Начало Контекст Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
9584
Хроника

Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса

На 16 юни 1963 г. от космодрума в Байконур, Казахстан, е изстрелян съветският космически кораб „Восток-6", пилотиран от Валентина Терешкова - първата жена космонавт в света. Тя се приземява успешно на 19 юни 1963 г. в Баевския район в Алтайския край, като за две денонощия, 22 часа и 50 минути космическият кораб е извършил 48 обиколки около Земята.Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково, Ярослваска област, Русия. На 17 години Валентина започва работа в завода за автомобилни гуми в Ярославъл, а през 1959 г. е на работа в текстилен комбинат „Красний перекоп“.

| | 16 Юни 2024, 07:00 ч.
Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
Снимка © АП / ТАСС

На 16 юни 1963 г. от космодрума в Байконур, Казахстан, е изстрелян съветският космически кораб „Восток-6", пилотиран от Валентина Терешкова - първата жена космонавт в света. Тя се приземява успешно на 19 юни 1963 г. в Баевския район в Алтайския край, като за две денонощия, 22 часа и 50 минути космическият кораб е извършил 48 обиколки около Земята. 

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково, Ярослваска област, Русия. На 17 години Валентина започва работа в завода за автомобилни гуми в Ярославъл, а през 1959 г. е на работа в текстилен комбинат „Красний перекоп“. През 1960 г. завършва текстилен техникум, след което мечтае да стане космонавт, за което помага увлечението към парашутизма, с който бъдещата космонавтка започва да се занимава през 1959 г. в Ярославския аеро клуб. Като ръководител на кръжок по парашутизъм прави 126 скока.

През 1962 година е включена в женския космонавтски корпус (до 1997 година). Тя е избрана да бъде включена в корпуса, съвместно с още пет жени от 400 кандидатки, а в края на същата година получава военното знание младши-лейтенант в школата за космонавти.

NRD24+ | За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества ...
Вижте повече

За първи път в света в Космоса лети съветска жена

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ На 16 юни 1963 година в 12.30 часа по московско време в Съветския съюз в орбитата на спътник на Земята беше изведен космическият кораб „Восток-6“, за първи път в света пилотиран от жена – гражданката на Съветския съюз – космонавт другарката Валентина Владимировна Терешкова. 

При този полет ще се продължи изучаването на влиянието на различните фактори на космическия полет върху човешкия организъм. Ще бъде направен сравнителен анализ на въздействието на тези фактори върху организмите на мъжете и жените, ще бъдат извършени нови медико-биологични изследвания и ще се подобрят и усъвършенстват още повече системите на пилотираните космически  кораби в условията на съвместен полет. 

В съответствие с поставените задачи корабът „Восток-6“ бе изстрелян в периода, когато в орбита се намира космическият кораб „Восток-5“, пуснат в Съветския съюз на 14 юни 1963 г. 

Сега в космическото пространство са в полет едновременно два съветски космически кораба „Восток-5“ и „Восток-6“, пилотирани от гражданите на Съветския съюз другарите Валерий Фьодорович Биковски и Валентина Владимировна Терешкова. 

Параметрите на орбитата на кораба – спътник „Восток-6“ са близки до предвидените. Според предварителните данни периодът на обиколката на кораба-спътник „Восток-6“ около Земята е 88.3 минути, минималната отдалеченост от повърхността на Земята /перигей/ и максималната /апогей/ са съответно 183 и 233 км. Ъгълът на наклона на плоскостта на орбитата към плоскостта на екватора е около 65 градуса. С борда на космическия кораб „Восток-6“ непрекъснато се поддържа двустранна радиовръзка. 

Космонавта др. Валентина Владимировна Терешкова понесе задоволително извеждането на кораба в орбита и преминаването в състояние на безтегловност. Самочувствието на др. Терешкова  е добро (…)

Всички бордови системи на космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“ функционират нормално.

