Начало На преден план Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП
9647
България

Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП

Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха пред журналисти след разговорите в парламента и от „Има такъв народ“, и от „БСП за България“.Сумарно до момента вече имаме 66 народни представители или първа политическа сила в този парламент от държавници, които искат да работят веднага за обществото, обобщи Станислав Балабанов след края на разговора.

| 01 Август 2024, 16:23 ч.
Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП
Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП
Снимка © Христо Касабов / БТА

Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха пред журналисти след разговорите в парламента и от „Има такъв народ“, и от „БСП за България“. Двете политически сили се срещнаха по покана на мандатоносителя – ИТН.

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Температурата на връх Ботев е два градуса. 

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители. 

Температурите в планините са ниски, но това е нормално за сезона, обясниха от ПСС. Любителите на планината трябва да са готови за дъжд и студено време. Ще бъде хлъзгаво, обувките им трябва да са добри, напомниха спасителите. 

Лифтовите съоръжения на Пампорово и Боровец работят.

През изминалото денонощие не е имало инциденти с туристи в планините. 

 

С пълно мнозинство на днешната сесия на Общинския съвет в Садово беше взето решение да се изработи подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за определяне на трасе за изграждането на велоалея между селата Караджово и Катуница. Общинските съветници приеха предложението с 14 гласа "за". 

Ще бъде определено трасето на техническата инфраструктура във връзка с изграждането на велоалеята по общинския път между село Караджово и село Катуница, община Садово, област Пловдив.

Реализирането на проекта ще се осъществи по Процедура BG-RRP-8.013 “Екологосъобразна мобилност“ с финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост. По думи на кмета на община Садово Димитър Здравков инвестицията възлиза на стойност близо един милион лева. Той допълни още, че за да бъде осъществен проектът, ще бъде наложително отчуждаването на някои имоти, раположени по трасет

Преглед на изпълнението на Националния план за действие за борба с антисемитизма беше извършен по време на заседание на Контактната група за борба с антисемитизма, което свика националният координатор за борба с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Невяна Митева, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Бяха обменени мнения по постигнатите резултати през първата година на изпълнението на плана и бяха набелязани последващи действия, допълниха от ведомството. В рамките на дневния ред на Контактната група е предоставена информация за участието на България в състоялите се от началото на годината международни форуми по въпроси, свързани с противодействието на антисемитизма. 

Нарастващите прояви на антисемитизъм в световен план след терористичните нападения на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. бяха сред акцент

Сумарно до момента вече имаме 66 народни представители или първа политическа сила в този парламент от държавници, които искат да работят веднага за обществото, обобщи Станислав Балабанов след края на разговора. Според него останалите политически лидери трябва да се замислят по-отговорно за това, което предстои следващите дни. Някои от тях по една или друга причина са лично обидени, разтревожени, притеснени, някъде, може би „отзад“ разсъждават и върху това как ще изглеждат групите им на предсрочни избори. Призивът ми към тях е да бъдат мъдри, да мислят с главите си и най-важното – накрая да не разочароваме българските граждани, това е основната ни цел, призова депутатът. ИТН успя до момента да постигне над 55% от целта, остават изключително важните разговори следващите дни, допълни Балабанов.

Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов сега трябва да се открият общите точки, после в работни групи, в които са представители на политическите сили, подкрепящи редовно правителство, да се изработи конкретика по темите. 

Като цяло имаме еднакви цели за съставяне на кабинет, тежестта сякаш сега пада върху плещите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, посочи Йорданов по време на разговорите.

Вижданията по много голяма част от темите съвпадат – за демографската катастрофа, енергетиката, здравеопазването, потвърди и председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Най-важното е, че водещо е общото разбиране за редовен кабинет, тъй като не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни парламентарни избори, посочи той. Неслучайно няколко пъти казвам, че Великото Народно събрание е предвидило третият мандат да е различен, да се връчва на парламентарна група, смята той. Гуцанов обясни, че БСП спазва стриктно устава си и, ако на втори разговори се види, че има реалните гласове за сформиране на редовен кабинет, ще бъде свикан Националният съвет, който ще вземе окончателното решение за подкрепа. Но сходствата са видни, диалогът между двете политически сили тече по нормален ред, ключовата дума е диалог, подчерта политикът.

