Начало На преден план Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев
10301
България

Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев

Общинските съветници са фокусирани върху проблемите на София, така че е разбираемо защо избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат, за да минем отново през дискусията за назначенията в ръководствата на шестте общински дружества.Това каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев, след като свиканото за днес извънредно  заседание на Столичния общински съвет не се състоя заради липса на кворум.

| 01 Август 2024, 12:54 ч.
Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев
Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев
Снимка © Юзлем Тефикова / БТА (ЛФ)

Общинските съветници са фокусирани върху проблемите на София, така че е разбираемо защо избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат, за да минем отново през дискусията за назначенията в ръководствата на шестте общински дружества. Това каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев, след като свиканото за днес извънредно  заседание на Столичния общински съвет не се състоя заради липса на кворум. 

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. "Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България. Така започнахме изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и тези на България", коментира пред журналисти след полета държавният глава.

По думите на Радев тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал. С много часове теория на земята, с много въздушни боеве във въздуха и подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един изключително сложен и труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС, каза президентът. Той посочи, че тогава

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Тенденцията в световен мащаб в момента е рециклирането на строителните материали, каза днес доц. Лъчезар Хрисчев, председател на Научно-техническия съюз по строителство в България, който откри международната конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“, чийто домакин е Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. По думите му повторно могат да се използват много от тях, като у нас засега това се прави основно с продуктите от бетон и армировъчната стомана. Вече има и български разработки и патенти за рециклиране на топлоизолационни продукти, каза още Хрисчев. Той уточни, че се работи активно и по темата как може да се употребяват перките от ветрогенераторите, след като приключи срокът им на годност. Те могат да се влагат в други материали, например в бетон, каза Хрисчев и допълни, че макар тази идея все още да е на ниво научно проучв

Единадесет служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Сливен са наградени по повод професионалния им празник - 14 септември. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

От тях двама - главен инспектор Васил Василев, началник на Районната служба на пожарната в Нова Загора, и инспектор Стефан Димитров от Районната служба в Сливен са с отличие „Писмена похвала” от главния секретар на МВР. Още девет служители на дирекцията в Сливен са наградени с „Писмена похвала” от директора на Главната дирекция на пожарната главен комисар Александър Джартов. 

От началото на годината пожарникарите в областта са посетили 1041 произшествия, като 823 от тях са били пожари. Горели са 13 850 декара гори, 103 превозни средства, 1600 декара посеви, 1880 бали с фураж и 331 сгради, като е оказана помощ и са спасени

Целта на срещата е да бъдат елиминирани потенциални възможности за изкривяване на изборния процес. Това каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по повод работната среща на шестима служебни министри с Централната избирателна комисия (ЦИК), която предстои в 14:00 ч.

„Трябва да бъде подобрено взаимодействието на изпълнителната власт с ЦИК. Комисията е основният орган, който организира и провежда изборите, а изпълнителната власт и Министерският съвет в частност имат повече спомагателна и логистична роля. Искам да се засили ролята им, дотолкова, за да могат да бъдат предотвратени всякакви изкривявания на изборния процес“, аргументира се Главчев.

Сред предложенията, които служебните министри и представителите на ЦИК ще обсъждат днес, е и при необходимост да се осигурят експерти от държавната администрация със съответния професионален опит, които да

Припомняме, че на днешното извънредно заседание общинските съветници трябваше да разгледат доклад за връщане за ново обсъждане на решението на СОС за назначаване на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества - „Център за градска мобилност“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Топлофикация София“ ЕАД и „Софтинвест“ ЕАД“. Вносител на доклада е кметът на Столична община Васил Терзиев.

По думите на Терзиев, докато ръководствата на дружествата не се избират на базата на компетентност, тези дружества, вместо да носят пари, ще бъдат едни дупки, които Столична община трябва да пълни с пари. Терзиев заяви, че ще продължат с всички действия да не приемат решението за смяна в ръководствата на шестте общински дружества, защото са на мнение, че то е вредно за софиянци. Борбата продължава, но е разочароващо, че за пореден път няма интерес, а има удобно мълчание, добави кметът.  