Съобщения за хода на съвместния полет ще се предават от всички радиостанции на Съветския съюз. 

***

Радиограма на Биковски и Терешкова

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Космонавтите Валерий Биковски и Валентина Терешкова, които извършват полет около Земята, предадоха следната радиограма до Никита Хрушчов:

„Започнахме да изпълняваме съвместния космически полет. Между нашите кораби е установена сигурна радиовръзка. Намираме се на близко разстояние. Всички системи на корабите работят отлично. Самочувствието е добро“. 

***

„Восток-5“ и „Восток-6“ в полет

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Полетът на корабът спътник „Восток-5“, пилотиран от Валерий Биковски, и на корабът спътник „Восток-6“, пилотиран от Валентина Терешкова продължава. 

Скоро след извеждането  в орбита на кораб „Восток-6“ е минал в непосредствена близост до кораб „Восток-5“. Първият разговор между космонавтите се е състоял в 13 часа (…) 

Условията в кабините на корабите – спътници се поддържат в предвидените граници. Съвместният полет на съветските космонавти Валерий Биковски и Валентина Терешкова протича успешно.

Целия свят следи

Париж, 16 юни 1963 г./ТАСС/ „Полетът на първата жена-космонавт предизвиква общ ентусиазъм в целия свят“ – заяви дикторът на френската телевизия, съобщавайки за новото забележително постижение на съветските покровители на Космоса. Телевизионното предаване „Последни новини“ започна с думите: Всичко днес предвещаваше спокойна неделя, но ето че от Москва пристигна нова важна вест – в Съветския съюз успешно е пуснат в орбита космически кораб с първата в света жена – космонавт. Между космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“ е установена двустранна връзка. Целият свят следи хода на този потресаващ експеримент (…)

Това е изключително постижение, то предвещава нови успехи в усилията за покоряване на Космоса, заяви известния френски наблюдател по научни въпроси Алберт Дюкро.

Агенция Франс прес непрекъснато предава съобщения от Москва, които съдържат все нови и нови подробности за този безпрецедентен полет. 

Най-важната новина

Хага, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Само няколко минути след съобщението на ТАСС цяла Холандия узна за новия голям успех на Съветския съюз в покоряването на Космоса – първия в света космически полет на жена. Холандското радио съобщи това незабавно като най-важна новина. Радиото предаде подробни данни за полета и биографията на първата съветска жена – космонавт Валентина Терешкова. 

Исторически ден

Ню Йорк, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ „За пръв път в историята на човечеството“ – така започват телеграмите – мълния, разпространени от американските информационни агенции веднага след съобщението на ТАСС за извеждането в орбита около Земята на съветския космически кораб „Восток-6“, пилотиран от гражданката на СССР, първата жена – космонавт в света В. Терешкова. Агенциите подчертават, че В. В. Терешкова е понесла задоволително извеждането на кораба, а и онастоящем се чувства добре. Сега, изтъква агенция Прес Интернешънъл, в орбита около Земята едновременно са два съветски космически кораба „Восток-5“ и „Восток-6“, пилотирани от гражданите на СССР Валерий Биковски и Валентина. 

Космонавт-4 поздравява космонавт-6 

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ По поръчение на своите другари космонавт-4 Павел Попович изпрати на първата съветска жена-космонавт телеграма, която гласи: „Сърдечно те поздравявам с успешното излитане. Сега ние имаме „космическа сестра“. Желая ти успешно приземяване. Всички твои приятели горещо те прегръщат. Гордеем се с тебе! До среща на Земята“. 

