![]()
Най-новата серия, пусната на пазара само преди месец и половина на винарска изба „Вила Ба ...
|
20:07 | В детайли
Семействата на Лайънс клубовете „Русе“, „Русе – Север“ и „Р ...
|
20:01 | Основна линия
Временно движението при км 390 по път I-1 Симитли-Кресна в района на Кресненското дефиле се осъ ...
|


![]()
Икономика
Винарска изба "Румелия" в Панагюрище гради своите успехи върху сортовете мавруд, сира, мерло и каберне совиньонВинарска изба "Румелия" в Панагюрище е създадена през 2006 година от Румен Костов.В околностите на пазарджишкото село Смилец върху 56 хектара са засадени лозя със сортове мавруд, сира, мерло и каберне совиньон.
Кирил Стойчев
| 17 Септември 2025, 16:15 ч.
Винарска изба "Румелия" в Панагюрище е създадена през 2006 година от Румен Костов. В околностите на пазарджишкото село Смилец върху 56 хектара са засадени лозя със сортове мавруд, сира, мерло и каберне совиньон. Преработвателният капацитет е 500–600 тона грозде годишно. Тази есен реколтата е с отлично качество, но добивите при белите сортове са по-ниски заради измръзвания през април. Затова от избата планират да увеличат производството на розе, за да компенсират търсенето. При червените сортове се очаква добивите да са като миналата година. Това каза управителят на избата Цвета Костова. "Работим само с наше грозде и със сортовете, които сме засадили – шардоне и мускат при белите, мерло, каберне совиньон, сира и мавруд при червените. Не планираме нови продукти, а се концентрираме върху качеството", обясни Костова. През последните години "Румелия" инвестира сериозно в модерни технологии – лабораторен уред, който дава 12 показателя само за няколко минути и нови бъчви за отлежаване не само на червени, но и на бели и розови вина. В момента избата разполага с 480 френски 225 литрови бъчви от така наречените барици и искат да увеличат капацитета до 1000 бъчви. Минималното време за отлежаване е една година, така че след този период върху етикета може да се напише "резерва" на виното, което значи по-висока категория. Производството е безотпадъчно – чепки, люспи и семки се използват за храна за животни. Вината на Винарска изба "Румелия" се предлагат в пет серии. Първата, създадена още през 2006 година, е Merul – по-леките и свежи вина, които са били в иноксови съдове, и Merul Reserve – сортови вина, отлежали минимум 12 месеца в барици. Серията носи името на местността Мерул, където е открито Панагюрското златно съкровище – символ на града и ритуалите с вино. На етикета цветното петно изобразява местността, вплетени са деветте съда от съкровището, а трите елипси около тях олицетворяват братята Дейкови – неговите откриватели. Самата винарна е разположена на улица "Братя Дейкови". Erelia е третата серия – купаж от четирите сорта на избата, който влиза в топ класациите на българските вина. На етикета е изобразен символ с четири непрекъснато преплитащи се пръстена – единство на сортовете. Името идва от старото име на село Смилец, където са лозята – някога наричано Ерелия. Най-високият клас са сериите Rumelia и Rumelia Reserve, кръстени на самата изба. Името "Румелия" е избрано по три причини – Панагюрище попада в историческата област Източна Румелия, звучи добре за международните клиенти и носи името на основателя Румен Костов. Управителят допълни, че "Румелия" вече има международни отличия, сред които голям златен медал за Merul Reserve Merlot 2018 на Concours Mondial de Bruxelles в Китай и този в Мексико, което отвори пазарите на Мексико и Южна Корея. През 2017 г. виното Rumelia Mavrud Reserve печели Гранд Трофей за най-добро вино на Балканите. Винарска изба "Румелия" развива активно винен туризъм чрез собствена дегустационна зала. Този месец тя ще посрещне две чешки групи, а през ноември се очаква визита от Бразилия. През уикендите избата приема и индивидуални български посетители, както и групи, организирани съвместно с местни хотели. Често се провеждат бизнес форуми и тиймбилдинги, като при по-големи групи екипът на избата прави презентации и извън дегустационната зала. През ноември "Румелия" ще се включи в най-голямото винено изложение у нас DiVino.Taste. ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
|
![]() |
Информационна среща за инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк на територията на три села се проведе в Община Добричка
|
![]() |
Второ разселване на фазани за 2025 г. извърши ловно-рибарското сдружение „Странджа“
|
![]() |
Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Желязков" ще бъде утре в 16:45
|
![]() |
Въвеждат се забрани и ограничения на движението по ключови улици в Троян от 19 до 22 септември заради фестивал на сливата
|
![]() |

Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия |

Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
|
![]() |
Три русенски Лайънс клуба откриха официално новия си дом в крайдунавския град
|
![]() |
Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
|
![]() |
Браншът у нас се нуждае от много силен маркетинг и подпомагане
|
![]() |
За девети път варненци излязоха на протест срещу задържането на кмета Благомир Коцев
|
![]() |