Начало Сфера Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
1544
България

Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова

Сладкарството е един океан, който никога не свършва.Винаги могат да се направят нови и нови десерти.

| 18 Октомври 2025, 17:10 ч.
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Снимка © БТА

Сладкарството е един океан, който никога не свършва. Винаги могат да се направят нови и нови десерти. Това каза в интервю шеф сладкарят Рони Киркова. Тя решава да се занимава със сладкарство, след като преди това има сладкарница в Стара Загора.

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента подполк

По повод навършването на 140 години от Сръбско-българската война в Белоградчи

Пазители на автентични и съвременни рецепти от българската национална кухня с

Първа среща между ръководството на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт&ldqu

Тежките пътнотранспортни произшествия в област Търговище през 2024 г. са с по

„Отворих сладкарница „Адонай“ през 1993 година, тогава не бях сладкар и постепенно клиентите ме насочиха да започна да се занимавам с това, като ми даваха някои леки рецепти. Първоначално бях самоука, но с течение на времето постих много курсове и последните десет години се обучавах от световни и европейски шампиони в сладкарството“, разказва шеф сладкарят. И скромно допълва, че дори е била преподавател в една от най-престижните кулинарни академии в света- Le Cordon Bleu Paris. „Традицията в сладкарското изкуство на французите е най-доброто в света. И моето школуване във Франция ми помогна много в моето израстване като сладкар. Там ми се преобърна „чипът“ в разбирането ми за сладкарството, защото те влагат много сърце, емоция и живот в изработката на различни сладкиши“, разказа сладкарят.  

След като дълго време се учи и работи в чужбина, се завръща в България и в Стара Загора и възобновява сладкарница „Адонай“, където старозагорци и гостите на града могат да опитат това, което е научила да прави. Старая се да има за всеки вкус и да мога да угодя и на най-претенциозния клиент, казва шеф Киркова. И допълва, че според нея визията на десертите, които приготвя, също е много важна, защото „хората първо опитват с очи, а след това опитват и самия десерт. А вкусът също трябва да бъде феноменален, за да се запомни и да бъде неповторим, обяснява кулинарът. Но допълва, че „хората усещат, когато нещо е направено със сърце. А българинът обича сладкото“.

Любима рецепта сладкарят казва, че няма, „защото всяка рецепта е различна сама за себе си“. Но сладкарството за нея е посвещение, начин на живот, вдъхновение и радост. Мотивира я това да прави нови неща, да изпробва нови рецепти и с това да се развива. И въпреки че понякога съм уморена, защото сладкарството изисква и тежък физически труд, когато видя резултата, това ми дава сили да продължа напред, допълни шеф Киркова.

Според нея всяка домакиня може да забърка сладкото изкушение, любимо на мнозина, а именно кекс. Но трудността идва при неговото печене. „Важно е да познаваме фурната си и да имаме знания за някои техники при печене, които са много лесни“, каза сладкарят. Тя заяви, че тайната съставка е винаги да се готви с любов.

Шеф Киркова обясни, че е изследвала диетичното хранене и заяви, че най-важното е да обръщаме внимание на качеството на храната, с която се храним, както и на нейното количество. 

Приключи протестът на сдружение "България обединена с една цел" (БОЕЦ) в Софи

Младежки противопожарни отряди от цялата страна показаха сръчност, умения и б

Единайсет самотно живеещи и трудноподвижни хора от Кюстендил получиха устройс

„Съвременното сладкарство намалява захарта, както и солта в кухнята. Важно е да не се лишаваме, но и да не прекаляваме“, обяснява сладкарката.  

