Начало На преден план Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
555
Икономика

Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

Днес беше открита изцяло реновираната сграда на Средношколското общежитие в г

В Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Троян е обявена една сво

Вместо да виждаме върховенството на закона, виждаме върховенството на лобистк

Дванайсет са вече институциите в Русенско, които участват в съвместна инициат

Жители на град Грамада изразиха притеснения докога курсът на еврото спрямо ле

Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той.

Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ.

Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви.

Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара.

По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година.

От Върховна касационна прокуратура (ВКП) са задържали гражданин на Руската фе

Мъж на 31 години е привлечен като обвиняем за отглеждане на марихуана в павел

Резултатът от вота не е изненадващ, заяви пред медиите лидерът на "Възраждане

Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов.

"Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и  е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. 

За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов.

След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисе ...
Темите за безкасовите плащания, цените и двойното етикиране бяха обсъдени на срещи в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, се състояха днес в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич. Събитият ...
Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
Улица „Мизия“ във Видин, преминаваща покрай детска градина „Синчец“ в жилищен комплекс „Крум Бъчваров“, става еднопосочна от днес. Движението ще ...
Изясняват се обстоятелства около инцидент с трима загинали в района на град Сливница, съобщават от МВР
Изясняват се обстоятелства около инцидент в района на град Сливница, съобщават от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тази сутрин в полицията е получен сигнал, че семейство ...
Хранително отравяне е причината за над 250 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в село Филаретово
Хранително отравяне е причината за 256 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в с. Филаретово, каза министърът на здравеопазването Силви Кирилов по време на парламентарния контр ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян. Основна роля при организацията на дефилето имат Общ ...
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест"
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест". Посетителите имаха възможността да чуят изпълнения на авторски парчета от музика ...
Временно движението по пътя между селата Паничери и Старосел е ограничено заради пожар
Временно движението по път III-6061 в участъка Паничери – Старосел, в област Пловдив, е ограничено поради пожар до пътното платно, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". ...
Евентуален бъдещ политически проект на Румен Радев ще помогне за изчистването от паразитни организации
Евентуален бъдещ политически проект на президента Румен Радев ще помогне за изчистването на политическия пейзаж от доста паразитни политически организации като БСП и „Има так ...
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисе ...
Тикер в 21:43 ч.
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото из ...
Начало На преден план
555
Икономика

Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция.Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

| 19 Септември 2025, 17:28 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Увеличава се интересът към вина от български сортове грозде, казва директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен
Снимка © БТА

Увеличава се интересът към вина от стари местни сортове грозде и сортове българска селекция. Това каза в интервю директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Емил Цветанов.

Най-емблематичният сорт за Плевенския регион е "Гъмза". Именно на него посветихме и тазгодишния ни открит ден, който се провежда в рамките на Фестивала на виното и фермерските деликатеси в Плевен, припомни доц. Цветанов. Сред традиционните за региона ни сортове са "Рубин", "Кайлъшки мискет", "Кайлъшки рубин" и други, допълни той.

Масово винарните започват да се връщат към местните сортове, защото както казва и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното, хората се наситиха на вина като "Мерло", "Каберне", "Шардоне". До скоро не можехме да правим вино от нашия сорт "Наслада", защото не беше вписан в сортовата листа. След като това е факт, виното ни се възприе много добре, каза още директорът на ИЛВ.

Институтът в момента е в кулминацията на гроздобера. Очакванията на доц. Цветанов са за нормални добиви като се вземе предвид сушата и високите температури. Той не се ангажира с конкретни данни за количество грозде, което ще бъде обрано. Вече е приключила беритбата на белите сортове, както и на "Рубин", "Гъмза", и "Букет" от червените. Основно остават "Каберне" и "Сторгозия". Средно годишно ИЛВ произвежда около 40 – 50 тона бяло, червено вино и розе. Отделно се прави вино, което е от опитните масиви.

