9723
България
Отглеждането на риба е труден процес, каза производител от ПоповскоОтглеждането на риба е труден процес.Цената в по-малките населени места е компромисна, каза Кирил Петров – собственик на язовир "Медовина", разположен в землището на поповското село Медовина.
Стела Филипова
| 05 Декември 2024, 15:25 ч.
Отглеждането на риба е труден процес. Цената в по-малките населени места е компромисна, каза Кирил Петров – собственик на язовир "Медовина", разположен в землището на поповското село Медовина. Търсенето на риба в дните преди празника традиционно е голямо. Хората се снабдяват още от началото на седмицата, малцина са тези, които оставят покупката за последно, коментираха търговци на пазара в Търговище. Тук може да се намери прясна риба от видовете шаран и толстолоб, както и различни замразени морски риби. И тази година най-търсен е шаранът. Живият се продава на цена от 9,50 лв. за килограм. Предлага се и чистен на цена от 14,50 лв. „Българинът е традиционалист и гледа на никулдеската трапеза да присъства шаран“, коментираха още търговците. Толстолобът се търгува на 5,50 лв. цял и 9,50 лв. транжиран на шайби. Според производителя Кирил Петров, който продава шарана за 10 лева, цената в малките населени места като Попово, например, където хората се познават, е компромисна – да задоволява и производителя, и купувача. Трудно може да се направи съпоставка с продажните цени в големите градове. Освен шаран, Петров предлага и толстолоб на цена от 8 лева и сом на 15 лева. Тези видове се отглеждат във водоема в Медовина. Петров стопанисва и постепенно облагородява водния обект вече над седем години. От последните три, водоемът всяка година се зарибява. „Отглеждаме рибата от малки личинки. Угояваме я, докато стане с тегло от един до 1,5 кг. Това е труден процес, защото рибата изисква големи грижи“, сподели производителят. Тази година са извадени и екземпляри с тегло 8-9 кг. По думите му рибата се храни поне два пъти през деня. През лятото става още по-сложно, защото от високите температури водата се затопля, кислородът намалява и рибата страда. Затова се налага човешка намеса и с помпи се доставя кислород, за да оцелеят водните видове. За поддържане на чистотата на водата периодично се хвърля вар, разказа производителят. Собственикът на язовира добави, че през последните години общ проблем за производителите е трайното засушаване и безводието. Друг проблем са покачващите се цени на фуражите. „Притесняват ни прогнозите за горещини и неприемливи цени и през следващата година“, каза още Петров. Тази година рибата е поскъпнала средно с по два лева на килограм при всички видове, коментираха и производителите, и търговците.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
След удар на автомобил в дърво, две жени са откарани в болница, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен
|
Ски зоната в "Боровец" остава затворена днес
|
Пътник е пребил шофьор на автобус от градския транспорт в Бургас, съобщиха от Общината
|
Прогноза за времето на 27 Декември (Петък) и следващите дни
|
Двама души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
|
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия |
За отказ от резервации и недоволни туристи вследствие на проблемите с електроподаването в Априлци и Троян, съобщиха кметове и хотелиери
|
След удар на автомобил в дърво, две жени са откарани в болница, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен
|
Остава в сила ограничението за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета за прохода Превала, съобщиха от ОПУ
|
Протест на отчуждени родители се състоя в Пловдив в Деня на бащата
|
Пожар е избухнал тази сутрин в къща в Мъглиж
|