Начало На преден план Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен
9469
България

Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен

Напрежение в парламента предизвика вчерашното решение на Министерския съвет (МС) да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ – първа степен.По предложение на Министерството на културата той трябва да получи ордена за големите си заслуги в областта на културата и изкуството.

| 01 Август 2024, 16:06 ч.
Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен
Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен
Снимка © Христо Касабов / БТА

Напрежение в парламента предизвика вчерашното решение на Министерския съвет (МС) да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ – първа степен. По предложение на Министерството на културата той трябва да получи ордена за големите си заслуги в областта на културата и изкуството. 

В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Няма по-голяма ценност от българските деца, отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

Общини, които имат трайно нерешени проблеми с водоснабдяването, не предлагат водоснабдителни проекти или рехабилитация на водопроводната мрежа. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по темата със засушаването и безводието. По думите му вместо целенасочени проекти местната власт предлага и развива проекти за паркове или спортни съоръжения.

Водните ресурси не се използват правилно, смята също министърът. Той каза, че проблемите с водоснабдяването се дължат и неподдържане на съоръженията. Той не посочи конкретна сума за рехабилитация на цялата ВиК мрежа, като обясни, че тази информация трябва да се даде от регионалното министерство. Димитров обаче увери, че се работи по конкретни краткосрочни мерки, които да дадат бърз резултат в борбата с безводието. Всяка мярка се актуализира и остойностя

Министерството на труда и социалната политика подкрепя работодателите за намиране на персонал. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

На въпрос какво прави социалното министерство за справяне с липсата на работна ръка, зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори, че всички действия на ведомството през Агенцията по заетостта са насочени към подкрепа на работодателите. Множество са действията, които се предприемат, но една от важните теми е свързана с нормативните разпоредби за активиране на неактивните лица, посочи зам.-министърът. По думите му това е една от новите дейности, които са съсредоточени в Агенцията по заетостта.

Бяха направени поредица от изменения, изтъкна Лазаров и добави, че е дадена възможност лицата, които са безработни, да мо

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

Няма колона от автомобили на граничен пункт "Кулата" към този час и автомобилите преминават без изчакване, . 

Вчера трафикът също беше нормален. И в петък следобед пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По данни, оповестени от гръцката телевизия ЕРТ, през юли тази година през ГКПП "Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината оттам са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Решението на правителството стана повод за декларация на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), прочетена от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко.

Вчера служебното правителство е взело решение да предложи за награда бившия член на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) и министър на културата Георги Йорданов, обясни след подновяване на заседанието Атанас Атанасов, който беше пазен от квестори. Според него българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим. 

От БСП защитиха предложението на Министерския съвет Георги Йорданов да бъде награден с орден “Стара Планина“. Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на Народното събрание (НС) да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов.

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да "заграждат" никого, който е инакомислещ. Той упрекна Атанас Атанасов, че думичка не казал за „много по-страшната Държавна сигурност (ДС), за кмета на София, който е трето поколение ДС“. Кметът на София Васил Терзиев е избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, Бойко Борисов е бил член на БКП, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ.  Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

Над 150 занаятчии и търговци ще участват в тазгодишния Врачански есенен панаир, съобщи пред журналисти кметът на Враца Калин Каменов. По думите му интересът към 135-ото издание на един от най-старите панаири в страната е изключително голям. "Наложи се да връщаме заявления на желаещи да участват, тъй като не можем да поемем целия обем от всички, заявили желание да се включат. Моите извинения към онези, които са получили отказ, но се опитваме да има ред и да няма претрупване", обясни Каменов.

На панаирните щандове ще се предлагат и фермерски продукти, като за първи път ще се включат производители на гъби, рибни и морски деликатеси, суши и др. Както и досега ще има ръчно тъкани изделия, дърворезба, рисуване върху дрехи, керамика, временни татуировки, плетене на плитки, бижута, атракции за деца и много места за храна и напитки.

Културната програма ще започне още днес, въпрек

Ново оборудване и обзавеждане са закупени за Домашния социален патронаж в Попово. Инвестицията е реализирана по проект „Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на Домашен социален патронаж в община Попово, чрез закупуване на оборудване/обзавеждане за материалната база на Домашен социален патронаж“, съобщиха от общинската администрация. 

