Начало На преден план С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
4736
Икономика

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище.В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов.

| 17 Септември 2025, 16:42 ч.
С изцяло собствена суровина работи винарна
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
Снимка © БТА

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов. 

Вие не сте част от управляващата коалиция, но сте крепили това управление, ка

Министърът на енергетиката Жечо Станков се ангажира да бъде направена проверк

Варненското социално предприятие „Нашата къща“ изработва сувенири

Поради авария от днес до 14:00 часа на 19 декември ще бъде нарушено топлопода

Ще търси ли стабилност в рамките на нова управленска коалиция, или отиваме тв

В лозовите масиви на площ от 150 дка, работят 15 души от близките села Овчарово и Дългач. Екипът разказва, че, за да се стигне до днес, началото е поставено през 2009 г. със засаждането на първите масиви. А през 2013 г. е произведена и първата реколта вино. Сега производственият капацитет на винарната е 50 000 бутилки, изцяло от собствения лозов масив. 

Технологът Димитрина Димитрова разказа, че през миналата година тук се създава нов асортимент с български сорт. За целта закупуват Димят и Ризлинг, за да направят сепаж. "Виното ни беше отличено със сребърен медал на Балканския конкурс в категория "Вина с местни сортове".

В собствения масив винарната отглежда от белите сортове Совиньон блан и Шардоне. През годините няма промяна в площта на масива или в сортовата структура на лозята. 

Реколтата тази година е доста по-слаба в сравнение с предишни, каза технологът. Причината са измръзванията, поради които добивите са много по-ниски. При белите сортове измръзването е към 80 процента. При по-малко грозде, ще произведем и по-малко вина, каза Димитрова. 

За да се получи добро и качествено вино, се изминава дълъг процес. Основата е в гроздето. "Реколта с реколта се различава, затова има такава неповторяемост във вината от един и същи сорт. Много е важно качеството на суровината и след това от нас се изисква правилно да направляваме процеса. Това е един микробиологичен процес – виното е жив продукт. Той продължава живота си дори и след ферментацията, след бутилирането, всяка бутилка си има собствен живот", каза Димитрова. 

Временно e ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона пре

Кметът на Габрово Таня Христова оттегли предложението за промяна на таксата з

Общо 19 души са ранени при 14 тежки катастрофи в България през последното ден

Според екипа на винарната все повече хора ценят виното, но може да се работи още в посока повишаване винената култура на българина, отбеляза Димитрова. "Вино се пие. Но въпросът е кой какво вино търси да пие!" - според специалиста, всяко вино, направено грамотно и с добра суровина, е добро. Много е важно целият процес да протече чисто, без странични микробиологични процеси, да формира добри аромати и добри вкусове. Но така или иначе хората имат различни вкусове, суровината дава продукти с различен характер. Например, Совиньон блан дава по-свежи вина, Шардоне – по-меки на вкус. Клиентите, които предпочитат да усещат свежест във вкуса, се ориентират към Совиньон. А тези, които предпочитат по-меки – търсят Шардоне, коментира технологът. 

Димитрина Димитрова разказа, че за да рекламират продукцията си и да достигнат до повече ценители, всяка година винарните от Североизтока се организират и правят винени турове - Дни на отворените врати. Тази година през май "Вила Овчарово" е посетена и от румънци, които пренощуват в хотела на комплекса.

Винарната продава своята продукция основно на вътрешния пазар, износът е много малък. "Пазарът е доста труден – допълни технологът. – Защото на българския пазар пристигат вина от Италия, Испания и Франция, Румъния и Молдова, които са с доста по-ниски цени от нашата себестойност."

"Вината ни са разпознаваеми за ценителите, за хората които държат да пият качествени вина, не от масовия консуматор. Това е и нашата цел – ние не сме масов производител. Правим малки серии от качествени вина", каза управителят Алев Сабитов. 

От скоро за пряка връзка с клиента е създаден и онлайн магазин. А иначе пътят на виното, произведено в Овчарово, за да постигне до клиента, преминава през дистрибутори и търговци на дребно. "Продукцията ни не се оскъпява, но по този начин спада печалбата, защото остава в междинните звена - търговците. Наясно сме, че без тях не може. Ценим партньорството с тях, защото в съвременната търговия няма как сам да достигнеш навсякъде", коментира още Сабитов.

