Начало Сфера Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
9997
Икономика

Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост.Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

| 31 Октомври 2025, 13:03 ч.
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Снимка © БТА

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост. Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

Президентът Румен Радев продължава консултациите преди връчването на мандати

Проектно предложение към Фонд „Социална закрила“ за закупуване на

Засилено полицейско присъствие ще има преди и по време на предстоящите празни

План-сметката за разходите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на ч

Общинският съвет в Сливо поле предстои да разгледа на днешното си заседание в

Проектът се изпълнява от "Чикън груп" ООД - водещ партньор от българска страна, и "Айтач" ООД от Република Турция. Двете компании оперират в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Това е проект, който цели да насърчи енергийната ефективност в предприятията от сектора, заяви на пресконференция в Националния пресклуб в Бургас ръководителят на проекта Елеонора Негулова.

Управителят на "Чикън груп" Красимир Божков посочи, че за компанията е чест да работи с партньори като "Айтач". Това е първото партньорство между бизнеса - досега подобни проекти се реализираха основно между общини, каза той.

За двете страни проектът ще донесе много добри резултати. С подобрение на производствената част ще можем да намалим потреблението на енергия в нашата фирма и да продължим партньорството си, заяви представителят на "Айтач".

В представянето на проекта Елеонора Негулова посочи, че програмата Interreg VI-A подкрепя устойчивото развитие и енергийната ефективност в трансграничния регион, обхващащ Бургаска област и района на Къркларели в Турция. Целта е да се намалят емисиите и да се насърчи зелената икономика чрез подкрепа на малки и средни предприятия.

През нощта над повечето райони ще бъде облачно и на много места ще има намале

Около 100 000 автомобила се очаква да излязат от София за предстоящите празни

"Една от централните задачи на задаващото се 52-ро Народно събрание следва да

Публичното финансиране цели да подпомогне местните общности и бизнеса, особено малките предприятия, които често срещат недостиг на средства за инвестиции. Чрез проекта се осигурява възможност за повишаване на доходите, устойчивост на заетостта и реализиране на иновативни бизнес модели, заяви тя.

Общият бюджет на проекта е близо 400 000 евро, като финансирането е изцяло безвъзмездно. Продължителността на изпълнението е 12 месеца.

 GREEN FOOD предлага нов подход, при който водещи компании в хранително-вкусовата промишленост - "Чикън груп" и "Айтач" - показват чрез партньорство какви резултати могат да бъдат постигнати по отношение на енергийната ефективност. Основната мотивация на партньорите е необходимостта от повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък, допълни Негулова. Тя уточни, че по проекта вече са направени енергийни одити, които са определили конкретни мерки за инвестиции. И двете компании ще модернизират технологичното си оборудване, като "Чикън груп" ще внедри нова хладилна техника и система за рекуперация на топлина, осигуряваща топла вода от отпадъчната енергия на охлаждащите камери.

Инвестицията ще намали с 63,66 процента потреблението на първична енергия и ще редуцира въглеродните емисии с 230 тона годишно. Освен това ще се подобри качеството на продукцията и енергийната ефективност на предприятието.

От турска страна "Айтач" ще достави нови машини за месопреработка с висок клас енергийна ефективност. Очакванията са за 30 процента намалена консумация на енергия и над 50 тона годишно по-малко въглеродни емисии.

В рамките на проекта са предвидени и обучения, семинари и демонстрационни събития, в които ще участват 40 представители на малки и средни предприятия от двете страни на границата. Ще се обменят добри практики, опит и технологии в областта на енергийната ефективност и зеленото производство.

Предвижда се изготвяне на филм, който ще проследи изпълнението на проекта и ще бъде публично достъпен. Заключителната среща ще се проведе в Къркларели през септември 2026 г., когато ще бъдат представени постигнатите резултати.

В рамките на пресконференцията беше обсъдена и темата за възможностите за технологичен и търговски обмен между двете предприятия. "Ще имаме както технологично сътрудничество, така и търговски отношения", посочи представителят на "Айтач".

"Ще взаимстваме опит - ние от Турция, те от нас. Става въпрос за обмен на технологични практики", добави Красимир Божков.

Хранително-вкусовата промишленост е сектор, който постоянно трябва да се развива. Ние сме семейна фирма и се стремим да усъвършенстваме производството, отбеляза представителят на турския партньор.

Божков заяви, че в момента "Чикън груп" изнася продукция за Гърция, Румъния и Германия и очаква проектът да допринесе за увеличаване на износа.

