Начало Основна линия Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
6916
България

Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите.Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище.

| 09 Ноември 2025, 12:00 ч.
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Снимка © Елена Радева / личен

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите. Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище. Като любител-гъбар, тя следва съвета на опитни колеги - първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове. 

Любовта към иглата и отговорността към семейството връщат шивачката Теменужка

ВиК дружеството в Кърджали няма да прилага от началото на 2026 г. актуализира

Напредва строителството на новата сграда за социални услуги в бургаския жилищ

Социалната икономика дава на хората с увреждания възможност да развиват умени

През 2025г. по различни европейски програми в област Кърджали са одобрени про

В Търговищко виреят много видове ядливи и вкусни гъби - манатарка (любимата ми гъба), масловка, печурка, виолетка, сърнела, кладница и други, разказва Радева след поредния си излет сред природата през този уикенд. 

В съботния ден тя е събрала доста гъби от вида печурка. Най-голямата от вчера е с диаметър на шапката 28 см и тежи 673 грама. Растат по ливадите и могат да достигнат доста по-впечатляващи размери. Не се намират често такива екземпляри и са радост за гъбарите, сподели тя. 

Радева, която по професия е преподавател по български език и литература в елитна гимназия в областния град, обясни, че по гъбарството я е запалил дядо , а по билкарството - баба . "Като дете обожавах да обикаляме по горите и поляните, да събираме гъби, билки и диворастящи плодове. Баба ми беше майстор готвач и приготвяше вкусни ястия, компоти, конфитюри, сиропи. Правеше и билкови отвари и мехлеми за всякакви болежки“, спомня си тя. 

По думите гъбарството е цялата наука. Гъбите колкото са вкусни, могат да бъдат и толкова опасни. Опитните гъбари съветват първо да се опознаят добре отровните, защото са много по-малко като видове. Към днешна дата членувам в една изключително позитивна фейсбук група, в която експерти по гъбите разширяват познанията ми, добави Радева. 

Сред приятели и познати тя се слави и като отличен кулинар, вероятно по наследство от баба . Разказва, че приготвя събраните гъби по най-различни начини. Печурките специално могат да бъдат приготвени всякак - панирани, мариновани, задушени с масълце, запечени във фурната, на гъбена супа, гъбена каша или за богат вкус на няколко сочни пържоли, споделя домакинята. 

Около 100 000 автомобила се очаква да излязат от София за предстоящите празни

Община Смолян организира посрещане на Нова година с концерт на Влади Ампов &n

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) декларираха гот

Според нея, човек дори да не е гъбар, може да си приготви вкусни култивирани печурки. "У дома любимите са запечени печурки със синьо сирене. Избират се по-големи гъбки, почистват се от пънчетата и се измиват. Нареждат се в тавичка и леко се посоляват. Във всяка гъбка се слага малко парченце масълце, парченце синьо сирене и настърган кашкавал. Запичат се във фурната за около 15-20 минути. Става страхотно мезе за чаша хубаво вино", открехна завесата от кухнята си Елена Радева. 

Жената обяснява, че природата я откъсва от забързания ритъм на ежедневието. "Всеки мой ден е по график. Освен уроците, има подготовка и проверка на контролни, класни, тетрадки, работни листове, както и часове, прекарани пред компютъра. Затова през почивните дни обичам да давам полет на въображението си в кухнята, а на душата - сред природата", казва Елена Радева. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на граничните пунктове с Турция "Капитан Андреево" и "Лесово", а на границата със Сърбия - на вход за леки автомобили на "Калот ...
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Противопожарните служби в България са реагирали на 99 сигнала за произшествия и са ликвидирали 58 пожара през изминалото денонощие. Няма загинали и пострадали, съобщиха на сайта си ...
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Бих определил 2025 г. като предизвикателна, но добра година, в която успяхме да отбележим значителен прогрес в много направления, заяви в навечерието на коледните и новогодишни пра ...
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Празник за малки и големи ще се състои днес на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Денят ще започне с посрещане на коле ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
Коледари, благотворителни инициативи, базари и концерти допринесоха днес за празничното настроение на хората в цялата страна в очакване на Коледа. За интересни инициативи и традици ...
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в рамките на изминалия ден. Това съобщи на сайта си Министерството на вътрешните работи (МВР) относно специализиран ...
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Пътните настилки са предимно мокри, частично заледени по усойните места, но проходими при зимни условия. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно състояни ...
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе включен в електроенергийната система на страната днес в 11:22 часа. Това съобщиха от пресцентъра на централата. Съгласно изискванията на ...
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Нощният транспорт в София става по-достъпен от 1 януари 2026 г., съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на официалната си фейсбук страница. Пътниците с дългосрочни абонамен ...
Тикер в 21:44 ч.
Коледари, благотворителни инициативи, базари и концерти допринесоха днес за праз ...
Начало Основна линия
6916
България

Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите.Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище.

| 09 Ноември 2025, 12:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Снимка © Елена Радева / личен

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите. Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище. Като любител-гъбар, тя следва съвета на опитни колеги - първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове. 

В Търговищко виреят много видове ядливи и вкусни гъби - манатарка (любимата ми гъба), масловка, печурка, виолетка, сърнела, кладница и други, разказва Радева след поредния си излет сред природата през този уикенд. 

В съботния ден тя е събрала доста гъби от вида печурка. Най-голямата от вчера е с диаметър на шапката 28 см и тежи 673 грама. Растат по ливадите и могат да достигнат доста по-впечатляващи размери. Не се намират често такива екземпляри и са радост за гъбарите, сподели тя. 

Радева, която по професия е преподавател по български език и литература в елитна гимназия в областния град, обясни, че по гъбарството я е запалил дядо , а по билкарството - баба . "Като дете обожавах да обикаляме по горите и поляните, да събираме гъби, билки и диворастящи плодове. Баба ми беше майстор готвач и приготвяше вкусни ястия, компоти, конфитюри, сиропи. Правеше и билкови отвари и мехлеми за всякакви болежки“, спомня си тя. 

По думите гъбарството е цялата наука. Гъбите колкото са вкусни, могат да бъдат и толкова опасни. Опитните гъбари съветват първо да се опознаят добре отровните, защото са много по-малко като видове. Към днешна дата членувам в една изключително позитивна фейсбук група, в която експерти по гъбите разширяват познанията ми, добави Радева. 

Сред приятели и познати тя се слави и като отличен кулинар, вероятно по наследство от баба . Разказва, че приготвя събраните гъби по най-различни начини. Печурките специално могат да бъдат приготвени всякак - панирани, мариновани, задушени с масълце, запечени във фурната, на гъбена супа, гъбена каша или за богат вкус на няколко сочни пържоли, споделя домакинята. 

Според нея, човек дори да не е гъбар, може да си приготви вкусни култивирани печурки. "У дома любимите са запечени печурки със синьо сирене. Избират се по-големи гъбки, почистват се от пънчетата и се измиват. Нареждат се в тавичка и леко се посоляват. Във всяка гъбка се слага малко парченце масълце, парченце синьо сирене и настърган кашкавал. Запичат се във фурната за около 15-20 минути. Става страхотно мезе за чаша хубаво вино", открехна завесата от кухнята си Елена Радева. 

Жената обяснява, че природата я откъсва от забързания ритъм на ежедневието. "Всеки мой ден е по график. Освен уроците, има подготовка и проверка на контролни, класни, тетрадки, работни листове, както и часове, прекарани пред компютъра. Затова през почивните дни обичам да давам полет на въображението си в кухнята, а на душата - сред природата", казва Елена Радева. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
Контекст
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Основна линия
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Сфера
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
В детайли
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Контекст
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Сфера
Зоните за паркиране в София са безплатни в празничните дни
Основна линия
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
Сфера
Коледна пясъчна скулптура на Богородица с Младенеца, направена от 10 тона пясък, краси центъра на Бургас
На преден план
Традиционното велосипедно шествие „Коледа на колела", организирано от велоклуб „Илчов баир", се състоя в Шумен
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.