Начало В детайли Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия
1419
България

Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия

Началото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия.Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото.

| 07 Юни 2025, 14:46 ч.
Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия
Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия
Снимка © БТА

Началото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия. Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото. 

Авиационно и наземно пръскане срещу комари и кърлежи ще се извърши от 9 до 15

Двама младежи пострадаха при пътнотранспортно произшествие на междуселски път

Протест в защита на българския лев ще се проведе тази вечер в Бургас. Протест

Само заедно и силни с вярата и с грижа за хората ще постигнем по-добър живот,

Фабрика за бутилирана вода с високо съдържание на кислород "ОЗАРА ОКСИ" бе от

В базара участват българи и чужденци, производители на автентични продукти без консерванти. Всичките стоки са ръчно изработени, а освен това и с много любов, разказаха в интервю производителите. Базарът е придружен и от концертна програма, специално за гостите му. 

"Събитията ще се случват през почивните дни всяка седмица, с цел всеки да може си набави едни от най-необходимите хранителни продукти", разказа хлебарят Свилен Класанов, който е инициатор на проявата. Именно той отвори своето стопанство, посветено на хляба в село Еремия, за тематичните базари. Класанов се занимава с хляб, брашно и стари сортове пшеници от 20 години. Той е един от създателите на магазини и ресторанти  "Слънце Луна" в София, а в момента живее на село и посреща гости в стопанството си.

"Работя само със стари сортове  пшеница – те не са модерни и не са хибридни, нито манипулирани от някакви лаборатории", разказа в интервю Класанов. Допълни, че замества прясно смляното брашно на ръце, в нощви и с квас, а след като хлябът втаса на бавна ферментация пече или в подница, или на пещ.

"Това е базар, който предлага необикновени продукти, различни от стандартните, които могат да се купят отвсякъде. Продуктите тук са произведени от хора с друг вид отношение към храната", разказва още дерменджията. 

Базарът предлага и козе сирене от с. Фролош, община Кочериново, яйца, козе и кисело мляко, песто и сиропи от Мария и мъжа , които са от Испания и Германия, но живеят и произвеждат в с. Преколница, община Кюстендил. От базара могат да се купят билки и лечебни тинктури от с. Вратца, община Кюстендил, както и гъби и гъбени тинктури.

Рентата ще се превърне в много дискутиран въпрос в следващите месеци. Тя няма

Движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Алексан

Полицейски служители от Нови пазар установиха и задържаха автори на кражба на

Предлагат се и сушени на слънце екологични сини сливи и домати от с. Търновлак, мед от с. Лелинци, ябълков и крушов оцет от Англия, но произведени в с. Раненци. Производители от Белгия и Шотландия, избрали Кюстендилско за свой дом, също предлагат ръчно произведени от тях сладка и сиропи.

"Преди години бяхме сигурни, че ако отидем при някоя баба на село, ще получим местна, чиста храна. Това вече е малко под въпрос, защото и местните баби и дядовци прилагат много от конвенционалните методи за отглеждане и приготвяне на храна. Цялостната ни идея тук, на това място, е, че продуктите са приготвени от хора, които имат желание да се занимават с тези занаяти и да приготвят храната качествено и здравословно. Те стоят зад своите продуктите с името и лицето си", разказа Свилен Класанов.

Според него Кюстендилският край е много плодороден, климатът – мек и благоприятен, и дава възможност за земеделие, спокойствие и съчетанието от двете.  "Явно това търсят и новодошлите, включително от чужбина. В региона вече има група от хора, които се занимаваме със собствено екологично чисто производство, а празниците в Кюстендил ни помагат и да се представяме заедно пред хората", разказва той.

Идеята е тези събития в с. Еремия да се случват всяка събота и неделя през лятото. "Всички производители са добре дошли, ако произвеждат качествена храна – това е критерият за участие", каза Класанов.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Винопроизводители от цялата събра в Казанлък 14-ото издание на Фестивала на виното розе Rose Wine Expo
Винопроизводители от цялата страна представят в Казанлък продукцията си в рамките на 14-ото издание на фестивала на виното розе Rose Wine Expo, което беше официално открито тази су ...
Видин е домакин на международна изложба за кучета от всички породи и на специализирана клубна изложба за българско овчарско куче
Видин е домакин на международна изложба за кучета от всички породи и на специализирана клубна изложба за българско овчарско куче „За купата на кмета на община Видин”. В ...
Осъществява се връзка с близки и роднини на възрастните, настанени в незаконните домове за възрастни хора в мъглижкото село Ягода
Към този момент се прави връзка с роднините и близките на хората, настанени в незаконните домове за възрастни хора в мъглижкото село Ягода, област Стара Загора. Това каза пред журн ...
Столичният общински съвет ще обсъди нови правила, според които да се избират имената на спирките на наземния градски транспорт
Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди нови правила как да се избират имената на спирките на наземния градски транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на СОС. Общинските съветниц ...
На 12 юли Националният съвет на "Продължаваме промяната" ще избере темата на вота на недоверие
На 12 юли 2025 г. свикваме Националния съвет на "Продължаваме промяната", за да изберем темата, с която да сме най-ефективни, за да има промяна в работата на това правителство. Тог ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Танцьори от пет страни показват своя фолклор на фестивал „Пъстра огърлица“ във Вършец
Двудневен международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ започна тази вечер във Вършец. На открита сцена пред народно читалище „Христо Ботев“ в курортния ...
Овладян е пожарът, който пламна тази вечер в благоевградски ресторант, няма данни за пострадали
Пожарът, който възникна по-рано тази вечер в благоевградски ресторант, вече е овладян след своевременните действия на служителите от екипите на Регионалната служба „Пожарна б ...
Младежки фестивал на изкуствата "оцвети" Плевен
За трета поредна година се състоя Младежкият фестивал на изкуствата "Цветовете на Плевен". На две сцени своето творчество показаха танцови формации, вокални групи и индивидуални из ...
Пожар гори в благоевградски ресторант, на място са екипи на пожарната и полицията
Пожар гори в ресторант в Благоевград, . На място са екипи на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и служители на полицията. Огънят е ...
Победителите в 19-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство бяха наградени на официална церемония в Казанлък
На официална церемония в Музея на розата в Казанлък бяха наградени победителите в 19-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство, организиран съвместно от Община Казанлък, Нац ...
Тикер в 02:18 ч.
Двудневен международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ започна ...
Начало В детайли
1419
България

Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия

Началото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия.Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото.

| 07 Юни 2025, 14:46 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия
Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия
Снимка © БТА

Началото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия. Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото. 

В базара участват българи и чужденци, производители на автентични продукти без консерванти. Всичките стоки са ръчно изработени, а освен това и с много любов, разказаха в интервю производителите. Базарът е придружен и от концертна програма, специално за гостите му. 

"Събитията ще се случват през почивните дни всяка седмица, с цел всеки да може си набави едни от най-необходимите хранителни продукти", разказа хлебарят Свилен Класанов, който е инициатор на проявата. Именно той отвори своето стопанство, посветено на хляба в село Еремия, за тематичните базари. Класанов се занимава с хляб, брашно и стари сортове пшеници от 20 години. Той е един от създателите на магазини и ресторанти  "Слънце Луна" в София, а в момента живее на село и посреща гости в стопанството си.

"Работя само със стари сортове  пшеница – те не са модерни и не са хибридни, нито манипулирани от някакви лаборатории", разказа в интервю Класанов. Допълни, че замества прясно смляното брашно на ръце, в нощви и с квас, а след като хлябът втаса на бавна ферментация пече или в подница, или на пещ.

"Това е базар, който предлага необикновени продукти, различни от стандартните, които могат да се купят отвсякъде. Продуктите тук са произведени от хора с друг вид отношение към храната", разказва още дерменджията. 

Базарът предлага и козе сирене от с. Фролош, община Кочериново, яйца, козе и кисело мляко, песто и сиропи от Мария и мъжа , които са от Испания и Германия, но живеят и произвеждат в с. Преколница, община Кюстендил. От базара могат да се купят билки и лечебни тинктури от с. Вратца, община Кюстендил, както и гъби и гъбени тинктури.

Предлагат се и сушени на слънце екологични сини сливи и домати от с. Търновлак, мед от с. Лелинци, ябълков и крушов оцет от Англия, но произведени в с. Раненци. Производители от Белгия и Шотландия, избрали Кюстендилско за свой дом, също предлагат ръчно произведени от тях сладка и сиропи.

"Преди години бяхме сигурни, че ако отидем при някоя баба на село, ще получим местна, чиста храна. Това вече е малко под въпрос, защото и местните баби и дядовци прилагат много от конвенционалните методи за отглеждане и приготвяне на храна. Цялостната ни идея тук, на това място, е, че продуктите са приготвени от хора, които имат желание да се занимават с тези занаяти и да приготвят храната качествено и здравословно. Те стоят зад своите продуктите с името и лицето си", разказа Свилен Класанов.

Според него Кюстендилският край е много плодороден, климатът – мек и благоприятен, и дава възможност за земеделие, спокойствие и съчетанието от двете.  "Явно това търсят и новодошлите, включително от чужбина. В региона вече има група от хора, които се занимаваме със собствено екологично чисто производство, а празниците в Кюстендил ни помагат и да се представяме заедно пред хората", разказва той.

Идеята е тези събития в с. Еремия да се случват всяка събота и неделя през лятото. "Всички производители са добре дошли, ако произвеждат качествена храна – това е критерият за участие", каза Класанов.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Винопроизводители от цялата събра в Казанлък 14-ото издание на Фестивала на виното розе Rose Wine Expo
Видин е домакин на международна изложба за кучета от всички породи и на специализирана клубна изложба за българско овчарско куче
Осъществява се връзка с близки и роднини на възрастните, настанени в незаконните домове за възрастни хора в мъглижкото село Ягода
Столичният общински съвет ще обсъди нови правила, според които да се избират имената на спирките на наземния градски транспорт
На 12 юли Националният съвет на "Продължаваме промяната" ще избере темата на вота на недоверие
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юни
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Танцьори от пет страни показват своя фолклор на фестивал „Пъстра огърлица“ във Вършец
На преден план
Овладян е пожарът, който пламна тази вечер в благоевградски ресторант, няма данни за пострадали
В детайли
Младежки фестивал на изкуствата "оцвети" Плевен
Контекст
Пожар гори в благоевградски ресторант, на място са екипи на пожарната и полицията
Местен фокус
Победителите в 19-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство бяха наградени на официална церемония в Казанлък
В детайли
Над 6 тона отпадъци бяха събрани днес в Кюстендил в кампанията "Пица за смет"
Местен фокус
Златоград възкреси пътя на кафето от керваните с камили до съвременното еспресо
Сфера
Възстановено е движението по пътя Чомаковци - Червен бряг
Местен фокус
Президентът Румен Радев ще бъде на официални посещения в Казахстан и Узбекистан от 9 до 11 юни
На преден план
Ролята на гастрономията в съвременния туризъм беше тема на международен форум в Казанлък
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.