Днес шеф Рони Киркова беше специален гост на шестия Празник на тиквата в старозагорското село Дълбоки. Тя представи пред присъстващите специално приготвен тиквен пай, шоколадова торта с тикви, десертчета с желатин от тиква и с мус от тиква. Според кулинара тиквата дава много възможности за работа с нея за различни по вид десерти, а и ястия. „Могат да се приготвят макарони от тиква, както и кескове с тиква. Всичко в сладкарството може да бъде изработено с тиква, стига този продукт да бъде любим на хората“, обясни сладкарят.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възстановено е движението при км 391 на път І-1 Симитли - Кресна
Възстановено е движението при км 391 на път І-1 Симитли - Кресна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано от там информираха, че движението в района се осъществява дву ...
Да се стремим към промяна на нашия духовен живот по примера на св. Йоан Рилски, призова в Търговище митрополит Йоан
Да се стремим към промяна на нашия духовен живот по примера на св. Йоан Рилски, призова в Търговище Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той възглави празнична вечерня в ...
Движението при км 391 на път Симитли - Кресна се осъществява двупосочно в една лента заради катастрофа
Движението при км 391 на път І-1 Симитли - Кресна се осъществява двупосочно в една лента заради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От пресц ...
За десета година в Радомир се отбеляза Денят на бозата
С Шествие на приятелството, празнична програма, алея на занаятчийството и много други прояви в град Радомир отбелязаха за десета поредна година Деня на бозата. Кметът Кирил Стоев п ...
Адвокатите не само съветват и защитават, те са призовани да обсъждат всички обществено наболели въпроси
Адвокатурата има ролята да отстоява принципа на законността, справедливостта, когато те са застрашени или нарушени, каза Евгени Попов, председател на Адвокатска колегия – Габ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Д-р Весела Томова е носител на наградата „Лекар на годината 2025“ за област Плевен
Кардиологът д-р Весела Томова е носител на наградата „Лекар на годината 2025г.“ за Плевенска област. Отличието бе връчено тази вечер на церемония, организирана от Райо ...
Брейк танцьори от девет клуба от страната демонстрират уменията си на Държавно първенство в Разград
Над сто брейк танцьори от девет клуба от страната демонстрират уменията си на Държавно първенство в Разград. Организатор на шампионата „Funk Busters 2025” е разградския ...
Жеа на 24 години загина при тежка катастрофа между селата Михнево и Кърналово в община Петрич
Жена на 24 години загина при тежка катастрофа между селата Михнево и Кърналово в община Петрич. За това информират от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Благоевград. От там съ ...
Напредва почистването и обновяването на столичните гробищни паркове
Напредва почистването и обновяването на столичните гробищни паркове - четири нови урнови стени, 100 пейки, достъпни алеи и нови чешми. Това написа в пост във фейсбук столичният кме ...
Пожар горя в къща в Казанлък тази вечер
Минути след 18: 00 часа днес е получен сигнал за пожар в къща в Казанлък. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Оттам допълват, че на място са били изпратени ...
Тикер в 03:23 ч.
Кардиологът д-р Весела Томова е носител на наградата „Лекар на годината 20 ...
Начало Сфера
1544
България

Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова

Сладкарството е един океан, който никога не свършва.Винаги могат да се направят нови и нови десерти.

| 18 Октомври 2025, 17:10 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Сладкарството е огромен океан - винаги могат да се направят нови и нови десерти, смята сладкарят шеф Рони Киркова
Снимка © БТА

Сладкарството е един океан, който никога не свършва. Винаги могат да се направят нови и нови десерти. Това каза в интервю шеф сладкарят Рони Киркова. Тя решава да се занимава със сладкарство, след като преди това има сладкарница в Стара Загора.

„Отворих сладкарница „Адонай“ през 1993 година, тогава не бях сладкар и постепенно клиентите ме насочиха да започна да се занимавам с това, като ми даваха някои леки рецепти. Първоначално бях самоука, но с течение на времето постих много курсове и последните десет години се обучавах от световни и европейски шампиони в сладкарството“, разказва шеф сладкарят. И скромно допълва, че дори е била преподавател в една от най-престижните кулинарни академии в света- Le Cordon Bleu Paris. „Традицията в сладкарското изкуство на французите е най-доброто в света. И моето школуване във Франция ми помогна много в моето израстване като сладкар. Там ми се преобърна „чипът“ в разбирането ми за сладкарството, защото те влагат много сърце, емоция и живот в изработката на различни сладкиши“, разказа сладкарят.  

