Начало Сфера И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов
9212
България

И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов

И след десетминутната почивка продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) по повод вчерашното решение на Министерския съвет да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен.

| 01 Август 2024, 10:55 ч.
И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов
И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов
Снимка © Христо Касабов / БТА (ЛФ)

И след десетминутната почивка продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) по повод вчерашното решение на Министерския съвет да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малк

В осем общини на областите Хасково и Кърджали, където имаше организации по събирането на отпадъци, като част от националната кампания „Да изчистим България заедно“ на Би Ти Ви, са събрани общо 80 000 килограма отпадъци. Данните съобщиха от пресцентъра на  Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИСВ) - Хасково, която отговоря и за област Кърджали.

Кампанията е преминала успешно  в общините Тополовград, Свиленград, Харманли, Стамболово, Любимец, Джебел и Крумовград, уточниха от РИОСВ.

Служителите от РИОСВ-Хасково също са имали  екип на терен. Те са чистили място, което се намира непосредствено до град Хасково, и за което са имали предварителна информация, че е особено замърсено с големи количества строителни и битови отпадъци. За по-малко от два часа участниците в кампанията са събрали около 50 чувала с боклуци.

Мъж на 44 години от Разград е задържан за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева. При оперативно-издирвателни действия, предприети от служители на Районното управление в Разград след постъпил на 11 септември сигнал за домашно насилие, в имот във вилна зона „Малкия хълм“, собственост на криминално проявения и осъждан мъж, в камара от пясък е открито огнестрелно оръжие, неустановена марка и модел, с поставена на него оптика.

При претърсванията са намерени и 68 броя боеприпаси за малокалибрено оръжие. По случая е започнато разследване за извършено престъпление, каза говорителят на институцията. 

Преди месец в заветското село Острово в хода на полицейска проверка бе задържан 56-годишен мъж за притежание на незаконно огнестрелно оръжие – преработена пневматична пушка, пригодена за боеп

Информационна кампания за запознаване на трудещите се с последните политики и инициативи на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), организираха днес във Враца представители на синдиката. На специален щанд пред сградата на Община Враца желаещите можеха да се запознат с различни аспекти от работата на синдикалната организация и помощта, която оказва на трудещите се.

„Имаме голяма палитра от брошури за инициативи, като се започне с „Моето първо работно място“, за новите промени в Кодекса на труда, акцентираме и върху това, че вече имаме законодателна възможност да преследваме за антисиндикална дейност чрез Наказателния кодекс“, каза адвокатът на КНСБ Марина Ставрева. По думите ако работодател или каквото и да е друго лице пречи на синдикалната дейност - може да последва глоба и дори лишаване от свобода.

„Имаме и ваучер

С дарения на вярващи и средства от Видинската митрополия  са изградени нов покрив и нова камбанария на изгорелия при пожар храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец, съобщи протосингелът на митрополията архимандрит Антим.

Към момента е завършен първия етап от възстановяването на храма – разчистване и покриване. Втория етап ще бъде вътрешно-интериорни и външно-фасадни ремонти и третия – доставка на оборудване. Изградената нова покривна конструкция е с носещи елементи от метал и гарантира, че при валежите през есенно-зимния сезон стените няма да подадат и да паднат от влагата, уточни архимандрит Антим.

За началото на ремонта вярващи събраха 40 000 лева, а Видинската митрополия удвои сумата. Жена от квартала дари лично 10 000 лева, кметът на Вършец Иван Лазаров дари лични средства за проекта за повторно изграждане н

В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко.

Демокрацията означава и да бъдеш толерантен към опонента. Прочетох този закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи за награда бившия член на ЦК на БКП и министър на културата Георги Йорданов, обясни след подновяване на заседанието Атанас Атанасов. Според него българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим. 

