Начало На преден план Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества
9791
България

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес заради смяната на ръководствата на шест общински дружества.Това става известно от дневния ред, публикуван на сайта на институцията.

| 01 Август 2024, 07:10 ч.
Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества
Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества
Снимка © София Господинова / БТА

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес заради смяната на ръководствата на шест общински дружества. Това става известно от дневния ред, публикуван на сайта на институцията. 

Особено внимание на изборите ще обърнем на процеса по видеонаблюдение по секциите. Това е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите. Това коментира на брифинг в Пловдив министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, който ще проведе работна среща с областните управители от Южен централен район и представители на териториалните звена на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). 

От Пловдив започва поредица от срещи между министъра, областните управители и представителите на териториалните звена на ГРАО. Целта на първо място е да се създаде работещ механизъм за координация между централната власт и областните управители, да сверим сроковете и изпълнението на ангажиментите по изборния кодекс и да създадем механизъм за всяка възникнала необходимост при проблеми, посочи Карадимов.

В писмо до Централн

Няма време за никакви промени, вече сме в предизборна кампания, коментира председателят на Парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание.

На въпрос как може да се ограничи изборният туризъм, той каза, че вече нищо не може да се случи, защото всички партии са в предизборна кампания.

По-рано днес Асен Василев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ призова ГЕРБ в оставащите дни на това Народно събрание да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Там има три антикорупционни закона и е крайно време Бойко Борисов да "спре да се крие зад храстите и да излезе и да каже като мъж - тези закони ни притесняват", посочи Василев.

Помолен да коментира тези думи на Асен Василев към Бойко Борисов, Делян Пеевски каза, че „Асен Василев така явно питае по-така чувства към г-н Борисов“. Да г

Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище.

Тогава ще бъде извършен вторият етап на изграждане на присъединителни връзки от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод за Шумен, изпълнен по инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” на Европейския съюз, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България с местоположение язовир „Тича“, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Шумен на сайта си.

Присъединителните връзки ще бъдат изпълнени от фирмата-строител на Лот 1, в присъствието на представители на ВиК - Шумен. Едновременно с това ще бъдат извършени планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа на Шумен, с които да бъде обезпечена безаварийн

Докладът на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение на кмета на община Доспат Елин Радев ще бъде предоставен на прокуратурата. Това обяви в края на днешното заседание на комисията председателят й Александър Вълчев от "Има такъв народ".

Докладът ще бъде изготвен и приет на следващото заседание на комисията идната седмица, след което ще бъде изпратен на компетентните органи, увери той присъстващите граждани от община Доспат. 

По време на днешното заседание депутатите изслушаха личната история на двама граждани - Нина Куцлева и Александър Василев. Днес бе представен и видеозапис от работа на секционна избирателна комисия в община Доспат.

Народният представител Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната – Демократична България" настоя записът да бъде приобщен към докла

Всичко, което ни свързва, е добре дошло. Не само, че се работи за коридор за сигурност, но и за възможност за комуникация между гражданите от двете страни. Това каза пред журналисти президентът на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова преди началото на операта “Набуко” от Джузепе Верди.

“Неслучайно сме едни до други, всяка комуникация е добре дошла”, подчерта тя. “Правителството има разбиране за проекта, значи няма причина да навреди на НАТО. Впрочем, ние сме заедно в това".

Силяновска-Давкова е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи тази вечер в София операта “Набуко” от Джузепе Верди. Силяновска-Давкова се срещна и с българския държавен глава Румен Радев.

В дневния ред на извънредното заседание има един единствен доклад и той е за връщане за ново обсъждане на решението на СОС за назначаване на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества - „Център за градска мобилност“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Топлофикация София“ ЕАД и „Софтинвест“ ЕАД“. Вносител на доклада е кметът на Столична община Васил Терзиев. 

Съгласно разпоредбата на чл. 45, ал. 5 от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общинския съвет, се посочва в доклада. 

Сред мотивите за връщане на решението на СОС за ново обсъждане кметът Терзиев посочва нарушение на процедурните правила и нарушение на материалния закон. 

Припомняме, че вносители на доклада за смяна на ръководствата на общинските дружества, който бе приет на 11 юли тази година, бяха общинският съветник от ВМРО  Карлос Контрера и независимите общински съветници Севдалина Петрова и Красимир Гълъбов. Предложените промени в доклада предизвикаха спорове между кмета на Столична община Васил Терзиев и общински съветници от различните групи в СОС. 

