Начало Контекст "Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
1026
Икономика

"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение.През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители.

| 19 Септември 2025, 20:08 ч.
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Снимка © БТА

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение. През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители. Това каза в интервю управителят на "Български йогурт" ООД Петър Личев по повод инициативата "Избирам България". 

Информационна среща във връзка с инвестиционното намерение за изграждане на в

На 16 и 17 септември през нощта за подмяна на повредени табели поетапно ще бъ

Нека вярата озарява пътя ви, надеждата никога не угасва в сърцата ви, а любов

Нито един пътен инцидент не е регистриран за денонощие на територията на обла

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) нямат план, не се инте

По думите му българската образователната система в момента не може да отговори на нуждите на бизнеса и икономиката за подготовка на тясно специализирани кадри. Малко се работи по програми за практика в предприятията, което е основополагащо за младите хора, които усвояват теорията в училищата и университетите, смята Петър Личев. "След 1989 г. в нашия сектор винаги е имало недостиг на кадри. Наемали сме и хора без нужната квалификация, стига да са мотивирани да се научат", посочи още той.

"Български йогурт" съхранява българската млечна традиция вече 31 години 

Млекопреработвателното предприятие "Български йогурт" е създадено през 1994 г. Разполага със съвременно оборудвана мандра близо до Ямбол, по пътя за село Веселиново. Капацитетът е преработка на до 20 тона мляко на ден – 15 тона краве и 5 тона овче. Сред познатите продукти на марката са кисело мляко, саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, масло, цедено кисело мляко, топено сирене и др. В момента компанията работи изцяло за вътрешния пазар. 

"Вече 31 години съхраняваме старата българската млечна традиция. Това, което ни отличава е, че се стремим да запазим автентичния български вкус и рецепти, старата технология на производство. Използваме живи закваски – и в киселото мляко, и в производството на сирене и кашкавал", отбеляза управителят на "Български йогурт". По думите му ръчният труд в производството също допринася за типично българския вкус на млечните продукти, които са богатството на нашата национална трапеза. "Спазваме и стриктно сроковете, необходими за процеса на зреене. Кравето бяло саламурено сирене трябва задължително да зрее 45 дни при определена температура, а кашкавалът – 60 дни", обясни още Петър Личев. 

Според него в последните години има завръщане от потребителите към традиционния български вкус, макар и на пазара все още да се предлагат много имитиращи продукти. 

Общинският съвет в Пловдив гласува осигуряването на средства за хранене в дие

Жители на столичния квартал "Горубляне" протестират с искане за оставка на за

Първа изнесена приемна за гражданите в Дупница направи днес омбудсманът Велис

Предизвикателствата към млекопреработвателния сектор у нас

"Предизвикателствата са едни и същи от години насам. Основното е осигуряването на качествено българско сурово мляко. Тук идва вече и въпросът с подпомагането на фермерите. Немалък е вносът у нас както на сурово краве мляко, така и на сухо мляко от Германия, Франция, Полша, Унгария и Украйна, която е един много голям производител. В последните години, заради мерките, малко се ограничи вносът на украинско сухо мляко, но пак някои намират начин да минава през трети страни и да влиза в Европейския съюз", отбеляза Петър Личев.

Според него другият проблем за производителите на качествени български млечни продукти е огромната конкуренция от вносните продукти в големите търговски вериги. Затова "Български йогурт" в момента залагат на къси вериги за доставка, което гарантира свежест на продуктите. "Преди седем-осем години излязохме от големите вериги. Търсим си наши търговци и представители на едро, които да ни предлагат в даден регион в страната. Имаме и собствена дистрибуция в Ямболския регион", допълни управителят.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви мярката "Избирам България", насочена към завръщащите се от чужбина българи, както и към желаещите да се преместят в населено място с до 50 000 жители. 

