Начало На преден план За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма
10203
България

За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи на 2 август с богата музикална и развлекателна програма своя празник на площад „Проф.Тончо Жечев“, известен преди като хорището.

| 01 Август 2024, 17:23 ч.
За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма
За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма
Снимка © БТА

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи на 2 август с богата музикална и развлекателна програма своя празник на площад „Проф. Тончо Жечев“, известен преди като хорището. Традиционният събор в квартала, преди село, съществува от времето на Възраждането и се провежда винаги на тази дата, независимо кой ден от седмицата се пада. Това съобщиха председателят на Народно читалище „Асен Златаров-1872“ в шуменския квартал Венцислава Борисова и главният специалист на „Дивдядово“ Добромир Герчев.

Народният представител Константина Петрова от „Възраждане“ е отправила официално писмо до служебния министър-председател Димитър Главчев с искане за произнасяне по повод решението на областния управител на Добрич Румен Русев да върне за ново разглеждане решението на Общинския съвет Добричка за свикване на референдум относно изграждането на нови ветропаркове в общината. Това съобщават от пресцентъра на партията.

Според Петрова, решението на областния управител е неоснователно и противоречи на принципите на местното самоуправление. Народният представител смята, че се оказва натиск върху областния управител на Добрич да разреши перките в региона. 

Петрова изразява категоричното си несъгласие с аргументите на областния управител, според когото въпросите, свързани с ветроенергийните съоръжения, са извън компетенцията на местната власт и са част от държавната

Навършват се сто години от освещаването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Официалното освещаване на храма през 1924 г. продължава три дни от 12-ти до 14-ти септември, толкова колкото са и престолите в храма.

В историята, публикувана в сайта на патриаршеската катедрала се посочва, че първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., а в храмовите основи са поставени два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г. Предложението за въздигането на храм-паметника е дело на Петко Каравелов на Учредителното народно събрание от 1879 г. С него следвало да се задължи „нравствено народът“ и да се посвети на св. Александър Н

Общинският съвет в Кубрат обсъди и гласува решения, насочени към подобряване на управлението на общинските имоти и образователната инфраструктура, съобщиха от общинската администрация. Съветниците единодушно приеха изменение в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2024 г. С одобрението на общинските съветници ще бъдат отдадени под наем незастроени имоти в урбанизираните територии за земеделско ползване. Тази промяна се дължи на икономическите и демографските предизвикателства, пред които е изправена общината, посочват от общината.

Според кмета Алкин Неби, тенденцията на обезлюдяване е довела до намалял интерес към закупуването на имоти и строителството на нови жилища. Той обясни, че за последните няколко години в община Кубрат са издадени само 16 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което допълнително подкрепя тази тен

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). В промените се посочва, че държавата ще финансира аптеки, включително и денонощни, или продажбата на лекарства чрез автомати в населени места, за които е установен недостиг на аптеки. На 12 септември депутатите приеха на първо четене предложените промени.

По време на среща, състояла се на 14 септември, представители на всички централни органи на БФС, председателите на регионалните фармацевтични колегии, представители на Асоциацията на собствениците на аптеки, на Националната аптечна камара, на Инициативен комитет от магистър-фармацевти и на Национална аптечна браншова организация „са изразили възмущението си от дискусията в пленарната зала“, както и сериозното си притеснени

Общинският съвет в Свищов гласува на днешното извънредно заседание точката „Изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за изменение на уличната регулация в участъка от осова точка 972 до осова точка 623, по действащия регулационен план на гр. Свищов“. Това беше и единствената точка в дневния ред на общинските съветници. 

Изменението е във връзка с изготвен технически проект за основен ремонт на ул. „33-ти Свищовски полк“, част от трасето на Републикански път II-52. Точката бе приета с 28 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Проектът предвижда изграждане на две нови кръгови кръстовища по ул. „33-ти Свищовски полк“, възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества в разглеждания уличен участък, подобряване на но

„Винаги на празника се изявяват самодейците на Народно читалище „Асен Златаров“, но не само. Гордеем се, че в квартала работим заедно – детска градина, училище и читалище. Затова ще се включат и Детска градина „Чучулига“, и Детски танцов състав „Венче“ към читалището, както и много деца с музикални наклонности, които живеят в населеното място, включително и ученици от Начално училище „Илия Блъсков“ и Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен. Това ще бъде първата част на програмата, един музикален блок. След това програмата ще продължи с народна музика, изпълнена от оркестър", каза Венцислава Борисова. 