Терзиев беше помолен да коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той призова генерал Атанасов да се разграничи от него, включително и за смяната на гл. архитект на София. Терзиев каза, че го боли, когато най-важният му гласоподавател се изказва така за него. "Ще трябва да свикна, но ще си взема бележка, защото Бойко Борисов е гласувал за мен и неговото мнение е от изключителна важност в политиката на моята администрация", каза Терзиев. Той благодари на Борисов за конструктивната критика и допълни, че ще се постараят да се справят все по-добре.

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) Борис Бонев каза, че от групата на ГЕРБ-СДС в СОС са твърдели, че в ръководствата на шестте общински дружества няма политически назначения, а са само експерти и специалисти. Бонев даде пример с един от заявените за вписване като част от Управителния съвет на „Топлофикация“ София, като обясни, че е бивш общински съветник от ГЕРБ. Това е първият много видим сигнал, че това гласуване не беше случайно, че мълчанието на ГЕРБ не е случайно, а това е един много добре подготвен заговор между ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от „Възраждане“, заяви Борис Бонев.

Той благодари на общинските съветници от „Синя София“, „Възраждане“ и общинския съветник от БСП Диана Тонова, че последователно са защитили обществения интерес на софиянци и са дошли на днешното заседание. Ние няма да оставим нещата така, ще обжалваме при всяка една възможност, за да може това узурпиране на общинската икономика да бъде прекратено, каза още Бонев. По думите му икономическото мнозинството в СОС се опитва да съботира работата на кмета Терзиев, на най-голямата група в СОС, както и какъвто и да било опит да се докаже, че не само ГЕРБ може да управлява. 

Преди държавата да обявява изграждането на язовир "Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на довеждащия водопровод, каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян в отговор на журналистически въпроси.

В края на август министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова каза пред медиите, че за да се решат близо 30-годишните проблеми с водоснабдяването в Ловеч и Плевен се размразява проектът за изграждане на язовир „Черни Осъм“ в близост до едноименното троянско село.

Михайлова припомни, че проектът за изграждането на язовира датира от десетилетия, като е спрян по ред причини, включително изразено недоволство от страна на местното население и опасения за въздействието му върху околната среда.

„Във всички случаи няма как този проект да е актуален в рамките на повече от 30 години, тъй като за

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изразява категорично несъгласие с внесения в Народното събрание законопроект за регистрация на чуждестранните агенти. Това съобщи пресцентърът на синдиката.

Промените създават сериозни пречки пред работата на синдикатите, ограничава правата на работниците и e в противоречие с основни демократични принципи като свободата на сдружаване и правото на труд, смятат от КНСБ.

Законопроектът за чуждестранните агенти, внесен от "Възраждане", е почти едно към едно преписан от американския закон за регистрация на чуждите агенти. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов преди дни. По думите му американският закон работи изключително добре. Законът не предвижда санкции, а публичност и прозрачност, същото е и в България, обясни Костадинов. Лъжа е, че законът е преписан от

През второто тримесечие на годината в Търговищка област е започнал строежът на двойно повече нежилищни сгради в сравнение с предходното. Тяхната обща застроена площ нараства близо 12 пъти, съобщиха от Териториалното статистическо бюро – Североизток. 

Статистическите данни сочат, че през второто тримесечие на 2024 г. в област Търговище е започнал строежът на четири жилищни сгради с 33 жилища в тях и 2925 кв. м. обща застроена площ, както и на 11 други сгради – предимно търговски обекти, с 13 189 кв. м. разгърната застроена площ (РЗП). 

Спрямо предходното тримесечие започнатите нови жилищни сгради намаляват с 55,6%, жилищата в тях - с 47,6%, а тяхната РЗП - с 35,1%. 

