Начало Сфера Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка
209
Икономика

Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка

Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка.Тя не е спирала дейността си в продължение на 91 години и е една от малкото такива в България, каза технологът на винарната Калоян Пенев. За приемствеността между поколенията говори и стара римска каменна стела, посрещаща посетителите в двора на предприятието, на която за украса са изсечени лози, характерни за региона още от древността.

| 17 Септември 2025, 12:28 ч.
Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка
Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка
Снимка © БТА

Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка. Тя не е спирала дейността си в продължение на 91 години и е една от малкото такива в България, каза технологът на винарната Калоян Пенев. За приемствеността между поколенията говори и стара римска каменна стела, посрещаща посетителите в двора на предприятието, на която за украса са изсечени лози, характерни за региона още от древността.

Конституционният съд (КС) отклони искането на народни представители за устано

Буик от времето на Ал Капоне бе най-старата ретрокола, която участва днес в Н

Безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза ще извършват от днес,

В самоковското село Поповяне се състоя празник на дзивата и картофа. Той се п

От днес до 19 септември (петък), между 7:00 ч. и 17:00 ч., движението в посок

"Винарска изба Върбовка" (Varbovka Winery) започва дейността си като кооператив, но през 1999 г. родителите на Калоян, които по образование и професия са технолози във винарската промишленост, я закупуват. Така те напускат винпрома в Сухиндол, където работят до този момент и продължават професионалния си път в тази сфера, но в частния сектор. Сега във фирмата работи майката Светлана Пенева, която е управител и технолог, заедно със своите син Калоян, дъщеря Лора, и няколко служители.

Новата реколта като количество е много по-малко от предходната, а като качество гроздята, които все пак успяха да се запазят след априлските студове, демонстрират добри показатели, каза Пенев. Това означава, че виното тази година ще е по-скъпо, но с по-високо качество от предходните две години. С лозовите масиви, с които работим имахме голям късмет, защото Агенция за борба с градушките се погрижи за нашия регион, а валежите от дъжд без да са много обилни паднаха в правилния момент, за да може да имаме добра суровина, обясни той.

Технологът разказа, че избата не разполага със собствени лозя и работи предимно с местни масиви. Тази година в нея се преработват основно гроздя от Лясковец, които са стари насаждения от лозята на винпрома в града, от сортовете Алиготе и Шардоне. От Сухиндол винарната взема Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Мускат отонел, от Свищов – Кайлъшки мискет, а предстои да се достави и типичната за павликенския край Гъмза. Тази година се очаква да бъдат обработени между 60 и 80 тона грозде, от които ще излезе около 30-40 тона вино – бяло, червено и розе. В избата се произвежда и традиционния български продукт наложен пелин.

Технолозите на винарната планират да произведат и нови продукти, като имат намерение да експериментират с Кайлъшкия Мискет. Пенев каза, че тяхната фирма е една от първите, които започват да го популяризират още през 2018 г. По думите му винарната е и първата, направила вертикална дегустация на този сорт, показвайки шест поредни реколти от едно и също лозе, което за ценителите на виното е нещо много интересно. Тази година екипът смята да направи експеримент с отлежаване на Кайлъшки Мискет с летви от акация, които ще го направят по-комплексен, каза технологът. Той допълни, че вече са експериментирали по този начин с други сортове и се е получило добре.

На въпроса дали винарната прави инвестиции в бази, нови технологии и оборудване Пенев отговори, че в избата се работи със скромни средства, но с голямо въображение и така се постигат достатъчно интересни резултати.

С действията си до момента държавните институции работят за облекчаване на пр

Общинският съвет в Самуил предвижда да гласува предложение за разплащане на р

Депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България&ldquo

Пеневи предвиждат участие в конкурси, включително и международни, от каквито вече са печелили много награди. При някои от надпреварите има високи такси и разходи за участие, затова те преценяват в кои наистина си заслужава и има смисъл да се включат.

Винарната във Върбовка е част от картата на България за вино тур на североизток и като такава тя участва в едно мероприятие, което се провежда ежегодно обикновено в началото на лятото, обясни Пенев. Тогава избите от региона посрещат повече гости. При запитвания от по-големи групи, желаещи да посетят винарната, също организират дегустации и обиколка в нея с исторически елемент. Сред посетителите има и чужденци, като партньори на Пеневи от близкото село Кърпачево, имащи къщи за гости, също водят хора. При едно от посещенията швейцарско семейство закупува 300 бутилки вино от български сортове с благотворителна цел за подпомагане дейността на противопожарните служби там.

