Начало Контекст Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството
834
България

Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството

Градската суета може да бъде опияняваща, но за мнозина тя остава безвкусна.Все повече хора загърбват бетона и търсят корените – не само на спокойствието, но и на истинската храна. Десислава и Стоян Георгиеви обаче не просто готвят – те създават философия.

| 18 Октомври 2025, 08:00 ч.
Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството
Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството
Снимка © БТА

Градската суета може да бъде опияняваща, но за мнозина тя остава безвкусна. Все повече хора загърбват бетона и търсят корените – не само на спокойствието, но и на истинската храна. Десислава и Стоян Георгиеви обаче не просто готвят – те създават философия. Превръщат своето хоби в начин на живот, а чистата земя - във вдъхновение и работилница.

Вотът в Пазарджик показа, че България все повече потъва в ръцете на мафията,

ЕРМ Запад извършва оперативно кастрене на растителността по електроразпредели

Започна подмяната на пролетните и летните цветя с есенни и зимни видове в цве

На тържествено събитие в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ)&nb

Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане

Фууд стилистът и готвач Десислава Георгиева и кулинарният фотограф и видеограф Стоян Георгиев доказват, че да живееш на село, да отглеждаш с любов продуктите си и да ги превръщаш в кулинарни шедьоври, може да бъде не просто мечта, а устойчив път, наситен с аромата на прясно изпечен хляб, миризмата на билки и сладостта на домашната храна, приготвена от сърце.

От няколко години Десита и Стоян, създателите на кулинарният сайт Goodlife.bg, прекарват голяма част от времето си освен в София и в кухненско си студио в с. Горна Гращица, община Кюстендил. "Това място ни е като територия за спасение", казва Стоян. "То е като терен за оцеляване", допълва Десита.

Преди години двамата започват да снимат кулинарни видеоклипове за своя сайт Webcafe.bg, но впоследствие категорично се впускат в кулинарно пътешествие, продават Webcafe и създават Goodlife.bg. Сега двамата живеят това, което обичат, и умеят да го правят добре, въпреки всички спънки, трудности и нелеки решения. "Решихме да се занимаваме само с храна, като идеята беше да създадем медия именно за това", допълват двамата автори. Изневиделица тяхна позната ги поканила да заснемат за Lidl книжка, презентираща хляб. "Оттам тръгна. Ние не бяхме готови, но бяхме смели. Това реално ни вкара в бизнеса", разказва Стоян. 

Двамата казаха , че докато правели селската си къща в Горна Гращица, през цялото време мислели как ще работят и как там ще бъде вторият им център. "Мислели сме за това как правим храна, гледаме градина, снимаме храна. Общо взето, Farm-to-table, но не в ресторантски, а в домашен вариант, което го правят всички хора на село, но не звучи толкова модерно", смее се Стоян.

"Ако в София пътуваме по час и половина до офиса във всяка посока и после работим по десет часа, тук не пътуваме, но излизаме в градината и до 10:00 часа правим каквото се прави на село -  поливане, рязане на храсти. След това си правим обичайните неща – готвене, снимане и след това пак излизаме в двора. Разликата е че вместо да се прибереш вкъщи и да пиеш вино, тук пиеш вино и работиш", шегуват се двамата.

На територията на Стара Загора ще се произвеждат фотоволтаични модули, каза з

Полицията в Пазарджик е получила 34 сигнала за изборни нарушения през вчерашн

От европейския Социален фонд за климата България ще получи над 2 милиарда евр

"Местните хора ни приемат и ни помагат. Дават съвети, насоки за градината. Като цяло сме интегрирани в общността, защото това е част от идеята ни", разказват Стоян и Десита. Работят добре и с местното читалище, където дарили библиотеката си.

Наред с удобствата, които селото предлага, има и доста несгоди, не крият двамата. "Има дни, в които имаме клиенти, но нямаме ток. Седим и чакаме. Поддържаме два интернета, за по-голяма сигурност. Случи се дори да останем за седмица без интернет", разказва Стоян. От постоянното спиране на електричеството изгорял и електрически готварски плот, с цена от 6000 лева. "Вода, за наш късмет има, в нашата част на селото има", допълва Десита.

Разказват още, че билките, които отглеждат в градината си, са в основата на кухнята им. "Още преди години, в Кюстендил можехме да купим от пазара копър и магданоз, най-много мащерка. Още тогава си казахме, че така няма как да стане и засадихме. Тази година отгледахме 36 билки и като цяло се справяме. Видим ли нещо интересно, веднага засаждаме и опитваме да го захванем. Отглеждаме предимно неща, които не може да се намерят лесно. Няма смисъл да гледаме домати, от които има в изобилие на пазара. Ние търсим по-интересни неща, които допълват рецептите и книгите ни", разказват двамата кулинари.