Това е възмутително, този министър-председател е ваш продукт (Димитър Главчев, бел. на реп.), той беше ваш депутат, председател на Народното събрание от вашата парламентарна група, ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери, обърна се Атанасов към ГЕРБ-СДС.

Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на НС да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов. Той остави на Назарян сборника „Беседи по комунистическата нравственост“ , който да даде, по думите му, на „ бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов“ . Тоталитарният режим е създал и него самия, това, което той направи, не е много хубаво "за стар комунист като него", продължи Костадинов.  Според него БСП е трябвало  да реагират по-твърдо в тази ситуация.

От всички регистрирани в Бюрото по труда в Свищов трайно безработните са 12,5 процента. Това са 70 души, от които 51 са с регистрация от една до две години и 19 са с регистрация над две години. Това каза Татяна Александрова, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Свищов.

По думите общият брой на регистрираните безработни към края на миналия месец е 558 души, като най-голям е делът на хората над 50 години.

През месец август на работа са постъпили 53 лица, от които 43 са били без субсидирана заетост, а десет са започнали работа по различни насърчителни мерки и програми. Заявените от работодатели свободни работни места през изтеклия месец са били 47, посочи Александрова. Тя допълни, че равнището на безработица на дирекцията в Свищов намалява, като за месец януари е било 8,7 процента, а към края на август е 6,3 процента.

От дирекцията отчитат, че о

Двама мъже с 28 пликчета с канабис за задържани от троянската полиция, съобщават от Областния пресцентър на МВР в Ловеч.

Задържаните са от плевенско село и са на възраст 18 и 26 години. На 11 септември служители на районното полицейско управление са извършили проверка в обитаваното от тях бунгало в троянското село Черни Осъм. В специално пригодено място зад него криминалистите са открили и иззели 28 найлонови пакетчета, сгънати по специфичен начин и с намираща се в тях суха растителна маса с общо тегло 90 грама. При изследване с полеви тест за наркотици веществото е реагирало на канабис.

В хода на процесуално-следствените действия в помещение в бунгалото е открита и метална кутийка, с поставена в нея суха тревиста маса-канабис с тегло пет грама. 

По случая са образувани две досъдебни производства, а мъжете са задържани за срок до 24 часа.

Наскоро в Лук

Община Ямбол обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на улица „Охрид” в жилищен комплекс „Възраждане” с цел свързването с централната за района улица „Индже войвода”. Това показва справка в Регистъра на обществените поръчки.

Крайната за квартала улица в момента е частично изградена, а трасето остава затворено във вътрешното пространство на жилищния комплекс. Разработеният проект предвижда доизграждане на уличното платно, така че ул. „Охрид” да има излаз към близката главна пътна артерия – ул. „Индже войвода”.

Освен полагането на асфалт, оформяне на бордюри и тротоари, по дължината на 365-метровия участък се планира обособяването на места за паркиране и изграждане на улично осветление. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 850 000 лева, е видно още от документацията по нея.

Общи

Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 13 септември е спрян за проверка влекач с хладилно полуремарке с водач – български гражданин, пътуващ към Централна Европа. За товара шофьорът е представил две международни товарителници, съгласно които превозва електрокомпоненти. Митническите служители съпроводили товарната композиция до халето на Митническо бюро -Видин за щателна митническа проверка. При извършения контрол се установява, че един палет с тегло 860 кг. съдържа 120 бобини и заготовки за кутии за цигари на известна марка циг

Олимпийският шампион по борба - свободен стил от Париж 2024 Магомед Рамазанов стана почетен гражданин на Велико Търново на официална церемония днес. Неговият треньор Мирослав Колев получи наградата „Велико Търново“.