Темата за Украйна, която разделя двете формации, не беше поставена на днешната среща. Избегна се от страна на ИТН, тъй като позицията на БСП е категорична по нея, обясни Гуцанов в отговор на въпрос за различията. Ако се стигне до втори кръг от разговорите, въпросът ще трябва да се коментира ясно, смята той.

Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шофьорът на буса не се е подчинил на полицейска заповед и е започнала гонка. Бусът се е ударил в друг автомобил, допълниха от СДВР. Транспортното средство е с румънска регистрация.

Една жена е откарана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ с контузия на главата след удар между автомобила, който е управлявала и другия, в който е имало 11 мигранти, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

В превозното средство с незаконните мигранти медицинският екип е установил, че 17-годишно момиче е с оплаквания, наподобяващи паник атака, както и хипертонична криза. Оказана му е помощ на място. Нито един от мигрантите не е хоспитализиран.

Паметта за Атанас Далчев винаги е била жива. Това заяви проф. Михаил Неделчев, преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет в София, който присъства на откриването на паметната плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви в двора на Българското консулство в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на консулството и . 

Като редактор в издателство “Български писател” през 1975 г. на двутомника със съчиненията на Атанас Далчев и автор и редактор на изследвания за поета, проф. Неделчев заяви, че много се вълнува от днешното събитие.  

Той определи Атанас Далчев като личност, която не е смеел да приближи, поради големия респект от него. 

Прекрасно е, че днес в Солун ни събира тази плоча. Прекрасно е, че събуждаме паметта за тези двама големи българи. Те са живели в Солун, отишли са в Царигра

Общинските съветници в Бойница ще разгледат днес от 11:00 ч. предложения от кмета Анета Генчева за приемане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г., както и за промени на капиталовите разходи за 2024 година. Това съобщиха от Общинския съвет.

На заседанието ще бъде докладвана и готовността на учебните заведения на територията на общината за новата учебна година. 

Директорът на детска градина „Йонка Маркова“ предлага да бъдат утвърдени една слята разновъзрастова група, като филиалът в с. Раброво да не функционира през учебната 2024 – 2025 учебна година, поради намаляване броя на децата, липса на 5 и 6-годишни деца за подготвителна група и невъзможност на общината да поеме изцяло неговата издръжка. 

Да бъдат утвърдени паралелки с по-малко от 10 ученици в трети, пети, шести и седми клас е предложението на директо

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. За това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ). За потвърдения случай е докладвала Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Пациентът заболява на 3 септември с остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, информират от МЗ. Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болният съжителства, оп

Оставката на кмета на София Васил Терзиев и на заместник-кмета по финанси, здравеопазване и строителство Иван Василев поискаха граждани, които се събраха днес на протест пред сградата на Столичната община и Столичния общински съвет, докато общинските съветници заседават за първи път след лятната им ваканция.

Крум Малинов, живущ на бул. "Патриарх Евтимий", каза , че организацията на движение на бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен" е била обявена от съда за незаконосъобразна и поради това строителните дейности са спрени. Малинов припомни, че 150 от паркоместата в района са премахнати, като въпреки обещанията, не са подсигурени алтернативи за живущите. "Паркоместата са намалени, но пък булевардите са стеснени и от 10:00 часа сутринта до 20:00 ч. вечерта има задръствания, а изгорелите газове ги дишат гражданите", коментира Крум Малинов. По бул. "Витоша" не

На срещата днес двете страни обсъдиха и номинациите за еврокомисари с оглед на сроковете, които вече текат, както и нуждата страната ни да излъчи свой еврокомисар със сериозен ресор. 

Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова напомни, че до 30 август трябва да бъдат представени кандидатурите за еврокомисар, затова е необходимо да се вземе политически обосновано решение за какъв ресор ще се бори България и кои хора ще ни представляват.

Социалистите и ИТН отбелязаха сходство в позициите си и за Република Северна Македония.

Павела Митова (ИТН) посочи, че в енергетиката с Драгомир Стойнев( „БСП за България“) неведнъж са подкрепяли и внасяли заедно законодателни решения. Не се разминаваме за предоговаряне на Зелената сделка - смятам, че няма да имаме разминаваме за Маришкия комплекс, за това, че стратегическите ни мощности трябва да продължат да работят, посочи тя.

Александър Александров, ИТН, говори за нуждата от адекватно финансиране на отбраната, без тя да бъде противопоставяна на другите сектори – икономически, финансов и социален. 

Споделяме това, което колегите казаха във всеки един от секторите с малки нюанси, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Чувстваме се в свои води, това е добро начало на диалог в парламента, което не се случваше в последните парламенти, подчерта той. И отбеляза, че двете политически сили не се разминават и по регионалната политика, инфраструктура, регулаторите с изтекли мандати, здравеопазването.

Мая Димитрова от БСП посочи нуждата от нов Закон за съдебната власт.

Ако първите два опита за кабинет бяха егоистични, вие наистина имате желание да се сформира правителство на споделената отговорност, защото ситуацията става нетърпима, коментира и Драгомир Стойнев от „БСП за България“. За да се постигнат целите, е необходим политически, надпартиен консенсус, смята той. Надявам се първите две политически сили да приемат това като втори шанс да се върнат на преговорите, добави депутатът.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември от 11:30 часа  на площад „Свети Александър ...
До 20 октомври се приемат номинации за годишните награди на СБЖ
До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията. Призовете се присъждат на журналисти, ко ...
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ наводнения в Централна и Източна Европа, бе докладвано на среща в Министерския съвет
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председа ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:40 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
9647
България

Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП

Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха пред журналисти след разговорите в парламента и от „Има такъв народ“, и от „БСП за България“.Сумарно до момента вече имаме 66 народни представители или първа политическа сила в този парламент от държавници, които искат да работят веднага за обществото, обобщи Станислав Балабанов след края на разговора.

| 01 Август 2024, 16:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП
Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП
Снимка © Христо Касабов / БТА

Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха пред журналисти след разговорите в парламента и от „Има такъв народ“, и от „БСП за България“. Двете политически сили се срещнаха по покана на мандатоносителя – ИТН.

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Температурата на връх Ботев е два градуса. 

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители. 

Температурите в планините са ниски, но това е нормално за сезона, обясниха от ПСС. Любителите на планината трябва да са готови за дъжд и студено време. Ще бъде хлъзгаво, обувките им трябва да са добри, напомниха спасителите. 

Лифтовите съоръжения на Пампорово и Боровец работят.

През изминалото денонощие не е имало инциденти с туристи в планините. 

 

С пълно мнозинство на днешната сесия на Общинския съвет в Садово беше взето решение да се изработи подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за определяне на трасе за изграждането на велоалея между селата Караджово и Катуница. Общинските съветници приеха предложението с 14 гласа "за". 

Ще бъде определено трасето на техническата инфраструктура във връзка с изграждането на велоалеята по общинския път между село Караджово и село Катуница, община Садово, област Пловдив.

Реализирането на проекта ще се осъществи по Процедура BG-RRP-8.013 “Екологосъобразна мобилност“ с финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост. По думи на кмета на община Садово Димитър Здравков инвестицията възлиза на стойност близо един милион лева. Той допълни още, че за да бъде осъществен проектът, ще бъде наложително отчуждаването на някои имоти, раположени по трасет

Преглед на изпълнението на Националния план за действие за борба с антисемитизма беше извършен по време на заседание на Контактната група за борба с антисемитизма, което свика националният координатор за борба с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Невяна Митева, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Бяха обменени мнения по постигнатите резултати през първата година на изпълнението на плана и бяха набелязани последващи действия, допълниха от ведомството. В рамките на дневния ред на Контактната група е предоставена информация за участието на България в състоялите се от началото на годината международни форуми по въпроси, свързани с противодействието на антисемитизма. 

