Начало На преден план Остава усложнена обстановка с пожарите в страната
10075
България

Остава усложнена обстановка с пожарите в страната

Усложнена остава обстановката с пожарите в страната.И днес продължи борбата с огъня на българо-гръцката граница, а междувременно в Благоевградска област отново се разгоря пожарът в Малешевска планина, огън пламна и в симитлийското село Сенокос.

| 01 Август 2024, 23:07 ч.
Остава усложнена обстановка с пожарите в страната
Остава усложнена обстановка с пожарите в страната
Снимка © РДПБЗН - Пловдив

Усложнена остава обстановката с пожарите в страната. И днес продължи борбата с огъня на българо-гръцката граница, а междувременно в Благоевградска област отново се разгоря пожарът в Малешевска планина, огън пламна и в симитлийското село Сенокос. С огнени стихии днес се бориха в областите Враца, Пазарджик, Пловдив и Хасково.

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет L-39 ZA. Това съобщи Министерството на отбраната.

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване.
Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента. 

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

Днес е петък 13-и – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара. За едни той носи лош късмет, за други – не се отличава по нищо от останалите дни. 

„Конкретно за България вярването, че петък 13-и носи лош късмет, идва твърде късно, тъй като то се заражда в западната култура, обясни Димитър Василев, етнолог в Националния исторически музей. „Някъде доста късно през 20-и век хората масово започват да смятат, че петък 13-и е лош ден вследствие на нарастващото влияние на този ден в САЩ“, разказа той.

„Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни“, посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

„Когато търсите вашето място в самолета и забележите, че сле

Докладът на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение на кмета на община Доспат Елин Радев ще бъде предоставен на прокуратурата. Това обяви в края на днешното заседание на комисията председателят й Александър Вълчев от "Има такъв народ".

Докладът ще бъде изготвен и приет на следващото заседание на комисията идната седмица, след което ще бъде изпратен на компетентните органи, увери той присъстващите граждани от община Доспат. 

По време на днешното заседание депутатите изслушаха личната история на двама граждани - Нина Куцлева и Александър Василев. Днес бе представен и видеозапис от работа на секционна избирателна комисия в община Доспат.

Народният представител Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната – Демократична България" настоя записът да бъде приобщен към докла

Благоевградска област

На територията на област Благоевград има три активни огнища, това са три големи пожара, каза пред журналисти директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Валентин Чамбов. 

Пожарът, който избухна този следобед при симитлийското село Сенокос, навлезе в горските територии и бързо стана върхов, като в момента горят иглолистни култури, посочи инж. Чамбов. На място има голям брой пожарникари, горски служители и доброволци, но при положение, че пожарът е върхов, няма как да бъдат ползвани на терен. Четири къщи в селото са изгорели, пета е спасена от горските служители. Евакуация е направена на жителите на селото, няма пострадали, каза областният управител на Благоевград Георги Динев. 

Сега разчитаме на летателната техника, един хеликоптер обливаше пожара в община Симитли, сега двата шведски самолета, изпратени по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, гасят на място, стана ясно на брифинга. Предстои разстановка на силите и техниката във връзка с трита активни пожара. 

Пожарът в Малашевската планина се е разгорял отново и село Кърпелево в община Струмяни е застрашено, каза още областният управител на Благоевград. Три пожарни автомобила и три екипа на ЮЗДП, както и доброволци, са при пожара в Симитлийско. За момента те не могат да се ползват активно, тъй като пожарът е върхов, посочи инж. Чамбов.

Нека от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)  имат по-услужлива памет, а не по този елементарен начин да коментират Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“. Гуцанов коментира призива на Асен Василев в оставащите дни на това Народно събрание да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), свързани с антикорупционното законодателство.

„Аз се учудвам на късата памет на колегите от ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка с политическа партия ГЕРБ и с ДПС, и по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Гуцанов. 

По думите му последните пари по ПВУ се взети от служебния кабинет. Гуцанов коментира, че те са въвели и

Момче на 14 години е пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента, случил се в района на парк „Бедечка“, е получен снощи малко след 20:00 часа в Първо Районно управление на полицията.