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради намаляват с 20%, докато жилищата в тях се увеличават със 106,3%, както и общата им застроена площ -

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова изрази съболезнования за загиналите двама български военни пилоти при авиационния инцидент от днес, станал на авиобаза "Граф Игнатиево". 

След срещата си с българския държавен глава, провела се в сградата на президентската институция на „Дондуков“ 2, Гордана Силяновска-Давкова подчерта, че разбира защо Румен Радев и съпругата му не могат да присъстват на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, която тази вечер ще бъде представена при гостуването на Националната опера и балет на Република Северна Македония. 

След разговорите Гордана Силяновска-Давкова посочи също, че когато се водят разговори с добра воля, може да се вземат важни решения. 

 

Потушени са 54 пожара в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Екипите на пожарната са реагирали на 93 сигнала за произшествия.

При пожар за изминалите 24 часа е загинал един човек. На 13 септември в 9:11 часа е получен сигнал за пожар в къща във Велико Търново. При инцидента е загинал мъж на 73 години.

От дирекцията съобщават и за пожара вследствие на катастрофата в авиобаза „Граф Игнатиево“. Сигналът е подаден в 12:56 часа вчера. Пламъците са потушени с пет пожарни автомобила на пожарната, три на Министерството на отбраната, както и хеликоптер Кугър. При катастрофата загинаха двамата пилоти.

Двама души са пострадали при катастрофа между ТИР и лек автомобил на главен път Е79. Съобщението е получено вчера в 14:35 часа. Пострадалите са пътували

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември от 11:30 часа  на площад „Свети Александър ...
До 20 октомври се приемат номинации за годишните награди на СБЖ
До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията. Призовете се присъждат на журналисти, ко ...
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ наводнения в Централна и Източна Европа, бе докладвано на среща в Министерския съвет
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председа ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:33 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
10301
България

Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев

Общинските съветници са фокусирани върху проблемите на София, така че е разбираемо защо избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат, за да минем отново през дискусията за назначенията в ръководствата на шестте общински дружества.Това каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев, след като свиканото за днес извънредно  заседание на Столичния общински съвет не се състоя заради липса на кворум.

| 01 Август 2024, 12:54 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев
Колегите избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат на извънредното заседание на съвета за общинските дружества, каза Васил Терзиев
Снимка © Юзлем Тефикова / БТА (ЛФ)

Общинските съветници са фокусирани върху проблемите на София, така че е разбираемо защо избраха пясъка, слънцето и морето, вместо да дойдат, за да минем отново през дискусията за назначенията в ръководствата на шестте общински дружества. Това каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев, след като свиканото за днес извънредно  заседание на Столичния общински съвет не се състоя заради липса на кворум. 

Президентът Румен Радев направи демонстрационен полет от авиобаза „Граф Игнатиево“ с изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. "Този полет ме връща обратно в 2005 година, тогава като командир на авиобазата, когато се обърнах към ВВС на САЩ с предложение вместо в Авиано, F-16 да се пребазира в България. Така започнахме изключително ползотворно сътрудничество между ВВС на САЩ и тези на България", коментира пред журналисти след полета държавният глава.

По думите на Радев тогава още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево са осъзнали, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал. С много часове теория на земята, с много въздушни боеве във въздуха и подкрепата на нашите американски колеги ние започнахме един изключително сложен и труден процес на дълбока трансформация на нашите ВВС, каза президентът. Той посочи, че тогава

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Тенденцията в световен мащаб в момента е рециклирането на строителните материали, каза днес доц. Лъчезар Хрисчев, председател на Научно-техническия съюз по строителство в България, който откри международната конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“, чийто домакин е Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. По думите му повторно могат да се използват много от тях, като у нас засега това се прави основно с продуктите от бетон и армировъчната стомана. Вече има и български разработки и патенти за рециклиране на топлоизолационни продукти, каза още Хрисчев. Той уточни, че се работи активно и по темата как може да се употребяват перките от ветрогенераторите, след като приключи срокът им на годност. Те могат да се влагат в други материали, например в бетон, каза Хрисчев и допълни, че макар тази идея все още да е на ниво научно проучв

Единадесет служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Сливен са наградени по повод професионалния им празник - 14 септември. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

От тях двама - главен инспектор Васил Василев, началник на Районната служба на пожарната в Нова Загора, и инспектор Стефан Димитров от Районната служба в Сливен са с отличие „Писмена похвала” от главния секретар на МВР. Още девет служители на дирекцията в Сливен са наградени с „Писмена похвала” от директора на Главната дирекция на пожарната главен комисар Александър Джартов. 