Нарастващите прояви на антисемитизъм в световен план след терористичните нападения на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. бяха сред акцент

Сумарно до момента вече имаме 66 народни представители или първа политическа сила в този парламент от държавници, които искат да работят веднага за обществото, обобщи Станислав Балабанов след края на разговора. Според него останалите политически лидери трябва да се замислят по-отговорно за това, което предстои следващите дни. Някои от тях по една или друга причина са лично обидени, разтревожени, притеснени, някъде, може би „отзад“ разсъждават и върху това как ще изглеждат групите им на предсрочни избори. Призивът ми към тях е да бъдат мъдри, да мислят с главите си и най-важното – накрая да не разочароваме българските граждани, това е основната ни цел, призова депутатът. ИТН успя до момента да постигне над 55% от целта, остават изключително важните разговори следващите дни, допълни Балабанов.

Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов сега трябва да се открият общите точки, после в работни групи, в които са представители на политическите сили, подкрепящи редовно правителство, да се изработи конкретика по темите. 

Като цяло имаме еднакви цели за съставяне на кабинет, тежестта сякаш сега пада върху плещите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ, посочи Йорданов по време на разговорите.

Вижданията по много голяма част от темите съвпадат – за демографската катастрофа, енергетиката, здравеопазването, потвърди и председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Най-важното е, че водещо е общото разбиране за редовен кабинет, тъй като не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни парламентарни избори, посочи той. Неслучайно няколко пъти казвам, че Великото Народно събрание е предвидило третият мандат да е различен, да се връчва на парламентарна група, смята той. Гуцанов обясни, че БСП спазва стриктно устава си и, ако на втори разговори се види, че има реалните гласове за сформиране на редовен кабинет, ще бъде свикан Националният съвет, който ще вземе окончателното решение за подкрепа. Но сходствата са видни, диалогът между двете политически сили тече по нормален ред, ключовата дума е диалог, подчерта политикът.

Темата за Украйна, която разделя двете формации, не беше поставена на днешната среща. Избегна се от страна на ИТН, тъй като позицията на БСП е категорична по нея, обясни Гуцанов в отговор на въпрос за различията. Ако се стигне до втори кръг от разговорите, въпросът ще трябва да се коментира ясно, смята той.

Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шофьорът на буса не се е подчинил на полицейска заповед и е започнала гонка. Бусът се е ударил в друг автомобил, допълниха от СДВР. Транспортното средство е с румънска регистрация.

Една жена е откарана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ с контузия на главата след удар между автомобила, който е управлявала и другия, в който е имало 11 мигранти, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

В превозното средство с незаконните мигранти медицинският екип е установил, че 17-годишно момиче е с оплаквания, наподобяващи паник атака, както и хипертонична криза. Оказана му е помощ на място. Нито един от мигрантите не е хоспитализиран.

Паметта за Атанас Далчев винаги е била жива. Това заяви проф. Михаил Неделчев, преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет в София, който присъства на откриването на паметната плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви в двора на Българското консулство в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на консулството и . 

Като редактор в издателство “Български писател” през 1975 г. на двутомника със съчиненията на Атанас Далчев и автор и редактор на изследвания за поета, проф. Неделчев заяви, че много се вълнува от днешното събитие.  

Той определи Атанас Далчев като личност, която не е смеел да приближи, поради големия респект от него. 