Хладилните камери ще дадат възможност за по-големи обеми и гарантирано качество на продукцията, а инвестицията в рекуперация ще подобри производствените процеси и ще повиши конкурентоспособността на предприятието, допълни Негулова. Тя изрази увереност, че проектът ще се превърне в успешен модел за партньорство между частни компании от България и Турция в сектора на хранително-вкусовата промишленост и ще бъде добър пример за устойчиво развитие и прилагане на зелените политики в региона.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Остатъчните средства от капиталовата програма на Община Цар Калоян за 2025 г. ще бъдат насочени за проектиране на улици
Остатъчните средства от капиталовата програма на Община Цар Калоян за 2025 година ще бъдат насочени за проектиране на улици. Това предвижда предложението за актуализиране на поимен ...
Общинското предприятие "Комунални дейности" да въведе участие на работниците в управлението, решиха съветниците в Цар Калоян
Общинското предприятие „Комунални дейности“ в Цар Калоян да включи работниците и служителите в процеса на вземане на решения, гласува на последното си за годината засед ...
Бойко Борисов призова представителите на ГЕРБ в ОИК – Варна да не участват в опити за прекратяване мандата на кмета Благомир Коцев
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя и отново призова представителите на партията в Общинската избирателна комисия (ОИК) – Варна да не участват във всякакви евентуални опити ...
Пожарникарите в Русе са потушили 100 пожара от началото на отоплителния сезон
Противопожарните екипи в Русе са потушили 100 пожара от началото на отоплителния сезон, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението& ...
През 2025 година жителите на София са предали над 28 тона опасни отпадъци
През 2025 година жителите на София са предали над 28 тона опасни отпадъци, което е с почти 10 тона повече в сравнение с 2024 г., когато са събрани 18 562,61 кг опасни отпадъци от д ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С празничен гала концерт в Разград отбелязаха 70-годишнината на маестро Красен Иванов
С празничен гала концерт в Разград отбелязаха 70 години на маестро Красен Иванов - дългогодишен диригент и музикант, отдал повече от 40 години на Разградската филхармония &bdq ...
Остатъчните средства от капиталовата програма на Община Цар Калоян за 2025 г. ще бъдат насочени за проектиране на улици
Остатъчните средства от капиталовата програма на Община Цар Калоян за 2025 година ще бъдат насочени за проектиране на улици. Това предвижда предложението за актуализиране на поимен ...
Общинското предприятие "Комунални дейности" да въведе участие на работниците в управлението, решиха съветниците в Цар Калоян
Общинското предприятие „Комунални дейности“ в Цар Калоян да включи работниците и служителите в процеса на вземане на решения, гласува на последното си за годината засед ...
Община Цар Калоян ще партнира на пожарната по проект за превенция при бедствия и пожари
Община Цар Калоян ще участва като партньор в проектно предложение по процедурата „Повишаване готовността за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситу ...
Общинският съвет в Цар Калоян прие Етичен кодекс на общинските съветници
Общинският съвет в Цар Калоян прие Етичен кодекс на общинските съветници. С въвеждането му се регламентира прозрачността, отчетността и ефективността в работата на общинските съвет ...
Тикер в 02:00 ч.
С празничен гала концерт в Разград отбелязаха 70 години на маестро Красен Иванов ...
Начало Сфера
9997
Икономика

Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост.Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

| 31 Октомври 2025, 13:03 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Снимка © БТА

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост. Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

Проектът се изпълнява от "Чикън груп" ООД - водещ партньор от българска страна, и "Айтач" ООД от Република Турция. Двете компании оперират в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Това е проект, който цели да насърчи енергийната ефективност в предприятията от сектора, заяви на пресконференция в Националния пресклуб в Бургас ръководителят на проекта Елеонора Негулова.

Управителят на "Чикън груп" Красимир Божков посочи, че за компанията е чест да работи с партньори като "Айтач". Това е първото партньорство между бизнеса - досега подобни проекти се реализираха основно между общини, каза той.

За двете страни проектът ще донесе много добри резултати. С подобрение на производствената част ще можем да намалим потреблението на енергия в нашата фирма и да продължим партньорството си, заяви представителят на "Айтач".

В представянето на проекта Елеонора Негулова посочи, че програмата Interreg VI-A подкрепя устойчивото развитие и енергийната ефективност в трансграничния регион, обхващащ Бургаска област и района на Къркларели в Турция. Целта е да се намалят емисиите и да се насърчи зелената икономика чрез подкрепа на малки и средни предприятия.

Публичното финансиране цели да подпомогне местните общности и бизнеса, особено малките предприятия, които често срещат недостиг на средства за инвестиции. Чрез проекта се осигурява възможност за повишаване на доходите, устойчивост на заетостта и реализиране на иновативни бизнес модели, заяви тя.