Решението за удостояването на Рамазанов с почетната титла бе взето на заседание на Общинския съвет на 29 август с пълно единодушие, каза председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци на олимпийския шампион бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

За мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Велико Търново – старата столица на България, каза след получаването на отличието Рамазанов. Той посочи, че амбициите му са да се посвети на интензивни състезания в подготовка за следващия олимпийски цикъл. „Искам да направя своя максимум и отново да спечеля злато на следващата олимпиада“, каза шампион

И Георги Свиленски припомни, че Атанасов, като прокурор, е служил на тоталитарната власт. "Катерили сте се по раменете на българската комунистическа партия, за да станете голям прокурор, сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик – няма да можете", заяви депутатът от БСП. Съборихте Паметника на Съветската армия – паднахте с 20%, сега какво мислите – че ще качите с 20% ли, нищо добро не ви чака, г-н Атанасов, не съм очаквал, че ще посегнете на едно свято име за българската култура, възмути се Свиленски.

За пореден път се правят тук спекулации - никога не съм членувал в БКП, с тези от БСП, които твърдят това, можем да се срещнем в съда, отговори Атанас Атанасов. 

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да заграждат никого, който е инакомислещ. Упрекна Атанасов, че думичка не казал за много по-страшната ДС, за кмета на София, „който е трето поколение ДС“. ПП-ДБ инсталираха начело на София цялата „детска градина на ДС“,  да видим пътя на парите, да видим как е основана фирма „Телерик“, допълни той. Трябва да се определите – или сте „за“, или сте “против“, призова Георгиев. 

Кметът на София Васил Терзиев не е инсталиран, а избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, „Бойко Борисов е бил член на БКП“, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ. 

Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в Русенско при земетресението, регистрирано днес в Румъния. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарн ...
Задържаха мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт
Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. В условията на неотложност на 13 септември видински ...
До месец и половина се очаква решение на ВАС по казуса с изграждането на завод с инсинератор за горене на отпадъци край Павликени
До месец и половина се очаква решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на завод за каменна вата с инсинератор за горене на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Актуализация на бюджета за 2024 година ще разглеждат общинските съветници на Добрич на заседание днес
Общинският съвет на Добрич ще разгледа 38 докладни записки на редовното си заседание днес. Това става ясно от публикувания на страницата на Община Добрич проект на дневен ред.  ...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от ...
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Тикер в 06:34 ч.
Общинският съвет на Добрич ще разгледа 38 докладни записки на редовното си засед ...
Начало Сфера
9212
България

И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов

И след десетминутната почивка продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) по повод вчерашното решение на Министерския съвет да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен.

| 01 Август 2024, 10:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов
И след почивката продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов
Снимка © Христо Касабов / БТА (ЛФ)

И след десетминутната почивка продължи напрежението в залата по повод декларация, прочетена от Атанас Атанасов от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) по повод вчерашното решение на Министерския съвет да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малк

В осем общини на областите Хасково и Кърджали, където имаше организации по събирането на отпадъци, като част от националната кампания „Да изчистим България заедно“ на Би Ти Ви, са събрани общо 80 000 килограма отпадъци. Данните съобщиха от пресцентъра на  Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИСВ) - Хасково, която отговоря и за област Кърджали.

Кампанията е преминала успешно  в общините Тополовград, Свиленград, Харманли, Стамболово, Любимец, Джебел и Крумовград, уточниха от РИОСВ.

Служителите от РИОСВ-Хасково също са имали  екип на терен. Те са чистили място, което се намира непосредствено до град Хасково, и за което са имали предварителна информация, че е особено замърсено с големи количества строителни и битови отпадъци. За по-малко от два часа участниците в кампанията са събрали около 50 чувала с боклуци.

Мъж на 44 години от Разград е задържан за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева. При оперативно-издирвателни действия, предприети от служители на Районното управление в Разград след постъпил на 11 септември сигнал за домашно насилие, в имот във вилна зона „Малкия хълм“, собственост на криминално проявения и осъждан мъж, в камара от пясък е открито огнестрелно оръжие, неустановена марка и модел, с поставена на него оптика.

При претърсванията са намерени и 68 броя боеприпаси за малокалибрено оръжие. По случая е започнато разследване за извършено престъпление, каза говорителят на институцията. 