Управителят сподели, че за сезонните дейности при обработката на масивите на "Вила Овчарово" се наемат работници кампанийно. Такава е и практиката в бранша. Трудно се поддържа постоянен персонал, понеже и естественото на дейността не го изисква. "Това е една от причините колегите да обръщат поглед към автоматизация и механизация на процеса, доколкото е възможно. Защото ситуацията с работната ръка в страната засяга и нас. Ние нямаме възможност да наемаме работници от по-далеч и се налага да ползваме местните хора. Тук обаче населението е намаляло, на следващо място - е в пенсионна възраст и по-малко работоспособно. Това е една от големите трудности, с които се сблъскваме през последния месец. Налага ни се да балансираме между производителност и човечност", сподели Алев Сабитов. 

Вината, произведени във "Вила Овчарово" са отличавани многократно в международни винени конкурси.

Винарната се намира в село Овчарово на 12 км от Търговище. Построена е точно до лозята и се радва на прекрасно разположение и изглед, като и на свеж полъх откъм Преславската планина. Младият и мотивиран екип от професионалисти придава модерно звучене на българските традиции във винарството. Лозята са на северните склонове на Балкана – особено подходящ тероар за бели вина. Лозята се обработват ръчно и щадящо за земята. Гроздоберът и селекцията също са ръчни. Вината с бранда "Вила Овчарово" са в средния ценови сегмент.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
Даниел Стоянов от Варна спечели “Добрият Самарянин 2025“- годишните награди на сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Отличието получи от негово име брат му В ...
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) раздаде тази вечер Годишните награди за биоразнообразие и климат. Събитието се състоя в клуб "Перото" в София. Водещи на церемонията бяха ...
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните през 2026 г. Прогнозната стойност е посочена в Програмата за управление и разпореждане ...
Промени в наредбата за местните данъци гласуваха общинските съветници в Лозница
Промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Лозница гласуваха общинските съветници. Причините, налагащи измененията е нуждата от актуализа ...
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 г. в Смолян
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 година, съобщи на пресконференция кметът на Смолян Николай Мелемов, на която присъстваха заместник-кметовете Мариан ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
БТВ е частна фирма и може да си позволява да назначава и да уволнява когото си иска, коментира Слави Трифонов по повод протеста за Мария Цънцарова
Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов коментира в социалната мрежа казуса с водещата на БТВ Мария Цънцарова. "Има нещо, което не ми е ясно, и сега ще се опитам да си го ...
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
Даниел Стоянов от Варна спечели “Добрият Самарянин 2025“- годишните награди на сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Отличието получи от негово име брат му В ...
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) раздаде тази вечер Годишните награди за биоразнообразие и климат. Събитието се състоя в клуб "Перото" в София. Водещи на церемонията бяха ...
Планира се спиране на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” на 22 декември
Планира се на 22 декември шести блок на АЕЦ "Козлодуй” да бъде спрян заради повреда на защитно мембранно устройство на сепаратор паропрегревател на турбината, съобщиха от цен ...
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г., треньор на годината стана Галин Методиев
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г. Отличието "Награда на Шумен за спорт" бе връчено на церемония в зала "Арена Шумен и бе ...
Тикер в 04:47 ч.
Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов коментира в социалната мрежа к ...
Начало На преден план
4736
Икономика

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище.В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов.

| 17 Септември 2025, 16:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С изцяло собствена суровина работи винарна
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
Снимка © БТА

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза управителят Алев Сабитов. 

В лозовите масиви на площ от 150 дка, работят 15 души от близките села Овчарово и Дългач. Екипът разказва, че, за да се стигне до днес, началото е поставено през 2009 г. със засаждането на първите масиви. А през 2013 г. е произведена и първата реколта вино. Сега производственият капацитет на винарната е 50 000 бутилки, изцяло от собствения лозов масив. 

Технологът Димитрина Димитрова разказа, че през миналата година тук се създава нов асортимент с български сорт. За целта закупуват Димят и Ризлинг, за да направят сепаж. "Виното ни беше отличено със сребърен медал на Балканския конкурс в категория "Вина с местни сортове".

В собствения масив винарната отглежда от белите сортове Совиньон блан и Шардоне. През годините няма промяна в площта на масива или в сортовата структура на лозята. 

Реколтата тази година е доста по-слаба в сравнение с предишни, каза технологът. Причината са измръзванията, поради които добивите са много по-ниски. При белите сортове измръзването е към 80 процента. При по-малко грозде, ще произведем и по-малко вина, каза Димитрова. 

За да се получи добро и качествено вино, се изминава дълъг процес. Основата е в гроздето. "Реколта с реколта се различава, затова има такава неповторяемост във вината от един и същи сорт. Много е важно качеството на суровината и след това от нас се изисква правилно да направляваме процеса. Това е един микробиологичен процес – виното е жив продукт. Той продължава живота си дори и след ферментацията, след бутилирането, всяка бутилка си има собствен живот", каза Димитрова. 