След като на 10 юли Комисията по икономика към СОС прие доклада, по време на извънреден брифинг кметът Васил Терзиев каза, че „изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци“. В дневния ред на заседанието на СОС на 11 юли бяха и шест доклада на общинските съветници Борис Бонев, Бойко Димитров, Емилия Ангелова, Димитър Шалъфов, Симеон Ставрев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София") , в които се предлагаха нови правила относно обявяване на публичен подбор за избор на членове на съветите на директорите на същите шест дружества. 

Община Вършец започна изграждане на два моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма за общините към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от местната администрация.

Мостовете ще бъдат възстановени с 1,2 милиона лева от държавата. Те бяха разрушени от придошлите води на Ботуня на 11 юни 2022 г., когато във Вършец и в Стара планина над града продължително валя пороен дъжд и реката излезе от коритото си, разрушавайки мостове и корекцията си, и носейки бетонни блокове, автомобили, контейнери за смет.

Единият мост е пешеходен и се намира срещу автогарата във Вършец. Заради липсата му повече от две години на местните хора, живеещи от другата страна на реката, се налага да ходят дълго, за да стигнат до съществуващ мост и да отидат към центъра на Вършец и към индустриалната зона на града, където много от тях работят.

Вто

През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организацията.

Фондацията предоставя подкрепа на хора, пострадали от насилие или в риск от такова.
През тези години работещите в "П.У.Л.С." са помогнали на близо 20 хил. души, които са били изведени от рискова среда или са били част от подкрепящите програми. 

Три амбициозни дами - Татяна Арсова, Яна Кацарова и Екатерина Велева, която е и настоящ председател на фондацията, учредяват "П.У.Л.С." през 1999 г. в град Перник. Двадесет и пет години по-късно фондацията вече има регистриран клон в Кърджали с установен опит и добри практики. 

Тази есен "П.У.Л.С." ще организира редица прояви, чрез които ще благодари на всички институции, спонсори и организации, с които си партнира. Кулминаци

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължаваме заедно да работим за организацията на изборите. Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, проведоха работна среща с ЦИК по-рано днес.

Борис Бонев от ПП-ДБ-СС определи като „терористичен акт на икономиката“ смяната на ръководствата на дружествата и добави, че те са част от системата за национална сигурност и определят и начина на живот в града. Той предложи докладът, внесен от Карлос Контрера, да бъде отложен и предлаганите за временно назначаване на ръководните позиции да бъдат изслушани в зала на следващо заседание на Съвета. Предложението обаче не беше прието от общинските съветници.

Иван Таков от групата на БСП заяви, че на „групата на спасителите“ изведнъж е започнало да им харесва статуквото. Явно забравяте, Бонев, като ми звъняхте по телефона да се разбираме какво ще правим с дружествата преди време, обърна се Таков към колегата си от ПП-ДБ-СС. 

Според общинския съветник от групата на „Възраждане“ Деян Николов смяната на ръководството на шест общински дружества е втора част от сделката, с която е била "отпушена" работата на Столичния общински съвет (СОС) преди шест месеца. Той призова прокуратурата и ДАНС да се самосезират и да започнат да разследват, защото по думите му става въпрос за търговия с влияние и корупция в особено големи размери.

Карлос Контрера се обърна към колегите си от ПП-ДБ-СС, че са бездействали по темата с ръководствата в продължение на месеци. Припомни, че мандатите на ръководствата на общинските дружества са изтекли отдавна.

След деветчасово заседание СОС смени ръководствата на шестте основни общински дружества. Единствено за досегашния изпълнителен директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев бе гласувано да остане в Съвета на директорите, където може да се реши дали да бъде издигнат отново за ръководител на дружеството.

На 13 юли кметът Васил Терзиев обяви, че връща решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шестте общински дружества. По думите му решението е „не само безпринципно, но е и незаконосъобразно“. 

На 29 юли от групата на ПП-ДБ-СС в СОС настояха за оставката на областния управител на София-град заради смяната на ръководствата на общинските дружества. Общинският съветник Христо Копаранов от групата на ПП-ДБ-СС обясни, че актът на кмета, с който се връща решението, не подлежи на оспорване и на отмяна от областния управител. Законът предвижда срок от 14 дни от връщането, в който срок, Общинският съвет трябва да се произнесе, добави Копаранов. По думите му областният управител обаче, без да има право, спира това връщане, като по този начин се опитва Общинският съвет да не успее да влезе в 14-дневния срок за произнасяне, с което да предреши въпроса. 