По първоначални данни на пострадалия е била нанесена порезна рана на ръката. На момчето е оказана медицинска помощ и е освободено.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия от полицейските служители, като извършител на деянието е установено 16-годишно момче. То е задържано за срок до 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Община Ямбол обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на улица „Охрид” в жилищен комплекс „Възраждане” с цел свързването с централната за района улица „Индже войвода”. Това показва справка в Регистъра на обществените поръчки.

Крайната за квартала улица в момента е частично изградена, а трасето остава затворено във вътрешното пространство на жилищния комплекс. Разработеният проект предвижда доизграждане на уличното платно, така че ул. „Охрид” да има излаз към близката главна пътна артерия – ул. „Индже войвода”.

Освен полагането на асфалт, оформяне на бордюри и тротоари, по дължината на 365-метровия участък се планира обособяването на места за паркиране и изграждане на улично осветление. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 850 000 лева, е видно още от документацията по нея.

Общи

Доброволци в област Разград събраха 41,68 тона отпадъци рамките на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“, съобщиха от областната администрация в града. В рамките на 12-ото издание на националната доброволческа инициатива се включи и Областна администрация - Разград. Екипът на администрацията организира в петък в късния следобед почистване в местността Пчелина, в района около втория язовир. В инициативата участва и ръководството – областният управител Владимир Димитров и двамата заместник областни управители Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, така и голяма част от областната администрация, добавиха от институцията. 

В чистенето участват и  големите предприятия в Разград. Днес в цялата област Разград чистиха близо 1500 доброволци, като до 14:30 часа бяха събрани и депонирани 41,68 тона отпадъци, посочиха от областната администрация.

Тази г

Общини, които имат трайно нерешени проблеми с водоснабдяването, не предлагат водоснабдителни проекти или рехабилитация на водопроводната мрежа. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по темата със засушаването и безводието. По думите му вместо целенасочени проекти местната власт предлага и развива проекти за паркове или спортни съоръжения.

Водните ресурси не се използват правилно, смята също министърът. Той каза, че проблемите с водоснабдяването се дължат и неподдържане на съоръженията. Той не посочи конкретна сума за рехабилитация на цялата ВиК мрежа, като обясни, че тази информация трябва да се даде от регионалното министерство. Димитров обаче увери, че се работи по конкретни краткосрочни мерки, които да дадат бърз резултат в борбата с безводието. Всяка мярка се актуализира и остойностя

Десети ден продължава борбата и с огнената стихия на българо-гръцката граница в планината Славянка. В следобедните часове директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов съобщи, че в гасенето на огъня в планина Славянка са се включили двата самолета от Швеция, които пристигнаха днес. Те работят основно по източния фронт, а по западния има един самолет от Гърция, който помага. Има и наземни екипи на пожарна, горски, военнослужещи, каза той.

Военнослужещи продължават да помагат в гасенето на пожарите в областта.

Врачанска област

Пожар изпепели над 300 декара широколистна гора в землището на село Остров, съобщиха от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца, в чиито обхват се намират изгорелите гори. След тревите огънят е преминал в стари лозя и постепенно е обхванал държавни горски територии. Пожарът е тръгнал от възпламенени сухи треви в пасище. След тревите огънят е преминал в стари лозя и постепенно е обхванал държавни горски територии. В потушаване на огъня са участвали трима горски служители, четирима пожарникари с две пожарни коли и 15 доброволци – жители на селото. Щетите са в процес на изясняване, като по случая е заведено досъдебно производство.

Пазарджишка област

Около 2000 декара горски фонд обхвана пожарът край Панагюрище, който се разгоря в следобедните часове в землищата на селата Баня, Оборище и град Панагюрище, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че на този етап не може да се каже, че огънят е локализиран, но не се разраства. На място са изпратени екипи от всички районни противопожарни служби от Пазарджишка област -Пазарджик, Велинград, Пещера, Стрелча, Панагюрище, Септември, Батак и Ракитово. В овладяването на огъня участват представители на горски стопанства, на доброволното формирование в Панагюрище и доброволци от местното население. Има джипове и високопроходима техника. От полицията уточниха, че причината за огъня е самозапалил се комбайн по време на жътва. Машината е пламнала по време на работа заради техническа неизправност.