Осигурени са съвременни енергоспестяващи електроуреди и друго подходящо оборудване за приготвяне на храна от висок клас, както и обзавеждане за подобряване на материалната база на Домашния социален патронаж. Очакванията са чрез новите уреди да се намали разходът на електроенергия и съответно себестойността за приготвянето на топлата храна. Приготвянето на топлия обяд за по-кратко време ще даде възможност по-бързо същият да достигне до потребителите на социалната услуга във всички отдалечени населени места

С дарения на вярващи и средства от Видинската митрополия  са изградени нов покрив и нова камбанария на изгорелия при пожар храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец, съобщи протосингелът на митрополията архимандрит Антим.

Към момента е завършен първия етап от възстановяването на храма – разчистване и покриване. Втория етап ще бъде вътрешно-интериорни и външно-фасадни ремонти и третия – доставка на оборудване. Изградената нова покривна конструкция е с носещи елементи от метал и гарантира, че при валежите през есенно-зимния сезон стените няма да подадат и да паднат от влагата, уточни архимандрит Антим.

За началото на ремонта вярващи събраха 40 000 лева, а Видинската митрополия удвои сумата. Жена от квартала дари лично 10 000 лева, кметът на Вършец Иван Лазаров дари лични средства за проекта за повторно изграждане н

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

На заседание на Общинския съвет в Ихтиман бе гласувано новостроящата се спортна зала в града да носи името на волейболната легенда Димитър Златанов. Това съобщиха след заседанието на Съвета от Общината. Златанов е родом от Ихтиман. 

Общинските съветници приеха да бъде завишен броят на децата в детските градини. Това се налага заради недостатъчното място в градините. От Общината припомниха, че в града има три детски градини с по един филиал в трите села – Живково, Стамболово и Вакарел. 

Беше приет отчетът за касово изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Ихтиман за първото полугодие на 2024 година, както и актуализация по плана на бюджета за настоящата година. 

Предложението на правителството за награждаването на Георги Йорданов е във връзка с 90-годишнината му.

„Георги Йорданов Момчев е български държавник и общественик, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура.

Бил е заместник председател на МС (1979-1987 г.), министър на културата (1982-1989 г.), председател на Съвета за духовно развитие. Един от създателите и радетелите за създаване на НДФ „13 века България“, с изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни, ценности и високо оценен от ЮHECKO. Благодарение на него се реализира активна дейност за промотиране на българската култура зад граница, провежда се и последователна политика за стимулиране н националната ни култура във всички нейни аспекти и области“, пише в решението от вчера на правителството. 

Доверявам се на експертното мнение на служебния министър на културата Найден Тодоров, който каза, че никакви спорове не е предизвикало това предложение, каза пред журналисти служебният министър-председател Димитър Главчев във връзка с предложението на Министерския съвет. Коментарът си премиерът направи преди изслушване в парламентарната комисия по европейските въпроси. По думите на Главчев, Георги Йорданов Момчев е награждаван от още правителства с награди. Не е имало никакво противоречие, когато е направено това предложение, обясни той. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пожар взе две жертви във Видин
Пожар взе две жертви във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в дунавския град. Днес в 3:57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Гладстон ...
Безработицата през август е 5,3%, по данни на Агенцията по заетостта
Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. ...
Селища в Шумен и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември заради изграждане на присъединителни връзки към новия довеждащ водопровод
Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище. Тога ...
Пешеходка на 46 години е блъсната тази нощ от лек автомобил на междуселски път край Дупница, шофьорът е избягал
На пътя между селата Самораново и Ресилово, община Дупница, 46-годишна жена е блъсната от автомобил, който е напуснал местопроизшествието, съобщиха от пресцентъра на Областната дир ...
Община Вършец изгражда два разрушени от водата моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма на МРРБ
Община Вършец започна изграждане на два моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма за общините към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:47 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
9469
България

Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен

Напрежение в парламента предизвика вчерашното решение на Министерския съвет (МС) да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ – първа степен.По предложение на Министерството на културата той трябва да получи ордена за големите си заслуги в областта на културата и изкуството.

| 01 Август 2024, 16:06 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен
Напрежение в парламента предизвика решението на МС да предложи на президента да награди Георги Йорданов с орден „Стара планина“ – първа степен
Снимка © Христо Касабов / БТА

Напрежение в парламента предизвика вчерашното решение на Министерския съвет (МС) да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден „Стара планина“ – първа степен. По предложение на Министерството на културата той трябва да получи ордена за големите си заслуги в областта на културата и изкуството. 

