Начало Сфера Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
701
България

Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения.Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите.

| 20 Юни 2025, 09:36 ч.
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Снимка © БТА

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения. Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите. 

За шеста година в Перник ще пристигне Музеят на колела – „Ал

Опит за бягство на арестант бе осуетен от служители на пловдивската дирекция

Актуализация на поименния списък на обектите за капиталови разходи и актуализ

Присъединяването на България към еврозоната ще е чудесна крачка, която ще дад

За трета поредна година във Вършец ще се състоят състезания по бягане от вери

Малцина са тези, които знаят, че халвата в Ябланица е дошла от Северна Македония, с Иван Богоев - Сладкаря. Той е роден в Прилеп, Македония. По време на войната се преселил в София, където се е запознал с неговата бъдеща съпруга - Елена от Скравена, Ботевградско. В един момент, около 1930 г., се установяват в Ябланица и започват производството на халва, локум и бонбони, каза неговата внучка Геновева Христова. „Донесли са си казаните, рецептата и традициите от Македония. Така започва първото производство на халва в Ябланица. Дядо ми обучил, освен своите деца, и други на занаята“, добави Христова.

По думите първоначално халвата са правили в дома им. „Имаше две помещения – в едното се вареше, а в другото се месеше. Слагаше се в дървени сандъчета и се опаковаше в т. нар. блажна хартия“, обясни тя. 

С дядо си е отишла и рецептата за истинската халва. „Днешната халва няма нищо общо с тогавашната. Има си чалъм. Всеки от обучените дослагва нещо от себе си, за да е по-модерно и оригиналът се изменя“, заяви внучката на майстора.

Тя си спомня, че в центъра на града е имало две сладкарници, в които хората са се редили на опашки за халва. Автобусите, минаващи по главния път София – Варна, спираха за почивка и пътниците да си купят от сладките изкушения като подарък за близките, допълни Христова.

Днес Ябланица все още е най-сладкият град, тъй като традициите в производството на халва и локум все още се поддържат от местните. Пример за това е фирмата на семейство Пекер в село Брестница.

Дванайсет кашона, всеки от които съдържащ по шест флакона с "райски газ", са

Апелативният съд в София отмени решение на Окръжния съд в Монтана, с което км

Увеличат контролните правомощия на министъра на туризма предвижда да направи

Създадена е от Мустафа Пекер, който през 1999 г. пристигнал в България от Турция и решил да инвестира. Тъй като Ябланица е известна с производството на халва и локум, сметнал, че това е най-подходящото място за неговия цех, където да продължи местната традиция, но и да пренесе нещо от родината си. Започнал с трима работници, а сега са над 20 души, като фирмата вече се управлява от неговите синове – Емре и Кемал.

Първоначално са започнали само с няколко вида продукти, а сега са около 80 вида различни сладкиши. Само локумите са над 30 разновидности. Произвеждат още слънчогледова и сусамена халва, нуга халва, шербет, локумени вафли, желирани бонбони, резанки с вкус на роза, сусамки, фъстъковки, каза Кемал Пекер.

Капацитетът на производството е над 1 тон на ден, средно произвеждат 700-800 кг, като само халвата е 200-300 кг. Близо 85-90 процента от тази продукция е за вътрешния пазар и 10-15 процента изнасят за Румъния.

По думите на Пекер традиционната ябланска халва се прави от сусамов тахан и е сравнително по-еластична и се разтяга на конци. По това е известна в цяла България.

Майсторът обясни, че в специални казани се сипва захар, вода и лимонена киселина. Като се стопи захарта и се превърне на сироп, се прехвърля в другата машина, която я разбива до получаването на бяла смес. Когато изстине, тя се смесва с тахана.

А тайната за вкусния локум е да използваш най-качествените и пресни суровини, да се спазва хигиената, да стигнат възможно най-бързо до крайния потребител, каза Пекер.

По думите му има търсене. „Ние се опитваме традиционното да комбинираме с модерното. Новото поколение да се запознае с тези продукти и да ги рекламира по целия свят. Ябланица продължава да е център на локума и халвата и дано още дълги години, защото тази традиция трябва да продължава", каза още Кемал Пекер.