Цялата съветска страна празнува новата победа

Москва, 16 юни 1963 г. // (…) Забележителното в новия групов полет в Космоса е това, че космическите кораби са изведени на съвсем близки орбити, че между тях отново е установена непрекъсната радио връзка. Този полет дава възможност за продължително изучаване влиянието на космическите фактори върху човека, за сравняване тяхното въздействие върху организма на мъжа и жената. Но не само медико-биологическите резултати от втория групов космически полет представляват нов етап в изследването на Космоса. Извънредно важни ще бъдат резултатите от съвместната координирана работа на двамата нови космонавти, извънредно важни ще бъдат и изпитанията на новите уреди – чудеса на съвременната техника, с които са съоръжени космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“. Дори на обикновения, не посветения в космическата техника човек, силно впечатление правят осъществените за пръв път от Съветския съюз телевизионни предавания от Космоса. Съветската телевизия час по час свързва милиони хора с двата космически кораба. И удивителното е това, че образите са много ясни, че се виждат отчетливо всички движения и оттенъци в настроението на космонавтите, че се открояват дори дребните предмети, които плуват в кабините на космическите кораби, изгубили своето земно тегло. Но това е само едно от чудесата на съветската техника, което имаме възможност да видим. А колко удивителни неща има в тези приказни кораби, които браздят звездните простори, поправяйки път на човечеството към нови светове! На колко нови велики открития е свидетел човечеството, което следи с изключителен интерес новия групов полет на съветските космонавти и им желае щастлив път, нови успехи и щастливо завръщане на родната земя.

Полетът на Валентина Терешкова

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Около 19 часа по московско време на 16 юни корабът-спътник „Восток-6“ с космонавт Валентина Терешкова извърши пет обиколки около Земята (…)

През време на първия кръг около Земята Терешкова закуси, през третия кръг-обядва. 

Температурата в кабината на кораба „Восток-6“ е 23.6 градуса, относителна влажност 34 %, налягането – 770 мм.

През време на полета космонавт номер шест приветства народите на Африка, Близкия Изток и Средния Изток. 

МЪЛНИЯ 1

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ Биковски и Терешкова са се завърнали на Земята.

МЪЛНИЯ 2

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ - Съветските космонавти са се завърнали на Земята в определения район.

МЪЛНИЯ 3

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ - Корабът „Восток-6“ кацна на предварително определената, 49-та обиколка, в 11.20 часа московско време на 620 км. североизточно от Караганда (…)

Съгласно изчисленията, двата кораба се приземиха на една и съща ширина – 53 градуса.

Космонавтите се чувстват добре.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово, заяви служебният премиер Димитър Главчев
За нашата страна това сътрудничество е ключово от гледна точка на приоритетите на страната ни в енергийната сфера и успешното осъществяване на зелената трансформация. Това заяви сл ...
Вярвам в държавата, че ще помисли за нас, каза Златка Янева, чиято къща изгоря напълно в с. Воден
Вярвам в държавата, че ще помисли за нас. Това каза пред журналисти Златка Янева от с. Воден, чиято къща изгоря напълно при опустошителния пожар в боляровско миналата седмица. Янев ...
Двадесет и един пътни инцидента са станали в страната за изминалото денонощие, няма загинали
Двадесет и един пътни инцидента са станали на територията на страната за изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Тридесет души са ранени, загинали ня ...
Пълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. подобрява два рекорда в Азия
Пълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. потапя в мрак Китай и Индия. При явлението са подобрени два рекорда – по продължителност на самия феномен и този за броя на зрит ...
Действията на служебното правителство са абсолютно адекватните и възможните на терен, каза министър Росен Карадимов за справянето с пожарите
Смятам, че действията на това служебно правителство са абсолютно адекватните и възможните на терен. Това каза служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в предаван ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
От ПП-ДБ върнаха втория мандат неизпълнен, веднага след като го получиха от президента Румен Радев
Представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство неизпълнен, ...
Представители на парламентарната група на ПП-ДБ пристигнаха на "Дондуков 2", за да получат от президента втория мандат за съставяне на кабинет
Представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) пристигнаха на „Дондуков“ 2, за да получат втория мандат ...
Остават девет дни до крайния срок за участие в конкурса на МВнР за арт графити, посветени на членството на България в НАТО
Остават девет дни до крайния срок за участие в конкурса на Министерството на външните работи (МВнР) за творчески проект – произведение на изобразителното изкуство тип арт гра ...
Затварят участък от централна улица в Ямбол заради подмяна на водопровод
Участък от улица „Бузлуджа” в Ямбол ще бъде затворена за движение от 24 юли, сряда, до 1 август, включително. В отсечката от кръстовището с улица "Александър Стамболийс ...
Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово, заяви служебният премиер Димитър Главчев
За нашата страна това сътрудничество е ключово от гледна точка на приоритетите на страната ни в енергийната сфера и успешното осъществяване на зелената трансформация. Това заяви сл ...
Тикер в 11:14 ч.
Представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демо ...
Начало Контекст
9584
Хроника

Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково, Ярослваска област, Русия. На 17 години Валентина започва работа в завода за автомобилни гуми в Ярославъл, а през 1959 г
| | 16 Юни 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
Снимка © АП / ТАСС

На 16 юни 1963 г. от космодрума в Байконур, Казахстан, е изстрелян съветският космически кораб „Восток-6", пилотиран от Валентина Терешкова - първата жена космонавт в света. Тя се приземява успешно на 19 юни 1963 г. в Баевския район в Алтайския край, като за две денонощия, 22 часа и 50 минути космическият кораб е извършил 48 обиколки около Земята. 

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково, Ярослваска област, Русия. На 17 години Валентина започва работа в завода за автомобилни гуми в Ярославъл, а през 1959 г. е на работа в текстилен комбинат „Красний перекоп“. През 1960 г. завършва текстилен техникум, след което мечтае да стане космонавт, за което помага увлечението към парашутизма, с който бъдещата космонавтка започва да се занимава през 1959 г. в Ярославския аеро клуб. Като ръководител на кръжок по парашутизъм прави 126 скока.

През 1962 година е включена в женския космонавтски корпус (до 1997 година). Тя е избрана да бъде включена в корпуса, съвместно с още пет жени от 400 кандидатки, а в края на същата година получава военното знание младши-лейтенант в школата за космонавти.

За първи път в света в Космоса лети съветска жена

Повече от NRD24+

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ На 16 юни 1963 година в 12.30 часа по московско време в Съветския съюз в орбитата на спътник на Земята беше изведен космическият кораб „Восток-6“, за първи път в света пилотиран от жена – гражданката на Съветския съюз – космонавт другарката Валентина Владимировна Терешкова. 

При този полет ще се продължи изучаването на влиянието на различните фактори на космическия полет върху човешкия организъм. Ще бъде направен сравнителен анализ на въздействието на тези фактори върху организмите на мъжете и жените, ще бъдат извършени нови медико-биологични изследвания и ще се подобрят и усъвършенстват още повече системите на пилотираните космически  кораби в условията на съвместен полет. 

В съответствие с поставените задачи корабът „Восток-6“ бе изстрелян в периода, когато в орбита се намира космическият кораб „Восток-5“, пуснат в Съветския съюз на 14 юни 1963 г. 

Сега в космическото пространство са в полет едновременно два съветски космически кораба „Восток-5“ и „Восток-6“, пилотирани от гражданите на Съветския съюз другарите Валерий Фьодорович Биковски и Валентина Владимировна Терешкова. 

Параметрите на орбитата на кораба – спътник „Восток-6“ са близки до предвидените. Според предварителните данни периодът на обиколката на кораба-спътник „Восток-6“ около Земята е 88.3 минути, минималната отдалеченост от повърхността на Земята /перигей/ и максималната /апогей/ са съответно 183 и 233 км. Ъгълът на наклона на плоскостта на орбитата към плоскостта на екватора е около 65 градуса. С борда на космическия кораб „Восток-6“ непрекъснато се поддържа двустранна радиовръзка. 

