Начало На преден план Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
4608
България

Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков.В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

| 17 Септември 2025, 20:18 ч.
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Снимка © БТА

Най-новата серия, пусната на пазара само преди месец и половина на винарска изба „Вила Басарея“ (Villa Bassarea) в Харманли, е отлежало вино в акациеви бъчви, каза съсобственикът и технолог на винарната Камен Коев.

Общинският съвет в Стамболово ще решава за кандидатстване по проект за игрище

Столичната полиция задържа 29-годишен мъж заради данни за споделяне на файлов

Програма за развитие на читалищната дейност в община Оряхово за 2026 г. ще ра

Форум, свързан с финансовата грамотност сред младежите, се проведе в Перник.

Общинският съветник от „Спаси София“ Андрей Зографски призовава д

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков. Качеството е много важно, но етикетът на бутилката вино е като веждите на лицето на човек, коментира Камен Коев.

В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

Гроздова реколта с ниски добиви, но с добро като качество, отчитат за тази година от „Вила Басарея“. Две трети от гроздето вече е прибрано към средата на септември и качествените показатели са много добри, каза Камен Коев. Той разясни, че редуцираните добиви, на места между 80 и 200 кг от декар, се дължат най-вече на измръзване на масивите през април заради застудяването, което се случи тази година и последвалата градушка през май в района на село Коларово и Българин, откъдето избата се снабдява с продукция за вината си.

От винарната работят с едни и същи гроздопроизводители от регион повече от десет години. Места, откъдето се изкупува грозде, са на най-много на 20 километра отдалечени от избита. Държим сортовете да са регионални и затова поддържаме тази традиция, каза Камен Коев. Правилото се нарушава единствено за малки количества Мускат от Тополовград и Мавруд от село Капитан Андреево, Свиленградска община, допълни той.

„Вила Басарея“ e създадена през 2014 г. от трима приятели – братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев, и оттогава до днес в нея се следва първоначално заложената нишка за производство на малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде.

Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на

Виждаме невъзможност да се формира работещо правителство чрез политически пре

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) възложи пробовземан

Избата разполага с богата продуктова листа с предимно бели вина от сортовете: Тамянка, декупаж от Вионие с Тамянка, Шардоне, Мускат. Сериите са винаги бутикови – между 1500 и 3000 бутилки.

Камен Коев и Тодор Братанов управляват и енотека „Сакар“, където могат да се дегустират вина на членовете на местното сдружение на винопроизводителите Wines of Sakar, които организират  предимно бутикови серии. „Идеята на сдружението е, че макар да сме конкуренти, сме съмишленици и си помагаме. Пазарът, който имат някои от по-големите изби, е различен от този на по-малките производители. Подобно съдружие е рядко срещано обединение, но ние се гордеем с това. Така успяваме да организираме във всеки сезон винен фестивал, на който домакинства някоя от винарските изби от сдружението. Ценителите на виното дегустират не само от нашата продукция, но опитват с вината и местни характерни храни на колеги от другите браншове“, каза още Камен Коев. На празника на виното през декември в Харманлийско предстои домакин да е винарска изба “Росалея“(Rosalea).

Камен Коев разказа и за още една подробност, която също е свързана с конкуренцията, но и с личното му пространство. Един от членовете на сдружението Wines of Sakar е съпругата му Илиана Коева, която също е технолог. Тя управлява изба „Коларово“ край близкото до Харманли село Коларово и експериментира в различна посока от съпруга си, като прави предимно вина от червени сортове и десертни.

Камен Коев е от Лясковец, а съпругата му – от Търговище. Запознали са се във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии в Пловдив, където заедно са учили в специалност "технология на виното, пивото, високоалкохолните и безалкохолни напитки". След дипломирането си натрупват опит в големи винпроми в Северна България. През 2006 г. първи в харманлийския край се премества Камен Коев, а година по-късно при него идва и съпругата му. Днес двамата се конкурират, но и подкрепят като професионалисти, каза Коев. А на въпроса кое е най-доброто мезе за виното, технологът отговаря без да се замисли, че всъщност най-важното е добрата компания, в което то да се пие с наслада.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
Даниел Стоянов от Варна спечели “Добрият Самарянин 2025“- годишните награди на сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Отличието получи от негово име брат му В ...
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) раздаде тази вечер Годишните награди за биоразнообразие и климат. Събитието се състоя в клуб "Перото" в София. Водещи на церемонията бяха ...
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните през 2026 г. Прогнозната стойност е посочена в Програмата за управление и разпореждане ...
Промени в наредбата за местните данъци гласуваха общинските съветници в Лозница
Промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Лозница гласуваха общинските съветници. Причините, налагащи измененията е нуждата от актуализа ...
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 г. в Смолян
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 година, съобщи на пресконференция кметът на Смолян Николай Мелемов, на която присъстваха заместник-кметовете Мариан ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
БТВ е частна фирма и може да си позволява да назначава и да уволнява когото си иска, коментира Слави Трифонов по повод протеста за Мария Цънцарова
Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов коментира в социалната мрежа казуса с водещата на БТВ Мария Цънцарова. "Има нещо, което не ми е ясно, и сега ще се опитам да си го ...
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
Даниел Стоянов от Варна спечели “Добрият Самарянин 2025“- годишните награди на сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Отличието получи от негово име брат му В ...
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) раздаде тази вечер Годишните награди за биоразнообразие и климат. Събитието се състоя в клуб "Перото" в София. Водещи на церемонията бяха ...
Планира се спиране на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” на 22 декември
Планира се на 22 декември шести блок на АЕЦ "Козлодуй” да бъде спрян заради повреда на защитно мембранно устройство на сепаратор паропрегревател на турбината, съобщиха от цен ...
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г., треньор на годината стана Галин Методиев
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г. Отличието "Награда на Шумен за спорт" бе връчено на церемония в зала "Арена Шумен и бе ...
Тикер в 04:46 ч.
Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов коментира в социалната мрежа к ...
Начало На преден план
4608
България

Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков.В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

| 17 Септември 2025, 20:18 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
Снимка © БТА

Най-новата серия, пусната на пазара само преди месец и половина на винарска изба „Вила Басарея“ (Villa Bassarea) в Харманли, е отлежало вино в акациеви бъчви, каза съсобственикът и технолог на винарната Камен Коев.