А тя все още се поддържа и с празника на халвата и локума, който Община Ябланица организира всяка година. Тазгодишното издание е в събота (21 юни). То ще бъде предшествано от фолклорен фестивал на народните обичаи и традиции. В него над 30 състава ще представят фолклорни песни, танци и обичаи, като събитието няма състезателен характер.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала „Струма“ от служители на областните дирекции на полицията в Перник и Кюстендил
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала „Струма“ от служители на областните дирекции на МВР в Перник и Кюстендил. Началникът на О ...
Заради войната в Близкия изток при необходимост може отново да се свика Консултативният съвет за национална сигурност
При необходимост може отново да се свика Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) заради войната в Близкия изток, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Трявна, ...
Комисар Красимир Манолов е новият директор на полицията в Добрич
Комисар Красимир Манолов е новият директор на полицията в Добрич, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Добрич. Той е бил представен на служителите от замес ...
Експерти от зоопарка във Варна са направили оглед на Шуменското плато във връзка с информацията за забелязан едър хищник
Ветеринарният лекар Михаил Василев, зооинженерът Георги Тодоров и зоологът инж. Пламена Каразутева от зоопарка във Варна са направили оглед на Шуменското плато във връзка с информа ...
Нови предложения за промяна в Закона за туризма целят справяне с нелицензираните места за настаняване, обяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева
Увеличат контролните правомощия на министъра на туризма предвижда да направи ресорното министерство с промени в Закона за туризма, това заяви в Пловдив заместник-министърът на тури ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала „Струма“ от служители на областните дирекции на полицията в Перник и Кюстендил
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала „Струма“ от служители на областните дирекции на МВР в Перник и Кюстендил. Началникът на О ...
Заради войната в Близкия изток при необходимост може отново да се свика Консултативният съвет за национална сигурност
При необходимост може отново да се свика Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) заради войната в Близкия изток, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Трявна, ...
Комисар Красимир Манолов е новият директор на полицията в Добрич
Комисар Красимир Манолов е новият директор на полицията в Добрич, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Добрич. Той е бил представен на служителите от замес ...
В Ловеч започна поетапно премахване на изоставени и спрени от движение автомобили
В Ловеч започна поетапно премахване на изоставени и спрени от движение моторни превозни средства, които заемат обществени терени и нарушават реда и естетиката на градската среда, с ...
Трябва да се направят допълнителни регулации за използването на електрически тротинетки
Трябва да се направят допълнителни регулации за използването на електрически тротинетки, каза в Плевен началникът на Клиниката по неврохирургия и заместник-директор на медицинската ...
Тикер в 19:33 ч.
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала & ...
Начало Сфера
701
България

Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения.Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите.

| 20 Юни 2025, 09:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Ябланица пази 90 години традициите в производството на халва и локум
Снимка © БТА

Вече 90 години малкият град в Северозападна България Ябланица се свързва с производството на халва и локум. Няма гост на града и околностите или просто преминаващ, който да си тръгне, без да си закупи от сладките изкушения. Традицията в производството на халва и локум се пази, но и развива през годините според модерните вкусове на клиентите. 

Малцина са тези, които знаят, че халвата в Ябланица е дошла от Северна Македония, с Иван Богоев - Сладкаря. Той е роден в Прилеп, Македония. По време на войната се преселил в София, където се е запознал с неговата бъдеща съпруга - Елена от Скравена, Ботевградско. В един момент, около 1930 г., се установяват в Ябланица и започват производството на халва, локум и бонбони, каза неговата внучка Геновева Христова. „Донесли са си казаните, рецептата и традициите от Македония. Така започва първото производство на халва в Ябланица. Дядо ми обучил, освен своите деца, и други на занаята“, добави Христова.

По думите първоначално халвата са правили в дома им. „Имаше две помещения – в едното се вареше, а в другото се месеше. Слагаше се в дървени сандъчета и се опаковаше в т. нар. блажна хартия“, обясни тя. 

С дядо си е отишла и рецептата за истинската халва. „Днешната халва няма нищо общо с тогавашната. Има си чалъм. Всеки от обучените дослагва нещо от себе си, за да е по-модерно и оригиналът се изменя“, заяви внучката на майстора.

