Начало Местен фокус "Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
5409
Икономика

"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие.Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

| 30 Септември 2025, 11:51 ч.
"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
Снимка © Христо Стефанов / БТА (ПГ)

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие. Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

Контрабандни храни, цигари, перилни препарати, недекларирана валута и артикул

Ежегодно преди зимния сезон екипи на „Електроразпределителни мрежи - За

Пешеходец на 70 години е загинал при пътен инцидент в Чирпанско. Това съобщих

Състезателите от спортен клуб по ушу в Монтана спечелиха пет медала в Балканс

Няма социален министър, който да не иска да има коледни и великденски надбавк

"В Black Sea Gold непрекъснато внедряваме иновации в производството. Наскоро въведохме нови роботи и машини за опаковане на готовата продукция, което повишава ефективността и качеството на нашите вина. Освен това инвестирахме в соларни панели, които осигуряват екологично чиста електроенергия за нашите бази, отразявайки ангажимента ни към устойчиво производство", заяви Ангелов.

По думите му реколтата от грозде за 2025 г. е изключително предизвикателна поради комбинация от неблагоприятни климатични фактори.

"Суша, градушки и пожари намалиха добивите с над 20 процента. При белите сортове ситуацията е особено тежка, като на места гроздето почти липсва", посочи той.

Компанията запазва активното си присъствие на международната сцена и продължава да представя продукцията си на световни винени конкурси и изложения.

"Black Sea Gold активно се включва във всички големи европейски конкурси и вече е утвърдено име на международната сцена. Нашите вина участват ежегодно в престижни надпревари като Concours Mondial de Bruxelles, Frankfurt International Trophy, Decanter World Wine Awards и други. От две поредни издания сме сред изложителите на ProWein в Дюселдорф, Германия - най-голямото световно изложение за вина и спиртни напитки. Освен това всяка година присъстваме на българските изложения за вино и високоалкохолни напитки, където представяме новите си продукти и поддържаме контакт с професионалната общност", допълни Ангелов. 

Днес вече имаме една добра новина - Великобритания може би преди час свали са

Полицейски служители от Районно управление - Шумен отдадоха с минута мълчание

Общо 28 са бизнес плановете, подадени за участие в 17-ото издание на конкурса

Нашата цел е не само да запазим утвърденото качество на Black Sea Gold, но и да надграждаме с устойчиви практики и модерни решения. Съчетаването на традиция, градени през над 90-годишната ни история, иновациите и екологично отговорния подход ни кара да вярваме, че с постоянство и инвестиции ще продължим да развиваме сектора и да утвърждаваме имиджа на българското вино в световен мащаб, коментира меркетинг специалистът.

Сградата на винарска изба "Черноморско злато" е строена по френски проект и има П-образна форма. Изцяло е изградена със стоманобетонни резервоари, всеки с обем 30 кубика, разположени на четири етажа. През годините сме ги облицовали с инокс, така че виното вече няма контакт с бетона, както е било преди - сега съдовете са изцяло от инокс, обясни Делянa Симова, технолог в избата.

По думите избата постоянно инвестира в ново оборудване и технологии.

Работим с модерни машини, апарати и помпени съоръжения. Имаме и микровинарна, където се работи основно ръчно – около 90 процента от процесите се извършват на ръка. Там се произвеждат лимитирани серии вина, с много прецизен подбор на гроздето и високо качество. Използват се дъбови бъчви, а подходът е бутиков, допълни технологът.

В "Черноморско злато" има две основни производствени площадки за винификация - едната за големи обеми и базови серии, включително бели, червени и розе вина, както и материали за дестилация, а другата - за микровинарство.

Днес клиентите не търсят само класически вина. И във винарството, и при високоградусовите напитки има мода. Търсят се по-плодови, свежи и леки вина, които са по-лесни за консумация. Ние се стремим да сме актуални с тенденциите - както във винификацията, така и във визията на продуктите ни, каза Симова.

