Начало Контекст Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
4906
Икономика

Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“.

| 28 Август 2025, 07:15 ч.
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“. Това каза в интервю директорът на ИЛВ инж. Емил Цветанов. 

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) декларираха гот

Общинските съветници в Генерал Тошево приеха на свое заседание предложения, с

Общинският съвет в Разград ще обсъди промени в Наредбата за изменение и допъл

Пробите за алкохол и наркотици на шофьора, предизвикал вчера тежка катастрофа

Празничният концерт-спектакъл „Да откриеш Семейство за Коледа“ съ

Във фрапето има мляко, но вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София, допълни инж. Цветанов. Ще може да се опита фрапе от "Гъмза", от "Пелин" и от още два сорта бяло и червено вино.

Инж. Цветанов подчерта, че фрапето може да бъде консумирано от всеки, тъй като в емулсията, с която то се приготвя, с изключение на тази от "Гъмза", има обезалкохолено вино.

Дори и при фрапето от емулсия с "Гъмза" количеството алкохол е доста малко. За една чаша от тази нетрадиционна напитка са нужни около 10 мл емулсия, в която около десет процента е виното, което е с 13 процента алкохол, т.е. то е далече дори от подправка, така че няма никакъв проблем, допълни ижн. Цветанов.

Той добави, че идеята е тази емулсия да се разработи като продукт, който да се продава и предлага в заведения. 

Откритият ден е част от програмата на третото издание на фестивала на виното и фермерските деликатеси "Тайм фор уайн" (Time for wine). Той ще започне с лекции за сорта "Гъмза".

В Министерство на отбраната е взето решение да се сформира специална работна

Изпълнението на данъчните и неданъчните приходи на Община Исперих към края на

Междинен отчет за свършеното за последните две години представиха днес на пре

Избрахме тази година този сорт, защото е типичен за нашия край. По исторически данни е използван заради високия рандеман - високото съдържание на сок. Сега става все по-актуален заради факта, че се обръща повече внимание на местните, на традиционните сортове, да се покаже автентичността на всеки регион, коментира директорът на ИЛВ. 

В рамките на открития ден ще бъде представена и изложба с над 50 вида десертни и винени сортове грозде. Друг акцент в открития ден е представянето и дегустацията на вина от сорт „Гъмза“, предоставени от осем винарни. На място ще може да се опита и сладолед от вино, който бе атракцията в миналогодишното издание на винения фестивал в Плевен. 

Сред гостите на открития ден в ИЛВ ще са заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев и главният научен секретар на Селскостопанска академия доц. д-р Деница Сербезова. 

Както информирахме, от 29 до 31 август в Плевен ще се състои Фестивалът на виното и фермерските деликатеси Time for wine. Освен продуктите на винарни и производители на месни и млечни деликатеси, програмата включва концерти, работилници, демонстрации на специфични техники за готвене с вино и други.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на граничните пунктове с Турция "Капитан Андреево" и "Лесово", а на границата със Сърбия - на вход за леки автомобили на "Калот ...
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Противопожарните служби в България са реагирали на 99 сигнала за произшествия и са ликвидирали 58 пожара през изминалото денонощие. Няма загинали и пострадали, съобщиха на сайта си ...
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Бих определил 2025 г. като предизвикателна, но добра година, в която успяхме да отбележим значителен прогрес в много направления, заяви в навечерието на коледните и новогодишни пра ...
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Празник за малки и големи ще се състои днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Денят ще започне с посрещане на коле ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе включен в електроенергийната система на страната днес в 11:22 часа. Това съобщиха от пресцентъра на централата. Съгласно изискванията на ...
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Нощният транспорт в София става по-достъпен от 1 януари 2026 г., съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на официалната си фейсбук страница. Пътниците с дългосрочни абонамен ...
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Ограничено е движението по пътя Велико Търново - Гурково при разклона за с. Радковци заради изтегляне на тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". Трафи ...
Зоните за паркиране в София са безплатни в празничните дни
Зоните за почасово платено паркиране в София няма да работят в празничните дни, съобщиха от Столичния градски транспорт на официалната си фейсбук страница.  Безплатно ще може ...
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
На Бъдни вечер и Рождество Христово коледарите в Ямбол съхраняват и пресъздават уникална за България традиция – коледарския буенек. Те не само пеят обредни песни и благославя ...
Тикер в 18:07 ч.
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе включен в електроенергийната система ...
Начало Контекст
4906
Икономика

Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“.

| 28 Август 2025, 07:15 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Фрапе с вино представят в Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Фрапе с вино ще бъде представено и дегустирано днес в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. То ще е сред акцентите в т.нар. открит ден, посветен тази година на червения винен сорт „Гъмза“. Това каза в интервю директорът на ИЛВ инж. Емил Цветанов. 

Във фрапето има мляко, но вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София, допълни инж. Цветанов. Ще може да се опита фрапе от "Гъмза", от "Пелин" и от още два сорта бяло и червено вино.

Инж. Цветанов подчерта, че фрапето може да бъде консумирано от всеки, тъй като в емулсията, с която то се приготвя, с изключение на тази от "Гъмза", има обезалкохолено вино.

Дори и при фрапето от емулсия с "Гъмза" количеството алкохол е доста малко. За една чаша от тази нетрадиционна напитка са нужни около 10 мл емулсия, в която около десет процента е виното, което е с 13 процента алкохол, т.е. то е далече дори от подправка, така че няма никакъв проблем, допълни ижн. Цветанов.

Той добави, че идеята е тази емулсия да се разработи като продукт, който да се продава и предлага в заведения. 

Откритият ден е част от програмата на третото издание на фестивала на виното и фермерските деликатеси "Тайм фор уайн" (Time for wine). Той ще започне с лекции за сорта "Гъмза".

Избрахме тази година този сорт, защото е типичен за нашия край. По исторически данни е използван заради високия рандеман - високото съдържание на сок. Сега става все по-актуален заради факта, че се обръща повече внимание на местните, на традиционните сортове, да се покаже автентичността на всеки регион, коментира директорът на ИЛВ. 

В рамките на открития ден ще бъде представена и изложба с над 50 вида десертни и винени сортове грозде. Друг акцент в открития ден е представянето и дегустацията на вина от сорт „Гъмза“, предоставени от осем винарни. На място ще може да се опита и сладолед от вино, който бе атракцията в миналогодишното издание на винения фестивал в Плевен. 

Сред гостите на открития ден в ИЛВ ще са заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев и главният научен секретар на Селскостопанска академия доц. д-р Деница Сербезова. 

Както информирахме, от 29 до 31 август в Плевен ще се състои Фестивалът на виното и фермерските деликатеси Time for wine. Освен продуктите на винарни и производители на месни и млечни деликатеси, програмата включва концерти, работилници, демонстрации на специфични техники за готвене с вино и други.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
В детайли
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Контекст
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Сфера
Зоните за паркиране в София са безплатни в празничните дни
Основна линия
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
Сфера
Коледна пясъчна скулптура на Богородица с Младенеца, направена от 10 тона пясък, краси центъра на Бургас
На преден план
Традиционното велосипедно шествие „Коледа на колела", организирано от велоклуб „Илчов баир", се състоя в Шумен
Местен фокус
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
В детайли
Домашният социален патронаж в Харманли изпрати коледни пакети до 380 потребители
В детайли
България предложи спешни доставки на мазут за Република Северна Македония заради затруднения в доставките на горива
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.