По-късно същия ден Областна администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета на Столична община Васил Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. От областната управа определиха като неоснователни доводите на кмета на Столична община за връщане на решението на Столичния общински съвет за шестте общински дружества поради необосновано удължаване на срока, през който ще действат новоизбраните членове на органите на общинските дружества.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е ...
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Г ...
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Безплатен курс за обучение по професия „Здравен асистент“ за безработни организират от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Дева Мар ...
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължавам ...
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция. Съдът е постановил най-тежката мярка за не ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:54 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
9791
България

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес заради смяната на ръководствата на шест общински дружества.Това става известно от дневния ред, публикуван на сайта на институцията.

| 01 Август 2024, 07:10 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества
Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради смяната на ръководствата на шест общински дружества
Снимка © София Господинова / БТА

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес заради смяната на ръководствата на шест общински дружества. Това става известно от дневния ред, публикуван на сайта на институцията. 

Особено внимание на изборите ще обърнем на процеса по видеонаблюдение по секциите. Това е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите. Това коментира на брифинг в Пловдив министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, който ще проведе работна среща с областните управители от Южен централен район и представители на териториалните звена на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). 

От Пловдив започва поредица от срещи между министъра, областните управители и представителите на териториалните звена на ГРАО. Целта на първо място е да се създаде работещ механизъм за координация между централната власт и областните управители, да сверим сроковете и изпълнението на ангажиментите по изборния кодекс и да създадем механизъм за всяка възникнала необходимост при проблеми, посочи Карадимов.

В писмо до Централн

Няма време за никакви промени, вече сме в предизборна кампания, коментира председателят на Парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание.

На въпрос как може да се ограничи изборният туризъм, той каза, че вече нищо не може да се случи, защото всички партии са в предизборна кампания.

По-рано днес Асен Василев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ призова ГЕРБ в оставащите дни на това Народно събрание да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Там има три антикорупционни закона и е крайно време Бойко Борисов да "спре да се крие зад храстите и да излезе и да каже като мъж - тези закони ни притесняват", посочи Василев.

Помолен да коментира тези думи на Асен Василев към Бойко Борисов, Делян Пеевски каза, че „Асен Василев така явно питае по-така чувства към г-н Борисов“. Да г

Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище.

Тогава ще бъде извършен вторият етап на изграждане на присъединителни връзки от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод за Шумен, изпълнен по инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” на Европейския съюз, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България с местоположение язовир „Тича“, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Шумен на сайта си.

Присъединителните връзки ще бъдат изпълнени от фирмата-строител на Лот 1, в присъствието на представители на ВиК - Шумен. Едновременно с това ще бъдат извършени планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа на Шумен, с които да бъде обезпечена безаварийн

Докладът на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение на кмета на община Доспат Елин Радев ще бъде предоставен на прокуратурата. Това обяви в края на днешното заседание на комисията председателят й Александър Вълчев от "Има такъв народ".

Докладът ще бъде изготвен и приет на следващото заседание на комисията идната седмица, след което ще бъде изпратен на компетентните органи, увери той присъстващите граждани от община Доспат. 

По време на днешното заседание депутатите изслушаха личната история на двама граждани - Нина Куцлева и Александър Василев. Днес бе представен и видеозапис от работа на секционна избирателна комисия в община Доспат.

Народният представител Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната – Демократична България" настоя записът да бъде приобщен към докла

Всичко, което ни свързва, е добре дошло. Не само, че се работи за коридор за сигурност, но и за възможност за комуникация между гражданите от двете страни. Това каза пред журналисти президентът на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова преди началото на операта “Набуко” от Джузепе Верди.

“Неслучайно сме едни до други, всяка комуникация е добре дошла”, подчерта тя. “Правителството има разбиране за проекта, значи няма причина да навреди на НАТО. Впрочем, ние сме заедно в това".

Силяновска-Давкова е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи тази вечер в София операта “Набуко” от Джузепе Верди. Силяновска-Давкова се срещна и с българския държавен глава Румен Радев.

В дневния ред на извънредното заседание има един единствен доклад и той е за връщане за ново обсъждане на решението на СОС за назначаване на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества - „Център за градска мобилност“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Топлофикация София“ ЕАД и „Софтинвест“ ЕАД“. Вносител на доклада е кметът на Столична община Васил Терзиев. 

Съгласно разпоредбата на чл. 45, ал. 5 от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общинския съвет, се посочва в доклада. 

Сред мотивите за връщане на решението на СОС за ново обсъждане кметът Терзиев посочва нарушение на процедурните правила и нарушение на материалния закон. 

Припомняме, че вносители на доклада за смяна на ръководствата на общинските дружества, който бе приет на 11 юли тази година, бяха общинският съветник от ВМРО  Карлос Контрера и независимите общински съветници Севдалина Петрова и Красимир Гълъбов. Предложените промени в доклада предизвикаха спорове между кмета на Столична община Васил Терзиев и общински съветници от различните групи в СОС. 