След като дълго време се учи и работи в чужбина, се завръща в България и в Стара Загора и възобновява сладкарница „Адонай“, където старозагорци и гостите на града могат да опитат това, което е научила да прави. Старая се да има за всеки вкус и да мога да угодя и на най-претенциозния клиент, казва шеф Киркова. И допълва, че според нея визията на десертите, които приготвя, също е много важна, защото „хората първо опитват с очи, а след това опитват и самия десерт. А вкусът също трябва да бъде феноменален, за да се запомни и да бъде неповторим, обяснява кулинарът. Но допълва, че „хората усещат, когато нещо е направено със сърце. А българинът обича сладкото“.

Любима рецепта сладкарят казва, че няма, „защото всяка рецепта е различна сама за себе си“. Но сладкарството за нея е посвещение, начин на живот, вдъхновение и радост. Мотивира я това да прави нови неща, да изпробва нови рецепти и с това да се развива. И въпреки че понякога съм уморена, защото сладкарството изисква и тежък физически труд, когато видя резултата, това ми дава сили да продължа напред, допълни шеф Киркова.

Според нея всяка домакиня може да забърка сладкото изкушение, любимо на мнозина, а именно кекс. Но трудността идва при неговото печене. „Важно е да познаваме фурната си и да имаме знания за някои техники при печене, които са много лесни“, каза сладкарят. Тя заяви, че тайната съставка е винаги да се готви с любов.

Шеф Киркова обясни, че е изследвала диетичното хранене и заяви, че най-важното е да обръщаме внимание на качеството на храната, с която се храним, както и на нейното количество. 

„Съвременното сладкарство намалява захарта, както и солта в кухнята. Важно е да не се лишаваме, но и да не прекаляваме“, обяснява сладкарката.  

Днес шеф Рони Киркова беше специален гост на шестия Празник на тиквата в старозагорското село Дълбоки. Тя представи пред присъстващите специално приготвен тиквен пай, шоколадова торта с тикви, десертчета с желатин от тиква и с мус от тиква. Според кулинара тиквата дава много възможности за работа с нея за различни по вид десерти, а и ястия. „Могат да се приготвят макарони от тиква, както и кескове с тиква. Всичко в сладкарството може да бъде изработено с тиква, стига този продукт да бъде любим на хората“, обясни сладкарят.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възстановено е движението при км 391 на път І-1 Симитли - Кресна
Да се стремим към промяна на нашия духовен живот по примера на св. Йоан Рилски, призова в Търговище митрополит Йоан
Движението при км 391 на път Симитли - Кресна се осъществява двупосочно в една лента заради катастрофа
За десета година в Радомир се отбеляза Денят на бозата
Адвокатите не само съветват и защитават, те са призовани да обсъждат всички обществено наболели въпроси
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Д-р Весела Томова е носител на наградата „Лекар на годината 2025“ за област Плевен
Местен фокус
Брейк танцьори от девет клуба от страната демонстрират уменията си на Държавно първенство в Разград
Сфера
Жеа на 24 години загина при тежка катастрофа между селата Михнево и Кърналово в община Петрич
На преден план
Напредва почистването и обновяването на столичните гробищни паркове
Основна линия
Пожар горя в къща в Казанлък тази вечер
Местен фокус
Всички казват да има правителство, да не се ходи на избори, ама Борисов сам да каже какво иска да правим
На преден план
Представиха новото осветление на стадион "Христо Ботев" в Габрово със спектакъл
Сфера
Изложба представя нов прочит на Петричкия инцидент и документи, които досега не са показвани
Контекст
Възстановено е движението при км 391 на път І-1 Симитли - Кресна
Контекст
Да се стремим към промяна на нашия духовен живот по примера на св. Йоан Рилски, призова в Търговище митрополит Йоан
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.