Пловдивска област

Пожар пламна и в пловдивското сметище край село Цалапица. Огънят е обхвана 15-20 декара, а в гасенето му се включиха шест екипа на пожарната и булдозери, коментира пред журналисти областният управител на Пловдив Христина Янчева.

Леко завишение на показателите за чистотата на въздуха в Стамболийски, вследствие на горящото сметище край Цалапица, отчетоха от Областната администрация в Пловдив. Показателните обаче не превишават нормата. Данните са от мобилната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив за измерване на качеството на атмосферния въздух, която е разположена в района на Стамболийски.

Междувременно днес Районната прокуратура в Пловдив започна досъдебно производство за установяване на причините за възникналия пожар в производствени халета в землището на село Царацово вчера, съобщиха от институцията. Огънят избухна в предприятие за преработка на отпадъци до село Царацово. Двама пожарникари пострадаха при гасенето, те са приети в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Свети Георги" в Пловдив. Пожарът в завода е потушен.

Хасковска област 

Пожар пламна този следобед над хасковското село Брягово. Огънят е тръгнал от военния полигон край хасковското село Корен, потвърдиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково. Огънят е дошъл от полигона, каза кметът на село Брягово Делчо Митев. Фронтът на пожара не е в застрашителна близост до селото. На полигона се провежда учение с чуждестранни военнослужещи. Участват и самолети. Гърмежите се чуваха днес ясно. Дано пожарът не стигне до селото, коментира той. От Министерството на отбраната съобщиха, че Военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски участват в гасенето на пожара.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки. Искането на оставки в тази ситуация е проява на безчовечност, ...
Фармацевтите са готови на протести заради приети на първо четене законови промени
Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от Българския фармацевти ...
От „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори
От партия „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори и да имат двама депутати от Шуменския избирателен рай ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитате ...
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ...
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организа ...
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате пред ...
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Шофьорът на буса не се е под ...
Тикер в 05:41 ч.
Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в пар ...
Начало На преден план
10075
България

Остава усложнена обстановка с пожарите в страната

Усложнена остава обстановката с пожарите в страната.И днес продължи борбата с огъня на българо-гръцката граница, а междувременно в Благоевградска област отново се разгоря пожарът в Малешевска планина, огън пламна и в симитлийското село Сенокос.

| 01 Август 2024, 23:07 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Остава усложнена обстановка с пожарите в страната
Остава усложнена обстановка с пожарите в страната
Снимка © РДПБЗН - Пловдив

Усложнена остава обстановката с пожарите в страната. И днес продължи борбата с огъня на българо-гръцката граница, а междувременно в Благоевградска област отново се разгоря пожарът в Малешевска планина, огън пламна и в симитлийското село Сенокос. С огнени стихии днес се бориха в областите Враца, Пазарджик, Пловдив и Хасково.

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет L-39 ZA. Това съобщи Министерството на отбраната.

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване.
Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента. 

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

Днес е петък 13-и – денят, от който мнозина се страхуват, а други го смятат за най-обикновена дата от календара. За едни той носи лош късмет, за други – не се отличава по нищо от останалите дни. 

„Конкретно за България вярването, че петък 13-и носи лош късмет, идва твърде късно, тъй като то се заражда в западната култура, обясни Димитър Василев, етнолог в Националния исторически музей. „Някъде доста късно през 20-и век хората масово започват да смятат, че петък 13-и е лош ден вследствие на нарастващото влияние на този ден в САЩ“, разказа той.

„Психологически погледнато човекът има нужда от суеверия, тъй като те са исторически обусловени и ни напомнят за вярата в неземни сили и влиянието им върху съдбата ни“, посочи психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

„Когато търсите вашето място в самолета и забележите, че сле

Докладът на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение на кмета на община Доспат Елин Радев ще бъде предоставен на прокуратурата. Това обяви в края на днешното заседание на комисията председателят й Александър Вълчев от "Има такъв народ".

Докладът ще бъде изготвен и приет на следващото заседание на комисията идната седмица, след което ще бъде изпратен на компетентните органи, увери той присъстващите граждани от община Доспат. 

По време на днешното заседание депутатите изслушаха личната история на двама граждани - Нина Куцлева и Александър Василев. Днес бе представен и видеозапис от работа на секционна избирателна комисия в община Доспат.

