

![]()
Икономика
Винарска къща "Левент" в Русе инвестира в подобрения и залага на естествени продукти въпреки трудната годинаВинарска къща "Левент" в Русе инвестира в подобрения почти всяка година, използва само естествени продукти в производството и се надява на добри пазари въпреки сложната година и високата цена на гроздето.Това каза технологът Румен Илиев, който е част от екипа на избата от десет години, седем от които като неин управител.
Стела Филипова
| 30 Септември 2025, 09:50 ч.
Винарска къща "Левент" в Русе инвестира в подобрения почти всяка година, използва само естествени продукти в производството и се надява на добри пазари въпреки сложната година и високата цена на гроздето. Това каза технологът Румен Илиев, който е част от екипа на избата от десет години, седем от които като неин управител. Избата е създадена през 2005 г. от братята Пламен и Атанас Бобокови и енолога Цанко Станчев. Поместена е в уникалното военно съоръжение "Левент табия", строено за защита на града в началото на XIX век, като е запазен автентичният му облик. Основният акцент е върху производството на висококачествени бели вина и розета, но в портфолиото на винарната има и червени вина. Сред тях са Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг, Траминер, врачански Мискет, розета от Гренаш и Санджовезе, както и червени вина – Каберне фран, Пино ноар и купаж К2 от Каберне совиньон и Каберне фран, който е най-продаваното червено вино. Винарната инвестира собствени средства и участва по различни европрограми за подобрения. "Ние нямаме собствени насаждения и купуваме грозде оснвно от региона на Варна от конкретен гроздопроизводител, с когото работим над 15 години, също така от Сливен и от други части на Южна България", посочи Илиев. Тази година градушки и ниски температури през пролетта са унищожили част от реколтата. Някои партньори са загубили дори цялата си продукция, което е наложило търсене на нови доставчици. По думите му избата е намалила приема на грозде, за да се избегне застой на продукция. През 2025 г. най-голям е бил приемът на ароматни сортове като Траминер и врачански Мискет, както и на Розе Гренаш, Санджовезе, Пино ноар и Каберне фран. "Тази година инвестирахме отново в подобрения на работната среда и на визията на самата изба. Влагат се минимални средства отново и в технологията, които да подобрят цялостната картина в производството. Държа да подчертая тук, че въпреки че технолозите сме учили много химия, ние създаваме абсолютно естествен продукт от грозде чрез влагане на естествени органични продукти като дрождени деривати, танини и др.", каза още Илиев. За последните 10 години избата е инвестирала в нови съдове, помпи, които ограничават достъпа на кислород при бутилиране, и италиански преси със среден балон за по-щадящо пресоване на гроздето. Предстои закупуване на нови лабораторни машини за автоматизирани измервания. "Предстоят подобрения за улесняване на работата и за по-добър продукт, различни машини, лабораторни, които измерват много показатели наведнъж и премахват човешкия фактор, тъй като при нас липсват и кадри", каза още Илиев. Продукцията на "Левент" се предлага в магазини и ресторанти в региона, както и във фирмения магазин на ул. "Николаевска" в Русе. За дистрибуцията в национален мащаб избата работи с "Авенди", а вината присъстват във веригите "Кауфланд", "Била", "Метро" и "Фантастико". "Левент" участва в изложения като DiVino Taste в София и фестивала "Винофрения" в Русе. Избата има редица отличия, сред които златен медал за "Шардоне Гранд Селекшън" 2016 г. на френския конкурс "Шардоне дю монд". Последното признание е от Concours Mondial de Bruxelles – Бургас 2025, където злато печели "Совиньон блан" от реколта 2024. "По-рядко участваме напоследък, тъй като вече сме постигнали тази известност, която искаме. Все пак обмисляме участие във "Винария" в Пловдив в началото на 2026 година. Искам да видя и продукта от тазгодишната ни работа, за да преценим дали си заслужава, защото все пак ние участваме, за да спечелим", каза още Румен Илиев. ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
|
![]() |
Белгийски гражданин е задържан за отглеждане и притежание на канабис в Карнобат
|
![]() |
България е ангажирана с визията за свързана, предвидима и устойчива енергийна среда
|
![]() |
Проекти за над 32,5 млн. лева, с водещ партньор Община Ямбол, ще бъдат обществено обсъдени
|
![]() |
Общо 63 предприятия ще получат близо 4 млн. лв. безвъзмездно финансиране за повишаване на киберсигурността
|
![]() |

Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия |

Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
|
![]() |
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
|
![]() |
В девет квартала на Сливен на 2 октомври няма да има вода заради ремонт на водопровод
|
![]() |
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
|
![]() |
Окръжна прокуратура е внеса обвинителен акт срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис и още трима общински служители
|
![]() |