![]()
Икономика
Винарска изба "Оряховица" работи върху две винени изненадиВинарска изба "Оряховица" работи върху две винени изненади – енологични експерименти за развитие на нов стил вина с фокус върху експериментални винификации за разширяване на стиловото разнообразие.Това съобщи в интервю Мариана Кючукова, енолог и главен технолог на винарната.
Стела Филипова
| 24 Септември 2025, 17:16 ч.
Винарска изба "Оряховица" работи върху две винени изненади – енологични експерименти за развитие на нов стил вина с фокус върху експериментални винификации за разширяване на стиловото разнообразие. Това съобщи в интервю Мариана Кючукова, енолог и главен технолог на винарната. Тя уточни, че процесът по разработване на крайния продукт е дълъг, но проектът е в ход и ще бъде представен скоро. "Ще акцентираме на внимателно подбрана реколта и няма да залагаме на количеството, а на качеството и иновацията. Пазарът глобално е труден, в България, поради липса на винена култура, това се усеща още по-силно. Необходимо е да развиваме района като туристическа дестинация – с винени турове и дегустации. За тази цел вече изграждаме специална дегустационна зала. Трябва да поддържаме постоянно качество и да се стараем да имаме нещо ново и различно, за да не омръзнем на клиента, като същевременно надграждаме това, което той познава", посочи Мариана Кючукова. Историята на винарска изба "Оряховица" започва още през 1936 година. Регионът, където се намира винарната, е със защитено наименование за произход още от създаването , което гарантира, че вината притежават специфични качества и характеристики, определени от географското разположение и уникалните природни фактори, обясни главният технолог на винарната. По нейните думи днес избата стопанисва 370 дка собствени лозови масиви, от които 320 дка се намират в землището на село Оряховица – по южните склонове на Средна гора, на надморска височина между 170 и 260 метра. Сред основните червени сортове, с които традиционно се работи, са Мерло и Каберне Совиньон. Мерлото тук дава меки вина с аромат на зрели плодове, а Каберне Совиньон се отличава с по-интензивен цвят, стегнати танини и голям потенциал за отлежаване. Залага се и на сорта рубин – български хибрид между Неббиоло и Сира, който се характеризира с дълбок цвят и аромати на горски плодове, подправки и виолетки и се възприема като символ на национална идентичност. Избата отглежда още Мавруд, Сира и други сортове, с които се прави значителна част от розетата. От белите вина особено впечатление оставя Алиготе – рядък сорт за България, но с отлични резултати в землището на Оряховица. Част от лозовите масиви на избата са разположени и в землището на село Шаново, край Казанлък, където песъчливите почви създават идеални условия за бели сортове като Совиньон блан и Ризлинг. "Ние сме основно червен винен район, но експериментираме и с бели сортове, защото вярваме, че разнообразието е част от нашата сила", уточнява Мариана Кючукова. Винарната съчетава традиция и иновации – от класическите иноксови съдове и дъбови бъчви до иновативни стъклени съдове "Wine Globe", които са разработени във Франция и не се срещат често у нас. В тях се извършва ферментация и дори продължително отлежаване на част от по-специалните вина. Стъклената структура е напълно непропусклива, което осигурява по-добър контрол върху оксидацията и развива чист неутрален профил на напитката. Именно в тези съдове се създава лимитираната серия "Unusual" – висок клас вина, предназначени за ценители, обяснява енологът. Сред другите утвърдени линии на избата са "Гайтан" – с едносортови и купажни вина, "Оряховица Рубин" (реколта 2023), както и купажът "Кюве" от Мерло и Каберне фран (реколта 2022). Особено внимание привлича серията "Small Talk", създадена за розета, която вече е отличена с награда за бранд на "Rose Wine Expo". Работата в лозята и избата е свързана и с немалко предизвикателства и трудности в последните няколко години – климатични особености, воден стрес, измръзване и градушки често влияят на реколтата. Това налага производителите да се адаптират и да се стараят да извличат максимума от всяка една година, без право на грешки. "Времената не са лесни, но любовта към виното ни кара да продължаваме", подчертава енологът Мариана Кючукова. ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Около 20 леки автомобила са засегнати от пожар в столичния квартал "Гоце Делчев"
|
![]() |
Депутатите да разгледат изменения в Закона за устройство на територията, предвижда дневният ред на парламента
|
![]() |
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
|
![]() |
Белгийски гражданин е задържан за отглеждане и притежание на канабис в Карнобат
|
![]() |
България е ангажирана с визията за свързана, предвидима и устойчива енергийна среда
|
![]() |

Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия |

Временна организация на движението ще бъде въведена в Сливен и Нова Загора заради тактическо учение
|
![]() |
Общо 13 души са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие
|
![]() |
Около 20 леки автомобила са засегнати от пожар в столичния квартал "Гоце Делчев"
|
![]() |
Председателят на Народното събрание Наталия Киселова ще открие паметник в къщата музей „Негово кралско величество Карол I“ в Пордим
|
![]() |
Депутатите да разгледат изменения в Закона за устройство на територията, предвижда дневният ред на парламента
|
![]() |