Преди месец в заветското село Острово в хода на полицейска проверка бе задържан 56-годишен мъж за притежание на незаконно огнестрелно оръжие – преработена пневматична пушка, пригодена за боеп

Информационна кампания за запознаване на трудещите се с последните политики и инициативи на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ), организираха днес във Враца представители на синдиката. На специален щанд пред сградата на Община Враца желаещите можеха да се запознат с различни аспекти от работата на синдикалната организация и помощта, която оказва на трудещите се.

„Имаме голяма палитра от брошури за инициативи, като се започне с „Моето първо работно място“, за новите промени в Кодекса на труда, акцентираме и върху това, че вече имаме законодателна възможност да преследваме за антисиндикална дейност чрез Наказателния кодекс“, каза адвокатът на КНСБ Марина Ставрева. По думите ако работодател или каквото и да е друго лице пречи на синдикалната дейност - може да последва глоба и дори лишаване от свобода.

„Имаме и ваучер

С дарения на вярващи и средства от Видинската митрополия  са изградени нов покрив и нова камбанария на изгорелия при пожар храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец, съобщи протосингелът на митрополията архимандрит Антим.

Към момента е завършен първия етап от възстановяването на храма – разчистване и покриване. Втория етап ще бъде вътрешно-интериорни и външно-фасадни ремонти и третия – доставка на оборудване. Изградената нова покривна конструкция е с носещи елементи от метал и гарантира, че при валежите през есенно-зимния сезон стените няма да подадат и да паднат от влагата, уточни архимандрит Антим.

За началото на ремонта вярващи събраха 40 000 лева, а Видинската митрополия удвои сумата. Жена от квартала дари лично 10 000 лева, кметът на Вършец Иван Лазаров дари лични средства за проекта за повторно изграждане н

В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко.

Демокрацията означава и да бъдеш толерантен към опонента. Прочетох този закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи за награда бившия член на ЦК на БКП и министър на културата Георги Йорданов, обясни след подновяване на заседанието Атанас Атанасов. Според него българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим. 

Това е възмутително, този министър-председател е ваш продукт (Димитър Главчев, бел. на реп.), той беше ваш депутат, председател на Народното събрание от вашата парламентарна група, ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери, обърна се Атанасов към ГЕРБ-СДС.

Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на НС да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов. Той остави на Назарян сборника „Беседи по комунистическата нравственост“ , който да даде, по думите му, на „ бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов“ . Тоталитарният режим е създал и него самия, това, което той направи, не е много хубаво "за стар комунист като него", продължи Костадинов.  Според него БСП е трябвало  да реагират по-твърдо в тази ситуация.

От всички регистрирани в Бюрото по труда в Свищов трайно безработните са 12,5 процента. Това са 70 души, от които 51 са с регистрация от една до две години и 19 са с регистрация над две години. Това каза Татяна Александрова, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Свищов.

По думите общият брой на регистрираните безработни към края на миналия месец е 558 души, като най-голям е делът на хората над 50 години.

През месец август на работа са постъпили 53 лица, от които 43 са били без субсидирана заетост, а десет са започнали работа по различни насърчителни мерки и програми. Заявените от работодатели свободни работни места през изтеклия месец са били 47, посочи Александрова. Тя допълни, че равнището на безработица на дирекцията в Свищов намалява, като за месец януари е било 8,7 процента, а към края на август е 6,3 процента.

От дирекцията отчитат, че о

Двама мъже с 28 пликчета с канабис за задържани от троянската полиция, съобщават от Областния пресцентър на МВР в Ловеч.

Задържаните са от плевенско село и са на възраст 18 и 26 години. На 11 септември служители на районното полицейско управление са извършили проверка в обитаваното от тях бунгало в троянското село Черни Осъм. В специално пригодено място зад него криминалистите са открили и иззели 28 найлонови пакетчета, сгънати по специфичен начин и с намираща се в тях суха растителна маса с общо тегло 90 грама. При изследване с полеви тест за наркотици веществото е реагирало на канабис.