"Избирам България" е финансирана от Програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР) към МТСП и се реализира в два компонента. По първия, който цели да привлече български граждани, които желаят да се завърнат в родината, могат да кандидатстват хора, които или са живели в чужбина през 12 от последните 18 месеца, или са новозавършили образованието си зад граница, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Целта на втория компонент на мярката "Избирам България" е да насърчи хора, които в момента живеят в България, да започнат работа в друго населено място с под 50 000 жители.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Темите за безкасовите плащания, цените и двойното етикиране бяха обсъдени на срещи в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, се състояха днес в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич. Събитият ...
Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
Улица „Мизия“ във Видин, преминаваща покрай детска градина „Синчец“ в жилищен комплекс „Крум Бъчваров“, става еднопосочна от днес. Движението ще ...
Изясняват се обстоятелства около инцидент с трима загинали в района на град Сливница, съобщават от МВР
Изясняват се обстоятелства около инцидент в района на град Сливница, съобщават от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тази сутрин в полицията е получен сигнал, че семейство ...
Хранително отравяне е причината за над 250 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в село Филаретово
Хранително отравяне е причината за 256 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в с. Филаретово, каза министърът на здравеопазването Силви Кирилов по време на парламентарния контр ...
Мъж, жена и 18-годишно момче са открити простреляни в кола, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София
Мъж, жена и 18-годишно момче са открити простреляни в кола, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Сигналът за помощ е постъпил в 16:30 ч. Медицинският екип се е ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Тяло на мъж е намерено в пловдивското село Белащица
Мъж е намерен мъртъв в пловдивското село Белащица, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града. Днес около 15:40 ч. на тел. 112 е постъпила информация, че 55-годи ...
Нарушаването на въздушното пространство на Естония е провокация срещу европейските съюзници на източния фланг на НАТО
Днешното нарушаване на въздушното пространство на Естония от руски военни летателни апарати е още една безразсъдна провокация срещу европейските съюзници на източния фланг на НАТО. ...
Вотовете на недоверие са ядрения бутон на една опозиция
Вотовете на недоверие са ядрения бутон на една опозиция и трябва да се ползват, когато има шанс да се свали правителството. Това каза министърът на вътрешните работи Даниел Митов в ...
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян. Основна роля при организацията на дефилето имат Общ ...
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест"
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест". Посетителите имаха възможността да чуят изпълнения на авторски парчета от музика ...
Тикер в 00:21 ч.
Мъж е намерен мъртъв в пловдивското село Белащица, съобщиха от пресцентъра на Об ...
Начало Контекст
1026
Икономика

"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение.През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители.

| 19 Септември 2025, 20:08 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
"Български йогурт" над 30 години съхранява традиционния роден вкус на млечните продукти и разчита на квалифицирани служители
Снимка © БТА

Качествени и чисти суровини, стари български рецепти и къси вериги за доставка са основните компоненти за съхраняване на традиционния вкус на родните млечните продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал и масло. Мотивираните и квалифицирани кадри – технолози, микробиолози, също имат голямо значение. През последните години обаче млекопреработвателният сектор у нас изпитва недостиг на такива служители. Това каза в интервю управителят на "Български йогурт" ООД Петър Личев по повод инициативата "Избирам България". 

По думите му българската образователната система в момента не може да отговори на нуждите на бизнеса и икономиката за подготовка на тясно специализирани кадри. Малко се работи по програми за практика в предприятията, което е основополагащо за младите хора, които усвояват теорията в училищата и университетите, смята Петър Личев. "След 1989 г. в нашия сектор винаги е имало недостиг на кадри. Наемали сме и хора без нужната квалификация, стига да са мотивирани да се научат", посочи още той.

"Български йогурт" съхранява българската млечна традиция вече 31 години 

Млекопреработвателното предприятие "Български йогурт" е създадено през 1994 г. Разполага със съвременно оборудвана мандра близо до Ямбол, по пътя за село Веселиново. Капацитетът е преработка на до 20 тона мляко на ден – 15 тона краве и 5 тона овче. Сред познатите продукти на марката са кисело мляко, саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, масло, цедено кисело мляко, топено сирене и др. В момента компанията работи изцяло за вътрешния пазар. 