Общият бюджет на проекта е близо 400 000 евро, като финансирането е изцяло безвъзмездно. Продължителността на изпълнението е 12 месеца.

 GREEN FOOD предлага нов подход, при който водещи компании в хранително-вкусовата промишленост - "Чикън груп" и "Айтач" - показват чрез партньорство какви резултати могат да бъдат постигнати по отношение на енергийната ефективност. Основната мотивация на партньорите е необходимостта от повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък, допълни Негулова. Тя уточни, че по проекта вече са направени енергийни одити, които са определили конкретни мерки за инвестиции. И двете компании ще модернизират технологичното си оборудване, като "Чикън груп" ще внедри нова хладилна техника и система за рекуперация на топлина, осигуряваща топла вода от отпадъчната енергия на охлаждащите камери.

Инвестицията ще намали с 63,66 процента потреблението на първична енергия и ще редуцира въглеродните емисии с 230 тона годишно. Освен това ще се подобри качеството на продукцията и енергийната ефективност на предприятието.

От турска страна "Айтач" ще достави нови машини за месопреработка с висок клас енергийна ефективност. Очакванията са за 30 процента намалена консумация на енергия и над 50 тона годишно по-малко въглеродни емисии.

В рамките на проекта са предвидени и обучения, семинари и демонстрационни събития, в които ще участват 40 представители на малки и средни предприятия от двете страни на границата. Ще се обменят добри практики, опит и технологии в областта на енергийната ефективност и зеленото производство.

Предвижда се изготвяне на филм, който ще проследи изпълнението на проекта и ще бъде публично достъпен. Заключителната среща ще се проведе в Къркларели през септември 2026 г., когато ще бъдат представени постигнатите резултати.

В рамките на пресконференцията беше обсъдена и темата за възможностите за технологичен и търговски обмен между двете предприятия. "Ще имаме както технологично сътрудничество, така и търговски отношения", посочи представителят на "Айтач".

"Ще взаимстваме опит - ние от Турция, те от нас. Става въпрос за обмен на технологични практики", добави Красимир Божков.

Хранително-вкусовата промишленост е сектор, който постоянно трябва да се развива. Ние сме семейна фирма и се стремим да усъвършенстваме производството, отбеляза представителят на турския партньор.

Божков заяви, че в момента "Чикън груп" изнася продукция за Гърция, Румъния и Германия и очаква проектът да допринесе за увеличаване на износа.

Хладилните камери ще дадат възможност за по-големи обеми и гарантирано качество на продукцията, а инвестицията в рекуперация ще подобри производствените процеси и ще повиши конкурентоспособността на предприятието, допълни Негулова. Тя изрази увереност, че проектът ще се превърне в успешен модел за партньорство между частни компании от България и Турция в сектора на хранително-вкусовата промишленост и ще бъде добър пример за устойчиво развитие и прилагане на зелените политики в региона.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Остатъчните средства от капиталовата програма на Община Цар Калоян за 2025 г. ще бъдат насочени за проектиране на улици
Общинското предприятие "Комунални дейности" да въведе участие на работниците в управлението, решиха съветниците в Цар Калоян
Бойко Борисов призова представителите на ГЕРБ в ОИК – Варна да не участват в опити за прекратяване мандата на кмета Благомир Коцев
Пожарникарите в Русе са потушили 100 пожара от началото на отоплителния сезон
През 2025 година жителите на София са предали над 28 тона опасни отпадъци
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
С празничен гала концерт в Разград отбелязаха 70-годишнината на маестро Красен Иванов
Сфера
Остатъчните средства от капиталовата програма на Община Цар Калоян за 2025 г. ще бъдат насочени за проектиране на улици
Сфера
Общинското предприятие "Комунални дейности" да въведе участие на работниците в управлението, решиха съветниците в Цар Калоян
В детайли
Община Цар Калоян ще партнира на пожарната по проект за превенция при бедствия и пожари
Местен фокус
Общинският съвет в Цар Калоян прие Етичен кодекс на общинските съветници
Контекст
Община Цар Калоян предоставя на земеделски стопани за ползване полски пътища
Местен фокус
Малки коледари наричаха за здраве и благополучие по време на последното за годината заседание на Общинския съвет в Исперих
На преден план
Общо 61 решения, свързани с управлението и развитието на общината, са приели общинските съветници в Исперих през периода юли-ноември
На преден план
МИГ - Исперих ще кандидатства за отпускане на банков кредит от 50 000 евро за прилагане на стратегията за ВОМР
Основна линия
Обучения, учения и разяснителни кампании са заложени като дейности в Програмата за намаляване на риска от бедствия на Община Исперих
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.