Прекрасно е, че днес в Солун ни събира тази плоча. Прекрасно е, че събуждаме паметта за тези двама големи българи. Те са живели в Солун, отишли са в Царигра

Общинските съветници в Бойница ще разгледат днес от 11:00 ч. предложения от кмета Анета Генчева за приемане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г., както и за промени на капиталовите разходи за 2024 година. Това съобщиха от Общинския съвет.

На заседанието ще бъде докладвана и готовността на учебните заведения на територията на общината за новата учебна година. 

Директорът на детска градина „Йонка Маркова“ предлага да бъдат утвърдени една слята разновъзрастова група, като филиалът в с. Раброво да не функционира през учебната 2024 – 2025 учебна година, поради намаляване броя на децата, липса на 5 и 6-годишни деца за подготвителна група и невъзможност на общината да поеме изцяло неговата издръжка. 

Да бъдат утвърдени паралелки с по-малко от 10 ученици в трети, пети, шести и седми клас е предложението на директо

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия. За това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването (МЗ). За потвърдения случай е докладвала Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Пациентът заболява на 3 септември с остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, информират от МЗ. Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болният съжителства, оп

Оставката на кмета на София Васил Терзиев и на заместник-кмета по финанси, здравеопазване и строителство Иван Василев поискаха граждани, които се събраха днес на протест пред сградата на Столичната община и Столичния общински съвет, докато общинските съветници заседават за първи път след лятната им ваканция.

Крум Малинов, живущ на бул. "Патриарх Евтимий", каза , че организацията на движение на бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен" е била обявена от съда за незаконосъобразна и поради това строителните дейности са спрени. Малинов припомни, че 150 от паркоместата в района са премахнати, като въпреки обещанията, не са подсигурени алтернативи за живущите. "Паркоместата са намалени, но пък булевардите са стеснени и от 10:00 часа сутринта до 20:00 ч. вечерта има задръствания, а изгорелите газове ги дишат гражданите", коментира Крум Малинов. По бул. "Витоша" не

На срещата днес двете страни обсъдиха и номинациите за еврокомисари с оглед на сроковете, които вече текат, както и нуждата страната ни да излъчи свой еврокомисар със сериозен ресор. 

Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова напомни, че до 30 август трябва да бъдат представени кандидатурите за еврокомисар, затова е необходимо да се вземе политически обосновано решение за какъв ресор ще се бори България и кои хора ще ни представляват.

Социалистите и ИТН отбелязаха сходство в позициите си и за Република Северна Македония.

Павела Митова (ИТН) посочи, че в енергетиката с Драгомир Стойнев( „БСП за България“) неведнъж са подкрепяли и внасяли заедно законодателни решения. Не се разминаваме за предоговаряне на Зелената сделка - смятам, че няма да имаме разминаваме за Маришкия комплекс, за това, че стратегическите ни мощности трябва да продължат да работят, посочи тя.

Александър Александров, ИТН, говори за нуждата от адекватно финансиране на отбраната, без тя да бъде противопоставяна на другите сектори – икономически, финансов и социален. 

Споделяме това, което колегите казаха във всеки един от секторите с малки нюанси, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Чувстваме се в свои води, това е добро начало на диалог в парламента, което не се случваше в последните парламенти, подчерта той. И отбеляза, че двете политически сили не се разминават и по регионалната политика, инфраструктура, регулаторите с изтекли мандати, здравеопазването.

Мая Димитрова от БСП посочи нуждата от нов Закон за съдебната власт.

Ако първите два опита за кабинет бяха егоистични, вие наистина имате желание да се сформира правителство на споделената отговорност, защото ситуацията става нетърпима, коментира и Драгомир Стойнев от „БСП за България“. За да се постигнат целите, е необходим политически, надпартиен консенсус, смята той. Надявам се първите две политически сили да приемат това като втори шанс да се върнат на преговорите, добави депутатът.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
До 20 октомври се приемат номинации за годишните награди на СБЖ
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ наводнения в Централна и Източна Европа, бе докладвано на среща в Министерския съвет
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.