Начало На преден план Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо
9228
Икономика

Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо

Макар винарната да е разположена в меката на Мерлото, която е в землището на едноименното харманлийско село, с годините за изба „Коларово“ чистото вино от френския сорт става запазена марка, добавя технологът.Илиана Коева подчертава, че в областта Бордо този сорт присъства в 5 до 10 процента от купажите: „В Бордо казват, че Пети Вердо е малката подправка, необходима за блендата на виното, като черният пипер, който се добавя в гозбата, за да е искряща тя“.

| 25 Септември 2025, 21:37 ч.
Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо
Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо
Снимка © БТА

Изба „Коларово“ е сред малкото в България, които произвеждат чисто вино от нехарактерния за нашите ширини сорт Пети Вердо (на френски: Petit verdot- червен винен сорт грозде, отглеждан основно в района на Бордо), каза собственикът и технолог на избата Илиана Коева.

Кирил Петков се яви в Софийския градски съд на заседание по делото за длъжнос

Осем отбора са участвали в провелия се благотворителен футболен турнир за &bd

Временна кръгова организация на движението се тества в едно от най-натоварени

Геният на българските пълководци остава завинаги записан в аналите на световн

Млади фотографи ще дарят 1540 лева за лечението на смолянчанин, събрани по вр

Макар винарната да е разположена в меката на Мерлото, която е в землището на едноименното харманлийско село, с годините за изба „Коларово“ чистото вино от френския сорт става запазена марка, добавя технологът. Илиана Коева подчертава, че в областта Бордо този сорт присъства в 5 до 10 процента от купажите: „В Бордо казват, че Пети Вердо е малката подправка, необходима за блендата на виното, като черният пипер, който се добавя в гозбата, за да е искряща тя“. Затова в изба „Коларово“ са горди, че продукцията за най-популярното си вино добиват от собствен масив.

Винарната е създадена през 2009 г., след като е преустроена от мандра. Името й идва от прочутия местен лозов масив. Винарната е наречена „Коларово“ през 2021 година, когато Илиана Коева става неин собственик. 

Тя разказва, че в началото на 70-те години на 20-и век австрийският агроном проф. Мозер определя масива край Коларово като уникален. Съобразявайки се с тероара (terroir - френски термин, който описва връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт и географския му произход), специалистът съветва именно тук да се инвестира в насаждения от Мерло. До 80-те години в района са посадени 7 хил. декара, като е използван посадъчен материал от Франция, добавя Илиана Коева. „Този масив Мерло е вече над 50-годишен и е емблематичен.  Мерлото трябва да е от Коларово, това е като запазена марка за качество“, казва тя.

Днес масивите край село Коларово се стопанисват основно от две местни кооперации. Но въпреки доброто качество на реколтата от Мерло, собственичката на изба „Коларово“ е убедена, че силата на малките бутикови винарни, като нейната, е в разнообразието, което предлагат на пазара. „Модерното лозарство у нас започна от 2000-та година, когато бе отворена програма САПАРД. До този момент всичко край Коларово е било Мерло и Каберне, и по малко Памид и Мавруд. Вината от тези сортове и до днес са популярни, но хората искат и нови, различни. Когато отидем на изложение, винаги ни питат какво ново имаме. Затова заложихме на собствени лозя, освен с Пети Вердо и с Малбек“, добавя технологът.

Винарната й е един от членовете на сдружението Wines of Sakar. От това местното обединение е и съпругът й Камен Коев, който е технолог и съсобственик на друга от харманлийските изби - "Вила Басарея" (Villa Bassarea).

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие на първо чете

Велосипедист на 45 години от шуменското село Дибич е пострадал тежко след инц

Задържат се нивата на заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и

Илиана Коева е от Търговище, а съпругът й е от Лясковец. Двамата се запознават във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии в Пловдив, където завършват технология на виното. Впоследствие добиват опит в големите винпроми на Лясковец и Търговище. Коева подчертава, че това е безценно време, което им е дало увереност, като млади специалисти и ги е изградило като професионалисти. „При мащабното производство има опитни колеги и трудно можеш да сгрешиш, защото винаги има кой да те насочи. Затова съветвам прохождащите технолози да се насочат първо към по-големи винарни, за да усетят динамиката на работата, да свикнат на натоварването и да почерпят опита на по-възрастните експерти, преди да се изкушат сами да експериментират“, добавя опитният вече технолог.