В хода на процесуално-следствените действия в помещение в бунгалото е открита и метална кутийка, с поставена в нея суха тревиста маса-канабис с тегло пет грама. 

По случая са образувани две досъдебни производства, а мъжете са задържани за срок до 24 часа.

Наскоро в Лук

Община Ямбол обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на улица „Охрид” в жилищен комплекс „Възраждане” с цел свързването с централната за района улица „Индже войвода”. Това показва справка в Регистъра на обществените поръчки.

Крайната за квартала улица в момента е частично изградена, а трасето остава затворено във вътрешното пространство на жилищния комплекс. Разработеният проект предвижда доизграждане на уличното платно, така че ул. „Охрид” да има излаз към близката главна пътна артерия – ул. „Индже войвода”.

Освен полагането на асфалт, оформяне на бордюри и тротоари, по дължината на 365-метровия участък се планира обособяването на места за паркиране и изграждане на улично осветление. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 850 000 лева, е видно още от документацията по нея.

Общи

Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 13 септември е спрян за проверка влекач с хладилно полуремарке с водач – български гражданин, пътуващ към Централна Европа. За товара шофьорът е представил две международни товарителници, съгласно които превозва електрокомпоненти. Митническите служители съпроводили товарната композиция до халето на Митническо бюро -Видин за щателна митническа проверка. При извършения контрол се установява, че един палет с тегло 860 кг. съдържа 120 бобини и заготовки за кутии за цигари на известна марка циг

Олимпийският шампион по борба - свободен стил от Париж 2024 Магомед Рамазанов стана почетен гражданин на Велико Търново на официална церемония днес. Неговият треньор Мирослав Колев получи наградата „Велико Търново“.

Решението за удостояването на Рамазанов с почетната титла бе взето на заседание на Общинския съвет на 29 август с пълно единодушие, каза председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци на олимпийския шампион бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

За мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Велико Търново – старата столица на България, каза след получаването на отличието Рамазанов. Той посочи, че амбициите му са да се посвети на интензивни състезания в подготовка за следващия олимпийски цикъл. „Искам да направя своя максимум и отново да спечеля злато на следващата олимпиада“, каза шампион

И Георги Свиленски припомни, че Атанасов, като прокурор, е служил на тоталитарната власт. "Катерили сте се по раменете на българската комунистическа партия, за да станете голям прокурор, сега се катерите по раменете на Георги Йорданов, за да станете голям политик – няма да можете", заяви депутатът от БСП. Съборихте Паметника на Съветската армия – паднахте с 20%, сега какво мислите – че ще качите с 20% ли, нищо добро не ви чака, г-н Атанасов, не съм очаквал, че ще посегнете на едно свято име за българската култура, възмути се Свиленски.

За пореден път се правят тук спекулации - никога не съм членувал в БКП, с тези от БСП, които твърдят това, можем да се срещнем в съда, отговори Атанас Атанасов. 

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да заграждат никого, който е инакомислещ. Упрекна Атанасов, че думичка не казал за много по-страшната ДС, за кмета на София, „който е трето поколение ДС“. ПП-ДБ инсталираха начело на София цялата „детска градина на ДС“,  да видим пътя на парите, да видим как е основана фирма „Телерик“, допълни той. Трябва да се определите – или сте „за“, или сте “против“, призова Георгиев. 

Кметът на София Васил Терзиев не е инсталиран, а избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, „Бойко Борисов е бил член на БКП“, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ. 

Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Задържаха мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт
До месец и половина се очаква решение на ВАС по казуса с изграждането на завод с инсинератор за горене на отпадъци край Павликени
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Актуализация на бюджета за 2024 година ще разглеждат общинските съветници на Добрич на заседание днес
На преден план
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.