Народният представител Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната – Демократична България" настоя записът да бъде приобщен към докла

Благоевградска област

На територията на област Благоевград има три активни огнища, това са три големи пожара, каза пред журналисти директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Валентин Чамбов. 

Пожарът, който избухна този следобед при симитлийското село Сенокос, навлезе в горските територии и бързо стана върхов, като в момента горят иглолистни култури, посочи инж. Чамбов. На място има голям брой пожарникари, горски служители и доброволци, но при положение, че пожарът е върхов, няма как да бъдат ползвани на терен. Четири къщи в селото са изгорели, пета е спасена от горските служители. Евакуация е направена на жителите на селото, няма пострадали, каза областният управител на Благоевград Георги Динев. 

Сега разчитаме на летателната техника, един хеликоптер обливаше пожара в община Симитли, сега двата шведски самолета, изпратени по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, гасят на място, стана ясно на брифинга. Предстои разстановка на силите и техниката във връзка с трита активни пожара. 

Пожарът в Малашевската планина се е разгорял отново и село Кърпелево в община Струмяни е застрашено, каза още областният управител на Благоевград. Три пожарни автомобила и три екипа на ЮЗДП, както и доброволци, са при пожара в Симитлийско. За момента те не могат да се ползват активно, тъй като пожарът е върхов, посочи инж. Чамбов.

Нека от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)  имат по-услужлива памет, а не по този елементарен начин да коментират Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“. Гуцанов коментира призива на Асен Василев в оставащите дни на това Народно събрание да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), свързани с антикорупционното законодателство.

„Аз се учудвам на късата памет на колегите от ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка с политическа партия ГЕРБ и с ДПС, и по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Гуцанов. 

По думите му последните пари по ПВУ се взети от служебния кабинет. Гуцанов коментира, че те са въвели и

Момче на 14 години е пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента, случил се в района на парк „Бедечка“, е получен снощи малко след 20:00 часа в Първо Районно управление на полицията.

По първоначални данни на пострадалия е била нанесена порезна рана на ръката. На момчето е оказана медицинска помощ и е освободено.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия от полицейските служители, като извършител на деянието е установено 16-годишно момче. То е задържано за срок до 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Община Ямбол обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на улица „Охрид” в жилищен комплекс „Възраждане” с цел свързването с централната за района улица „Индже войвода”. Това показва справка в Регистъра на обществените поръчки.

Крайната за квартала улица в момента е частично изградена, а трасето остава затворено във вътрешното пространство на жилищния комплекс. Разработеният проект предвижда доизграждане на уличното платно, така че ул. „Охрид” да има излаз към близката главна пътна артерия – ул. „Индже войвода”.

Освен полагането на асфалт, оформяне на бордюри и тротоари, по дължината на 365-метровия участък се планира обособяването на места за паркиране и изграждане на улично осветление. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 850 000 лева, е видно още от документацията по нея.

Общи

Доброволци в област Разград събраха 41,68 тона отпадъци рамките на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“, съобщиха от областната администрация в града. В рамките на 12-ото издание на националната доброволческа инициатива се включи и Областна администрация - Разград. Екипът на администрацията организира в петък в късния следобед почистване в местността Пчелина, в района около втория язовир. В инициативата участва и ръководството – областният управител Владимир Димитров и двамата заместник областни управители Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, така и голяма част от областната администрация, добавиха от институцията. 

В чистенето участват и  големите предприятия в Разград. Днес в цялата област Разград чистиха близо 1500 доброволци, като до 14:30 часа бяха събрани и депонирани 41,68 тона отпадъци, посочиха от областната администрация.

Тази г

Общини, които имат трайно нерешени проблеми с водоснабдяването, не предлагат водоснабдителни проекти или рехабилитация на водопроводната мрежа. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по темата със засушаването и безводието. По думите му вместо целенасочени проекти местната власт предлага и развива проекти за паркове или спортни съоръжения.