От началото на годината пожарникарите в областта са посетили 1041 произшествия, като 823 от тях са били пожари. Горели са 13 850 декара гори, 103 превозни средства, 1600 декара посеви, 1880 бали с фураж и 331 сгради, като е оказана помощ и са спасени

Целта на срещата е да бъдат елиминирани потенциални възможности за изкривяване на изборния процес. Това каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по повод работната среща на шестима служебни министри с Централната избирателна комисия (ЦИК), която предстои в 14:00 ч.

„Трябва да бъде подобрено взаимодействието на изпълнителната власт с ЦИК. Комисията е основният орган, който организира и провежда изборите, а изпълнителната власт и Министерският съвет в частност имат повече спомагателна и логистична роля. Искам да се засили ролята им, дотолкова, за да могат да бъдат предотвратени всякакви изкривявания на изборния процес“, аргументира се Главчев.

Сред предложенията, които служебните министри и представителите на ЦИК ще обсъждат днес, е и при необходимост да се осигурят експерти от държавната администрация със съответния професионален опит, които да

Припомняме, че на днешното извънредно заседание общинските съветници трябваше да разгледат доклад за връщане за ново обсъждане на решението на СОС за назначаване на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества - „Център за градска мобилност“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Топлофикация София“ ЕАД и „Софтинвест“ ЕАД“. Вносител на доклада е кметът на Столична община Васил Терзиев.

По думите на Терзиев, докато ръководствата на дружествата не се избират на базата на компетентност, тези дружества, вместо да носят пари, ще бъдат едни дупки, които Столична община трябва да пълни с пари. Терзиев заяви, че ще продължат с всички действия да не приемат решението за смяна в ръководствата на шестте общински дружества, защото са на мнение, че то е вредно за софиянци. Борбата продължава, но е разочароващо, че за пореден път няма интерес, а има удобно мълчание, добави кметът.  

Терзиев беше помолен да коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той призова генерал Атанасов да се разграничи от него, включително и за смяната на гл. архитект на София. Терзиев каза, че го боли, когато най-важният му гласоподавател се изказва така за него. "Ще трябва да свикна, но ще си взема бележка, защото Бойко Борисов е гласувал за мен и неговото мнение е от изключителна важност в политиката на моята администрация", каза Терзиев. Той благодари на Борисов за конструктивната критика и допълни, че ще се постараят да се справят все по-добре.

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) Борис Бонев каза, че от групата на ГЕРБ-СДС в СОС са твърдели, че в ръководствата на шестте общински дружества няма политически назначения, а са само експерти и специалисти. Бонев даде пример с един от заявените за вписване като част от Управителния съвет на „Топлофикация“ София, като обясни, че е бивш общински съветник от ГЕРБ. Това е първият много видим сигнал, че това гласуване не беше случайно, че мълчанието на ГЕРБ не е случайно, а това е един много добре подготвен заговор между ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от „Възраждане“, заяви Борис Бонев.

Той благодари на общинските съветници от „Синя София“, „Възраждане“ и общинския съветник от БСП Диана Тонова, че последователно са защитили обществения интерес на софиянци и са дошли на днешното заседание. Ние няма да оставим нещата така, ще обжалваме при всяка една възможност, за да може това узурпиране на общинската икономика да бъде прекратено, каза още Бонев. По думите му икономическото мнозинството в СОС се опитва да съботира работата на кмета Терзиев, на най-голямата група в СОС, както и какъвто и да било опит да се докаже, че не само ГЕРБ може да управлява. 