Космонавта др. Валентина Владимировна Терешкова понесе задоволително извеждането на кораба в орбита и преминаването в състояние на безтегловност. Самочувствието на др. Терешкова  е добро (…)

Всички бордови системи на космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“ функционират нормално.

Съобщения за хода на съвместния полет ще се предават от всички радиостанции на Съветския съюз. 

***

Радиограма на Биковски и Терешкова

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Космонавтите Валерий Биковски и Валентина Терешкова, които извършват полет около Земята, предадоха следната радиограма до Никита Хрушчов:

„Започнахме да изпълняваме съвместния космически полет. Между нашите кораби е установена сигурна радиовръзка. Намираме се на близко разстояние. Всички системи на корабите работят отлично. Самочувствието е добро“. 

***

„Восток-5“ и „Восток-6“ в полет

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Полетът на корабът спътник „Восток-5“, пилотиран от Валерий Биковски, и на корабът спътник „Восток-6“, пилотиран от Валентина Терешкова продължава. 

Скоро след извеждането  в орбита на кораб „Восток-6“ е минал в непосредствена близост до кораб „Восток-5“. Първият разговор между космонавтите се е състоял в 13 часа (…) 

Условията в кабините на корабите – спътници се поддържат в предвидените граници. Съвместният полет на съветските космонавти Валерий Биковски и Валентина Терешкова протича успешно.

Целия свят следи

Париж, 16 юни 1963 г./ТАСС/ „Полетът на първата жена-космонавт предизвиква общ ентусиазъм в целия свят“ – заяви дикторът на френската телевизия, съобщавайки за новото забележително постижение на съветските покровители на Космоса. Телевизионното предаване „Последни новини“ започна с думите: Всичко днес предвещаваше спокойна неделя, но ето че от Москва пристигна нова важна вест – в Съветския съюз успешно е пуснат в орбита космически кораб с първата в света жена – космонавт. Между космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“ е установена двустранна връзка. Целият свят следи хода на този потресаващ експеримент (…)

Това е изключително постижение, то предвещава нови успехи в усилията за покоряване на Космоса, заяви известния френски наблюдател по научни въпроси Алберт Дюкро.

Агенция Франс прес непрекъснато предава съобщения от Москва, които съдържат все нови и нови подробности за този безпрецедентен полет. 

Най-важната новина

Хага, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Само няколко минути след съобщението на ТАСС цяла Холандия узна за новия голям успех на Съветския съюз в покоряването на Космоса – първия в света космически полет на жена. Холандското радио съобщи това незабавно като най-важна новина. Радиото предаде подробни данни за полета и биографията на първата съветска жена – космонавт Валентина Терешкова. 

Исторически ден

Ню Йорк, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ „За пръв път в историята на човечеството“ – така започват телеграмите – мълния, разпространени от американските информационни агенции веднага след съобщението на ТАСС за извеждането в орбита около Земята на съветския космически кораб „Восток-6“, пилотиран от гражданката на СССР, първата жена – космонавт в света В. Терешкова. Агенциите подчертават, че В. В. Терешкова е понесла задоволително извеждането на кораба, а и онастоящем се чувства добре. Сега, изтъква агенция Прес Интернешънъл, в орбита около Земята едновременно са два съветски космически кораба „Восток-5“ и „Восток-6“, пилотирани от гражданите на СССР Валерий Биковски и Валентина. 

Космонавт-4 поздравява космонавт-6 

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ По поръчение на своите другари космонавт-4 Павел Попович изпрати на първата съветска жена-космонавт телеграма, която гласи: „Сърдечно те поздравявам с успешното излитане. Сега ние имаме „космическа сестра“. Желая ти успешно приземяване. Всички твои приятели горещо те прегръщат. Гордеем се с тебе! До среща на Земята“. 