Това ще е по-съществената част от програмата. За втора поредна година акордеонистът Петър Ралчев също ще се представи със свои изпълнения на събора. Ще свири и сборен оркестър, съставен от музиканти от водещи български оркестри, уточни Добромир Герчев. По думите му отново ще има атракциони за децата на празника на шуменския квартал, който набира все по-голяма популярност и през последните години на него присъстват много хора от различни краища на България. 

Според предварителното обявена програма, на традиционния събор „На вечерник в Дивдядово“ свои изпълнения ще представят Детският танцов състав „Венче“, състави от Детска градина  „Чучулига“, Начално училище „Илия Р. Блъсков“, музикантите Райко Севов (клавир и акордеон), Илко Михайлов – Гагарин (саксофон), Петър Ралчев (акордеон), Христо Вълев (кларинет и гайда), Антон Кръстанов (клавир) и певицата Владислава Христозова.                                                                                                                                             

„Има данни традиционният събор в Дивдядово да се провежда от времето на Възраждането. Това е една стара традиция, която не е прекъсвана през годините и дългоочакван момент за всички в населеното място, като събор не е организиран само по време на ковид пандемията. Празниците в квартала започват още от 20 юли - Илинден, защото църквата ни е именувана на „Св. Илия“, а кулминацията на празничните дни е 2 август, датата на която от незапомнени времена се провежда събор на хорището. Това е мястото, където едно време са се виели кръшни хора по време на празници, а сега там е площад „Проф. Тончо Жечев“, кръстен на родения в Дивдядово български писател, хуманитарист и литературен критик“, отбеляза Венцислава Борисова. 

Традициите на квартала, свързани и с песенното, и с танцовото изкуство, се съхраняват и поддържат от Народно читалище „Асен Златаров-1872“. Годината на създаването му подсказва, че е институция от времето на Възраждането. „Групата ни за автентичен фолклор и коледарската ни група е на 50 години, танцовият ни състав е на почти 60 години. Част от тези състави също ще намерят място в този празник, а именно децата от Детски танцов състав „Венче“, които са продължители на танцовото дело. Те изпълняват характерни танци за региона. Ще се включат и деца, които пеят песни също свързани с региона. Нашето самочувствие като институция се изразява в това, че ние съумяваме да продължим тези традиции и да ги препредаваме на младите хора“, каза още Борисова. 

Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце - България" ЕООД обяви план за реорганизация на дейността си в България за следващите две години в съобщение, получено в . Според него "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN) планира да преустанови дейността на единия от заводите си у нас - този в гр. Мездра, през 2025 г., а вторият завод, който е в град Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет. От компанията уверяват, че представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове.

Причината за тези действия е преместването на производството в заводите на "Сумитомо Борднетце" в Молдова и Румъния. "Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на ком

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет L-39 ZA. Това съобщи Министерството на отбраната.

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване.
Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента. 

В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Няма по-голяма ценност от българските деца, отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

До месец и половина се очаква решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на завод за каменна вата с инсинератор за горене на RDF отпадъци край Павликени, с. Върбовка. Това съобщи адвокат Христо Дишев, представляващ Гражданско сдружение „Ти решаваш“ по делото, на пресконференция в Националния пресклуб на .  

Той посочи, че днес се е състояло второто заседание на ВАС по делото, образувано по касационните жалби на „Ти решаваш“ и директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново.  

В десетдневен срок страните по делото трябва да подготвим писмени защити и след това в едномесечен срок очакваме съдебно решение, посочи той. Надявам се, че решението ще бъде постановено в името на народа, а не както това на Административния съд в София област

Централната избирателна комисия (ЦИК) се придържа към изискванията на закона и това е било водещо в решенията . Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. Това каза председателят на Комисията Камелия Нейкова в ефира на „Денят започва“ по Българската национална телевизия. "В крайна сметка участието в изборите е предоставено на политическите партии, които са свободни сдружения на гражданите. Ръководствата на тези политически партии трябва да вземат решения за участие в избори, така че да бъде в интерес на техните избиратели", добави Нейкова.