През 2006 година със съпруга й решават да напуснат голямото винопроизводство и да започнат да експериментират сами. Тогава Камен Коев идва първи като технолог в една от винарните в харманлийския край. В същото време Илиана печели проект и заминава в Калифорния да помага във винарска изба на технолог в Сонома. Връща се след година отново в родината си и семейството окончателно се заселва в Харманли. „Можехме да отидем където си искаме по света. Бяхме млади, много надъхани да експериментираме, и вратите ни бяха широко отворени. Но южните склонове на Сакар ни спечелиха със своята уникалност. Регионът е характерен за винопроизводство. Не съм срещала друг с такава благодат - климат, разнообразие на почви, които дават характерност на виното. Дойдохме за малко, но вече почти 20 години сме тук. Дъщеря ни израсна по изложенията и покрай темите, свързани с виното“, разказва Илиана Коева.

На въпроса когато са вечер у дома, как взимат решение със съпруга си бутилка от чие вино да отворят, Илиана Коева отговаря: Винаги пием чуждо вино. В нашия дом виното е религия. Опитвайки вина на колеги, от една страна се наслаждаваме на това, които са постигнали конкурентите, но и добиваме представа къде сме ние с нашите произведения.

Като конкуренти технолози със съпруга й, с времето са разделили насочеността на производството си - „Басарея“ залага повече на вина от бели сортове, а в „Коларово“ правят червени вина. Една от най-популярните серии на избата е „Метаморфоза“. Етикетите на всички бутилки са с изображение на овен, каквото е и логото и избата. Овенът е символ на едно от превъплащенията на бога на виното Дионис, а една от езическите теории твърди, че във всеки човек има по нещо от бога на виното, посочва Илиана Коева. Тя разказва и още един любопитен факт около избора на овен, като отличителна емблема за винарната, който приема за предзнаменование. Когато риголват (вид дълбока обработка на почвата) земята за лозята на избата, намират сребърен пръстен с това изображение, който е предаден на музея в Харманли.

Десертното вино Sweet wine Rose, отлежало девет години в бъчви, е друга гордост на технолога. Произведено е от Мерло от местните масиви. Коева разяснява, че рядко прави десертно вино, защото българите нямаме традиция в пиене на десертни вина, а от там е слаба и традицията у нас в производството им, а не както е в Унгария или Испания, например.

В момента винарните се намират в разгара на кампанията по гроздобера, а сезонът на ферментацията е много тежък за технолозите, признава Илиана Коева. Но след отминаването на този важен етап за бъдещата реколта вино, изба "Коларово" започва подготовка за празник. По традиция Wines of Sakar организира четири пъти в годината дни на виното, като домакин всеки път е различна изба. През декември предстои декемврийският празник, на който ще домакинства друг от членовете на организацията- изба "Росалеа".

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
БЧК – Ямбол за десета поредна година подпомага хората, живеещи на улицата, преди настъпването на зимата
Доброволци от Български Червен кръст (БЧК) – Ямбол започнаха ежегодната си акция за подкрепа на хората, живеещи на улицата, в навечерието на зимните месеци, съобщи директоръ ...
България отпуска над 2,3 млн. лева за хуманитарна помощ към международни организации
Правителството одобри предоставянето на хуманитарна помощ и помощ за развитие в подкрепа на Украйна, цивилното население на ивицата Газа, Сирия, Афганистан, Ирак, Йемен и други под ...
Правителството прие Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2025 г.
Министерският съвет прие с решение Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2025 г., съобщиха от прессслужбата на кабине ...
Деветнадесетгодишен шофьор е пострадал при катастрофа на бул. "Тодор Александров" в София
Деветнадесетгодишен шофьор на автомобил е пострадал при катастрофа на бул. "Тодор Александров" в София, съобщиха от пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи. Водачъ ...
Рекорден брой кръводарители са се включили в кампания за безвъзмездно кръводаряване в Петрич, по данни на организаторите
Рекорден брой кръводарители се включиха в кампания за безвъзмездно кръводаряване в Петрич, съобщи Станимир Златков, общински съветник от „Движение напред България", който е ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
БЧК – Ямбол за десета поредна година подпомага хората, живеещи на улицата, преди настъпването на зимата
Доброволци от Български Червен кръст (БЧК) – Ямбол започнаха ежегодната си акция за подкрепа на хората, живеещи на улицата, в навечерието на зимните месеци, съобщи директоръ ...
Средната продължителност на живота в България отново започва да се покачва и достига 75,6 години, за ЕС е 81,4 г.
Положителна тенденция се наблюдава по отношение на средната продължителност на живота, която отново започва да се покачва и достига 75,6 години, което се свързва основно с отшумява ...
Парламентарната комисия по електронно управление прие на първо четене законопроекта на държавния бюджет за 2026 г.
Парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии прие на първо четене законопроекта на държавния бюджет за 2026 г. с осем гласа "за" и седем "против". Ми ...
Полицията разследва случай на насилие над възрастна жена в Русенско
Полицията разследва случай на незаконно влизане в имот и насилие над 82-годишна жена от град Две могили, област Русе. Това съобщи регионалният говорител на МВР в крайдунавския град ...
Окръжният съд в Смолян остави в ареста задържания мъж с 19 дози фентанил в Михалково
Окръжният съд в Смолян остави в ареста задържания в Михалково мъж с 19 дози наркотично вещество фентанил. Делото бе разгледано по жалба на 52-годишния Стоичко Стоицов от Пловдив, н ...
Тикер в 16:06 ч.
Доброволци от Български Червен кръст (БЧК) – Ямбол започнаха ежегодната си ...
Начало На преден план
9228
Икономика

Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо

Макар винарната да е разположена в меката на Мерлото, която е в землището на едноименното харманлийско село, с годините за изба „Коларово“ чистото вино от френския сорт става запазена марка, добавя технологът.Илиана Коева подчертава, че в областта Бордо този сорт присъства в 5 до 10 процента от купажите: „В Бордо казват, че Пети Вердо е малката подправка, необходима за блендата на виното, като черният пипер, който се добавя в гозбата, за да е искряща тя“.

| 25 Септември 2025, 21:37 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо
Изба „Коларово“ е сред малкото у нас, които произвеждат вино от сорта Пети Вердо
Снимка © БТА

Изба „Коларово“ е сред малкото в България, които произвеждат чисто вино от нехарактерния за нашите ширини сорт Пети Вердо (на френски: Petit verdot- червен винен сорт грозде, отглеждан основно в района на Бордо), каза собственикът и технолог на избата Илиана Коева.

Макар винарната да е разположена в меката на Мерлото, която е в землището на едноименното харманлийско село, с годините за изба „Коларово“ чистото вино от френския сорт става запазена марка, добавя технологът. Илиана Коева подчертава, че в областта Бордо този сорт присъства в 5 до 10 процента от купажите: „В Бордо казват, че Пети Вердо е малката подправка, необходима за блендата на виното, като черният пипер, който се добавя в гозбата, за да е искряща тя“. Затова в изба „Коларово“ са горди, че продукцията за най-популярното си вино добиват от собствен масив.

Винарната е създадена през 2009 г., след като е преустроена от мандра. Името й идва от прочутия местен лозов масив. Винарната е наречена „Коларово“ през 2021 година, когато Илиана Коева става неин собственик. 

Тя разказва, че в началото на 70-те години на 20-и век австрийският агроном проф. Мозер определя масива край Коларово като уникален. Съобразявайки се с тероара (terroir - френски термин, който описва връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт и географския му произход), специалистът съветва именно тук да се инвестира в насаждения от Мерло. До 80-те години в района са посадени 7 хил. декара, като е използван посадъчен материал от Франция, добавя Илиана Коева. „Този масив Мерло е вече над 50-годишен и е емблематичен.  Мерлото трябва да е от Коларово, това е като запазена марка за качество“, казва тя.

Днес масивите край село Коларово се стопанисват основно от две местни кооперации. Но въпреки доброто качество на реколтата от Мерло, собственичката на изба „Коларово“ е убедена, че силата на малките бутикови винарни, като нейната, е в разнообразието, което предлагат на пазара. „Модерното лозарство у нас започна от 2000-та година, когато бе отворена програма САПАРД. До този момент всичко край Коларово е било Мерло и Каберне, и по малко Памид и Мавруд. Вината от тези сортове и до днес са популярни, но хората искат и нови, различни. Когато отидем на изложение, винаги ни питат какво ново имаме. Затова заложихме на собствени лозя, освен с Пети Вердо и с Малбек“, добавя технологът.

Винарната й е един от членовете на сдружението Wines of Sakar. От това местното обединение е и съпругът й Камен Коев, който е технолог и съсобственик на друга от харманлийските изби - "Вила Басарея" (Villa Bassarea).

Илиана Коева е от Търговище, а съпругът й е от Лясковец. Двамата се запознават във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии в Пловдив, където завършват технология на виното. Впоследствие добиват опит в големите винпроми на Лясковец и Търговище. Коева подчертава, че това е безценно време, което им е дало увереност, като млади специалисти и ги е изградило като професионалисти. „При мащабното производство има опитни колеги и трудно можеш да сгрешиш, защото винаги има кой да те насочи. Затова съветвам прохождащите технолози да се насочат първо към по-големи винарни, за да усетят динамиката на работата, да свикнат на натоварването и да почерпят опита на по-възрастните експерти, преди да се изкушат сами да експериментират“, добавя опитният вече технолог.