В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Няма по-голяма ценност от българските деца, отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

Общини, които имат трайно нерешени проблеми с водоснабдяването, не предлагат водоснабдителни проекти или рехабилитация на водопроводната мрежа. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по темата със засушаването и безводието. По думите му вместо целенасочени проекти местната власт предлага и развива проекти за паркове или спортни съоръжения.

Водните ресурси не се използват правилно, смята също министърът. Той каза, че проблемите с водоснабдяването се дължат и неподдържане на съоръженията. Той не посочи конкретна сума за рехабилитация на цялата ВиК мрежа, като обясни, че тази информация трябва да се даде от регионалното министерство. Димитров обаче увери, че се работи по конкретни краткосрочни мерки, които да дадат бърз резултат в борбата с безводието. Всяка мярка се актуализира и остойностя

Министерството на труда и социалната политика подкрепя работодателите за намиране на персонал. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

На въпрос какво прави социалното министерство за справяне с липсата на работна ръка, зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори, че всички действия на ведомството през Агенцията по заетостта са насочени към подкрепа на работодателите. Множество са действията, които се предприемат, но една от важните теми е свързана с нормативните разпоредби за активиране на неактивните лица, посочи зам.-министърът. По думите му това е една от новите дейности, които са съсредоточени в Агенцията по заетостта.

Бяха направени поредица от изменения, изтъкна Лазаров и добави, че е дадена възможност лицата, които са безработни, да мо

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

Няма колона от автомобили на граничен пункт "Кулата" към този час и автомобилите преминават без изчакване, . 

Вчера трафикът също беше нормален. И в петък следобед пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По данни, оповестени от гръцката телевизия ЕРТ, през юли тази година през ГКПП "Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината оттам са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Решението на правителството стана повод за декларация на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), прочетена от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. В декларацията Атанасов припомни за действащ закон от 2000 г., с който комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това на свой ред предизвика реакцията на БСП, нейни депутати застанаха от двете страни на трибуната до Атанасов, последва прекъсване на заседанието за кратко.

Вчера служебното правителство е взело решение да предложи за награда бившия член на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) и министър на културата Георги Йорданов, обясни след подновяване на заседанието Атанас Атанасов, който беше пазен от квестори. Според него българските граждани трябва да имат оценка какво се е случвало тези 45 години, когато са съсипвани съдби, когато след 9 септември 1944 г. са издадени над 2000 смъртни присъди, наложен е едноличен тоталитарен режим. 

От БСП защитиха предложението на Министерския съвет Георги Йорданов да бъде награден с орден “Стара Планина“. Предложението Георги Йорданов да получи ордена е на всички творчески съюзи в България, реагира Иван Ченчев от „БСП за България“. Този човек е получавал много държавни отличия, ордени, след 1989 г., това е една безспорна личност за българската култура, изтъкна представителят на социалистическата партия.

В спора се включи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, според когото е жалко и срамно от трибуната на Народното събрание (НС) да бъде омерзено името на достоен българин като Георги Йорданов.

Георги Георгиев от ПГ на ГЕРБ-СДС напомни на колегите си от БСП, че нямат право да "заграждат" никого, който е инакомислещ. Той упрекна Атанас Атанасов, че думичка не казал за „много по-страшната Държавна сигурност (ДС), за кмета на София, който е трето поколение ДС“. Кметът на София Васил Терзиев е избран от софиянци, ГЕРБ е трета политическа сила в столицата, Бойко Борисов е бил член на БКП, включи се и Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ.  Вече един час коментирате комунистическия режим, а 35 години по-голяма част от вас се възползва от това, което е построено от него, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

Над 150 занаятчии и търговци ще участват в тазгодишния Врачански есенен панаир, съобщи пред журналисти кметът на Враца Калин Каменов. По думите му интересът към 135-ото издание на един от най-старите панаири в страната е изключително голям. "Наложи се да връщаме заявления на желаещи да участват, тъй като не можем да поемем целия обем от всички, заявили желание да се включат. Моите извинения към онези, които са получили отказ, но се опитваме да има ред и да няма претрупване", обясни Каменов.