Първото вино от серията е от сорта Совиньон блан. Специфичното е, че на пазара има само 1200 бутилки от него под името Acacia touch. „Всяка година се опитваме да предложим нещо ново в продуктовата листа. А най-важната атестация за новия продукт е дали някой, който го е опитал веднъж, се връща отново точно за него“, каза Коев. Освен качеството на новото виното той подчерта и етикета на бутилките с преплетени клончета от акация и Совиньон блан. Той е изработен по дизайн на българин, който от години работи и живее в Италия –  Иво Сираков. Качеството е много важно, но етикетът на бутилката вино е като веждите на лицето на човек, коментира Камен Коев.

В акациевите бъчви, освободени от последното вино, технологът възнамерява да заложи грозде от сорта Вионие с количество за само 900 бутилки.

Гроздова реколта с ниски добиви, но с добро като качество, отчитат за тази година от „Вила Басарея“. Две трети от гроздето вече е прибрано към средата на септември и качествените показатели са много добри, каза Камен Коев. Той разясни, че редуцираните добиви, на места между 80 и 200 кг от декар, се дължат най-вече на измръзване на масивите през април заради застудяването, което се случи тази година и последвалата градушка през май в района на село Коларово и Българин, откъдето избата се снабдява с продукция за вината си.

От винарната работят с едни и същи гроздопроизводители от регион повече от десет години. Места, откъдето се изкупува грозде, са на най-много на 20 километра отдалечени от избита. Държим сортовете да са регионални и затова поддържаме тази традиция, каза Камен Коев. Правилото се нарушава единствено за малки количества Мускат от Тополовград и Мавруд от село Капитан Андреево, Свиленградска община, допълни той.

„Вила Басарея“ e създадена през 2014 г. от трима приятели – братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев, и оттогава до днес в нея се следва първоначално заложената нишка за производство на малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде.

Избата разполага с богата продуктова листа с предимно бели вина от сортовете: Тамянка, декупаж от Вионие с Тамянка, Шардоне, Мускат. Сериите са винаги бутикови – между 1500 и 3000 бутилки.

Камен Коев и Тодор Братанов управляват и енотека „Сакар“, където могат да се дегустират вина на членовете на местното сдружение на винопроизводителите Wines of Sakar, които организират  предимно бутикови серии. „Идеята на сдружението е, че макар да сме конкуренти, сме съмишленици и си помагаме. Пазарът, който имат някои от по-големите изби, е различен от този на по-малките производители. Подобно съдружие е рядко срещано обединение, но ние се гордеем с това. Така успяваме да организираме във всеки сезон винен фестивал, на който домакинства някоя от винарските изби от сдружението. Ценителите на виното дегустират не само от нашата продукция, но опитват с вината и местни характерни храни на колеги от другите браншове“, каза още Камен Коев. На празника на виното през декември в Харманлийско предстои домакин да е винарска изба “Росалея“(Rosalea).

Камен Коев разказа и за още една подробност, която също е свързана с конкуренцията, но и с личното му пространство. Един от членовете на сдружението Wines of Sakar е съпругата му Илиана Коева, която също е технолог. Тя управлява изба „Коларово“ край близкото до Харманли село Коларово и експериментира в различна посока от съпруга си, като прави предимно вина от червени сортове и десертни.

Камен Коев е от Лясковец, а съпругата му – от Търговище. Запознали са се във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии в Пловдив, където заедно са учили в специалност "технология на виното, пивото, високоалкохолните и безалкохолни напитки". След дипломирането си натрупват опит в големи винпроми в Северна България. През 2006 г. първи в харманлийския край се премества Камен Коев, а година по-късно при него идва и съпругата му. Днес двамата се конкурират, но и подкрепят като професионалисти, каза Коев. А на въпроса кое е най-доброто мезе за виното, технологът отговаря без да се замисли, че всъщност най-важното е добрата компания, в което то да се пие с наслада.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните
Промени в наредбата за местните данъци гласуваха общинските съветници в Лозница
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 г. в Смолян
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
БТВ е частна фирма и може да си позволява да назначава и да уволнява когото си иска, коментира Слави Трифонов по повод протеста за Мария Цънцарова
На преден план
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
На преден план
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
Основна линия
Планира се спиране на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” на 22 декември
Основна линия
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г., треньор на годината стана Галин Методиев
Местен фокус
Ръководството на Община Гоце Делчев участва в информационно събитие по трансграничен проект в град Щип, Република Северна Македония
Контекст
Над 50 инициативи са проведени в рамките на българското председателство на ОЧИС, което беше официално закрито
Основна линия
Каратистът Виктор Меразов е спортист номер 1 на Габрово за годината
Контекст
Министерството на външните работи изказва съболезнования на семейството на българина, загинал в център за задържане на мигранти в Мичиган
В детайли
Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили през граничен преход "Кулата-Промахон"
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.