Тя коментира първоначалния отказ на ЦИК да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври и последвалото решение на Върховния административен съд.

„Електронното заявление, което е подадено от коали

„Читалището поддържа богат културен календар и въпреки, че селището ни е квартал на Шумен има собствен ритъм на живот и собствена празнична система. В лицето на нашите състави се пресъздават много обичаи, както се започне от Бабинден, Лазаруване и Коледуване. Театралното дело тук е на 95 години и е много силно застъпено. Ориентирано е към театъра от времето на Възраждането, но имаме и младежката театрална формация. Имаме също два клуба, които представят различни хора от региона, както и танцов състав с много дълга традиция“, посочи Борисова.   

По думите сред съставите към читалището са Детска фолклорна група „Изворче“, коледарска и женска певческа група, Група за автентичен фолклор „Изворна“, Детски танцов състав „Венче“, Клуб за народни хора „Хайде либе“, Фолклорна формация „Омая“, Театрален състав „Вичо Атанасов“, както и младежка театрална формация, школа по пиано и др. 

„Само част от тях ще се представят на събора, защото преди всичко на празника залагаме на това хората да се почувстват участници в него. Затова оркестърът ще засвири познати и непознати мелодии от хора, за да могат да се повеселят всички присъстващи. А празникът наистина е мястото, което събира хора, които имат родословие и корени в Дивдядово и обичат да се връщат за събора. Спазва се и друга традиция - голяма част от жителите на селището посрещат празника в семейна обстановка, с роднини, като в някой домакинства продължават да се приготвят и традиционните гозби, наричани навремето пещени манджи“, допълни Венцислава Борисова. 

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е ...
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Г ...
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Безплатен курс за обучение по професия „Здравен асистент“ за безработни организират от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Дева Мар ...
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължавам ...
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
Окръжният съд във Враца остави в ареста млад мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение, съобщиха от съдебната институция. Съдът е постановил най-тежката мярка за не ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:43 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
10203
България

За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи на 2 август с богата музикална и развлекателна програма своя празник на площад „Проф.Тончо Жечев“, известен преди като хорището.

| 01 Август 2024, 17:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма
За традиционния събор в шуменския квартал „Дивдядово“ е подготвена богата музикална и развлекателна програма
Снимка © БТА

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи на 2 август с богата музикална и развлекателна програма своя празник на площад „Проф. Тончо Жечев“, известен преди като хорището. Традиционният събор в квартала, преди село, съществува от времето на Възраждането и се провежда винаги на тази дата, независимо кой ден от седмицата се пада. Това съобщиха председателят на Народно читалище „Асен Златаров-1872“ в шуменския квартал Венцислава Борисова и главният специалист на „Дивдядово“ Добромир Герчев.

Народният представител Константина Петрова от „Възраждане“ е отправила официално писмо до служебния министър-председател Димитър Главчев с искане за произнасяне по повод решението на областния управител на Добрич Румен Русев да върне за ново разглеждане решението на Общинския съвет Добричка за свикване на референдум относно изграждането на нови ветропаркове в общината. Това съобщават от пресцентъра на партията.

Според Петрова, решението на областния управител е неоснователно и противоречи на принципите на местното самоуправление. Народният представител смята, че се оказва натиск върху областния управител на Добрич да разреши перките в региона. 

Петрова изразява категоричното си несъгласие с аргументите на областния управител, според когото въпросите, свързани с ветроенергийните съоръжения, са извън компетенцията на местната власт и са част от държавната

Навършват се сто години от освещаването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Официалното освещаване на храма през 1924 г. продължава три дни от 12-ти до 14-ти септември, толкова колкото са и престолите в храма.

В историята, публикувана в сайта на патриаршеската катедрала се посочва, че първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., а в храмовите основи са поставени два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г. Предложението за въздигането на храм-паметника е дело на Петко Каравелов на Учредителното народно събрание от 1879 г. С него следвало да се задължи „нравствено народът“ и да се посвети на св. Александър Н

Общинският съвет в Кубрат обсъди и гласува решения, насочени към подобряване на управлението на общинските имоти и образователната инфраструктура, съобщиха от общинската администрация. Съветниците единодушно приеха изменение в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2024 г. С одобрението на общинските съветници ще бъдат отдадени под наем незастроени имоти в урбанизираните територии за земеделско ползване. Тази промяна се дължи на икономическите и демографските предизвикателства, пред които е изправена общината, посочват от общината.