Според нея българските вина са конкурентоспособни на световния пазар. Нашето основно предимство е тероарът - уникалният климат и близостта до морето. Поморийските вина имат характерен минерален и солен профил, благодарение на непосредствената близост до морето и соленото езеро, подчерта Симова.

Избата изнася продукцията си в страни като Китай, Япония, САЩ, Германия и Англия, но основният пазар остава вътрешният. Нашите вина печелят международни награди и са високо ценени. В последните години цената им се повиши и често е по-висока от тази на някои френски, италиански, испански вина, допълни тя.

В "Черноморско злато" работят около 250 души. Инвестициите в устойчиво развитие включват изграждане на соларни панели, модерни съдове по европейски програми и възможности за отопление с газ. Компанията разполага със собствена парова централа и значителни енергийни мощности.

Единствената по рода си на Балканския полуостров дестилационна инсталация, състояща се от френски казани, работи във винарска изба "Черноморско злато" в Поморие. Съоръжението е закупено през 1994 г. от Франция и е същият тип, който се използва за производството на коняк там, разказа инжинер-технологът Николай Бялков по време на посещението на екип в избата.

"Разликата между тази дестилация и колонната е в метода. Тук се извършва двукратна дестилация. Първо суровината постъпва горе в резервоарите, пълнят се казаните и се дестилира така нареченият сирец. След това се зарежда отново - вече със сиреца, и се извършва втора дестилация, при която се получава дестилат с много високо качество", обясни Бялков.

Фракционирането на дестилата става чрез специална "лула", която позволява отделянето на различни фракции и постигане на желаните характеристики на напитката. Тези съоръжения са уникални за региона и са част от технологията, с която произвеждаме не само бренди, но и най-елитните ни ракии - Бургас 63, Бургас 63 Барел, Бургас 63 Перлова, добави още той.

Историята на винарната "Черноморско злато" започва през 1924 година - в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация "Димят", а вековният опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932 г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век "Черноморско злато" придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994 г. винарната внася от Франция осем оригинални шарански казана от областта Коняк, с които “Златото“ на Поморие започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932 г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като "Виа Понтика".

През 2007-2013 г. "Черноморско злато" инвестира над 5,5 млн. евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя - повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. Всички процеси се извършват ръчно - от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От началото на ноември огнеборците в Разградско са реагирали на 30 сигнала за премахване на паднали дървета от пътни платна
От началото на ноември огнеборците в Разградско са реагирали на 30 сигнала за премахване на паднали дървета от пътни платна. Данните са изнесени от ръководството на Регионалната ди ...
Полицията във Варна задържа 72-годишен мъж за държане с цел разпространение на наркотици
Полицията във Варна е задържала 72-годишен мъж за държане с цел разпространение на наркотици, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Варненецът е стар познат на ...
Започна редовното заседание на Министерския съвет
Започна редовното седмично заседание на Министерския съвет. Дневният ред предвижда разглеждане на проект на решение за приемане на Годишен доклад за 2024 г. за състоянието на здрав ...
Автобуси и леки автомобили изгоряха в Костинброд, ще има временно затруднение в организацията на обществения превоз на пътници
Временно затруднение в организацията на обществения превоз на пътници ще има заради пожар в базата на общинско дружество „Общински превози – Костинброд“. Това съо ...
Две конференции по повод Световния ГИС ден ще се състоят днес в София
Две конференции по повод 26-ия Световен ГИС ден ще се състоят в София днес. И двете събития е предвидено да започнат от 09:00 часа.   Първата, организирана от ГИС Алианс в сто ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Повдигнаха обвинения срещу 36-годишен мъж за опит за убийство в старозагорския квартал "Лозенец"
Окръжна прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняем 36-годишен мъж за опит за убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Оттам допълват, че ...
Полицаи задържаха 35-годишен мъж от Велики Преслав за притежание на пет вида наркотични вещества
Полицаи задържаха 35-годишен мъж от Велики Преслав за притежание на пет вида наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Мъжът попадна ...
Министерският съвет реши 31 декември 2025 година и 2 януари 2026 година да бъдат обявени за неработни дни
Министерският съвет прие решение, с което 31 декември 2025 г. и 2 януари 2026 г. са обявени за неработни дни, съобщи министърът на финансите Теменужка Петкова след заседанието на п ...
Новите цветни контейнери са правилно решение във верния момент
Новите цветни контейнери са правилно решение във верния момент, каза кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков по време на представянето на новите контейнери на ЕКОПАК Бъ ...
"Да, България“ настояват да отпадне задължението да се ползва от догодина софтуерът за управление на продажбите в търговските обекти
Министерството на финансите да направи промени в държавния бюджет за догодина и да отпадне задължението за ползване на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУ ...
Тикер в 12:15 ч.
Окръжна прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняем 36-годишен мъж за опит ...
Начало Местен фокус
5409
Икономика