Посетителите на избата най-често се впечатляват от това, че някой се бори да запази нещо на над 90 години, разказа Пенев. Интерес предизвикват и запазените стари лагерни бъчви, които са едни от най-големите в цяла България. Те са общо 24 и са с различен обем, като най-малките са с вместимост около 10 000 литра, а две побират по 17 000 литра. Те са използвани до 2008 г. и са отразявали конюнктурата на производство дотогава. Новите съдове във винарната сега са с обем до 225 литра и показват накъде се е ориентирал бранша – към по-малко нишово производство, при което много на брой изби с малко количество производство показват забележителен и колоритен характер на модерното българско вино. В момента това е един от големите плюсове за винопроизводството в страната ни, смята Пенев. В традиционни винарски държави като Франция или Германия регионите с тяхната тежка история и регулация реално ограничават стилистиката на вината, които могат да бъдат произведени, обясни технологът. От друга страна в България многото проекти показват едно шарено лице на винопроизводството. Така всеки един любител на виното може да намери нещо, което отговаря на неговия вкус и виждане.

Като визитна картичка на избата, особено по отношение на белите вина, които сега са доминантни като търсене на пазара, Пенев определя българския сорт Кайлъшки Мискет. Той е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен през 1976 г., когато е течала силна научна дейност в тази сфера. Направен е така, че да бъде много родовит, ароматен, устойчив на всякакви вредители и болести, което го прави успешна база, която да се доразвива, смята Пенев. Когато всяка година имаш суровина със сходни показатели и качество, това ти дава възможност да надградиш, обясни той, допълвайки, че при по-чувствителните сортове е много по-трудно. Другото предпочитано вино на избата е Гъмзата, която е типична за региона. Като цяло залагаме на българските сортове, работим също с Тамянка, с Рубин, каза още Пенев.

Работата с гроздето и виното дава уникална позитивна емоция, иначе не бих се занимавал с това, каза технологът. Виното е наука и дори бих го определил като една от най-смилаемите форми на изкуство. Може би неслучайно на изложение във Варна една жена опита от нашето вино и се разплака, защото й напомняло за близък човек. Да подариш такива усещания на хората е безценно, каза Пенев.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).               

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С беседа ще бъдат посрещнати гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември
Беседа „Как търновци посрещнаха Независимостта“ се организира за гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември, съобщиха органи ...
На 20 септември старозагорци ще могат да пътуват безплатно с автобус № 71 по повод Европейската седмица на мобилността
Тази събота, 20 септември, старозагорци и гостите на града ще могат да използват безплатно придвижване по най-голямата градска линия на градския транспорт в Стара Загора, обслужван ...
Вотът трябва да е мотивиран, а получаваме попара, компилация от слухове и клевети
Вотът трябва да е мотивиран, а получаваме попара, компилация от слухове, клевети, измислици и доноси, каза министърът на вътрешните работи Даниел Митов от парламентарната трибуна п ...
Жените на ръководни позиции в България се увеличават, според доклад, приет от Министерския съвет
Жените на ръководни позиции в България се увеличават, въпреки че остават по-малко от мъжете, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. През 2024 г. техният брой е достигнал 7 ...
Нерегламентирани сметища и приучване към "изкуствена храна" могат да доведат до проблемно поведение на мечките, предупредиха от екоминистерството
Нерегламентираните сметища, храненето на малки мечета и изобщо приучването на мечки към различна от естествената им храна може да доведе до проблемно поведение на мечките. Това пре ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Кабинетът отчужди частни имоти за изграждането на 5,2 км от жп линията Видин – София
С решение на правителството се отчуждават имоти-частна собственост в землището на село Медковец, област Монтана, необходими за изграждането на близо 5,2 км от жп линия Видин - Софи ...
Над 200 изложители ще вземат участие в "Български фестивал на сливата" в Троян
Над 200 изложители – търговци и занаятчии, ще вземат участие в "Български фестивал на сливата" в Троян, съобщи пред журналисти Тереза Георгиева, главен специалист "Култура" в ...
Районната прокуратура в Перник води разследване на незаконна онлайн продажба на фалшиви маркови слушалки
Районната прокуратура в Перник води разследване на търговска дейност, осъществявана в интернет, чрез незаконно използване на известна търговска марка при продажба на слушалки, съоб ...
Винарска изба "Румелия" в Панагюрище гради своите успехи върху сортовете мавруд, сира, мерло и каберне совиньон
Винарска изба "Румелия" в Панагюрище е създадена през 2006 година от Румен Костов. В околностите на пазарджишкото село Смилец върху 56 хектара са засадени лозя със сортове мавруд, ...
Катастрофа затвори пътя Русе-Бяла край град Две могили
Тежка катастрофа затвори пътя Русе - Бяла в участъка между двата разклона за град Две могили, съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева.  Сигнал за инцидента ...
Тикер в 16:24 ч.
С решение на правителството се отчуждават имоти-частна собственост в землището н ...
Начало Сфера
209
Икономика

Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка

Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка.Тя не е спирала дейността си в продължение на 91 години и е една от малкото такива в България, каза технологът на винарната Калоян Пенев. За приемствеността между поколенията говори и стара римска каменна стела, посрещаща посетителите в двора на предприятието, на която за украса са изсечени лози, характерни за региона още от древността.

| 17 Септември 2025, 12:28 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка
Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка
Снимка © БТА

Вината от сортовете Кайлъшки Мискет и Гъмза са сред най-предпочитаните от продукцията на избата в павликенското село Върбовка. Тя не е спирала дейността си в продължение на 91 години и е една от малкото такива в България, каза технологът на винарната Калоян Пенев. За приемствеността между поколенията говори и стара римска каменна стела, посрещаща посетителите в двора на предприятието, на която за украса са изсечени лози, характерни за региона още от древността.

"Винарска изба Върбовка" (Varbovka Winery) започва дейността си като кооператив, но през 1999 г. родителите на Калоян, които по образование и професия са технолози във винарската промишленост, я закупуват. Така те напускат винпрома в Сухиндол, където работят до този момент и продължават професионалния си път в тази сфера, но в частния сектор. Сега във фирмата работи майката Светлана Пенева, която е управител и технолог, заедно със своите син Калоян, дъщеря Лора, и няколко служители.

Новата реколта като количество е много по-малко от предходната, а като качество гроздята, които все пак успяха да се запазят след априлските студове, демонстрират добри показатели, каза Пенев. Това означава, че виното тази година ще е по-скъпо, но с по-високо качество от предходните две години. С лозовите масиви, с които работим имахме голям късмет, защото Агенция за борба с градушките се погрижи за нашия регион, а валежите от дъжд без да са много обилни паднаха в правилния момент, за да може да имаме добра суровина, обясни той.

Технологът разказа, че избата не разполага със собствени лозя и работи предимно с местни масиви. Тази година в нея се преработват основно гроздя от Лясковец, които са стари насаждения от лозята на винпрома в града, от сортовете Алиготе и Шардоне. От Сухиндол винарната взема Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Мускат отонел, от Свищов – Кайлъшки мискет, а предстои да се достави и типичната за павликенския край Гъмза. Тази година се очаква да бъдат обработени между 60 и 80 тона грозде, от които ще излезе около 30-40 тона вино – бяло, червено и розе. В избата се произвежда и традиционния български продукт наложен пелин.

Технолозите на винарната планират да произведат и нови продукти, като имат намерение да експериментират с Кайлъшкия Мискет. Пенев каза, че тяхната фирма е една от първите, които започват да го популяризират още през 2018 г. По думите му винарната е и първата, направила вертикална дегустация на този сорт, показвайки шест поредни реколти от едно и също лозе, което за ценителите на виното е нещо много интересно. Тази година екипът смята да направи експеримент с отлежаване на Кайлъшки Мискет с летви от акация, които ще го направят по-комплексен, каза технологът. Той допълни, че вече са експериментирали по този начин с други сортове и се е получило добре.

На въпроса дали винарната прави инвестиции в бази, нови технологии и оборудване Пенев отговори, че в избата се работи със скромни средства, но с голямо въображение и така се постигат достатъчно интересни резултати.

Пеневи предвиждат участие в конкурси, включително и международни, от каквито вече са печелили много награди. При някои от надпреварите има високи такси и разходи за участие, затова те преценяват в кои наистина си заслужава и има смисъл да се включат.