През 2006 година със съпруга й решават да напуснат голямото винопроизводство и да започнат да експериментират сами. Тогава Камен Коев идва първи като технолог в една от винарните в харманлийския край. В същото време Илиана печели проект и заминава в Калифорния да помага във винарска изба на технолог в Сонома. Връща се след година отново в родината си и семейството окончателно се заселва в Харманли. „Можехме да отидем където си искаме по света. Бяхме млади, много надъхани да експериментираме, и вратите ни бяха широко отворени. Но южните склонове на Сакар ни спечелиха със своята уникалност. Регионът е характерен за винопроизводство. Не съм срещала друг с такава благодат - климат, разнообразие на почви, които дават характерност на виното. Дойдохме за малко, но вече почти 20 години сме тук. Дъщеря ни израсна по изложенията и покрай темите, свързани с виното“, разказва Илиана Коева.

На въпроса когато са вечер у дома, как взимат решение със съпруга си бутилка от чие вино да отворят, Илиана Коева отговаря: Винаги пием чуждо вино. В нашия дом виното е религия. Опитвайки вина на колеги, от една страна се наслаждаваме на това, които са постигнали конкурентите, но и добиваме представа къде сме ние с нашите произведения.

Като конкуренти технолози със съпруга й, с времето са разделили насочеността на производството си - „Басарея“ залага повече на вина от бели сортове, а в „Коларово“ правят червени вина. Една от най-популярните серии на избата е „Метаморфоза“. Етикетите на всички бутилки са с изображение на овен, каквото е и логото и избата. Овенът е символ на едно от превъплащенията на бога на виното Дионис, а една от езическите теории твърди, че във всеки човек има по нещо от бога на виното, посочва Илиана Коева. Тя разказва и още един любопитен факт около избора на овен, като отличителна емблема за винарната, който приема за предзнаменование. Когато риголват (вид дълбока обработка на почвата) земята за лозята на избата, намират сребърен пръстен с това изображение, който е предаден на музея в Харманли.

Десертното вино Sweet wine Rose, отлежало девет години в бъчви, е друга гордост на технолога. Произведено е от Мерло от местните масиви. Коева разяснява, че рядко прави десертно вино, защото българите нямаме традиция в пиене на десертни вина, а от там е слаба и традицията у нас в производството им, а не както е в Унгария или Испания, например.

В момента винарните се намират в разгара на кампанията по гроздобера, а сезонът на ферментацията е много тежък за технолозите, признава Илиана Коева. Но след отминаването на този важен етап за бъдещата реколта вино, изба "Коларово" започва подготовка за празник. По традиция Wines of Sakar организира четири пъти в годината дни на виното, като домакин всеки път е различна изба. През декември предстои декемврийският празник, на който ще домакинства друг от членовете на организацията- изба "Росалеа".

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
БЧК – Ямбол за десета поредна година подпомага хората, живеещи на улицата, преди настъпването на зимата
България отпуска над 2,3 млн. лева за хуманитарна помощ към международни организации
Правителството прие Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2025 г.
Деветнадесетгодишен шофьор е пострадал при катастрофа на бул. "Тодор Александров" в София
Рекорден брой кръводарители са се включили в кампания за безвъзмездно кръводаряване в Петрич, по данни на организаторите
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
БЧК – Ямбол за десета поредна година подпомага хората, живеещи на улицата, преди настъпването на зимата
На преден план
Средната продължителност на живота в България отново започва да се покачва и достига 75,6 години, за ЕС е 81,4 г.
На преден план
Парламентарната комисия по електронно управление прие на първо четене законопроекта на държавния бюджет за 2026 г.
В детайли
Полицията разследва случай на насилие над възрастна жена в Русенско
На преден план
Окръжният съд в Смолян остави в ареста задържания мъж с 19 дози фентанил в Михалково
В детайли
Трима младежи с над два килограма синтетичен канабиноид са задържани в Пловдивско
В детайли
Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2026 г.
Контекст
България отпуска над 2,3 млн. лева за хуманитарна помощ към международни организации
Местен фокус
Община Костинброд ще успее да се справи с поддържането на обществения транспорт
Сфера
Стотен рожден ден отпразнува Стефан Стефанов от Гоце Делчев, кметът Владимир Москов и неговите заместници го поздравиха за юбилея
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.