Нов продукт, който започна да предлага Институтът, е т.нар. фрапе от вино. При него в прясното мляко вместо кафе се добавя специална емулсия от вино, фибри и протеини. Тя е разработка на Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Друг любопитен продукт са топинги за салати на основата на вино. И двата продукта – емулсията за фрапето и топингите предстои да преминат регистрации като хранителен продукт, за да се предлагат на пазара.

По отношение на внедряване на нови технологии доц. Цветанов посочи, че за около две години около 100 000 лева са вложени в оборудване за двете изби на Института. Според него по-скоро трябва да се помисли за промени и адекватни решения в лозарството, при грижите за лозята заради климатичните условия, които предлагат различни предизвикателства всяка година.

Миналата година направихме т.нар. контурни резитби с идеята да намалим изпаренията, но се получи откриване на гроздовете, което доведе до прегоряване и по-бързо завяхване на самите гроздове, а от там намаляване на рандемана. Тази година решихме да се опитаме, пак във връзка с тези високи температури, да не правим контурни резитби. Оказа се по-добре, защото гроздето остана повече на сянка и се оказа по-добро решение, защото заради липсата на валежи нямаше условия за развитие на гъбни болести, а в същото време гроздовете не бяха изложени на интензивна слънчева радиация и избегнахме изсушаването. Трябва много добре да следят климатичните условия, за да се вземат навреме и съответните технологични решения, отбеляза доц. Цветанов.

"Сърцето" на Института е избата, открита през далечната 1892 година. Тя е една от най-старите на Балканския полуостров и  е създадена към съществуващото тогава училище по лозарство и винарство. Избата е правена по френски модел, вкопана е в склона. Температурата в нея е между 15 и 17 градуса целогодишно като тук се пазят вина още годината на създаването й. 

За да бъде в крак с новите тенденции, Институтът по лозарство и винарство в Плевен вече предлага и така популярните вече винени турове с дегустация. Посетителите могат само да разгледат избата на Института, при тяхно желание и заявка и да опитат от вината. Като интересен факт доц. Цветанов отбеляза, че често посетителите се снимат с табелка на вино, произведено в годината на тяхното раждане. Туристите могат да разгледат и музейната сбирка със стара техника за правене на вино. Предстои ни посещение на група туристи от Германия като изискването им е да не предлагаме вина от световно познати сортове, а само от местни. Това е начинът да запалим интереса и към наши сортове, категоричен е доц. Цветанов.

След като бъде прибрано гроздето от лозовите масиви, работата в Института продължава с производството на вино и с прибиране на посадъчния материал. След това започват отчетите по проектите и задачите – обобщаване на научната работа през годината.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Темите за безкасовите плащания, цените и двойното етикиране бяха обсъдени на срещи в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич
Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
Изясняват се обстоятелства около инцидент с трима загинали в района на град Сливница, съобщават от МВР
Хранително отравяне е причината за над 250 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в село Филаретово
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян
В детайли
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест"
На преден план
Временно движението по пътя между селата Паничери и Старосел е ограничено заради пожар
Сфера
Евентуален бъдещ политически проект на Румен Радев ще помогне за изчистването от паразитни организации
Местен фокус
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
В детайли
Важно е да постигнем това България да има за държавен глава убеден демократ, непримирим към корупцията
Сфера
Нова изба за отлежаване на вина ще бъде изградена към винарска къща "Богданица", а повечето от вината й се продават млади
Сфера
Закупихме оборудване, което да ни помага да контролираме температура при ферментация, а някои от лозите ни са заседени между 1960 и 1970 г. съобщиха от Винарна "Тополово"
Местен фокус
Темите за безкасовите плащания, цените и двойното етикиране бяха обсъдени на срещи в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич
На преден план
Подмяна на конструкции в лозето и закупуване на нова техника за неговата обработка са сред дейностите, върху които се фокусира винарска изба "Витус Маринови"
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.