Преди държавата да обявява изграждането на язовир "Черни Осъм", трябва да реши въпроса с реконструкцията на довеждащия водопровод, каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян в отговор на журналистически въпроси.

В края на август министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова каза пред медиите, че за да се решат близо 30-годишните проблеми с водоснабдяването в Ловеч и Плевен се размразява проектът за изграждане на язовир „Черни Осъм“ в близост до едноименното троянско село.

Михайлова припомни, че проектът за изграждането на язовира датира от десетилетия, като е спрян по ред причини, включително изразено недоволство от страна на местното население и опасения за въздействието му върху околната среда.

„Във всички случаи няма как този проект да е актуален в рамките на повече от 30 години, тъй като за

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изразява категорично несъгласие с внесения в Народното събрание законопроект за регистрация на чуждестранните агенти. Това съобщи пресцентърът на синдиката.

Промените създават сериозни пречки пред работата на синдикатите, ограничава правата на работниците и e в противоречие с основни демократични принципи като свободата на сдружаване и правото на труд, смятат от КНСБ.

Законопроектът за чуждестранните агенти, внесен от "Възраждане", е почти едно към едно преписан от американския закон за регистрация на чуждите агенти. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов преди дни. По думите му американският закон работи изключително добре. Законът не предвижда санкции, а публичност и прозрачност, същото е и в България, обясни Костадинов. Лъжа е, че законът е преписан от

През второто тримесечие на годината в Търговищка област е започнал строежът на двойно повече нежилищни сгради в сравнение с предходното. Тяхната обща застроена площ нараства близо 12 пъти, съобщиха от Териториалното статистическо бюро – Североизток. 

Статистическите данни сочат, че през второто тримесечие на 2024 г. в област Търговище е започнал строежът на четири жилищни сгради с 33 жилища в тях и 2925 кв. м. обща застроена площ, както и на 11 други сгради – предимно търговски обекти, с 13 189 кв. м. разгърната застроена площ (РЗП). 

Спрямо предходното тримесечие започнатите нови жилищни сгради намаляват с 55,6%, жилищата в тях - с 47,6%, а тяхната РЗП - с 35,1%. 

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради намаляват с 20%, докато жилищата в тях се увеличават със 106,3%, както и общата им застроена площ -

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова изрази съболезнования за загиналите двама български военни пилоти при авиационния инцидент от днес, станал на авиобаза "Граф Игнатиево". 

След срещата си с българския държавен глава, провела се в сградата на президентската институция на „Дондуков“ 2, Гордана Силяновска-Давкова подчерта, че разбира защо Румен Радев и съпругата му не могат да присъстват на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, която тази вечер ще бъде представена при гостуването на Националната опера и балет на Република Северна Македония. 

След разговорите Гордана Силяновска-Давкова посочи също, че когато се водят разговори с добра воля, може да се вземат важни решения. 

 

Потушени са 54 пожара в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Екипите на пожарната са реагирали на 93 сигнала за произшествия.

При пожар за изминалите 24 часа е загинал един човек. На 13 септември в 9:11 часа е получен сигнал за пожар в къща във Велико Търново. При инцидента е загинал мъж на 73 години.

От дирекцията съобщават и за пожара вследствие на катастрофата в авиобаза „Граф Игнатиево“. Сигналът е подаден в 12:56 часа вчера. Пламъците са потушени с пет пожарни автомобила на пожарната, три на Министерството на отбраната, както и хеликоптер Кугър. При катастрофата загинаха двамата пилоти.

Двама души са пострадали при катастрофа между ТИР и лек автомобил на главен път Е79. Съобщението е получено вчера в 14:35 часа. Пострадалите са пътували

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
До 20 октомври се приемат номинации за годишните награди на СБЖ
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ наводнения в Централна и Източна Европа, бе докладвано на среща в Министерския съвет
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.