Начало Основна линия Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
5172
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Общинският съвет в Котел прие промени в бюджета на общината за 2025 г. на дне

Общинските съветници в Павликени приеха възражението на д-р Ренета Кръстева о

Общинският съвет на Перущица ще разгледа предложение за актуализиране на спис

Отчет за дейността на Общинския съвет в Антоново за периода  януари - юн

Нова инициатива в Северна България, финансирана от социалния фонд, предвижда

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

В Самоков бе отслужена панихида в памет на загиналите герои във войните, съоб

Общинските съветници в Шумен гласуваха изменение и допълнение на Наредбата за

Младите хора трябва да имат по-широк достъп до информация, менторство и профе

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Нови два бизнес проекта започна да развива „Мебел стил“ ООД в Търговище по повод 30-тата си годишнина
Нови два бизнес проекта започна да развива „Мебел стил“ ООД в Търговище по повод 30-тата си годишнина. В предприятие за производство на дървени къщи и медицинско-естети ...
Надежда Дюлгерова и Марина Козарева спечелиха първите места в двете възрастови групи в конкурса "Горчиво вино"
Надежда Дюлгерова от Профилирана гимназия "Пейо Яворов" в Петрич и Марина Козарева от училище "Васил Левски" в Бургас спечелиха първите места в двете възрастови групи в Националния ...
От „ДПС – Ново начало“ ще сигнализират Инспектората към ВСС за проверка на съдийския състав по дело срещу шофьор, прегазил пешеходец в Козлодуй
От „ДПС – Ново начало“ ще сигнализират Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за проверка на интегритета на съдийския състав, пуснал срещу парична гаранция м ...
През 2026 г. в системата „еЗдраве“ ще фигурират и денталните прегледи
През следващата година в националната система „еЗдраве“ вече ще има възможност да се виждат и денталните прегледи, каза министърът на електронното управление Валентин М ...
Община Смолян удължи до 12 декември срока за събиране на данни за изчисляване на таксата за битови отпадъци по новия модел
Община Смолян удължи до 12 декември срока за събиране на данни за изчисляване на таксата за битови отпадъци по новия модел, съобщи Виолета Филипова – експерт „Връзки с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Концерт спектакъл „Прекрасна вечер с вас“, част от инициативата „Концерти с кауза“, се проведе в Сливен
Концерт спектакълът „Прекрасна вечер с вас“, част от инициативата „Концерти с кауза“, се проведе в Сливен. Събитието беше в подкрепа на две значими кампании ...
Нови два бизнес проекта започна да развива „Мебел стил“ ООД в Търговище по повод 30-тата си годишнина
Нови два бизнес проекта започна да развива „Мебел стил“ ООД в Търговище по повод 30-тата си годишнина. В предприятие за производство на дървени къщи и медицинско-естети ...
Миналото е кореновата система на нашия народ
Пловдивската света митрополия представи официално втория брой на периодичното издание - списание „Духовен път". Събитието бе в аулата на Пловдивската духовна семинария и Плов ...
Концерт и фотоизложба посветиха на Деня на народните будители разградският хор "Железни струни" и горнооряховският „Славянско единство“
Концерт и фотоизложба посветиха на Деня на народните будители хор "Железни струни" към Народно читалище (НЧ) „Развитие 1869“ в Разград и смесеният хор „Славянско ...
Поетът Боян Ангелов стана носител на литературната награда "Евтим Евтимов"
Поетът Боян Ангелов стана носител на литературната награда "Евтим Евтимов". Отличието беше връчено тържествено от сина на поета Евтим Евтимов - Венко Евтимов, който е и председател ...
Тикер в 22:56 ч.
Концерт спектакълът „Прекрасна вечер с вас“, част от инициативата &b ...
Начало Основна линия
5172
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Нови два бизнес проекта започна да развива „Мебел стил“ ООД в Търговище по повод 30-тата си годишнина
Надежда Дюлгерова и Марина Козарева спечелиха първите места в двете възрастови групи в конкурса "Горчиво вино"
От „ДПС – Ново начало“ ще сигнализират Инспектората към ВСС за проверка на съдийския състав по дело срещу шофьор, прегазил пешеходец в Козлодуй
През 2026 г. в системата „еЗдраве“ ще фигурират и денталните прегледи
Община Смолян удължи до 12 декември срока за събиране на данни за изчисляване на таксата за битови отпадъци по новия модел
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Концерт спектакъл „Прекрасна вечер с вас“, част от инициативата „Концерти с кауза“, се проведе в Сливен
В детайли
Нови два бизнес проекта започна да развива „Мебел стил“ ООД в Търговище по повод 30-тата си годишнина
Основна линия
Миналото е кореновата система на нашия народ
Местен фокус
Концерт и фотоизложба посветиха на Деня на народните будители разградският хор "Железни струни" и горнооряховският „Славянско единство“
Контекст
Поетът Боян Ангелов стана носител на литературната награда "Евтим Евтимов"
Основна линия
Лек автомобил навлезе на трамвайните релси в района на "Руски паметник" в София
В детайли
Надежда Дюлгерова и Марина Козарева спечелиха първите места в двете възрастови групи в конкурса "Горчиво вино"
Местен фокус
Общинският съвет в Смолян гласува 2,6 млн. лв. за обезпечаване на част от дейността на общинското предприятие по чистотата
Сфера
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани
Основна линия
Непроменени остават през 2026 г. минималните и максимални цени за таксиметрови услуги в община Смолян
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.