Начало Контекст За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев
6191
Икономика

За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев.Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

| 29 Септември 2025, 17:59 ч.
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев
Снимка © БТА

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев. 

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност&ldqu

„ДПС – Ново начало“ предлагат закриване на Държавния авиаци

Над 6 млн. лева ще бъдат инвестирани нови водопроводи и основни ремонти на 10

Полицаи от Свищов иззеха наркотични вещества, културно-исторически ценности и

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) има предложения за заместващи раз

Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

По данни на избата реколтата тази година е по-слаба заради неблагоприятни климатични условия – застудяване през април и суша, особено в Северна България. Като друг сериозен проблем се очертава липсата на работна ръка. Търсени са служители, които да работят както в лозята, така и във винарната, но такива кадри трудно се намират, отбелязва производителят. И допълни, че вече е практика колегите му да изчакват българи, които отиват да прибират гроздето във Франция, да се приберат у дома, за да работят и в техните масиви.

Климатичните промени също влияят върху работата. В масивите на "Присое" се отглеждат сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон и Врачански мискет. Според Балтаджиев за справяне с предизвикателствата е нужен цялостен подход – промени в лозарството, адаптация на технологиите и частична подмяна на сортовете. В тази връзка от полза е европейската програма за преструктуриране и конверсия на лозята, посочи Балтаджиев и уточни, че обмисля и той да кандидатства.

Младият винар акцентира върху нуждата от обединяване на бранша. У нас всеки се спасява сам, намерил е някакъв вариант и работи, докато на Запад хората са го измислили – обединяват се в кооперативи, помагат си и така решават много от проблемите си, посочи Балтаджиев.

В "Присое" виненият туризъм е водеща част от дейността. Избата посреща гости от различни държави, като повечето посетители са любители на виното, а не професионалисти. Дегустациите се провеждат на английски и френски език, а за рускоговорящи туристи се включва и майката на собственика. Гостите от традиционни винопроизводителни страни като Франция, Италия и Испания остават приятно изненадани от качеството на българските вина, особено на червените.  Повечето от гостите са млади хора, допълни Балтаджиев и уточни, че едва около 5 на сто от хората, които посещават "Присое", са врели и кипели в дегустациите.

Свободни работни места за квалифицирани кадри, четири от които - за лекари, с

Коледни добавки за пенсионерите ще има при възможност, заяви пред журналисти

През следващото денонощие времето в страната ще се задържи облачно с валежи о

Според него, за да се повиши броя на гостите в избите, лозаро-винарският бранш трябва да си партнира по-активно с туристическия сектор. С ресторантьорите, хотелиерите, туроператорите трябва да мислим в една посока, изтъкна Балтаджиев.

Друг проблем, свързан със сектора, е недостигът на млади технолози. Причините са трудните условия на работа, голямата отговорност и отдалечеността на избите от големите населени места. Според Балтаджиев е необходимо повече инвестиции в обучението на ново поколение винари.

За себе си отчита, че има късмет, защото баща му дълги години е бил технолог в избата в Евксиноград и му е помогнал да научи тънкостите на занаята. Проблемът е, че вече се къса връзката между поколенията, а винарството се учи, посочи Балтаджиев. Според него бизнесът трябва да мисли и да инвестира и в това отношение – за обучението на млади хора. При това те да учат не просто за винари, а от А до Я – от това как се гледа грозде, до как се прави качествено вино. Допълва, че той самият например ползва само български бъчви – стари, дъбови. Те също са инструмент за постигане на качество, каза Балтаджиев и уточни, че е пробвал и с чуждестранни бъчви, но се е върнал към нашенските.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Петима са задържани с наркотици при полицейска акция в Пазарджишко
Петима са задържани с наркотици при полицейска акция в Пазарджишко, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  При проверка на 19-годишен от село Главиница са нам ...
„ДПС – Ново начало“ предлагат закриване на Държавния авиационен оператор, съобщиха от формацията
„ДПС – Ново начало“ предлагат закриване на Държавния авиационен оператор, съобщиха от пресцентъра на формацията. „Трябва да се сложи край на възможността с ...
Доблестта на българския войник е вечен символ на храброст и себеотрицание
Геният на българските пълководци остава завинаги записан в аналите на световното оперативно изкуство, а доблестта на българския войник остава като вечен символ на храброст и себеот ...
Полицаи задържаха 35-годишен мъж от Велики Преслав за притежание на пет вида наркотични вещества
Полицаи задържаха 35-годишен мъж от Велики Преслав за притежание на пет вида наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Мъжът попадна ...
Празникът на сухопътните войски бе отбелязан в Хасково с почести пред паметника на Десети родопски пехотен полк
Днешният празник на сухопътните войски бе отбелязан в Хасково с почести пред паметника на Десети родопски пехотен полк. Почетен караул от поделение 22 280 - Военно-учебен полигон " ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
За Международния ден без тютюнопушене Регионалната здравна инспекция ще има безплатна скринингова кампания в Търговище и в Попово
За Международния ден без тютюнопушене - 20 ноември, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище ще има безплатна скринингова кампания. Тя ще се изразява в измерване на въглеро ...
"Възраждане“ и Костадин Ангелов влязоха в спор дали в програмата на НС да бъде включено искането на президента за референдум за еврото
"Възраждане“ и председателстващият пленарното заседание Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) влязоха в спор дали в програмата на Народното събрание (НС) за седмицата да бъде включено ...
Петима са задържани с наркотици при полицейска акция в Пазарджишко
Петима са задържани с наркотици при полицейска акция в Пазарджишко, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  При проверка на 19-годишен от село Главиница са нам ...
Сливен отбелязва празника на Сухопътните войски с Ден на отворените врати в 13-о бригадно командване
Сливен отбелязва празника на Сухопътните войски с Ден на отворените врати в 13-о бригадно командване, предоставяйки на гражданите и гостите на града възможността отблизо да се запо ...
В Брезник бе отслужен помен в памет на загиналите в Сръбско-българската война и в освободителните войни
В храм-паметника „Св. вмчк Георги Победоносец“ в Брезник бе отслужен помен в памет на загиналите в битката при Брезник по време на Сръбско-българската война, както и в ...
Тикер в 13:25 ч.
За Международния ден без тютюнопушене - 20 ноември, Регионалната здравна инспекц ...
Начало Контекст
6191
Икономика

