка" стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“.

От 19:30 часа на Новия център на бул. „България“ ще има тържествена заря-проверка по повод 112 години от Освобождението на Родопите.

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури. Това е установено след справка с Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), посочва в прессъобщението координаторът на Гражданското обединение Магдалена Славова.

От “Вода за Омуртаг” достъпихме информацията по случая, след като отправихме официален сигнал до БДЧР и поредица от заявления по Закона за достъп на информация (ЗДОИ), в периода от 27 септември до 4 октомври тази година, понеже бяхме алармирани за случващото се от граждани, информира Славова. Според нея незаконният сондаж до Угледно е констатиран на 10 септември от експерти на Басейнова дирекция “Черноморс

Задържан е употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне полицейска проверка, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен. 

Малко след 00:30 часа на бул. „Велики Преслав“ в града екип на „Пътна полиция“ е подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил с марка „Опел Астра“ с шуменска регистрация. Водачът не спрял, ускорил скоростта и продължил. Пътните полицаи го последвали. Водачът е изгасил фаровете и е направил опит да избяга по малки улици. Малко по-късно e спрян до железопътна спирка в кв. „Дивдядово“. Слязъл е от автомобила и направил опит да побегне, но бил задържан веднага.

Водачът, 48-годишен мъж от Шумен, е бил с временно отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство. През септември 2023 година при проверка в Шумен той е отказал да бъде изпробван за употр

Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75.

Любомир Минчев, старши треньор на Спартак Плевен: "Играем на приливи и отливи. В първите мачове проблемът беше в защитата. Днес също допуснахме грешки. По-големият ни проблем в момента е нападението."

"Двуседмичната пауза много ни помогна. Работихме много, защото има доста неща, които трябва да се подобряват", допълни Минчев.

Георги Младенов, старши треньор на Миньор: "Изиграхме добър мач, но проспахме три-четири минути от третата част."

"Отборът на Плевен има 46 борби, а ние само 29. При 17 борби разлика няма как да не загубим мача. Оттук нататък ще бъдем много по-опасни. На никой отбор няма да му е лесно в Перник. Искаме да паднем прави, а не да ни спъват отзад", каза още наставникът на Миньор 2015.

Президентът Румен Радев ще връчи утре националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще се състои от 14:00 часа в Гербовата зала в сградата на Президентството. 

Знамето ще приеме ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.  За трета поредна година нашата експедиция ще плава към Ледения континент с  българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Припомняме, че Гърция предстои да изпрати за първи път свои учени до Антарктида, които ще бъдат част от следващата българска експедиция и ще пътуват на борда на изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий". Информацията оповести президентът на неправителствената организация „Гръцко общество на полярната зона" (Hellenic Polar zone society) Симеон Константинидис, пенсиониран офицер о

Периодите с висока инфлация са отминали, заяви в интервю председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов, потърсен във връзка с предстоящия на 20 октомври Европейски ден на статистиката. Страната отчетливо следва тенденцията за спад на инфлацията и дори вече инфлацията в България е по-ниска от средната за еврозоната, допълни председателят на НСИ и се аргументира с данните за индексите на потребителските цени и инфлацията, публикувани на 15 октомври 2024 г., които показаха, че през септември 2024 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в България спада до 1,5 на сто на годишна база, а това е най-ниското ниво от март 2021 г. Средногодишната инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени - показателят, който се използва и от Европейската централна банка, и от Европейската комисия при сравнения и за изготвянето на Конвер

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
От 10 до 17 октомври на територията, обслужвана от Областна дирекция (ОД) на МВР – София, са възникнали общо 30 пътнотранспортни произшествия, седем от които тежки. Пострадал ...
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
При специализирана полицейска акция в София област към 16:00 часа са задържани 11 души за различни престъпления, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – София.  О ...
В Самоков бе открита обновената сграда на пожарната служба
С официална церемония в Самоков бе открита обновената сграда на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН). Лентата прерязаха заместник - мин ...
Бургаски лекари докладваха за заразен с рядка бактерия
Жена на 61 години е била спасена, след като е приета за лечение в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Бургас в тежко състояние заради заразяване с о ...
Социалното министерство ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци, каза министър Ивайло Иванов
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци и да осигурява помощ и безопасна среда за украинските деца и семейств ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Освобождението на Родопите. Събитието е кулминацията на честванията за Празника на Смолян. В зарята-пр ...
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
В Самоков бе открито 11-ото издание на националния фестивал на любителските театри.  „Театралното изкуство има своята публика, и то немалка. Нашата публика ще има възмож ...
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Дати за четири нови заседания по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", насрочи Окръжният съд в Кюстендил през ноември и декември, съобщиха от пресцентъра на съда. Първот ...
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Родители, които имат сходни проблеми и които не могат да се виждат с децата си по някакви причини, се събраха днес на протест пред сградата на Дирекция „Социално подпомагане& ...
Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
Природен парк (ПП) "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната, реши международна ...
Тикер в 05:52 ч.
С тържествена заря-проверка тази вечер в Смолян бяха отбелязани 112 години от Ос ...
Начало На преден план
1510
България

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите.Директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Валентина Василева започна словото си със заветните думи на полковник Владимир Серафимов, командвал 21-ви пехотен средногорски полк.  „Да се отстъпи – не! Аз не мога да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не, нито поглед назад. На току-що освободения роб робството не ще върна пак. Вярвам в несломимата мощ на моя полк. През трупа ми трябва да се мине пък тогаз!“.

| 21 Октомври 2024, 19:17 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите
Снимка © БТА

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен "Родопската Шипка", днес десетки жители на града и околните села поднесоха венци и цветя.