След като на 10 юли Комисията по икономика към СОС прие доклада, по време на извънреден брифинг кметът Васил Терзиев каза, че „изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци“. В дневния ред на заседанието на СОС на 11 юли бяха и шест доклада на общинските съветници Борис Бонев, Бойко Димитров, Емилия Ангелова, Димитър Шалъфов, Симеон Ставрев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София") , в които се предлагаха нови правила относно обявяване на публичен подбор за избор на членове на съветите на директорите на същите шест дружества. 

Община Вършец започна изграждане на два моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма за общините към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от местната администрация.

Мостовете ще бъдат възстановени с 1,2 милиона лева от държавата. Те бяха разрушени от придошлите води на Ботуня на 11 юни 2022 г., когато във Вършец и в Стара планина над града продължително валя пороен дъжд и реката излезе от коритото си, разрушавайки мостове и корекцията си, и носейки бетонни блокове, автомобили, контейнери за смет.

Единият мост е пешеходен и се намира срещу автогарата във Вършец. Заради липсата му повече от две години на местните хора, живеещи от другата страна на реката, се налага да ходят дълго, за да стигнат до съществуващ мост и да отидат към центъра на Вършец и към индустриалната зона на града, където много от тях работят.

Вто

През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организацията.

Фондацията предоставя подкрепа на хора, пострадали от насилие или в риск от такова.
През тези години работещите в "П.У.Л.С." са помогнали на близо 20 хил. души, които са били изведени от рискова среда или са били част от подкрепящите програми. 

Три амбициозни дами - Татяна Арсова, Яна Кацарова и Екатерина Велева, която е и настоящ председател на фондацията, учредяват "П.У.Л.С." през 1999 г. в град Перник. Двадесет и пет години по-късно фондацията вече има регистриран клон в Кърджали с установен опит и добри практики. 

Тази есен "П.У.Л.С." ще организира редица прояви, чрез които ще благодари на всички институции, спонсори и организации, с които си партнира. Кулминаци

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължаваме заедно да работим за организацията на изборите. Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, проведоха работна среща с ЦИК по-рано днес.

Борис Бонев от ПП-ДБ-СС определи като „терористичен акт на икономиката“ смяната на ръководствата на дружествата и добави, че те са част от системата за национална сигурност и определят и начина на живот в града. Той предложи докладът, внесен от Карлос Контрера, да бъде отложен и предлаганите за временно назначаване на ръководните позиции да бъдат изслушани в зала на следващо заседание на Съвета. Предложението обаче не беше прието от общинските съветници.

Иван Таков от групата на БСП заяви, че на „групата на спасителите“ изведнъж е започнало да им харесва статуквото. Явно забравяте, Бонев, като ми звъняхте по телефона да се разбираме какво ще правим с дружествата преди време, обърна се Таков към колегата си от ПП-ДБ-СС. 

Според общинския съветник от групата на „Възраждане“ Деян Николов смяната на ръководството на шест общински дружества е втора част от сделката, с която е била "отпушена" работата на Столичния общински съвет (СОС) преди шест месеца. Той призова прокуратурата и ДАНС да се самосезират и да започнат да разследват, защото по думите му става въпрос за търговия с влияние и корупция в особено големи размери.

Карлос Контрера се обърна към колегите си от ПП-ДБ-СС, че са бездействали по темата с ръководствата в продължение на месеци. Припомни, че мандатите на ръководствата на общинските дружества са изтекли отдавна.

След деветчасово заседание СОС смени ръководствата на шестте основни общински дружества. Единствено за досегашния изпълнителен директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев бе гласувано да остане в Съвета на директорите, където може да се реши дали да бъде издигнат отново за ръководител на дружеството.

На 13 юли кметът Васил Терзиев обяви, че връща решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шестте общински дружества. По думите му решението е „не само безпринципно, но е и незаконосъобразно“. 

На 29 юли от групата на ПП-ДБ-СС в СОС настояха за оставката на областния управител на София-град заради смяната на ръководствата на общинските дружества. Общинският съветник Христо Копаранов от групата на ПП-ДБ-СС обясни, че актът на кмета, с който се връща решението, не подлежи на оспорване и на отмяна от областния управител. Законът предвижда срок от 14 дни от връщането, в който срок, Общинският съвет трябва да се произнесе, добави Копаранов. По думите му областният управител обаче, без да има право, спира това връщане, като по този начин се опитва Общинският съвет да не успее да влезе в 14-дневния срок за произнасяне, с което да предреши въпроса. 

По-късно същия ден Областна администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета на Столична община Васил Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. От областната управа определиха като неоснователни доводите на кмета на Столична община за връщане на решението на Столичния общински съвет за шестте общински дружества поради необосновано удължаване на срока, през който ще действат новоизбраните членове на органите на общинските дружества.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.