Начало В детайли Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
375
България

Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите.Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище.

| 09 Ноември 2025, 12:00 ч.
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Снимка © Елена Радева / личен

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите. Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище. Като любител-гъбар, тя следва съвета на опитни колеги - първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове. 

В Пазарджик започна санитарна сеч на растителността и облагородяване на зелен

Започна редовното седмично заседание на Министерския съвет. Предложение до па

Община Земен обяви обществена поръчка за зимно поддържане и снегопочистване н

Система за пълен контрол на техниката е въведена в пернишкото водоснабдително

Националният доклад на България за предприетите действия за укрепване на защи

В Търговищко виреят много видове ядливи и вкусни гъби - манатарка (любимата ми гъба), масловка, печурка, виолетка, сърнела, кладница и други, разказва Радева след поредния си излет сред природата през този уикенд. 

В съботния ден тя е събрала доста гъби от вида печурка. Най-голямата от вчера е с диаметър на шапката 28 см и тежи 673 грама. Растат по ливадите и могат да достигнат доста по-впечатляващи размери. Не се намират често такива екземпляри и са радост за гъбарите, сподели тя. 

Радева, която по професия е преподавател по български език и литература в елитна гимназия в областния град, обясни, че по гъбарството я е запалил дядо , а по билкарството - баба . "Като дете обожавах да обикаляме по горите и поляните, да събираме гъби, билки и диворастящи плодове. Баба ми беше майстор готвач и приготвяше вкусни ястия, компоти, конфитюри, сиропи. Правеше и билкови отвари и мехлеми за всякакви болежки“, спомня си тя. 

По думите гъбарството е цялата наука. Гъбите колкото са вкусни, могат да бъдат и толкова опасни. Опитните гъбари съветват първо да се опознаят добре отровните, защото са много по-малко като видове. Към днешна дата членувам в една изключително позитивна фейсбук група, в която експерти по гъбите разширяват познанията ми, добави Радева. 

Сред приятели и познати тя се слави и като отличен кулинар, вероятно по наследство от баба . Разказва, че приготвя събраните гъби по най-различни начини. Печурките специално могат да бъдат приготвени всякак - панирани, мариновани, задушени с масълце, запечени във фурната, на гъбена супа, гъбена каша или за богат вкус на няколко сочни пържоли, споделя домакинята. 

При специализирана полицейска акция е задържан служител от Фонд "Земеделие" з

Нормален е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) и п

Общинският съвет на Минерални бани се събира на извънредно заседание, съобщих

Според нея, човек дори да не е гъбар, може да си приготви вкусни култивирани печурки. "У дома любимите са запечени печурки със синьо сирене. Избират се по-големи гъбки, почистват се от пънчетата и се измиват. Нареждат се в тавичка и леко се посоляват. Във всяка гъбка се слага малко парченце масълце, парченце синьо сирене и настърган кашкавал. Запичат се във фурната за около 15-20 минути. Става страхотно мезе за чаша хубаво вино", открехна завесата от кухнята си Елена Радева. 

Жената обяснява, че природата я откъсва от забързания ритъм на ежедневието. "Всеки мой ден е по график. Освен уроците, има подготовка и проверка на контролни, класни, тетрадки, работни листове, както и часове, прекарани пред компютъра. Затова през почивните дни обичам да давам полет на въображението си в кухнята, а на душата - сред природата", казва Елена Радева. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Тунджа планира дейности за подобряване пожарната безопасност на горски територии в землищата на четири села
Община Тунджа планира дейности за подобряване пожарната безопасност на горски територии в землищата на четири села - Генерал Тошево, Меден кладенец, Каравелово и Търнава. Мерките с ...
Над 2700 лева са събрани от благотворителни инициативи на Родопски драматичен театър за лечението на мъж от Смолян
Над 2700 лева са събрани от благотворителни инициативи на Родопски драматичен театър (РДТ) "Николай Хайтов" за лечението на мъж от Смолян, съобщи Катя Петрова – експерт "Връз ...
Следващата седмица ще има нов Съвет за тристранно сътрудничество, на който вероятно ще бъдат обсъдени всички параметри на бюджета
Предполагам, че следващата седмица ще има насрочен нов Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който вероятно ще бъдат обсъдени всички параметри, заяви пред журналисти за ...
Катастрофа между лек и товарен автомобил затвори за движение Прохода на Републиката, има и пострадал
Катастрофа между лек и товарен автомобил е затворила за движение на превозни средства Прохода на Републиката, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР във  Велико Т ...
Фермерски продукти и авторски произведения на занаятчии от пет области на Югоизточна България бяха представени на изложение в Ямбол
Биологично чисти продукти на производители от пет области в Югоизточна България бяха представени на седмото поред Регионално фермерско-занаятчийско изложение в Ямбол. Все повече хо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Министър-председателят Желязков ще участва в конференция "Изкуственият интелект и ИТ одитът в защита на публичните ресурси" утре
Министър-председателят Росен Желязков ще участва в конференция на високо равнище "Изкуственият интелект и ИТ одитът в защита на публичните ресурси", съобщиха от правителствената ин ...
Режисьорът Кристиян Георгиев : Заснемането на филма "Другата България" беше едновременно откритие и вдъхновение
За мен заснемането на филма "Другата България" беше едновременно откритие и вдъхновение, защото преди този проект нямах никакъв реален контакт с хората, които поддържат жив българс ...
Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста четиримата мъже, обвинени за кражба на гориво от тръбопровод
Окръжният съд в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", по отношение на четиримата мъже, обвинени за кражба на дизелово гориво от тръбопр ...
Обновена е ритуалната зала в обредния дом в Смолян
Община Смолян обнови ритуалната зала в обредния дом, съобщи Виолета Филипова – експерт "Връзки с обществеността" в общинската администрация. Тя допълни, че залата е напълно п ...
От полунощ се възстановява движението за превозни средства до 3,5 т по пътя Михалково - Кричим
От полунощ на 10 ноември се възстановява движението за превозните средства до 3,5 т по път III-866 Михалково – Кричим, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктур ...
Тикер в 17:58 ч.
Министър-председателят Росен Желязков ще участва в конференция на високо равнище ...
Начало В детайли
375
България

Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите.Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище.

| 09 Ноември 2025, 12:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Снимка © Елена Радева / личен

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите. Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище. Като любител-гъбар, тя следва съвета на опитни колеги - първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове. 

В Търговищко виреят много видове ядливи и вкусни гъби - манатарка (любимата ми гъба), масловка, печурка, виолетка, сърнела, кладница и други, разказва Радева след поредния си излет сред природата през този уикенд. 

В съботния ден тя е събрала доста гъби от вида печурка. Най-голямата от вчера е с диаметър на шапката 28 см и тежи 673 грама. Растат по ливадите и могат да достигнат доста по-впечатляващи размери. Не се намират често такива екземпляри и са радост за гъбарите, сподели тя. 

Радева, която по професия е преподавател по български език и литература в елитна гимназия в областния град, обясни, че по гъбарството я е запалил дядо , а по билкарството - баба . "Като дете обожавах да обикаляме по горите и поляните, да събираме гъби, билки и диворастящи плодове. Баба ми беше майстор готвач и приготвяше вкусни ястия, компоти, конфитюри, сиропи. Правеше и билкови отвари и мехлеми за всякакви болежки“, спомня си тя. 

По думите гъбарството е цялата наука. Гъбите колкото са вкусни, могат да бъдат и толкова опасни. Опитните гъбари съветват първо да се опознаят добре отровните, защото са много по-малко като видове. Към днешна дата членувам в една изключително позитивна фейсбук група, в която експерти по гъбите разширяват познанията ми, добави Радева. 

Сред приятели и познати тя се слави и като отличен кулинар, вероятно по наследство от баба . Разказва, че приготвя събраните гъби по най-различни начини. Печурките специално могат да бъдат приготвени всякак - панирани, мариновани, задушени с масълце, запечени във фурната, на гъбена супа, гъбена каша или за богат вкус на няколко сочни пържоли, споделя домакинята. 

Според нея, човек дори да не е гъбар, може да си приготви вкусни култивирани печурки. "У дома любимите са запечени печурки със синьо сирене. Избират се по-големи гъбки, почистват се от пънчетата и се измиват. Нареждат се в тавичка и леко се посоляват. Във всяка гъбка се слага малко парченце масълце, парченце синьо сирене и настърган кашкавал. Запичат се във фурната за около 15-20 минути. Става страхотно мезе за чаша хубаво вино", открехна завесата от кухнята си Елена Радева. 

Жената обяснява, че природата я откъсва от забързания ритъм на ежедневието. "Всеки мой ден е по график. Освен уроците, има подготовка и проверка на контролни, класни, тетрадки, работни листове, както и часове, прекарани пред компютъра. Затова през почивните дни обичам да давам полет на въображението си в кухнята, а на душата - сред природата", казва Елена Радева. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Тунджа планира дейности за подобряване пожарната безопасност на горски територии в землищата на четири села
Над 2700 лева са събрани от благотворителни инициативи на Родопски драматичен театър за лечението на мъж от Смолян
Следващата седмица ще има нов Съвет за тристранно сътрудничество, на който вероятно ще бъдат обсъдени всички параметри на бюджета
Катастрофа между лек и товарен автомобил затвори за движение Прохода на Републиката, има и пострадал
Фермерски продукти и авторски произведения на занаятчии от пет области на Югоизточна България бяха представени на изложение в Ямбол
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Министър-председателят Желязков ще участва в конференция "Изкуственият интелект и ИТ одитът в защита на публичните ресурси" утре
Сфера
Режисьорът Кристиян Георгиев : Заснемането на филма "Другата България" беше едновременно откритие и вдъхновение
В детайли
Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста четиримата мъже, обвинени за кражба на гориво от тръбопровод
На преден план
Обновена е ритуалната зала в обредния дом в Смолян
Основна линия
От полунощ се възстановява движението за превозни средства до 3,5 т по пътя Михалково - Кричим
В детайли
Четири награди "Вестител" връчи кметът на Враца Калин Каменов по повод 148 години от освобождението на града
Местен фокус
Община Тунджа планира дейности за подобряване пожарната безопасност на горски територии в землищата на четири села
В детайли
Частично е възстановено движението през Прохода на Републиката
Сфера
Във Враца отбелязаха 148 години от освобождението на града
Основна линия
Заместник-кметът Ангел Славов взе участие в британска възпоменателна церемония в Пловдив
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.