Тя си спомня, че в центъра на града е имало две сладкарници, в които хората са се редили на опашки за халва. Автобусите, минаващи по главния път София – Варна, спираха за почивка и пътниците да си купят от сладките изкушения като подарък за близките, допълни Христова.

Днес Ябланица все още е най-сладкият град, тъй като традициите в производството на халва и локум все още се поддържат от местните. Пример за това е фирмата на семейство Пекер в село Брестница.

Създадена е от Мустафа Пекер, който през 1999 г. пристигнал в България от Турция и решил да инвестира. Тъй като Ябланица е известна с производството на халва и локум, сметнал, че това е най-подходящото място за неговия цех, където да продължи местната традиция, но и да пренесе нещо от родината си. Започнал с трима работници, а сега са над 20 души, като фирмата вече се управлява от неговите синове – Емре и Кемал.

Първоначално са започнали само с няколко вида продукти, а сега са около 80 вида различни сладкиши. Само локумите са над 30 разновидности. Произвеждат още слънчогледова и сусамена халва, нуга халва, шербет, локумени вафли, желирани бонбони, резанки с вкус на роза, сусамки, фъстъковки, каза Кемал Пекер.

Капацитетът на производството е над 1 тон на ден, средно произвеждат 700-800 кг, като само халвата е 200-300 кг. Близо 85-90 процента от тази продукция е за вътрешния пазар и 10-15 процента изнасят за Румъния.

По думите на Пекер традиционната ябланска халва се прави от сусамов тахан и е сравнително по-еластична и се разтяга на конци. По това е известна в цяла България.

Майсторът обясни, че в специални казани се сипва захар, вода и лимонена киселина. Като се стопи захарта и се превърне на сироп, се прехвърля в другата машина, която я разбива до получаването на бяла смес. Когато изстине, тя се смесва с тахана.

А тайната за вкусния локум е да използваш най-качествените и пресни суровини, да се спазва хигиената, да стигнат възможно най-бързо до крайния потребител, каза Пекер.

По думите му има търсене. „Ние се опитваме традиционното да комбинираме с модерното. Новото поколение да се запознае с тези продукти и да ги рекламира по целия свят. Ябланица продължава да е център на локума и халвата и дано още дълги години, защото тази традиция трябва да продължава", каза още Кемал Пекер.

А тя все още се поддържа и с празника на халвата и локума, който Община Ябланица организира всяка година. Тазгодишното издание е в събота (21 юни). То ще бъде предшествано от фолклорен фестивал на народните обичаи и традиции. В него над 30 състава ще представят фолклорни песни, танци и обичаи, като събитието няма състезателен характер.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала „Струма“ от служители на областните дирекции на полицията в Перник и Кюстендил
Заради войната в Близкия изток при необходимост може отново да се свика Консултативният съвет за национална сигурност
Комисар Красимир Манолов е новият директор на полицията в Добрич
Експерти от зоопарка във Варна са направили оглед на Шуменското плато във връзка с информацията за забелязан едър хищник
Нови предложения за промяна в Закона за туризма целят справяне с нелицензираните места за настаняване, обяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юни
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Акция по метода „широкообхватен контрол“ се извършва на магистрала „Струма“ от служители на областните дирекции на полицията в Перник и Кюстендил
Сфера
Заради войната в Близкия изток при необходимост може отново да се свика Консултативният съвет за национална сигурност
Сфера
Комисар Красимир Манолов е новият директор на полицията в Добрич
Основна линия
В Ловеч започна поетапно премахване на изоставени и спрени от движение автомобили
На преден план
Трябва да се направят допълнителни регулации за използването на електрически тротинетки
В детайли
Индустриален парк – Шумен е нашата кръвоносна система, която ни гарантира икономически растеж
Сфера
Експерти от зоопарка във Варна са направили оглед на Шуменското плато във връзка с информацията за забелязан едър хищник
На преден план
Жената, която прободе с нож трима мъже в Слънчев бряг, остава в ареста
Основна линия
Лавандуловото масло помага при редица здравословни проблеми
На преден план
Мъж от Монтана получи ефективна присъда за нанесена лека телесна повреда на полицай
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.