"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие.Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

| 30 Септември 2025, 11:51 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
Снимка © Христо Стефанов / БТА (ПГ)

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие. Това съобщи Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

"В Black Sea Gold непрекъснато внедряваме иновации в производството. Наскоро въведохме нови роботи и машини за опаковане на готовата продукция, което повишава ефективността и качеството на нашите вина. Освен това инвестирахме в соларни панели, които осигуряват екологично чиста електроенергия за нашите бази, отразявайки ангажимента ни към устойчиво производство", заяви Ангелов.

По думите му реколтата от грозде за 2025 г. е изключително предизвикателна поради комбинация от неблагоприятни климатични фактори.

"Суша, градушки и пожари намалиха добивите с над 20 процента. При белите сортове ситуацията е особено тежка, като на места гроздето почти липсва", посочи той.

Компанията запазва активното си присъствие на международната сцена и продължава да представя продукцията си на световни винени конкурси и изложения.

"Black Sea Gold активно се включва във всички големи европейски конкурси и вече е утвърдено име на международната сцена. Нашите вина участват ежегодно в престижни надпревари като Concours Mondial de Bruxelles, Frankfurt International Trophy, Decanter World Wine Awards и други. От две поредни издания сме сред изложителите на ProWein в Дюселдорф, Германия - най-голямото световно изложение за вина и спиртни напитки. Освен това всяка година присъстваме на българските изложения за вино и високоалкохолни напитки, където представяме новите си продукти и поддържаме контакт с професионалната общност", допълни Ангелов. 

Нашата цел е не само да запазим утвърденото качество на Black Sea Gold, но и да надграждаме с устойчиви практики и модерни решения. Съчетаването на традиция, градени през над 90-годишната ни история, иновациите и екологично отговорния подход ни кара да вярваме, че с постоянство и инвестиции ще продължим да развиваме сектора и да утвърждаваме имиджа на българското вино в световен мащаб, коментира меркетинг специалистът.

Сградата на винарска изба "Черноморско злато" е строена по френски проект и има П-образна форма. Изцяло е изградена със стоманобетонни резервоари, всеки с обем 30 кубика, разположени на четири етажа. През годините сме ги облицовали с инокс, така че виното вече няма контакт с бетона, както е било преди - сега съдовете са изцяло от инокс, обясни Делянa Симова, технолог в избата.

По думите избата постоянно инвестира в ново оборудване и технологии.

Работим с модерни машини, апарати и помпени съоръжения. Имаме и микровинарна, където се работи основно ръчно – около 90 процента от процесите се извършват на ръка. Там се произвеждат лимитирани серии вина, с много прецизен подбор на гроздето и високо качество. Използват се дъбови бъчви, а подходът е бутиков, допълни технологът.

В "Черноморско злато" има две основни производствени площадки за винификация - едната за големи обеми и базови серии, включително бели, червени и розе вина, както и материали за дестилация, а другата - за микровинарство.