"Вече 31 години съхраняваме старата българската млечна традиция. Това, което ни отличава е, че се стремим да запазим автентичния български вкус и рецепти, старата технология на производство. Използваме живи закваски – и в киселото мляко, и в производството на сирене и кашкавал", отбеляза управителят на "Български йогурт". По думите му ръчният труд в производството също допринася за типично българския вкус на млечните продукти, които са богатството на нашата национална трапеза. "Спазваме и стриктно сроковете, необходими за процеса на зреене. Кравето бяло саламурено сирене трябва задължително да зрее 45 дни при определена температура, а кашкавалът – 60 дни", обясни още Петър Личев. 

Според него в последните години има завръщане от потребителите към традиционния български вкус, макар и на пазара все още да се предлагат много имитиращи продукти. 

Предизвикателствата към млекопреработвателния сектор у нас

"Предизвикателствата са едни и същи от години насам. Основното е осигуряването на качествено българско сурово мляко. Тук идва вече и въпросът с подпомагането на фермерите. Немалък е вносът у нас както на сурово краве мляко, така и на сухо мляко от Германия, Франция, Полша, Унгария и Украйна, която е един много голям производител. В последните години, заради мерките, малко се ограничи вносът на украинско сухо мляко, но пак някои намират начин да минава през трети страни и да влиза в Европейския съюз", отбеляза Петър Личев.

Според него другият проблем за производителите на качествени български млечни продукти е огромната конкуренция от вносните продукти в големите търговски вериги. Затова "Български йогурт" в момента залагат на къси вериги за доставка, което гарантира свежест на продуктите. "Преди седем-осем години излязохме от големите вериги. Търсим си наши търговци и представители на едро, които да ни предлагат в даден регион в страната. Имаме и собствена дистрибуция в Ямболския регион", допълни управителят.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обяви мярката "Избирам България", насочена към завръщащите се от чужбина българи, както и към желаещите да се преместят в населено място с до 50 000 жители. 

"Избирам България" е финансирана от Програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР) към МТСП и се реализира в два компонента. По първия, който цели да привлече български граждани, които желаят да се завърнат в родината, могат да кандидатстват хора, които или са живели в чужбина през 12 от последните 18 месеца, или са новозавършили образованието си зад граница, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Целта на втория компонент на мярката "Избирам България" е да насърчи хора, които в момента живеят в България, да започнат работа в друго населено място с под 50 000 жители.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Темите за безкасовите плащания, цените и двойното етикиране бяха обсъдени на срещи в Мизия, Цар Калоян, Асеновград, Ивайловград и Петрич
Улица „Мизия“ в комплекс „Крум Бъчваров“ във Видин става еднопосочна
Изясняват се обстоятелства около инцидент с трима загинали в района на град Сливница, съобщават от МВР
Хранително отравяне е причината за над 250 заболели и 99 хоспитализирани след сватба в село Филаретово
Мъж, жена и 18-годишно момче са открити простреляни в кола, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Тяло на мъж е намерено в пловдивското село Белащица
На преден план
Нарушаването на въздушното пространство на Естония е провокация срещу европейските съюзници на източния фланг на НАТО
Контекст
Вотовете на недоверие са ядрения бутон на една опозиция
Контекст
Около 200 участници се включиха в празничното дефиле, с което започна 32-рото издание на Българския фестивал на сливата в Троян
В детайли
Лапидариумът в центъра на Добрич бе изпълнен с ритмите на четвъртото издание на "Добрич джаз фест"
На преден план
Временно движението по пътя между селата Паничери и Старосел е ограничено заради пожар
Сфера
Евентуален бъдещ политически проект на Румен Радев ще помогне за изчистването от паразитни организации
В детайли
Важно е да постигнем това България да има за държавен глава убеден демократ, непримирим към корупцията
Сфера
Нова изба за отлежаване на вина ще бъде изградена към винарска къща "Богданица", а повечето от вината й се продават млади
Сфера
Закупихме оборудване, което да ни помага да контролираме температура при ферментация, а някои от лозите ни са заседени между 1960 и 1970 г. съобщиха от Винарна "Тополово"
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.