Винарната във Върбовка е част от картата на България за вино тур на североизток и като такава тя участва в едно мероприятие, което се провежда ежегодно обикновено в началото на лятото, обясни Пенев. Тогава избите от региона посрещат повече гости. При запитвания от по-големи групи, желаещи да посетят винарната, също организират дегустации и обиколка в нея с исторически елемент. Сред посетителите има и чужденци, като партньори на Пеневи от близкото село Кърпачево, имащи къщи за гости, също водят хора. При едно от посещенията швейцарско семейство закупува 300 бутилки вино от български сортове с благотворителна цел за подпомагане дейността на противопожарните служби там.

Посетителите на избата най-често се впечатляват от това, че някой се бори да запази нещо на над 90 години, разказа Пенев. Интерес предизвикват и запазените стари лагерни бъчви, които са едни от най-големите в цяла България. Те са общо 24 и са с различен обем, като най-малките са с вместимост около 10 000 литра, а две побират по 17 000 литра. Те са използвани до 2008 г. и са отразявали конюнктурата на производство дотогава. Новите съдове във винарната сега са с обем до 225 литра и показват накъде се е ориентирал бранша – към по-малко нишово производство, при което много на брой изби с малко количество производство показват забележителен и колоритен характер на модерното българско вино. В момента това е един от големите плюсове за винопроизводството в страната ни, смята Пенев. В традиционни винарски държави като Франция или Германия регионите с тяхната тежка история и регулация реално ограничават стилистиката на вината, които могат да бъдат произведени, обясни технологът. От друга страна в България многото проекти показват едно шарено лице на винопроизводството. Така всеки един любител на виното може да намери нещо, което отговаря на неговия вкус и виждане.

Като визитна картичка на избата, особено по отношение на белите вина, които сега са доминантни като търсене на пазара, Пенев определя българския сорт Кайлъшки Мискет. Той е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен през 1976 г., когато е течала силна научна дейност в тази сфера. Направен е така, че да бъде много родовит, ароматен, устойчив на всякакви вредители и болести, което го прави успешна база, която да се доразвива, смята Пенев. Когато всяка година имаш суровина със сходни показатели и качество, това ти дава възможност да надградиш, обясни той, допълвайки, че при по-чувствителните сортове е много по-трудно. Другото предпочитано вино на избата е Гъмзата, която е типична за региона. Като цяло залагаме на българските сортове, работим също с Тамянка, с Рубин, каза още Пенев.

Работата с гроздето и виното дава уникална позитивна емоция, иначе не бих се занимавал с това, каза технологът. Виното е наука и дори бих го определил като една от най-смилаемите форми на изкуство. Може би неслучайно на изложение във Варна една жена опита от нашето вино и се разплака, защото й напомняло за близък човек. Да подариш такива усещания на хората е безценно, каза Пенев.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).               

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С беседа ще бъдат посрещнати гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември
На 20 септември старозагорци ще могат да пътуват безплатно с автобус № 71 по повод Европейската седмица на мобилността
Вотът трябва да е мотивиран, а получаваме попара, компилация от слухове и клевети
Жените на ръководни позиции в България се увеличават, според доклад, приет от Министерския съвет
Нерегламентирани сметища и приучване към "изкуствена храна" могат да доведат до проблемно поведение на мечките, предупредиха от екоминистерството
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Кабинетът отчужди частни имоти за изграждането на 5,2 км от жп линията Видин – София
В детайли
Над 200 изложители ще вземат участие в "Български фестивал на сливата" в Троян
Сфера
Районната прокуратура в Перник води разследване на незаконна онлайн продажба на фалшиви маркови слушалки
Основна линия
Винарска изба "Румелия" в Панагюрище гради своите успехи върху сортовете мавруд, сира, мерло и каберне совиньон
В детайли
Катастрофа затвори пътя Русе-Бяла край град Две могили
Контекст
За поредна година Община Стара Загора се включва в инициативата "Да изчистим България заедно"
Основна линия
Кабинетът освободи бутилирана вода от държавния резерв заради частичното бедствено положение в Брезник
На преден план
С беседа ще бъдат посрещнати гостите на тържествата в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново на 22 септември
Контекст
Движението по пътя Ново село – Богатово, в района на разклона за село Буря, вече е освободено
В детайли
Кралско вино по стара рецепта предлагат в Royal Winery Queen Marie в "Двореца" в Балчик
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.