Рецептите, които предлагат са практични и относително лесни за сготвяне, но с висока "добавена стойност". Идеята в тях е да се намери най-добрата комбинация и баланс на вкусовете. Преди всичко обаче има любов към храната и двамата се стремят да споделят своята вяра, че готвенето трябва да носи радост и споделена емоция. Досега заедно са издали общо пет книги с кулинарни рецепти, като едната от тях – "Лято в прованса" е само с продукти, отгледани от тях, в градината им в Горна Гращица, или такива, дадени от съседите им в селото. Рецептите с риба от първата им книга пък са само с улов от язовир "Валого" в селото. По-късно в книгите били включени и рецепти с охлюви, продукт на близка ферма. 

"Вече толкова години готвим и то различни неща. Идват клиенти, искат различни рецепти. Работили сме няколко години със "Саяна", сготвили сме им по 400 рецепти със сирене, мляко и масло, само за един клиент. По тази начин сме работили и с "Градус", "Тандем" . Правейки съдържание за всички тези клиенти, правим постоянно различни неща и така се учим. Това са знания, които се трупат и развиват", коментира Десита.

Двамата казват, че когато направили първата книга, очарованието от тази работа "направо ги хванало за гушата", като вирус. "Хубаво е, когато имаш какво да кажеш и е страхотно да дадеш на хората вариант как да се хранят добре и разнообразно", допълва Десита.

Стоян, който е майстор на фотографиите, казва, че това, което правят е екипно, а фуут стайлингът, приготвянето и обмислянето са толкова важни, колкото и снимането. Това, което показваме, е истинско, не ползваме нищо фалшиво при изготвяното на снимките, посочва той. 

"Това е философия – не можеш да не уважаваш продуктите и храната. Реално с годините, това, което сме научили е, че трябва да уважаваш храната, хората които са я произвели, това което стои зад нея и да се опиташ да я оползотвориш напълно. Опитваме се от един продукт да използваме всичко", допълва още Стоян.

И двамата са категорични, че в България все още се яде достатъчно чиста храна. Въпросът за здравословното хранене е въпрос на личен избор – "Трябва да планираш, това е идеята и на първата ни книга – да имаш списък с продукти, да не пазаруваш храни, от които няма смисъл, да не пазаруваш гладен. Цялата идея на поредицата ни е да уважаваш това, с което се храниш, да мислиш повече за него, да внимаваш какво ядеш и как храниш децата си", казват още двамата. 

"Във всяка от издадените им досега книги има между 80 и 100 рецепти. "С една книга можеш да готвиш цяла година, като използваш няколко рецепти и направиш друг свой вариант. Нещата са много лесни, има и по-сложни, съботно-неделни, но не биха затруднили повечето хора и не отнемат време. Това е и концепцията – хората да си готвят у дома – не само защото е по-здравословно", казва още Десита.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Международният мир е заложник на войната между Украйна и Русия, заявиха експерти на конференция „Европа и светът между мира и войната“
Балканите са заложник на войната между Украйна и Русия. Международният мир е заложник на тази война. Тя е майка на всички войни, каза бившият депутат в 37-ото и 38-ото НС д-р Димит ...
В кубратското село Юпер почерпиха с кулинарни вкусотии от тиква и дюля
Кубратско село Юпер почерпи днес гости с кулинарни вкусотии, приготвени от тиква и дюля. Празникът на есенните плодове и зеленчуци събра за седма поредна година в селото пазители н ...
Движението по главен път София – Варна, в района на Микре, се осъществява в едната лента заради катастрофа
Движението по главния път София – Варна, в района на село Микре, се осъществява двупосочно в едната лента поради катастрофа.  Това съобщават от Агенция „Пътна инфр ...
Международната компания „Херти“ търси нови попълнения в екипа си, с интерес към производството
Международната компания "Херти" АД, производител на алуминиеви, пластмасови и композитни капачки, както и на пластмасови изделия, търси нови попълнения в екипа си - технолози, меха ...
Около 200 участници се включиха в благотворителен крос в Троян
Около 200 участници от 25 населени места се включиха в благотворителен крос в Троян, съобщи Николай Тодоров, член на сдружение „Троян в бъдещето“ и организатор на съст ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Още два самолета F-16 Block 70 пристигнаха в България по договора от 2019 г.
Още два български самолета F-16 Block 70 кацнаха в Трета авиационна база в Граф Игнатиево днес, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. Самолетите бяха посрещнати ...
Мъж на 58 години е пострадал при катастрофата край Микре на главния път София – Варна
Мъж на 58 години е пострадал при катастрофата край Микре на главния път София – Варна, съобщиха от полицията в Ловеч. Инцидентът, при който лек автомобил самокатастрофира, е ...
Движението при км 391 на път Симитли - Кресна се осъществява двупосочно в една лента заради катастрофа
Движението при км 391 на път І-1 Симитли - Кресна се осъществява двупосочно в една лента заради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От пресц ...
В самоковското село Радуил се състоя благотворително състезание по биатлон в подкрепа на местния спортен клуб
В самоковското село Радуил се състоя любителско състезание по биатлон. В него се включиха над 100 деца и около 30 възрастни. Турнирът е с благотворителна цел, а събраните средства ...
Легендата на българския футбол Божил Колев представи автобиографичната си книга „От Черно море и ЦСКА до световния футбол“ в Добрич
Легендата на варненския и български футбол Божил Колев представи автобиографичната си книга „От Черно море и ЦСКА до световния футбол“ в Регионална библиотека “До ...
Тикер в 19:52 ч.
Още два български самолета F-16 Block 70 кацнаха в Трета авиационна база в Граф ...
Начало Контекст
834
България

Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството

Градската суета може да бъде опияняваща, но за мнозина тя остава безвкусна.Все повече хора загърбват бетона и търсят корените – не само на спокойствието, но и на истинската храна. Десислава и Стоян Георгиеви обаче не просто готвят – те създават философия.

| 18 Октомври 2025, 08:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството
Вкусът на истинския живот: Как едно хоби храни душата и семейството
Снимка © БТА

Градската суета може да бъде опияняваща, но за мнозина тя остава безвкусна. Все повече хора загърбват бетона и търсят корените – не само на спокойствието, но и на истинската храна. Десислава и Стоян Георгиеви обаче не просто готвят – те създават философия. Превръщат своето хоби в начин на живот, а чистата земя - във вдъхновение и работилница.

Фууд стилистът и готвач Десислава Георгиева и кулинарният фотограф и видеограф Стоян Георгиев доказват, че да живееш на село, да отглеждаш с любов продуктите си и да ги превръщаш в кулинарни шедьоври, може да бъде не просто мечта, а устойчив път, наситен с аромата на прясно изпечен хляб, миризмата на билки и сладостта на домашната храна, приготвена от сърце.

От няколко години Десита и Стоян, създателите на кулинарният сайт Goodlife.bg, прекарват голяма част от времето си освен в София и в кухненско си студио в с. Горна Гращица, община Кюстендил. "Това място ни е като територия за спасение", казва Стоян. "То е като терен за оцеляване", допълва Десита.

Преди години двамата започват да снимат кулинарни видеоклипове за своя сайт Webcafe.bg, но впоследствие категорично се впускат в кулинарно пътешествие, продават Webcafe и създават Goodlife.bg. Сега двамата живеят това, което обичат, и умеят да го правят добре, въпреки всички спънки, трудности и нелеки решения. "Решихме да се занимаваме само с храна, като идеята беше да създадем медия именно за това", допълват двамата автори. Изневиделица тяхна позната ги поканила да заснемат за Lidl книжка, презентираща хляб. "Оттам тръгна. Ние не бяхме готови, но бяхме смели. Това реално ни вкара в бизнеса", разказва Стоян. 

Двамата казаха , че докато правели селската си къща в Горна Гращица, през цялото време мислели как ще работят и как там ще бъде вторият им център. "Мислели сме за това как правим храна, гледаме градина, снимаме храна. Общо взето, Farm-to-table, но не в ресторантски, а в домашен вариант, което го правят всички хора на село, но не звучи толкова модерно", смее се Стоян.

"Ако в София пътуваме по час и половина до офиса във всяка посока и после работим по десет часа, тук не пътуваме, но излизаме в градината и до 10:00 часа правим каквото се прави на село -  поливане, рязане на храсти. След това си правим обичайните неща – готвене, снимане и след това пак излизаме в двора. Разликата е че вместо да се прибереш вкъщи и да пиеш вино, тук пиеш вино и работиш", шегуват се двамата.

"Местните хора ни приемат и ни помагат. Дават съвети, насоки за градината. Като цяло сме интегрирани в общността, защото това е част от идеята ни", разказват Стоян и Десита. Работят добре и с местното читалище, където дарили библиотеката си.

Наред с удобствата, които селото предлага, има и доста несгоди, не крият двамата. "Има дни, в които имаме клиенти, но нямаме ток. Седим и чакаме. Поддържаме два интернета, за по-голяма сигурност. Случи се дори да останем за седмица без интернет", разказва Стоян. От постоянното спиране на електричеството изгорял и електрически готварски плот, с цена от 6000 лева. "Вода, за наш късмет има, в нашата част на селото има", допълва Десита.