На панаирните щандове ще се предлагат и фермерски продукти, като за първи път ще се включат производители на гъби, рибни и морски деликатеси, суши и др. Както и досега ще има ръчно тъкани изделия, дърворезба, рисуване върху дрехи, керамика, временни татуировки, плетене на плитки, бижута, атракции за деца и много места за храна и напитки.

Културната програма ще започне още днес, въпрек

Ново оборудване и обзавеждане са закупени за Домашния социален патронаж в Попово. Инвестицията е реализирана по проект „Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на Домашен социален патронаж в община Попово, чрез закупуване на оборудване/обзавеждане за материалната база на Домашен социален патронаж“, съобщиха от общинската администрация. 

Осигурени са съвременни енергоспестяващи електроуреди и друго подходящо оборудване за приготвяне на храна от висок клас, както и обзавеждане за подобряване на материалната база на Домашния социален патронаж. Очакванията са чрез новите уреди да се намали разходът на електроенергия и съответно себестойността за приготвянето на топлата храна. Приготвянето на топлия обяд за по-кратко време ще даде възможност по-бързо същият да достигне до потребителите на социалната услуга във всички отдалечени населени места

С дарения на вярващи и средства от Видинската митрополия  са изградени нов покрив и нова камбанария на изгорелия при пожар храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец, съобщи протосингелът на митрополията архимандрит Антим.

Към момента е завършен първия етап от възстановяването на храма – разчистване и покриване. Втория етап ще бъде вътрешно-интериорни и външно-фасадни ремонти и третия – доставка на оборудване. Изградената нова покривна конструкция е с носещи елементи от метал и гарантира, че при валежите през есенно-зимния сезон стените няма да подадат и да паднат от влагата, уточни архимандрит Антим.

За началото на ремонта вярващи събраха 40 000 лева, а Видинската митрополия удвои сумата. Жена от квартала дари лично 10 000 лева, кметът на Вършец Иван Лазаров дари лични средства за проекта за повторно изграждане н

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

На заседание на Общинския съвет в Ихтиман бе гласувано новостроящата се спортна зала в града да носи името на волейболната легенда Димитър Златанов. Това съобщиха след заседанието на Съвета от Общината. Златанов е родом от Ихтиман. 

Общинските съветници приеха да бъде завишен броят на децата в детските градини. Това се налага заради недостатъчното място в градините. От Общината припомниха, че в града има три детски градини с по един филиал в трите села – Живково, Стамболово и Вакарел. 

Беше приет отчетът за касово изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Ихтиман за първото полугодие на 2024 година, както и актуализация по плана на бюджета за настоящата година. 

Предложението на правителството за награждаването на Георги Йорданов е във връзка с 90-годишнината му.

„Георги Йорданов Момчев е български държавник и общественик, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура.

Бил е заместник председател на МС (1979-1987 г.), министър на културата (1982-1989 г.), председател на Съвета за духовно развитие. Един от създателите и радетелите за създаване на НДФ „13 века България“, с изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни, ценности и високо оценен от ЮHECKO. Благодарение на него се реализира активна дейност за промотиране на българската култура зад граница, провежда се и последователна политика за стимулиране н националната ни култура във всички нейни аспекти и области“, пише в решението от вчера на правителството. 

Доверявам се на експертното мнение на служебния министър на културата Найден Тодоров, който каза, че никакви спорове не е предизвикало това предложение, каза пред журналисти служебният министър-председател Димитър Главчев във връзка с предложението на Министерския съвет. Коментарът си премиерът направи преди изслушване в парламентарната комисия по европейските въпроси. По думите на Главчев, Георги Йорданов Момчев е награждаван от още правителства с награди. Не е имало никакво противоречие, когато е направено това предложение, обясни той. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пожар взе две жертви във Видин
Безработицата през август е 5,3%, по данни на Агенцията по заетостта
Селища в Шумен и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември заради изграждане на присъединителни връзки към новия довеждащ водопровод
Пешеходка на 46 години е блъсната тази нощ от лек автомобил на междуселски път край Дупница, шофьорът е избягал
Община Вършец изгражда два разрушени от водата моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма на МРРБ
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.