Според екипа на винарната все повече хора ценят виното, но може да се работи още в посока повишаване винената култура на българина, отбеляза Димитрова. "Вино се пие. Но въпросът е кой какво вино търси да пие!" - според специалиста, всяко вино, направено грамотно и с добра суровина, е добро. Много е важно целият процес да протече чисто, без странични микробиологични процеси, да формира добри аромати и добри вкусове. Но така или иначе хората имат различни вкусове, суровината дава продукти с различен характер. Например, Совиньон блан дава по-свежи вина, Шардоне – по-меки на вкус. Клиентите, които предпочитат да усещат свежест във вкуса, се ориентират към Совиньон. А тези, които предпочитат по-меки – търсят Шардоне, коментира технологът. 

Димитрина Димитрова разказа, че за да рекламират продукцията си и да достигнат до повече ценители, всяка година винарните от Североизтока се организират и правят винени турове - Дни на отворените врати. Тази година през май "Вила Овчарово" е посетена и от румънци, които пренощуват в хотела на комплекса.

Винарната продава своята продукция основно на вътрешния пазар, износът е много малък. "Пазарът е доста труден – допълни технологът. – Защото на българския пазар пристигат вина от Италия, Испания и Франция, Румъния и Молдова, които са с доста по-ниски цени от нашата себестойност."

"Вината ни са разпознаваеми за ценителите, за хората които държат да пият качествени вина, не от масовия консуматор. Това е и нашата цел – ние не сме масов производител. Правим малки серии от качествени вина", каза управителят Алев Сабитов. 

От скоро за пряка връзка с клиента е създаден и онлайн магазин. А иначе пътят на виното, произведено в Овчарово, за да постигне до клиента, преминава през дистрибутори и търговци на дребно. "Продукцията ни не се оскъпява, но по този начин спада печалбата, защото остава в междинните звена - търговците. Наясно сме, че без тях не може. Ценим партньорството с тях, защото в съвременната търговия няма как сам да достигнеш навсякъде", коментира още Сабитов.

Управителят сподели, че за сезонните дейности при обработката на масивите на "Вила Овчарово" се наемат работници кампанийно. Такава е и практиката в бранша. Трудно се поддържа постоянен персонал, понеже и естественото на дейността не го изисква. "Това е една от причините колегите да обръщат поглед към автоматизация и механизация на процеса, доколкото е възможно. Защото ситуацията с работната ръка в страната засяга и нас. Ние нямаме възможност да наемаме работници от по-далеч и се налага да ползваме местните хора. Тук обаче населението е намаляло, на следващо място - е в пенсионна възраст и по-малко работоспособно. Това е една от големите трудности, с които се сблъскваме през последния месец. Налага ни се да балансираме между производителност и човечност", сподели Алев Сабитов. 

Вината, произведени във "Вила Овчарово" са отличавани многократно в международни винени конкурси.

Винарната се намира в село Овчарово на 12 км от Търговище. Построена е точно до лозята и се радва на прекрасно разположение и изглед, като и на свеж полъх откъм Преславската планина. Младият и мотивиран екип от професионалисти придава модерно звучене на българските традиции във винарството. Лозята са на северните склонове на Балкана – особено подходящ тероар за бели вина. Лозята се обработват ръчно и щадящо за земята. Гроздоберът и селекцията също са ръчни. Вината с бранда "Вила Овчарово" са в средния ценови сегмент.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните
Промени в наредбата за местните данъци гласуваха общинските съветници в Лозница
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 г. в Смолян
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
БТВ е частна фирма и може да си позволява да назначава и да уволнява когото си иска, коментира Слави Трифонов по повод протеста за Мария Цънцарова
На преден план
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
На преден план
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Основна линия
Планира се спиране на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” на 22 декември
Основна линия
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г., треньор на годината стана Галин Методиев
Местен фокус
Ръководството на Община Гоце Делчев участва в информационно събитие по трансграничен проект в град Щип, Република Северна Македония
Контекст
Над 50 инициативи са проведени в рамките на българското председателство на ОЧИС, което беше официално закрито
Основна линия
Каратистът Виктор Меразов е спортист номер 1 на Габрово за годината
Контекст
Министерството на външните работи изказва съболезнования на семейството на българина, загинал в център за задържане на мигранти в Мичиган
В детайли
Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили през граничен преход "Кулата-Промахон"
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.