За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев.Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

| 29 Септември 2025, 17:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев
Снимка © БТА

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев. 

Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

По данни на избата реколтата тази година е по-слаба заради неблагоприятни климатични условия – застудяване през април и суша, особено в Северна България. Като друг сериозен проблем се очертава липсата на работна ръка. Търсени са служители, които да работят както в лозята, така и във винарната, но такива кадри трудно се намират, отбелязва производителят. И допълни, че вече е практика колегите му да изчакват българи, които отиват да прибират гроздето във Франция, да се приберат у дома, за да работят и в техните масиви.

Климатичните промени също влияят върху работата. В масивите на "Присое" се отглеждат сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон и Врачански мискет. Според Балтаджиев за справяне с предизвикателствата е нужен цялостен подход – промени в лозарството, адаптация на технологиите и частична подмяна на сортовете. В тази връзка от полза е европейската програма за преструктуриране и конверсия на лозята, посочи Балтаджиев и уточни, че обмисля и той да кандидатства.

Младият винар акцентира върху нуждата от обединяване на бранша. У нас всеки се спасява сам, намерил е някакъв вариант и работи, докато на Запад хората са го измислили – обединяват се в кооперативи, помагат си и така решават много от проблемите си, посочи Балтаджиев.

В "Присое" виненият туризъм е водеща част от дейността. Избата посреща гости от различни държави, като повечето посетители са любители на виното, а не професионалисти. Дегустациите се провеждат на английски и френски език, а за рускоговорящи туристи се включва и майката на собственика. Гостите от традиционни винопроизводителни страни като Франция, Италия и Испания остават приятно изненадани от качеството на българските вина, особено на червените.  Повечето от гостите са млади хора, допълни Балтаджиев и уточни, че едва около 5 на сто от хората, които посещават "Присое", са врели и кипели в дегустациите.

Според него, за да се повиши броя на гостите в избите, лозаро-винарският бранш трябва да си партнира по-активно с туристическия сектор. С ресторантьорите, хотелиерите, туроператорите трябва да мислим в една посока, изтъкна Балтаджиев.

Друг проблем, свързан със сектора, е недостигът на млади технолози. Причините са трудните условия на работа, голямата отговорност и отдалечеността на избите от големите населени места. Според Балтаджиев е необходимо повече инвестиции в обучението на ново поколение винари.

За себе си отчита, че има късмет, защото баща му дълги години е бил технолог в избата в Евксиноград и му е помогнал да научи тънкостите на занаята. Проблемът е, че вече се къса връзката между поколенията, а винарството се учи, посочи Балтаджиев. Според него бизнесът трябва да мисли и да инвестира и в това отношение – за обучението на млади хора. При това те да учат не просто за винари, а от А до Я – от това как се гледа грозде, до как се прави качествено вино. Допълва, че той самият например ползва само български бъчви – стари, дъбови. Те също са инструмент за постигане на качество, каза Балтаджиев и уточни, че е пробвал и с чуждестранни бъчви, но се е върнал към нашенските.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Петима са задържани с наркотици при полицейска акция в Пазарджишко
„ДПС – Ново начало“ предлагат закриване на Държавния авиационен оператор, съобщиха от формацията
Доблестта на българския войник е вечен символ на храброст и себеотрицание
Полицаи задържаха 35-годишен мъж от Велики Преслав за притежание на пет вида наркотични вещества
Празникът на сухопътните войски бе отбелязан в Хасково с почести пред паметника на Десети родопски пехотен полк
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
За Международния ден без тютюнопушене Регионалната здравна инспекция ще има безплатна скринингова кампания в Търговище и в Попово
Местен фокус
"Възраждане“ и Костадин Ангелов влязоха в спор дали в програмата на НС да бъде включено искането на президента за референдум за еврото
Контекст
Петима са задържани с наркотици при полицейска акция в Пазарджишко
Местен фокус
Сливен отбелязва празника на Сухопътните войски с Ден на отворените врати в 13-о бригадно командване
Основна линия
В Брезник бе отслужен помен в памет на загиналите в Сръбско-българската война и в освободителните войни
Местен фокус
Митничари задържаха близо 12 000 „маркови“ стоки на околовръстния път на Видин
Местен фокус
Петима надзиратели от ареста към затвора във Варна са задържани
Местен фокус
Средната брутна работна заплата в област Шумен за септември е 2093 лева, по данни на статистиката
В детайли
Две кражби на животни са станали в Монтанско за ден
На преден план
Имаме адекватно законодателство по отношение на превенцията на домашно насилие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.