Водните ресурси не се използват правилно, смята също министърът. Той каза, че проблемите с водоснабдяването се дължат и неподдържане на съоръженията. Той не посочи конкретна сума за рехабилитация на цялата ВиК мрежа, като обясни, че тази информация трябва да се даде от регионалното министерство. Димитров обаче увери, че се работи по конкретни краткосрочни мерки, които да дадат бърз резултат в борбата с безводието. Всяка мярка се актуализира и остойностя

Десети ден продължава борбата и с огнената стихия на българо-гръцката граница в планината Славянка. В следобедните часове директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов съобщи, че в гасенето на огъня в планина Славянка са се включили двата самолета от Швеция, които пристигнаха днес. Те работят основно по източния фронт, а по западния има един самолет от Гърция, който помага. Има и наземни екипи на пожарна, горски, военнослужещи, каза той.

Военнослужещи продължават да помагат в гасенето на пожарите в областта.

Врачанска област

Пожар изпепели над 300 декара широколистна гора в землището на село Остров, съобщиха от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца, в чиито обхват се намират изгорелите гори. След тревите огънят е преминал в стари лозя и постепенно е обхванал държавни горски територии. Пожарът е тръгнал от възпламенени сухи треви в пасище. След тревите огънят е преминал в стари лозя и постепенно е обхванал държавни горски територии. В потушаване на огъня са участвали трима горски служители, четирима пожарникари с две пожарни коли и 15 доброволци – жители на селото. Щетите са в процес на изясняване, като по случая е заведено досъдебно производство.

Пазарджишка област

Около 2000 декара горски фонд обхвана пожарът край Панагюрище, който се разгоря в следобедните часове в землищата на селата Баня, Оборище и град Панагюрище, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той уточни, че на този етап не може да се каже, че огънят е локализиран, но не се разраства. На място са изпратени екипи от всички районни противопожарни служби от Пазарджишка област -Пазарджик, Велинград, Пещера, Стрелча, Панагюрище, Септември, Батак и Ракитово. В овладяването на огъня участват представители на горски стопанства, на доброволното формирование в Панагюрище и доброволци от местното население. Има джипове и високопроходима техника. От полицията уточниха, че причината за огъня е самозапалил се комбайн по време на жътва. Машината е пламнала по време на работа заради техническа неизправност.

Пловдивска област

Пожар пламна и в пловдивското сметище край село Цалапица. Огънят е обхвана 15-20 декара, а в гасенето му се включиха шест екипа на пожарната и булдозери, коментира пред журналисти областният управител на Пловдив Христина Янчева.

Леко завишение на показателите за чистотата на въздуха в Стамболийски, вследствие на горящото сметище край Цалапица, отчетоха от Областната администрация в Пловдив. Показателните обаче не превишават нормата. Данните са от мобилната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив за измерване на качеството на атмосферния въздух, която е разположена в района на Стамболийски.

Междувременно днес Районната прокуратура в Пловдив започна досъдебно производство за установяване на причините за възникналия пожар в производствени халета в землището на село Царацово вчера, съобщиха от институцията. Огънят избухна в предприятие за преработка на отпадъци до село Царацово. Двама пожарникари пострадаха при гасенето, те са приети в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Свети Георги" в Пловдив. Пожарът в завода е потушен.

Хасковска област 

Пожар пламна този следобед над хасковското село Брягово. Огънят е тръгнал от военния полигон край хасковското село Корен, потвърдиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково. Огънят е дошъл от полигона, каза кметът на село Брягово Делчо Митев. Фронтът на пожара не е в застрашителна близост до селото. На полигона се провежда учение с чуждестранни военнослужещи. Участват и самолети. Гърмежите се чуваха днес ясно. Дано пожарът не стигне до селото, коментира той. От Министерството на отбраната съобщиха, че Военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски участват в гасенето на пожара.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Фармацевтите са готови на протести заради приети на първо четене законови промени
От „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Публиката в Плевен възнагради с бурни аплодисменти Лили Иванова
Сфера
Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК
На преден план
Пернишката фондация "П.У.Л.С." отбелязва четвърт век от създаването си
Основна линия
Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столичната община, написа кметът Васил Терзиев
Основна линия
Бус с незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София
Контекст
Два сигнала за младежи в нетрезво състояние са приети в дежурната част на Районно управление - Шумен днес
Местен фокус
Задържаха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан в района на „Дунав мост 2“ при Видин
На преден план
Земетресение от румънския район Вранча се усети в Русе, няма сигнали за произшествия, щети и пострадали
Сфера
Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки, написа Слави Трифонов
Основна линия
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София – 17 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.