Цялата съветска страна празнува новата победа

Москва, 16 юни 1963 г. // (…) Забележителното в новия групов полет в Космоса е това, че космическите кораби са изведени на съвсем близки орбити, че между тях отново е установена непрекъсната радио връзка. Този полет дава възможност за продължително изучаване влиянието на космическите фактори върху човека, за сравняване тяхното въздействие върху организма на мъжа и жената. Но не само медико-биологическите резултати от втория групов космически полет представляват нов етап в изследването на Космоса. Извънредно важни ще бъдат резултатите от съвместната координирана работа на двамата нови космонавти, извънредно важни ще бъдат и изпитанията на новите уреди – чудеса на съвременната техника, с които са съоръжени космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“. Дори на обикновения, не посветения в космическата техника човек, силно впечатление правят осъществените за пръв път от Съветския съюз телевизионни предавания от Космоса. Съветската телевизия час по час свързва милиони хора с двата космически кораба. И удивителното е това, че образите са много ясни, че се виждат отчетливо всички движения и оттенъци в настроението на космонавтите, че се открояват дори дребните предмети, които плуват в кабините на космическите кораби, изгубили своето земно тегло. Но това е само едно от чудесата на съветската техника, което имаме възможност да видим. А колко удивителни неща има в тези приказни кораби, които браздят звездните простори, поправяйки път на човечеството към нови светове! На колко нови велики открития е свидетел човечеството, което следи с изключителен интерес новия групов полет на съветските космонавти и им желае щастлив път, нови успехи и щастливо завръщане на родната земя.

Полетът на Валентина Терешкова

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Около 19 часа по московско време на 16 юни корабът-спътник „Восток-6“ с космонавт Валентина Терешкова извърши пет обиколки около Земята (…)

През време на първия кръг около Земята Терешкова закуси, през третия кръг-обядва. 

Температурата в кабината на кораба „Восток-6“ е 23.6 градуса, относителна влажност 34 %, налягането – 770 мм.

През време на полета космонавт номер шест приветства народите на Африка, Близкия Изток и Средния Изток. 

МЪЛНИЯ 1

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ Биковски и Терешкова са се завърнали на Земята.

МЪЛНИЯ 2

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ - Съветските космонавти са се завърнали на Земята в определения район.

МЪЛНИЯ 3

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ - Корабът „Восток-6“ кацна на предварително определената, 49-та обиколка, в 11.20 часа московско време на 620 км. североизточно от Караганда (…)

Съгласно изчисленията, двата кораба се приземиха на една и съща ширина – 53 градуса.

Космонавтите се чувстват добре.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово, заяви служебният премиер Димитър Главчев
Вярвам в държавата, че ще помисли за нас, каза Златка Янева, чиято къща изгоря напълно в с. Воден
Двадесет и един пътни инцидента са станали в страната за изминалото денонощие, няма загинали
Пълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. подобрява два рекорда в Азия
Действията на служебното правителство са абсолютно адекватните и възможните на терен, каза министър Росен Карадимов за справянето с пожарите
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
От ПП-ДБ върнаха втория мандат неизпълнен, веднага след като го получиха от президента Румен Радев
Местен фокус
Представители на парламентарната група на ПП-ДБ пристигнаха на "Дондуков 2", за да получат от президента втория мандат за съставяне на кабинет
Контекст
Остават девет дни до крайния срок за участие в конкурса на МВнР за арт графити, посветени на членството на България в НАТО
Основна линия
Затварят участък от централна улица в Ямбол заради подмяна на водопровод
Сфера
Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово, заяви служебният премиер Димитър Главчев
На преден план
Стоки с лого на защитени марки иззеха полицаи от Димитровград и Хасково
На преден план
Обвиняем за трафик на хора и сводничество от Разград, остава в ареста
На преден план
Километрично задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас заради разсипан чакъл от товарен автомобил
Сфера
Вярвам в държавата, че ще помисли за нас, каза Златка Янева, чиято къща изгоря напълно в с. Воден
Контекст
Мъж е в болница с изгаряния след взрив на газова бутилка в дома му в село Лъка, община Поморие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.