Днес клиентите не търсят само класически вина. И във винарството, и при високоградусовите напитки има мода. Търсят се по-плодови, свежи и леки вина, които са по-лесни за консумация. Ние се стремим да сме актуални с тенденциите - както във винификацията, така и във визията на продуктите ни, каза Симова.

Според нея българските вина са конкурентоспособни на световния пазар. Нашето основно предимство е тероарът - уникалният климат и близостта до морето. Поморийските вина имат характерен минерален и солен профил, благодарение на непосредствената близост до морето и соленото езеро, подчерта Симова.

Избата изнася продукцията си в страни като Китай, Япония, САЩ, Германия и Англия, но основният пазар остава вътрешният. Нашите вина печелят международни награди и са високо ценени. В последните години цената им се повиши и често е по-висока от тази на някои френски, италиански, испански вина, допълни тя.

В "Черноморско злато" работят около 250 души. Инвестициите в устойчиво развитие включват изграждане на соларни панели, модерни съдове по европейски програми и възможности за отопление с газ. Компанията разполага със собствена парова централа и значителни енергийни мощности.

Единствената по рода си на Балканския полуостров дестилационна инсталация, състояща се от френски казани, работи във винарска изба "Черноморско злато" в Поморие. Съоръжението е закупено през 1994 г. от Франция и е същият тип, който се използва за производството на коняк там, разказа инжинер-технологът Николай Бялков по време на посещението на екип в избата.

"Разликата между тази дестилация и колонната е в метода. Тук се извършва двукратна дестилация. Първо суровината постъпва горе в резервоарите, пълнят се казаните и се дестилира така нареченият сирец. След това се зарежда отново - вече със сиреца, и се извършва втора дестилация, при която се получава дестилат с много високо качество", обясни Бялков.

Фракционирането на дестилата става чрез специална "лула", която позволява отделянето на различни фракции и постигане на желаните характеристики на напитката. Тези съоръжения са уникални за региона и са част от технологията, с която произвеждаме не само бренди, но и най-елитните ни ракии - Бургас 63, Бургас 63 Барел, Бургас 63 Перлова, добави още той.

Историята на винарната "Черноморско злато" започва през 1924 година - в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация "Димят", а вековният опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932 г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век "Черноморско злато" придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994 г. винарната внася от Франция осем оригинални шарански казана от областта Коняк, с които “Златото“ на Поморие започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932 г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като "Виа Понтика".

През 2007-2013 г. "Черноморско злато" инвестира над 5,5 млн. евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя - повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. Всички процеси се извършват ръчно - от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От началото на ноември огнеборците в Разградско са реагирали на 30 сигнала за премахване на паднали дървета от пътни платна
Полицията във Варна задържа 72-годишен мъж за държане с цел разпространение на наркотици
Започна редовното заседание на Министерския съвет
Автобуси и леки автомобили изгоряха в Костинброд, ще има временно затруднение в организацията на обществения превоз на пътници
Две конференции по повод Световния ГИС ден ще се състоят днес в София
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Повдигнаха обвинения срещу 36-годишен мъж за опит за убийство в старозагорския квартал "Лозенец"
Контекст
Полицаи задържаха 35-годишен мъж от Велики Преслав за притежание на пет вида наркотични вещества
Местен фокус
Министерският съвет реши 31 декември 2025 година и 2 януари 2026 година да бъдат обявени за неработни дни
Местен фокус
Новите цветни контейнери са правилно решение във верния момент
Сфера
"Да, България“ настояват да отпадне задължението да се ползва от догодина софтуерът за управление на продажбите в търговските обекти
На преден план
Маркировката по екопътека „Жална“ и римски път „Виа Траяна“ в Троянско е подновена от доброволци
Контекст
Празникът на сухопътните войски бе отбелязан в Хасково с почести пред паметника на Десети родопски пехотен полк
Контекст
Заради липса на финансиране е спряна обществената поръчка за ремонт на покрива на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца
Сфера
Време е да не се разделяме на българи в чужбина и българи в България
Контекст
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.