Основна линия
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
6916
България
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от ТърговищеДъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите.Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище.
Стела Филипова
| 09 Ноември 2025, 12:00 ч.
Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите. Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер Елена Радева от Търговище. Като любител-гъбар, тя следва съвета на опитни колеги - първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове. В Търговищко виреят много видове ядливи и вкусни гъби - манатарка (любимата ми гъба), масловка, печурка, виолетка, сърнела, кладница и други, разказва Радева след поредния си излет сред природата през този уикенд. В съботния ден тя е събрала доста гъби от вида печурка. Най-голямата от вчера е с диаметър на шапката 28 см и тежи 673 грама. Растат по ливадите и могат да достигнат доста по-впечатляващи размери. Не се намират често такива екземпляри и са радост за гъбарите, сподели тя. Радева, която по професия е преподавател по български език и литература в елитна гимназия в областния град, обясни, че по гъбарството я е запалил дядо , а по билкарството - баба . "Като дете обожавах да обикаляме по горите и поляните, да събираме гъби, билки и диворастящи плодове. Баба ми беше майстор готвач и приготвяше вкусни ястия, компоти, конфитюри, сиропи. Правеше и билкови отвари и мехлеми за всякакви болежки“, спомня си тя. По думите гъбарството е цялата наука. Гъбите колкото са вкусни, могат да бъдат и толкова опасни. Опитните гъбари съветват първо да се опознаят добре отровните, защото са много по-малко като видове. Към днешна дата членувам в една изключително позитивна фейсбук група, в която експерти по гъбите разширяват познанията ми, добави Радева. Сред приятели и познати тя се слави и като отличен кулинар, вероятно по наследство от баба . Разказва, че приготвя събраните гъби по най-различни начини. Печурките специално могат да бъдат приготвени всякак - панирани, мариновани, задушени с масълце, запечени във фурната, на гъбена супа, гъбена каша или за богат вкус на няколко сочни пържоли, споделя домакинята. Според нея, човек дори да не е гъбар, може да си приготви вкусни култивирани печурки. "У дома любимите са запечени печурки със синьо сирене. Избират се по-големи гъбки, почистват се от пънчетата и се измиват. Нареждат се в тавичка и леко се посоляват. Във всяка гъбка се слага малко парченце масълце, парченце синьо сирене и настърган кашкавал. Запичат се във фурната за около 15-20 минути. Става страхотно мезе за чаша хубаво вино", открехна завесата от кухнята си Елена Радева. Жената обяснява, че природата я откъсва от забързания ритъм на ежедневието. "Всеки мой ден е по график. Освен уроците, има подготовка и проверка на контролни, класни, тетрадки, работни листове, както и часове, прекарани пред компютъра. Затова през почивните дни обичам да давам полет на въображението си в кухнята, а на душата - сред природата", казва Елена Радева.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
|
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
|
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
|
|
|
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция, а за леки коли - на границата със Сърбия, съобщават от "Гранична полиция"
|
|
|
През изминалото денонощие в страната са ликвидирани 58 пожара, няма загинали и пострадали
|
|
|
Васил Терзиев: Отиващата си 2025 г. беше предизвикателна, но добра година
|
|
|
Коледарски състави, базар за традиционни ястия и празнична програма ще съберат жители и гости на Казанлък на централния площад
|
|
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
|
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия |
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
|
Коледно градче в двора, пясъчна скултура на Богородица с Младенеца и коледарски буенек – страната в очакване на Коледа
|
|
|
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
|
|
|
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
|
|
|
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
|
|
|
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
|
|
Радиопрограми



Тикер
6916
ЗАПАЗИ
През следващото денонощие ще бъде облачно и с повсеместни валежи, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. През нощта дъждът в северозападната част от страната, П ...