Разказват още, че билките, които отглеждат в градината си, са в основата на кухнята им. "Още преди години, в Кюстендил можехме да купим от пазара копър и магданоз, най-много мащерка. Още тогава си казахме, че така няма как да стане и засадихме. Тази година отгледахме 36 билки и като цяло се справяме. Видим ли нещо интересно, веднага засаждаме и опитваме да го захванем. Отглеждаме предимно неща, които не може да се намерят лесно. Няма смисъл да гледаме домати, от които има в изобилие на пазара. Ние търсим по-интересни неща, които допълват рецептите и книгите ни", разказват двамата кулинари.

Рецептите, които предлагат са практични и относително лесни за сготвяне, но с висока "добавена стойност". Идеята в тях е да се намери най-добрата комбинация и баланс на вкусовете. Преди всичко обаче има любов към храната и двамата се стремят да споделят своята вяра, че готвенето трябва да носи радост и споделена емоция. Досега заедно са издали общо пет книги с кулинарни рецепти, като едната от тях – "Лято в прованса" е само с продукти, отгледани от тях, в градината им в Горна Гращица, или такива, дадени от съседите им в селото. Рецептите с риба от първата им книга пък са само с улов от язовир "Валого" в селото. По-късно в книгите били включени и рецепти с охлюви, продукт на близка ферма. 

"Вече толкова години готвим и то различни неща. Идват клиенти, искат различни рецепти. Работили сме няколко години със "Саяна", сготвили сме им по 400 рецепти със сирене, мляко и масло, само за един клиент. По тази начин сме работили и с "Градус", "Тандем" . Правейки съдържание за всички тези клиенти, правим постоянно различни неща и така се учим. Това са знания, които се трупат и развиват", коментира Десита.

Двамата казват, че когато направили първата книга, очарованието от тази работа "направо ги хванало за гушата", като вирус. "Хубаво е, когато имаш какво да кажеш и е страхотно да дадеш на хората вариант как да се хранят добре и разнообразно", допълва Десита.

Стоян, който е майстор на фотографиите, казва, че това, което правят е екипно, а фуут стайлингът, приготвянето и обмислянето са толкова важни, колкото и снимането. Това, което показваме, е истинско, не ползваме нищо фалшиво при изготвяното на снимките, посочва той. 

"Това е философия – не можеш да не уважаваш продуктите и храната. Реално с годините, това, което сме научили е, че трябва да уважаваш храната, хората които са я произвели, това което стои зад нея и да се опиташ да я оползотвориш напълно. Опитваме се от един продукт да използваме всичко", допълва още Стоян.

И двамата са категорични, че в България все още се яде достатъчно чиста храна. Въпросът за здравословното хранене е въпрос на личен избор – "Трябва да планираш, това е идеята и на първата ни книга – да имаш списък с продукти, да не пазаруваш храни, от които няма смисъл, да не пазаруваш гладен. Цялата идея на поредицата ни е да уважаваш това, с което се храниш, да мислиш повече за него, да внимаваш какво ядеш и как храниш децата си", казват още двамата. 

"Във всяка от издадените им досега книги има между 80 и 100 рецепти. "С една книга можеш да готвиш цяла година, като използваш няколко рецепти и направиш друг свой вариант. Нещата са много лесни, има и по-сложни, съботно-неделни, но не биха затруднили повечето хора и не отнемат време. Това е и концепцията – хората да си готвят у дома – не само защото е по-здравословно", казва още Десита.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Международният мир е заложник на войната между Украйна и Русия, заявиха експерти на конференция „Европа и светът между мира и войната“
В кубратското село Юпер почерпиха с кулинарни вкусотии от тиква и дюля
Движението по главен път София – Варна, в района на Микре, се осъществява в едната лента заради катастрофа
Международната компания „Херти“ търси нови попълнения в екипа си, с интерес към производството
Около 200 участници се включиха в благотворителен крос в Троян
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Още два самолета F-16 Block 70 пристигнаха в България по договора от 2019 г.
Местен фокус
Мъж на 58 години е пострадал при катастрофата край Микре на главния път София – Варна
Контекст
Движението при км 391 на път Симитли - Кресна се осъществява двупосочно в една лента заради катастрофа
Основна линия
В самоковското село Радуил се състоя благотворително състезание по биатлон в подкрепа на местния спортен клуб
Местен фокус
Легендата на българския футбол Божил Колев представи автобиографичната си книга „От Черно море и ЦСКА до световния футбол“ в Добрич
В детайли
Дванадесета кампания „Капачки за бъдеще“ се проведе в Перник
Сфера
Обществената роля на адвоката и органите на адвокатурата за върховенството на правото обсъдиха на конференция в Трявна
Местен фокус
Ако управлението продължи по този начин, ще има сериозно социално напрежение, включително и политическо
Контекст
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
На преден план
Международният мир е заложник на войната между Украйна и Русия, заявиха експерти на конференция „Европа и светът между мира и войната“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.