Полицията в Пловдив работи по два случая, свързани подготовката за провеждането на парламентарните избори на 27 октомври. Това съобщи пред журналисти заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в града комисар Николай Кирков. От началото на предизборната кампания униформените са проверили общо осем случая, като по шест от тях не се е потвърдила информацията и са прекратени с постановления на наблюдаващите прокурори. 

От 27 септември до момента са проверени над 400 обекта, като в тях са включени всички т.нар. рискови зони, които са определени от полицията на базата на анализ. Сред тях заложните къщи и дружества за бързи кредита са 226. Проведени са беседи с над 400 души от криминалния контингент и с над 50 т.нар. ромски лидери. Към момента са издадени 32 протокола за предупреждения по Закона за МВР. В над 180 големи фирми на територията на областта са извършвани пров

В Разград ще се провеждат безплатни гинекологични прегледи и цитонамазки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града . директорът на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., Министерството на здравеопазването осигурява средства за провеждане на скринингова кампания за рака на маточната шийка за жени от 20 до 49 годишна възраст. „Ракът на шийката на матката засяга сравнително млади жени и води до тежки увреждания. Може да се наруши детеродната функция и за това профилактиката е от основно значение“, посочи д-р Генева. Тя обясни, че кампанията предвижда извършване на 90 000 прегледа при лекар специалист по акушерство и гинекология и 90 000 медико-диагностични изследвания на цитонамазка, които ще бъдат провеждани през последните три месеца  на 2024

Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) към Търговищката болница отбелязва 50 години. В структурата на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Търговище ОАИЛ е основно звено, осигуряващо лечение на всички пациенти с тежки нарушения в жизнените функции, независимо от характера на основното им заболяване. Осъществява денонощна готовност и провеждане на съвременно обезболяване на хирургически интервенции и болезнени процедури, както и интензивно лечение на тежко болни и болни след разширени оперативни интервенции. Това каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Иван Светулков. 

По неговите думи интензивно лечение се налага на пациенти със застрашаващи живота състояния като неефективно дишане, изпаднали в коматозни състояния, с черепно-мозъчни или съдови увреждания, с риск от спиране на сърдечна дейност. В отделението се лекува

Със символична първа копка започна рехабилитацията на улица „Стефан Караджа“ в омуртагското село Величка. Обновена ще бъде отсечка от 1090 м., съобщи секретарят на Община Омуртаг Емрах Шюкриев.

Ул. „Стефан Караджа“ е основна в населеното място. Силно амортизирана в годините, върху част нея не е останала асфалтова настилка. Сега дългоочакваният ремонт започва. В дейностите ще бъдат инвестирани 463 000 лв., целево финансиране по споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, поясни Шюкриев.

По негови думи проектът е част от усилията на Община Омуртаг за подобряване на местната инфраструктура и ще осигури значително по-добри условия за жителите на селото. Днес във Величка бе извършена и подмяна на старите улични лампи с нови LED осветителни тела.

На официалната церемония за започване на ремонта от общинското ръков

Извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще се състои днес от 10:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Съвета. Заседанието е с единствена точка изслушване на кмета на Столична община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и с пътната безопасност, съобщи на брифинг тогава председателят на групата на общинските съ

Директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Валентина Василева започна словото си със заветните думи на полковник Владимир Серафимов, командвал 21-ви пехотен средногорски полк.  „Да се отстъпи – не! Аз не мога да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не, нито поглед назад. На току-що освободения роб робството не ще върна пак. Вярвам в несломимата мощ на моя полк. През трупа ми трябва да се мине пък тогаз!“. Василева припомни, че на днешния ден родопчани се прекланят пред подвига и саможертвата, пред родолюбието и свещената българска свобода. „На всеки 21 октомври заставаме смирени и смълчани пред скромния, но величествен паметник-костница тук, на връх Средногорец. Най-високият връх на Родопа, не географски, а в историческата и народната памет. Навършват се 112 години от великата битка, записана със златни букви в българската военна история, състояла се на този връх на 19, 20 и 21 октомври 1921 г.“, посочи Валентина Василева. Паметна битка и героична победа донася освобождението на Родопите 34 години по-късно от останалата част на България, отбеляза тя.

Директорът на историческия музей в Смолян прочете три покъртителни войнишки истории, разказващи за подвига на Димитър Бадалов от село Широка лъка, на Стефан Чернев от село Стойките и на Манол Трендафилов от село Гела.

Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи Негово преосвещенство епископ Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска Духовна околия, в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. 13-годишният Борис Нанков от Карлово изрецитира пред "Родопската Шипка" стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“.

От 19:30 часа на Новия център на бул. „България“ ще има тържествена заря-проверка по повод 112 години от Освобождението на Родопите.

За извършване на незаконен сондаж сигнализира гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. Чрез съобщение до медиите от „Вода за Омуртаг“ посочват, че Община Омуртаг е възложила реализирането на сондаж до село Угледно, без да са изпълнени необходимите процедури. Това е установено след справка с Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), посочва в прессъобщението координаторът на Гражданското обединение Магдалена Славова.

От “Вода за Омуртаг” достъпихме информацията по случая, след като отправихме официален сигнал до БДЧР и поредица от заявления по Закона за достъп на информация (ЗДОИ), в периода от 27 септември до 4 октомври тази година, понеже бяхме алармирани за случващото се от граждани, информира Славова. Според нея незаконният сондаж до Угледно е констатиран на 10 септември от експерти на Басейнова дирекция “Черноморс

Задържан е употребил алкохол водач без шофьорска книжка, който опитал да избегне полицейска проверка, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен. 

Малко след 00:30 часа на бул. „Велики Преслав“ в града екип на „Пътна полиция“ е подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил с марка „Опел Астра“ с шуменска регистрация. Водачът не спрял, ускорил скоростта и продължил. Пътните полицаи го последвали. Водачът е изгасил фаровете и е направил опит да избяга по малки улици. Малко по-късно e спрян до железопътна спирка в кв. „Дивдядово“. Слязъл е от автомобила и направил опит да побегне, но бил задържан веднага.

Водачът, 48-годишен мъж от Шумен, е бил с временно отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство. През септември 2023 година при проверка в Шумен той е отказал да бъде изпробван за употр

Изказвания на двамата треньори след баскетболния мач между Спартак Плевен и Миньор Перник, завършил с победа за домакините от Плевен с 89:75.

Любомир Минчев, старши треньор на Спартак Плевен: "Играем на приливи и отливи. В първите мачове проблемът беше в защитата. Днес също допуснахме грешки. По-големият ни проблем в момента е нападението."

"Двуседмичната пауза много ни помогна. Работихме много, защото има доста неща, които трябва да се подобряват", допълни Минчев.

Георги Младенов, старши треньор на Миньор: "Изиграхме добър мач, но проспахме три-четири минути от третата част."

"Отборът на Плевен има 46 борби, а ние само 29. При 17 борби разлика няма как да не загубим мача. Оттук нататък ще бъдем много по-опасни. На никой отбор няма да му е лесно в Перник. Искаме да паднем прави, а не да ни спъват отзад", каза още наставникът на Миньор 2015.

Президентът Румен Радев ще връчи утре националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще се състои от 14:00 часа в Гербовата зала в сградата на Президентството. 

Знамето ще приеме ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.  За трета поредна година нашата експедиция ще плава към Ледения континент с  българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Припомняме, че Гърция предстои да изпрати за първи път свои учени до Антарктида, които ще бъдат част от следващата българска експедиция и ще пътуват на борда на изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий". Информацията оповести президентът на неправителствената организация „Гръцко общество на полярната зона" (Hellenic Polar zone society) Симеон Константинидис, пенсиониран офицер о

Периодите с висока инфлация са отминали, заяви в интервю председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов, потърсен във връзка с предстоящия на 20 октомври Европейски ден на статистиката. Страната отчетливо следва тенденцията за спад на инфлацията и дори вече инфлацията в България е по-ниска от средната за еврозоната, допълни председателят на НСИ и се аргументира с данните за индексите на потребителските цени и инфлацията, публикувани на 15 октомври 2024 г., които показаха, че през септември 2024 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в България спада до 1,5 на сто на годишна база, а това е най-ниското ниво от март 2021 г. Средногодишната инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени - показателят, който се използва и от Европейската централна банка, и от Европейската комисия при сравнения и за изготвянето на Конвер

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
В Самоков бе открита обновената сграда на пожарната служба
Бургаски лекари докладваха за заразен с рядка бактерия
Социалното министерство ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци, каза министър Ивайло Иванов
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите с тържествена заря-проверка
Местен фокус
В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри
На преден план
През ноември и декември продължава делото, известно като "Дупнишка популярна каса"
Местен фокус
Родители протестираха пред Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив
Контекст
Природен парк "Сините камъни" ще бъде първото място в България, където ще бъдат освободени брадати лешояди по програмата за реинтродукция на вида в страната
Местен фокус
Общинските съветници в Крушари приеха на редовното си заседание днес план за работа при зимни условия
Сфера
В рамките на седмица в София област са станали 30 катастрофи, един човек е загинал
Сфера
Задържани са 11 души към 16:00 часа при специализирана полицейска операция в София област
На преден план
Зачестяват нарушенията, извършени от водачи на електрически превозни средства, отчита полицията в Силистра
На преден план
Мъж от Вълчедръм е загинал при пожар в дома си
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.