Според кмета Алкин Неби, тенденцията на обезлюдяване е довела до намалял интерес към закупуването на имоти и строителството на нови жилища. Той обясни, че за последните няколко години в община Кубрат са издадени само 16 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което допълнително подкрепя тази тен

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). В промените се посочва, че държавата ще финансира аптеки, включително и денонощни, или продажбата на лекарства чрез автомати в населени места, за които е установен недостиг на аптеки. На 12 септември депутатите приеха на първо четене предложените промени.

По време на среща, състояла се на 14 септември, представители на всички централни органи на БФС, председателите на регионалните фармацевтични колегии, представители на Асоциацията на собствениците на аптеки, на Националната аптечна камара, на Инициативен комитет от магистър-фармацевти и на Национална аптечна браншова организация „са изразили възмущението си от дискусията в пленарната зала“, както и сериозното си притеснени

Общинският съвет в Свищов гласува на днешното извънредно заседание точката „Изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за изменение на уличната регулация в участъка от осова точка 972 до осова точка 623, по действащия регулационен план на гр. Свищов“. Това беше и единствената точка в дневния ред на общинските съветници. 

Изменението е във връзка с изготвен технически проект за основен ремонт на ул. „33-ти Свищовски полк“, част от трасето на Републикански път II-52. Точката бе приета с 28 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Проектът предвижда изграждане на две нови кръгови кръстовища по ул. „33-ти Свищовски полк“, възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества в разглеждания уличен участък, подобряване на но

„Винаги на празника се изявяват самодейците на Народно читалище „Асен Златаров“, но не само. Гордеем се, че в квартала работим заедно – детска градина, училище и читалище. Затова ще се включат и Детска градина „Чучулига“, и Детски танцов състав „Венче“ към читалището, както и много деца с музикални наклонности, които живеят в населеното място, включително и ученици от Начално училище „Илия Блъсков“ и Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен. Това ще бъде първата част на програмата, един музикален блок. След това програмата ще продължи с народна музика, изпълнена от оркестър", каза Венцислава Борисова. 

Това ще е по-съществената част от програмата. За втора поредна година акордеонистът Петър Ралчев също ще се представи със свои изпълнения на събора. Ще свири и сборен оркестър, съставен от музиканти от водещи български оркестри, уточни Добромир Герчев. По думите му отново ще има атракциони за децата на празника на шуменския квартал, който набира все по-голяма популярност и през последните години на него присъстват много хора от различни краища на България. 

Според предварителното обявена програма, на традиционния събор „На вечерник в Дивдядово“ свои изпълнения ще представят Детският танцов състав „Венче“, състави от Детска градина  „Чучулига“, Начално училище „Илия Р. Блъсков“, музикантите Райко Севов (клавир и акордеон), Илко Михайлов – Гагарин (саксофон), Петър Ралчев (акордеон), Христо Вълев (кларинет и гайда), Антон Кръстанов (клавир) и певицата Владислава Христозова.                                                                                                                                             

„Има данни традиционният събор в Дивдядово да се провежда от времето на Възраждането. Това е една стара традиция, която не е прекъсвана през годините и дългоочакван момент за всички в населеното място, като събор не е организиран само по време на ковид пандемията. Празниците в квартала започват още от 20 юли - Илинден, защото църквата ни е именувана на „Св. Илия“, а кулминацията на празничните дни е 2 август, датата на която от незапомнени времена се провежда събор на хорището. Това е мястото, където едно време са се виели кръшни хора по време на празници, а сега там е площад „Проф. Тончо Жечев“, кръстен на родения в Дивдядово български писател, хуманитарист и литературен критик“, отбеляза Венцислава Борисова. 

Традициите на квартала, свързани и с песенното, и с танцовото изкуство, се съхраняват и поддържат от Народно читалище „Асен Златаров-1872“. Годината на създаването му подсказва, че е институция от времето на Възраждането. „Групата ни за автентичен фолклор и коледарската ни група е на 50 години, танцовият ни състав е на почти 60 години. Част от тези състави също ще намерят място в този празник, а именно децата от Детски танцов състав „Венче“, които са продължители на танцовото дело. Те изпълняват характерни танци за региона. Ще се включат и деца, които пеят песни също свързани с региона. Нашето самочувствие като институция се изразява в това, че ние съумяваме да продължим тези традиции и да ги препредаваме на младите хора“, каза още Борисова. 

Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце - България" ЕООД обяви план за реорганизация на дейността си в България за следващите две години в съобщение, получено в . Според него "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN) планира да преустанови дейността на единия от заводите си у нас - този в гр. Мездра, през 2025 г., а вторият завод, който е в град Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет. От компанията уверяват, че представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове.

Причината за тези действия е преместването на производството в заводите на "Сумитомо Борднетце" в Молдова и Румъния. "Решението за преместване на производството се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти. Високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, се отразиха негативно на способността на ком

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет L-39 ZA. Това съобщи Министерството на отбраната.

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване.
Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента. 

В най-кратък срок ще бъде изготвен Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Няма по-голяма ценност от българските деца, отбеляза Главчев.

МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа, гласува на второ четене през юли миналата година парламентът с промени в Закона за защита от домашното насилие. Това трябваше да стане в 12-месечен срок от приемането на текстовете.

До месец и половина се очаква решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на завод за каменна вата с инсинератор за горене на RDF отпадъци край Павликени, с. Върбовка. Това съобщи адвокат Христо Дишев, представляващ Гражданско сдружение „Ти решаваш“ по делото, на пресконференция в Националния пресклуб на .  

Той посочи, че днес се е състояло второто заседание на ВАС по делото, образувано по касационните жалби на „Ти решаваш“ и директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново.  

В десетдневен срок страните по делото трябва да подготвим писмени защити и след това в едномесечен срок очакваме съдебно решение, посочи той. Надявам се, че решението ще бъде постановено в името на народа, а не както това на Административния съд в София област

Централната избирателна комисия (ЦИК) се придържа към изискванията на закона и това е било водещо в решенията . Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. Това каза председателят на Комисията Камелия Нейкова в ефира на „Денят започва“ по Българската национална телевизия. "В крайна сметка участието в изборите е предоставено на политическите партии, които са свободни сдружения на гражданите. Ръководствата на тези политически партии трябва да вземат решения за участие в избори, така че да бъде в интерес на техните избиратели", добави Нейкова.

Тя коментира първоначалния отказ на ЦИК да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври и последвалото решение на Върховния административен съд.

„Електронното заявление, което е подадено от коали

„Читалището поддържа богат културен календар и въпреки, че селището ни е квартал на Шумен има собствен ритъм на живот и собствена празнична система. В лицето на нашите състави се пресъздават много обичаи, както се започне от Бабинден, Лазаруване и Коледуване. Театралното дело тук е на 95 години и е много силно застъпено. Ориентирано е към театъра от времето на Възраждането, но имаме и младежката театрална формация. Имаме също два клуба, които представят различни хора от региона, както и танцов състав с много дълга традиция“, посочи Борисова.   

По думите сред съставите към читалището са Детска фолклорна група „Изворче“, коледарска и женска певческа група, Група за автентичен фолклор „Изворна“, Детски танцов състав „Венче“, Клуб за народни хора „Хайде либе“, Фолклорна формация „Омая“, Театрален състав „Вичо Атанасов“, както и младежка театрална формация, школа по пиано и др. 

„Само част от тях ще се представят на събора, защото преди всичко на празника залагаме на това хората да се почувстват участници в него. Затова оркестърът ще засвири познати и непознати мелодии от хора, за да могат да се повеселят всички присъстващи. А празникът наистина е мястото, което събира хора, които имат родословие и корени в Дивдядово и обичат да се връщат за събора. Спазва се и друга традиция - голяма част от жителите на селището посрещат празника в семейна обстановка, с роднини, като в някой домакинства продължават да се приготвят и традиционните гозби, наричани навремето пещени манджи“, допълни Венцислава Борисова. 

 

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
В Прищина отбелязват Международния ден на демокрацията, критикуват правителството за нарушаване на демократичните ценности
Безплатен курс за специалност „Здравен асистент“ за безработни организират от болница „Дева Мария“ в Бургас
Министър Росен Карадимов увери, че ЦИК има пълната подкрепа на Министерския съвет, каза Камелия Нейкова
Окръжният съд във Враца постави в ареста обвинен за наркоразпространение 28-годишен мъж
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.